ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Κόντρα στον ένα δήμο-«έκτρωμα»


Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
13/04/2010
Την κάθετη αντίθεσή του στη μετατροπή της νήσου Λέσβου σε έναν ενιαίο δήμο αναμένεται να διατρανώσει σε έκτακτη συνεδρίασή του, πιθανόν και σήμερα το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου, το οποίο και θα προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής αγώνα για το σχέδιο «Καλλικράτης». Αποκλειστικός ρόλος της συγκεκριμένης επιτροπής θα είναι να οργανώσει την αντίδραση στην επιλογή για τη δημιουργία ενός δήμου. Αντίδραση που προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα «ηχηρή», έτσι ώστε έως την επόμενη Τρίτη 20 του μήνα, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί το χωροταξικό του «Καλλικράτη», η εναντίωση να έχει ακουστεί στην Αθήνα.

Όμως δεν είναι μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου που αντιτίθεται σε μια τέτοια προοπτική. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου συνεχίζουν να αντιδρούν και να δηλώνουν πως θα εναντιωθούν σε ένα σχεδιασμό που θα βάλει ταφόπλακα στη λεσβιακή ύπαιθρο. Έτσι, μετά το Νάσο Γιακαλή και τη Χριστιάνα Καλογήρου, που με δηλώσεις τους στηλίτευσαν ένα τέτοιο σχεδιασμό, πολλοί δήμαρχοι και φορείς της αυτοδιοίκησης, όπως και ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός, δηλώνουν αντίθετοι στη δημιουργία ενός δήμου. Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί ο Παύλος Βογιατζής, που δήλωσε στο «Ε» πως είτε ένας είτε δύο δήμοι το νησί, είναι σχεδιασμός στη λογική του «Καλλικράτη».

Μας πρόκαναν

Κατόπιν συνεννόησης δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενδεχομένως και σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο, προκειμένου «να αποφασίσουμε κινητοποιήσεις που θα έχουν αποτέλεσμα, θα στείλουν τη φωνή της διαμαρτυρίας μας για τη συνένωση των 13 δήμων της Λέσβου σε ένα, στην Αθήνα, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις».
«Εμείς», ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, «θα προτείνουμε στη συνεδρίαση και αυτό έχουμε συζητήσει και με τη δημοτική αρχή, τη δημιουργία επιτροπής αγώνα με την οποία και θα απαιτήσουμε να μοιραστεί το νησί σε τρεις δήμους, σύμφωνα με την πρόταση που απ’ το 2008 έχουμε καταθέσει, επιχειρηματολογώντας για τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να γίνουν οι συνενώσεις στην επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση».
Ο κ. Θεοδωρίδης, συνεχίζοντας, τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και στην αυτοδιοίκηση της Λέσβου για το γεγονός πως όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κινήθηκε οργανωμένα στο να διαμορφώσει τη δική της πρόταση για τη μεταρρύθμιση. «Ζητήσαμε ως παράταξη», τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, «επανειλημμένα απ’ τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ να συγκαλέσει γενική συνέλευση. Τώρα η όποια τέτοια διαδικασία προγραμματιστεί, μάλλον θα είναι για τον επικήδειο της ΤΕΔΚ, αφού αν το νησί γίνει ένας δήμος, καταργείται εκ των πραγμάτων η Ένωση.»
Ο κ. Θεοδωρίδης επιρρίπτει προσωπικά ευθύνες στο Σωτήρη Ζαμτράκη για το γεγονός, όπως λέει, ότι «μας πρόκαναν οι εξελίξεις και βρεθήκαμε δίχως τεκμηριωμένη και επεξεργασμένη κοινή πρόταση όλων των δήμων». Παρόμοιες, όμως, ευθύνες επιρρίπτει και ο κ. Ζαμτράκης σε όλους όσοι δεν ακολούθησαν τη δική του προτροπή να διαμορφώσουν οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου τη δική τους πρόταση για τις συνενώσεις. «Θεωρώ», ανέφερε ο κ. Ζαμτράκης, «ότι για το “φέσι” που θα μας φορέσουν, έχουμε ως αυτοδιοίκηση μεγάλη ευθύνη γιατί δε φροντίσαμε να διαμορφώσουμε έγκαιρα τη δική μας πρόταση, όπως είχα εξ αρχής προτείνει, δημοσιοποιώντας την προσωπική μου άποψη για το πώς πρέπει να γίνουν οι συνενώσεις.»

Περί πλασαρίσματος…

Για το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών οδεύει ολοταχώς στην ανακοίνωση του δήμου Λέσβου, ο κ. Θεοδωρίδης δεν απέφυγε να μιλήσει και για προσωπικά οφέλη ορισμένων. «Υπάρχει ευθύνη», είπε, «όλων των στελεχών πρώτης γραμμής που περίμεναν να καταλαγιάσει η υπόθεση της διοικητικής μεταρρύθμισης για να πλασαριστούν ως υποψήφιοι στις θέσεις που θα προέκυπταν, για αυτό και δεν αντέδρασαν, δεν πήραν θέση ως τώρα. Κι αυτό όταν εμείς ως παράταξη, εδώ και πολύ καιρό, προειδοποιούσαμε με κάθε ευκαιρία ότι θα πρέπει συντονισμένα το νησί και οι φορείς του, ανεξάρτητα από κόμματα, να αντιδράσουν και να διατυπώσουν προτάσεις για το τι θέλουν να γίνει.»
Όμως και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, παρ’ ότι από άλλο πολιτικό χώρο απ’ τον κ. Θεοδωρίδη, χαρακτηρίζοντας «βλακεία, αηδία», τη δημιουργία ενός δήμου σε όλο το νησί, ανέφερε πως δεν είναι άμοιροι ευθυνών για μια τέτοια εξέλιξη «αυτοί που κινούνται παρασκηνιακά, οι οποίοι, αν μη τι άλλο, και στην περίπτωση που δεν έχουν συμπράξει σε ένα τέτοιο τερατούργημα, δεν έκαναν τίποτε για να το αποτρέψουν».
Ο κ. Ζαμτράκης ανέφερε ότι με την εμπειρία του στην αυτοδιοίκηση γνωρίζει πολύ καλά πως «ένας τέτοιος δήμος, μεγέθους σαν το νησί της Λέσβου, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Κι όχι μόνο λόγω τεράστιων αποστάσεων, αλλά κυρίως εξ αιτίας της διαφορετικής ταυτότητας που έχει το κάθε τμήμα του. Γιατί, για παράδειγμα, στη Ρόδο ή στις Κυκλάδες, σε όλα σχεδόν τα νησιά, μπορεί αποκλειστική απασχόληση και δραστηριότητα να είναι ο τουρισμός, αλλά στη Λέσβο ισχύουν άλλα δεδομένα. Αλλού υπερέχει η κτηνοτροφία, αλλού η γεωργία, αλλού ο τουρισμός, αλλού η αλιεία. Δεν υπάρχει συνάφεια, και επομένως δεν μπορείς να προσθέσεις σε ένα περιοχές τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. Δεν είναι δόκιμο.».

Εγκληματικό σενάριο

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Μόνο τρελό και αχαρακτήριστο μπορώ να προσδιορίσω ένα τέτοιο σχεδιασμό που προβλέπει ολόκληρο το νησί να γίνει ένας δήμος», ανέφερε ο δήμαρχος Καλλονής, Δημήτρης Φαναραδέλλης, προσθέτοντας πως ένα τέτοιο σενάριο «είναι εγκληματικό για το “αύριο” του νησιού, του τόπου μας».
«Ως δήμαρχος Καλλονής», συνέχισε ο κ. Φαναραδέλλης, «είμαι κάθετα αντίθετος σε μια τέτοια εξέλιξη και ειλικρινά δεν τολμώ να σκεφτώ ότι μπορεί να προκριθεί μια τέτοια κατ’ ευφημισμό λύση για τη διοικητική μεταρρύθμιση.»
Εξίσου, όμως, αντίθετος είναι και ο δήμαρχος Πολιχνίτου, Γιάννης Συκάς, που υποστήριξε ότι «με τέτοιες διοικητικές αλλαγές το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιφέρειας. Γιατί η περιφέρεια θέλει έργα ανάπτυξης για να ξεφύγει απ’ την υστέρηση και δυστυχώς τέτοιας μορφής μεταρρυθμίσεις δε φέρνουν λύσεις. Μοιάζουν με εκείνες τις ταμειακές λύσεις που προτείνονται για τα οικονομικά προβλήματα και τελικά δεν τα λύνουν.».

Μυτιληνοκεντρική
Παρ’ ότι ο κ. Συκάς διαφωνεί εν γένει με τη μεταρρύθμιση, ανέφερε ότι η καλύτερη πρόταση που είχε κατατεθεί για τη Λέσβο ήταν αυτή του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που πρότεινε το νησί να γίνει πέντε δήμοι. «Ξεχνούν εκεί στο υπουργείο Εσωτερικών», υπογράμμισε ο κ. Συκάς, «πως οι δήμοι της περιφέρειας και δη της νησιωτικής χώρας δεν έχουν καμμία σχέση με τους δήμους της Αθήνας, που εν πολλοίς έχουν λύσει βασικά ζητήματα τα οποία ακόμη δεν έχουν αντιμετωπίσει οι μικροί περιφερειακοί δήμοι, οι απομακρυσμένες απ’ το κέντρο περιοχές. Και με την ευκαιρία, θα πρέπει να σημειώσω και κάτι ακόμη. Έτσι όπως πάει το πράγμα, σε λίγο, κατά τα πρότυπα της συγκρότησης της διοίκησης σε αθηνοκεντρικό μοντέλο, θα φτάσουμε στο σημείο σε επίπεδο Λέσβου να μιλάμε για μυτιληνοκεντρικό δήμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα απομακρυσμένα χωριά και τους οικισμούς του νησιού μας.»


Κατά του ενός δήμου και ο Σπύρος Γαληνός
«Η αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη»




Αρνητικός στην προοπτική να γίνει η Λέσβος ένας δήμος δηλώνει και ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός, ο οποίος επαναλαμβάνει την πάγια άποψή του ότι η αυτοδιοίκηση οφείλει να μείνει πάντα δίπλα στον πολίτη.
«Πρέπει», τόνισε ο κ. Γαληνός, «όπως λένε και οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου, με τη μεταρρύθμιση το νησί να μοιραστεί σε τρεις, τέσσερις ή πέντε δήμους. Να γίνει δηλαδή μείωση των δήμων, αλλά δίχως να αναπαραχθούν μοντέλα όπως αυτό της υδροκέφαλης Αθήνας και στα νησιά μας. Προσωπικά δε θα ήμουν αντίθετος στη δημιουργία σε επίπεδο νησιού κι ενός μητροπολιτικού δήμου που θα συνεπικουρούσε τους υπόλοιπους. Σε καμμία περίπτωση, όμως, δε θα μπορούσα να σκεφτώ το πώς μπορεί να λειτουργήσει ένας δήμος σε μια τέτοια τεράστια έκταση. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άλλος είναι ο ρόλος της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και άλλος της δευτεροβάθμιας, που αφορά σαφώς μεγαλύτερες διοικητικές περιφέρειες.»


Δηλώνοντας πως δε θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, ο Παύλος Βογιατζής τάσσεται υπέρ του σχεδιασμού του «Καλλικράτη» για τη Λέσβο
«Γιατί όχι ένας δήμος;»




Διευκρινίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η άποψή του δεν εκπορεύεται από οποιαδήποτε φιλοδοξία να διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου Λέσβου, ο Παύλος Βογιατζής είναι, αν όχι ο μόνος, απ’ τις ελάχιστες φωνές αυτοδιοικητικών που δηλώνουν πως δε θα είχαν αντίρρηση να γίνει ολόκληρο το νησί ένας δήμος.
«Είμαι υπέρ του ενός δήμου», ανέφερε ο κ. Βογιατζής, «και λέω ρητά και ξεκάθαρα ότι δε θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του Νοεμβρίου (σ.σ. σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News» την Κυριακή, που δε θέλησε να σχολιάσει ο κ. Βογιατζής, θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απ’ την πλευρά της Ν.Δ.). Είμαι υπέρ του ενός δήμου, γιατί αυτή είναι η λογική του σχεδίου “Καλλικράτης”. Όταν, λοιπόν, εγκρίναμε στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ τα σχετικά με τη μεταρρύθμιση, συμφωνούσαμε με αυτήν τη λογική. Προσωπικά για μένα, αναρωτιέμαι γιατί να μην είναι ένας δήμος όλο το νησί, ενώ εξίσου ενταγμένη στην ίδια λογική της μεταρρύθμισης είναι και η λύση να γίνει η Λέσβος δύο δήμοι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: