ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Εκδήλωσαν ενδιαφέρον

Λίγο πριν οριστικοποιηθεί το χωροταξικό του «Καλλικράτη» φαίνεται να υπάρχουν και οι πρώτες ενδείξεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατάθεση υποψηφιοτήτων στον πρώτο και το δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο υπήρξαν επαφές της βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ, Ελπίδας Τσουρή, με στελέχη του κόμματος και της αυτοδιοίκησης απ’ τη Λέσβο, με τα οποία, βάσει της ίδιας πηγής, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να στηρίξουν την υποψηφιότητά της στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση του βορείου Αιγαίου.
Δεδομένου ότι στο ΠΑΣΟΚ, και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, συζητείται έντονα το ενδεχόμενο νυν βουλευτές να διεκδικήσουν θέσεις στην αυτοδιοίκηση, στη Χίο συζητείται ολοένα και περισσότερο μια τέτοια προοπτική για την εδώ και δέκα χρόνια βουλευτή του νησιού. Υπάρχουν μάλιστα σενάρια που φέρνουν την κ. Τσουρή μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις πολιτικά με τον πρώην βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Κοτσακά, που φαίνεται να ενδιαφέρεται για το δήμο Χίου.
Αν ισχύει αυτή η φημολογούμενη «σύμπραξη» Τσουρής - Κοτσακά, για ένθεν κακείθεν στήριξη σε Περιφέρεια και δήμο Χίου κόντρα στο νυν νομάρχη, Πολύδωρο Λαμπρινούδη, που φέρεται ομοίως να διεκδικεί το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για το δήμο Χίου, τότε έχει ξεκινήσει για τα καλά η ώσμωση μεταξύ των στελεχών των δύο νησιών.

Πού ο Γιακαλής;
Αυτά τα σενάρια ευρέως «κυκλοφορούν» στη γειτονική Χίο, αν και τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, με πλέον πρόσφατο αυτό της «Real News» την Κυριακή, δίνουν το «χρίσμα» του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια στο Νάσο Γιακαλή. Ο οποίος, όμως, δεν είναι ακόμη σαφές τι θα κάνει στην περίπτωση που η Λέσβος ολόκληρη γίνει ένας δήμος. Ο ίδιος προ μηνών είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αν διευρυνόταν ο δήμος Μυτιλήνης με τους δήμους Θερμής ή και Ευεργέτουλα, θα διεκδικούσε ξανά τη δημαρχία. Θα κάνει το ίδιο και στην περίπτωση που όλο το νησί γίνει ένας δήμος ή θα θελήσει ο δήμαρχος Μυτιλήνης να διεκδικήσει τη θέση του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη, έστω και κοντράροντας την Ελπίδα Τσουρή;
Το παζλ είναι ακόμη πολύ πρόωρο να διαμορφωθεί, αφού η ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχει τόσο έντονο κομματικό χαρακτήρα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Χιώτης νεοδημοκράτης μπορεί να ψηφίσει για την Περιφέρεια ένα συντοπίτη του, έστω κι αν είναι από άλλο κόμμα, κι αντίστοιχα το ίδιο ο Λέσβιος και ο Σαμιώτης, οι υποψήφιοι απ’ τον πολυπληθέστερο νομό Λέσβου έχουν προβάδισμα απ’ τους Χιώτες και τους Σαμιώτες για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας.

Επαφές με Σαμαρά

Ομοίως προκρίνονται και οι υποψήφιοι που δε θα στηριχθούν αποκλειστικά στην κομματική τους ταυτότητα. Σε αυτή την κατηγορία φέρεται να εντάσσεται ο νυν πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πλωμαρίτικης καταγωγής, Κώστας Μουτζούρης. Ο οποίος, παρ’ ότι δηλώνει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι δεν ενδιαφέρεται για την αυτοδιοίκηση γιατί έχει τη θέση και την πολλή δουλειά του καθηγητή για τη μετά την πρυτανεία του περίοδο, συναντήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο δύο φορές με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά. Με τον οποίο και συζήτησαν και το θέμα των υποψηφιοτήτων της αυτοδιοίκησης στη Λέσβο και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Η πρώτη συνάντηση έγινε τις ημέρες των γιορτών στην Καλαμάτα, ενώ η δεύτερη μόλις προχθές, το απόγευμα της Δευτέρας, όπου ήταν και οι δύο στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή της Χίου της Ν.Δ., Κώστα Μουσουρούλη.
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι το αν το όποιο ενδιαφέρον του κ. Μουτζούρη επικεντρώνεται στο δήμο Λέσβου ή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Πάντως αυτό που έχει ο κ. Μουτζούρης, την επαφή με τον κ. Σαμαρά, δε φαίνεται να έχουν άλλοι δυνητικά υποψήφιοι απ’ τη Λέσβο - όπως ο Παύλος Βογιατζής -, που, τουναντίον, η στήριξη που παρείχαν στις εσωκομματικές εκλογές στην Ντόρα Μπακογιάννη, τους απομάκρυνε απ’ την ηγετική ομάδα του κόμματος. Όχι μόνο απ’ αυτά, αλλά και απ’ τα ντόπια στελέχη της Ν.Δ., ειδικά εκείνα της Πολιτικής Άνοιξης, που εκ των πραγμάτων θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις, έχοντας προνομιακή σχέση με τα κεντρικά του κόμματος.
Με την οριστικοποίηση του χωροταξικού, το πόσοι δήμοι θα είναι η Λέσβος και η Λήμνος, θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο με τις υποψηφιότητες απ’ τα μεγάλα κόμματα, αφού σε κάποιες περιπτώσεις το τι θα γίνει με τους δήμους θα καθορίσει και το ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την περιφερειακή διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: