ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Κλειδώνει στους δύο;

Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
23/04/2010
Αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης της Λέσβου για το θέμα του «Καλλικράτη» ο Γιάννης Ραγκούσης, που φέρεται να μην υπαναχωρεί απ’ το βασικό χωροταξικό σχεδιασμό του προγράμματος. Αξιόπιστη πηγή, πάντως, αναφέρει ότι ήδη ο υπουργός Εσωτερικών και το επιτελείο του, συναρτώντας τη διοικητική μεταρρύθμιση και με τις προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, έχουν αποφασίσει η Λέσβος να «διχοτομηθεί» μοιραζόμενη σε δύο δήμους, οπότε και σε δύο μονοεδρικές περιφέρειες. Αυτή αναμένεται να είναι και η «σολομώντεια» λύση που επεξεργάστηκε το υπουργεί, δεδομένων και των αντιδράσεων της Λέσβου.

Ειδικότερα, το γεγονός ότι παρά και τη μεσολάβηση του υφυπουργού Νίκου Σηφουνάκη στάθηκε αδιάλλακτος ο υπουργός Εσωτερικών στο να έχει συνάντηση με την ΤΕΔΚ Λέσβου, προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης. Έτσι, σε αναμονή της ανακοίνωσης του χωροταξικού του «Καλλικράτη» την προσεχή Τρίτη, και αμέσως μετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στις 3 Μαΐου, η Λέσβος περιμένει τις εξελίξεις κι ανάλογα να αντιδράσει. Το θέμα του «Καλλικράτη» για τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεών της θα εξετάσει την επόμενη βδομάδα, μετά την ανακοίνωση του χωροταξικού, και η περιφερειακή επιτροπή Βορείου Αιγαίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ η νομαρχιακή επιτροπή Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος εμμένει στη θέση της για τη δημιουργία δύο έως τεσσάρων δήμων.

«Κρίμα»
Με χθεσινή ανακοίνωση της ΤΕΔΚ, που υπογράφει ο πρόεδρός της, Σωτήρης Ζαμτράκης, κατόπιν της άρνησης του υπουργού Εσωτερικών να δεχθεί συνάντηση για συζήτηση του θέματος και του αιτήματος που έχει υποβληθεί μετά τη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ (πρόταση για τέσσερις δήμους) ο κ. Ζαμτράκης αναφέρει: «Δυστυχώς ο κ. Ραγκούσης απέρριψε το αίτημά μας, ισχυριζόμενος ότι η απόφασή του αυτή είναι γενική και κανένας αυτοδιοικητικός δε γίνεται δεκτός για συζήτηση θεμάτων που έχουν σχέση με τη διοικητική μεταρρύθμιση.»
«Θα ήταν σεβαστό και αποδεκτό αν ήταν αληθινό», συνεχίζει ο κ. Ζαμτράκης, που επισημαίνει: «Μας είναι, όμως, γνωστό ότι κομματικοί και αναρμόδιοι παράγοντες καθημερινά, προσκεκλημένοι του κ. Ραγκούση ή με δική τους πρωτοβουλία, τον επισκέπτονται και συνδιαλέγονται μαζί του για να διαμορφώσουν το σχέδιο που θέλουν να μας επιβάλουν. Η κρισιμότητα των καιρών και η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα των αυτοδιοικητικών της Λέσβου, για την απαράδεκτη συμπεριφορά του υπουργού απέναντί μας δικαιολογούν μόνο τούτο: Κρίμα για τον κ. Ραγκούση, κρίμα για τον κ. Πρωθυπουργό της χώρας και αλίμονο αν αυτή η συμπεριφορά εδραιωθεί και γίνει καθεστώς.»

Επίτευγμα οι δύο!!!
Αμέσως μετά το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, η ΤΕΔΚ Λέσβου κι ανάλογα με το τι θα έχει ανακοινωθεί στο χωροταξικό σχεδιασμό του προγράμματος, θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις της κι ενδεχομένως να αντιδράσει δυναμικά διεκδικώντας να ισχύσει η πρότασή της για τέσσερις δήμους.
Το θέμα, όμως, του «Καλλικράτη» την επόμενη βδομάδα - πιθανόν την Παρασκευή - θα απασχολήσει και την περιφερειακή επιτροπή Βορείου Αιγαίου του ΠΑΣΟΚ, που θα συνεδριάσει στην Αθήνα. Ο γραμματέας της επιτροπής, Ηρακλής Βερβέρης, σε ό,τι αφορά στο θέμα των Περιφερειών, θα εισηγηθεί οι τρεις νομοί του Βορείου Αιγαίου να αποτελέσουν μία ενιαία Περιφέρεια. Έως τώρα έχει δημοσιοποιηθεί πρόταση κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ απ’ τη Σάμο και την Ικαρία, όπως και της νομαρχιακής επιτροπής Σάμου, υπέρ της δημιουργίας ενιαίας περιφέρειας Αιγαίου (όλα τα νησιά πλην Κρήτης) με έδρα τη Σύρο.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των δήμων, ο κ. Βερβέρης θα εκφράσει την αντίθεσή του στη δημιουργία ενός δήμου για ολόκληρο το νησί της Λέσβου, όπως και την προσωπική του πρόταση, που έχει καταθέσει σε κομματική σύσκεψη παρουσία του Γιάννη Ραγκούση, για τρεις δήμους.
«Η θέση μας», ανέφερε για το ίδιο θέμα η γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Ψήμμα, «είναι εκφρασμένη για δύο έως τέσσερις δήμους και σε αυτήν επιμένουμε.»
Στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος επέμενε, πάντως, ότι μετά και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν απ’ τους τοπικούς φορείς στην προοπτική του ενός δήμου για όλο το νησί, υπήρξε εκ νέου επεξεργασία του σχεδίου, σε συνδυασμό και με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο. Βάσει αυτής της νεώτερης επεξεργασίας, η Λέσβος φέρεται να «κλειδώνει» σε δύο δήμους-μονοεδρικές. Το εν λόγω στέλεχος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που εισέπραξα προσωπικά τις τελευταίες μέρες είναι ότι δεν υπάρχει καμμία διάθεση για να εισακουστούν προτάσεις για τρεις ή τέσσερις δήμους. Θα είναι μεγάλο επίτευγμα αν τα καταφέρουμε και ακουστεί η αρχική άποψη-πρόταση της Νομαρχιακής για δύο δήμους, η οποία και θεωρώ ότι έχει γίνει αποδεκτή απ’ τον υπουργό Εσωτερικών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: