Μετά από την εισήγηση για την δημιουργία ενός δήμου που θα αποτελείται από την συνένωση των Δήμων Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου, και Πολιχνίτου, ανατρέπονται συνεχώς τα δεδομένα, που ενδεχομένως να αναγκάζουν τους φιλόδοξους υποψήφιους δημάρχους να κάνουν σχέδια επί χάρτου. Μετά την εισήγηση περί δύο Δήμων της Νομαρχιακής Επιτροπής φτάσαμε στην παρασκηνιακή πρόταση για έναν υπερδήμο. Βεβαία θα χρειαστούμε ένα κλειστό στάδιο μεγέθους Σ.Ε.Φ. ούτως ώστε να μπορούν να γίνουν τα Δημοτικά Συμβούλια με την παρουσία πλέων των εκατό Τοπικών Συμβουλίων αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες, μπορούν να μετακομίζουν στο ίδιο το Σ.Ε.Φ. και αν χρειαστεί ας μην επιστρέψουν και ποτέ. Θα μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα τους από εκεί, άλλωστε με την βοήθεια της τεχνολογίας όλα είναι εφικτά, και επάνω στην λογική αυτή δεν χρειάζεται και ο Περιφερειάρχης βορείου και Νοτίου Αιγαίου μειώνοντας έτσι τα έξοδα και πάμε κατευθείαν σε μια Περιφέρεια Αιγαίου με έδρα την Κρήτη που θα προέβλεπε ένας μελλοντικός Καλλικράτης, βέβαια εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα το 2013 στην Κρήτη προβλέπεται ένα δημοψήφισμα, αλλά το πρόβλημα αυτό δεν θα είναι δικό μας μπορεί και να απαλλαγούμε από το χρέος και τα ελλείμματα… Ας σοβαρευτούμε όμως γιατί αρκετά το διακωμωδήσαμε, και στο μέλλον θα βγούμε με ονόματα φιλόδοξων υποψηφίων Δημάρχων <<Νομαρχών>> που δια της πλαγίου οδού πάνε να περάσουν τα σχέδια τους. Το σχέδιο χωροθέτησης της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει κάτω από τρεις – τέσσερις Δήμους για το Νησί της Λέσβου είναι προβληματικό μη λειτουργικό και μη βιώσιμο για τους κατοίκους. Ασφαλώς θα εξυπηρετεί μόνο κάποια ατομικά συμφέροντα τα οποία θα επιφέρουν το μαρασμό των Τοπικών κέντρων και όχι μόνο, δίνοντας μια ευκαιρία στο Δήμο Μυτιλήνης να απαλλαγεί από το δυσβάστακτο χρέος που έχει δημιουργηθεί από την κακοδιαχείριση τοπικών εσόδων από τους εκάστοτε τοπικούς φορείς. Και βέβαια μην νομίζουν ότι υπάρχει περίπτωση μια στο εκατομμύριο να στηθεί οποιασδήποτε μορφή κάλπη τουλάχιστον στην επαρχία Πλωμαρίου οι μορφές αντίδρασης που ενδεχομένως θα υπάρξουν λέγεται ότι τα Ζωνιανά θα μοιάζουν με παιδική χαρά. Ανατρέχοντας στο τύπο για το σχέδιο Καλλικράτης και σε δημοσιεύματα που βασίζονταν σε πληροφορίες από τους αρμοδίους φορείς βλέπουμε:
Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010 Το ΒΗΜΑonline Οι νέοι δήμοι και τα eΚΕΠ
«Το σχέδιο “Καλλικράτης”», όπως αναφέρεται στο σχέδιο που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση, «στοχεύει σε έναν δήμο με αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες, αποτελώντας βασικό πυλώνα της τοπικής ανάπτυξης». Σ΄ αυτό το πλαίσιο, επαναθεμελιώνεται η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση με λιγότερους και ισχυρότερους δήμους, σε όλη ανεξαιρέτως τη χώρα, οι οποίοι «χωροθετούνται με βάση αντικειμενικά (γεωγραφικά, δημογραφικά, αναπτυξιακά κ.ά.) κριτήρια».
Ο αριθμός των δήμων σε όλη τη χώρα με την εφαρμογή των κριτηρίων συνενώσεων περιορίζεται δραστικά και δεν θα υπερβαίνει τους 370. Η μείωση του αριθμού των δήμων συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά και το σύνολο της Αττικής (σήμερα 102 δήμοι και 20 κοινότητες) και της Θεσσαλονίκης (45 δήμοι). Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τις νησιωτικές περιοχές στη βάση της αρχής για κάθε νησί να αντιστοιχεί ένας δήμος, πλην της Εύβοιας, της Κρήτης, της Κέρκυρας, του Ρόδου, της Κεφαλλονιάς, της Χίου και της Λέσβου. Αναλογικά με τον ίδιο τρόπο λαμβάνονται υπόψη και οι ειδικές ανάγκες των ορεινών δήμων, γεγονός ωστόσο που οδηγεί μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής στο συμπέρασμα ότι οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν από τη συνένωση μετά και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης να υπερβαίνουν τελικά τους 370 κατά λίγες δεκάδες.
Δραστική μείωση επέρχεται και στον αριθμό των Νομικών Προσώπων που ελέγχονται από τους Ο.Τ.Α. Από περίπου 6.000 (χωρίς να υπολογίζονται οι σχολικές επιτροπές) θα απομείνουν λιγότερα από 2.000. Θα καταργηθούν δηλαδή πάνω από 4.000 ΝΠΔΔ και δημοτικές επιχειρήσεις.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=308865&dt=12/01/2010#ixzz0k8VuzpCh>>
<<Ανατροπές θα φέρει ο «Καλλικράτης» Hμερομηνία δημοσίευσης: 01-04-10
Kathimerini.gr
Των Κωνσταντινου Zουλα – Βασιλη Nεδου
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που έχει ήδη «κλειδώσει» στον νέο διοικητικό χάρτη με τον Καλλικράτη, οι δήμοι της χώρας θα περιοριστούν σε περίπου 350 - 370 (από 1.000 που καθιέρωσε ο «Καποδίστριας»). Με την εξαίρεση, δηλαδή, των νομών Αθηνών και Θεσσαλονίκης (που θα έχουν ευλόγως περισσότερες δημοτικές αρχές), όλοι σχεδόν οι περιφερειακοί νομοί θα κατατμηθούν σε 4 - 6 μεγάλους δήμους, με κριτήρια που θα είναι όχι μόνον πληθυσμιακά και γεωγραφικά, αλλά πρωτίστως λειτουργικά, βάσει των σχετικών κυβερνητικών δεσμεύσεων. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι στην περιφέρεια κάθε νέος δήμος θα «καλύπτει» μεσοσταθμικά 12.000 - 25.000 κατοίκους, ενώ για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ο αντίστοιχος αριθμός θα είναι βάσει πληροφοριών 20.000 - 30.000.
Κλειδωμένη θεωρείται επίσης η διατήρηση των 13 περιφερειών της χώρας, χωρίς ωστόσο να έχουν αποσαφηνισθεί οι λεπτομέρειες για τις διευρυμένες περιφέρειες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση, ωστόσο, μάλλον εγκατέλειψε κάθε άλλη ιδέα για δραστικότερες αλλαγές σε περιφερειακό επίπεδο καθώς αντελήφθη ότι θα είχε πιθανώς δυσμενέστατες συνέπειες στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Και τούτο διότι η υπουργός Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, επισήμανε στον κ. Ραγκούση ότι θα προκαλούσε προβλήματα στα ήδη εγκεκριμένα προγράμματα του ΕΣΠΑ τα οποία έχουν δοθεί και με βάσει τα υφιστάμενα περιφερειακά όρια.>>
<<Το σχέδιο Καλλικράτης «E» ¾ ethnos.g
Στόχος είναι το σχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Μαΐου και να γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε το φθινόπωρο οι εκλογές της αυτοδιοίκησης να γίνουν βάσει του νέου πλαισίου. Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα έχει συστήσει ειδική επιτροπή που θα ασχοληθεί με τις υποψηφιότητες των εκλογών.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει οριστικοποιήσει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, για τα οποία έλαβε πρόσφατα και το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, όμως μέχρι και την τελευταία στιγμή αναμένονται αρκετά «ράβε - ξήλωνε» στις συνενώσεις των δήμων.
Όπως και αρχικά είχε προβλεφθεί, οι 56 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις θα αντικατασταθούν από τις 13 αιρετές περιφέρειες και οι 1.034 σημερινοί δήμοι και κοινότητες θα μειωθούν
ν σε 370. Επίσης, προβλέπεται η θεμελίωση 7 Γενικών Διοικήσεων που θα αντικαταστήσουν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει το Σύνταγμα.>>
Δίνουμε την μάχη για το τόπο μας και θα την κερδίσουμε καλούμαι όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου από όποιο μετερίζι και να βρίσκονται να παλέψουν για μια δίκαια λύση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου