ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΚΑΤΑΔΙΚΗ Ένας δήμος η Λέσβος

Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
29/04/2010
Καμία απολύτως παρέκκλιση ή υποχώρηση δεν έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, απ’ την απόφασή του με το σχέδιο «Καλλικράτης» κάθε νησί να γίνει ένας δήμος. Επιδιώκοντας να χρυσώσει το χάπι και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την κυβερνητική επιλογή ολόκληρη η Λέσβος να γίνει ένας δήμος, έσπευσε κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο να πει χαρακτηριστικά πως «έτσι, για παράδειγμα, ο δήμος Λέσβου θα είναι ο 18ος σε πληθυσμό της χώρας».
Αν μέσα στις επόμενες μέρες, που ο ίδιος ο υπουργός άφησε ανοιχτό το περιθώριο διαβούλευσης ώστε να ακούσει τις προτάσεις κατεξοχήν της αυτοδιοίκησης, δεν αλλάξει το σκηνικό, τότε το στοίχημα της μεταρρύθμισης για τη Λέσβο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο: Η λειτουργία μιας τόσο μεγάλης χωρικά και πληθυσμιακά πρωτοβάθμιας μονάδας διοίκησης θα φέρει την ανάπτυξή της; Ή θα σημάνει τον αφανισμό και την ερήμωση κάθε οικισμού μακριά απ’ τη Μυτιλήνη, απ’ το επίκεντρο του νέου δήμου, όπως κατ’ επανάληψη έχουν υποστηρίξει οι τοπικοί φορείς;


Στο βασικό ερώτημα προστίθενται και μια σειρά από πολιτικές απορίες, όπως τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ τοπικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη, όταν πρώτα απ’ όλους οι οργανώσεις και τα αυτοδιοικητικά του στελέχη έχουν σηκώσει το λάβαρο της αντίδρασης στη δημιουργία ενός δήμου. Ή εν τέλει κατά πόσο η διαβούλευση είναι ουσιαστική διαβούλευση κι έχει νόημα και υπόσταση ως τέτοια.
Το περιθώριο που άφησε ο κ. Ραγκούσης για «διαπραγμάτευση» 14 περιπτώσεων στο χωροταξικό, ώστε οι δήμοι από 333 να γίνουν 347, ακόμη κι αν δεν είχε κατά νου το νησί της Λέσβου, πρέπει να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο οι τοπικοί παράγοντες.

Το χωροταξικό

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσης από καιρό απόφασης εκτυλίχθηκε χθες το μεσημέρι κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, παρουσίασε επισήμως το πολυνομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση και την αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης με την επωνυμία «Καλλικράτης». Στο βαρύ λόγω των οικονομικών εξελίξεων κλίμα, η ανακοίνωση δεν είχε, όπως τουλάχιστον φάνηκε απ’ την τηλεοπτική μετάδοση, τον πανηγυρικό χαρακτήρα που επιδίωκε η κυβέρνηση όταν προ μηνών είχε για πρώτη φορά αναφερθεί στη μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση που, όπως ανέφερε ο υπουργός, περιέχει 16 διαφορετικά νομοσχέδια για ισάριθμες παρεμβάσεις που προωθεί.
Σε ό,τι αφορά στο χωροταξικό, παρά και τα σενάρια που όλο το προηγούμενο διάστημα ανέβαζαν στους 370 τους νέους δήμους που θα δημιουργηθούν, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η πρότασή του είναι για 333 έως 347 δήμους, αφήνοντας έτσι το περιθώριο να υπάρξουν κάποιες περιπτώσεις που ενδεχομένως να αλλάξουν στο πλαίσιο της διαβούλευσης, κάποια εναλλακτικά σενάρια για συνενώσεις όπως τα χαρακτήρισε ο υπουργός. Αυτό το περιθώριο διαπραγμάτευσης στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει, έμεινε απροσδιόριστο από τον υπουργό, αν και φάνηκε να εννοεί ορεινούς και απομονωμένους δήμους της ηπειρωτικής χώρας, με πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκων. Όμως ακριβώς το γεγονός ότι δεν ξεκαθάρισε τι εννοεί, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Λέσβος να πιέσει και να πετύχει να γίνει η «εύλογη εξαίρεση», που αρχικά είχε δηλώσει ο κ. Ραγκούσης πως θα αφήσει στις περιπτώσεις των μεγάλων νησιών.
Πριν δηλαδή η Ρόδος, όπως και η γειτονική Χίος, ή κάποιοι νομάρχες και αυτοδιοικητικά στελέχη μεμονωμένα, του δώσουν το άλλοθι να ισοπεδώσει ολόκληρη τη νησιωτική χώρα, αρνούμενος να λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Σημειωτέον δε, ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο, και σε αντίθεση με τις αυστηρές και απόλυτες δηλώσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, ο κ. Ραγκούσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών, όπως έκανε και προχθές κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη ΝΕΤ, λέγοντας ότι «αλίμονο αν σε μια τέτοια μεταρρύθμιση δε θα ακούσουμε την αυτοδιοίκηση, τις τοπικές κοινωνίες και τα κόμματα». Όπως, μάλιστα, είχε διαρρεύσει χθες, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών έλεγαν πως «είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών, αλλά η όποια αλλαγή δεν μπορεί να παραβιάζει τα αντικειμενικά και ενιαία κριτήρια που έχουν τεθεί σχετικά με τις συνενώσεις».

Εκλογές κάθε πέντε χρόνια

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε πως με τη μεταρρύθμιση γίνεται ένα πραγματικό άλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας και κάλεσε όλους τους Έλληνες να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή εθνικό και συλλογικό στοίχημα, το οποίο αφορά όλους και προσέθεσε ότι η Ελλάδα, και μπορεί, και θέλει να αλλάξει, και αυτό θα το αποδείξουμε. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες δε φυγομαχούμε και ότι στα δύσκολα έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Ο πρωθυπουργός αναφορικά με τον «Καλλικράτη» είπε ακόμη ότι θα συμβάλει στη δημοσιονομική ανάταξη, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων, καθώς θα υπάρξει μια ευρύτατη διαδικασία συγχώνευσης νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περισσότερα από 4.000. Πέρα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας, προσέθεσε, θα υπάρξει και μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ παράλληλα, όπως τόνισε, θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία της αυτοδιοίκησης ώστε να ελέγχεται πού διατίθεται κάθε ευρώ.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, τέλος, και μια καινοτομία την οποία χαρακτήρισε κρίσιμη, καθώς όπως ανέφερε η θητεία των οργάνων της αυτοδιοίκησης επεκτείνεται με το σχέδιο «Καλλικράτης» από τα τέσσερα σε πέντε χρόνια, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να ταυτίζονται με τις ευρωεκλογές. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα εμπιστοσύνης προς την αυτοδιοίκηση.

Βάση οικονομίας
Τόσο στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο - που ήταν προγραμματισμένο για την Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω της σύγκλησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ με θέμα το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας - όσο και το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι με το σχέδιο ελπίζει σε σημαντικές περικοπές δαπανών από τους νέους δήμους, μεταξύ άλλων μέσω των σημαντικών σε αριθμό συγχωνεύσεων δημοτικών επιχειρήσεων. Όπως εκτιμάται, από την κατάργηση περίπου 700 δήμων αλλά και 68 νομαρχιών και επαρχιών σε όλη τη χώρα, θα υπάρξει τεράστιο οικονομικό όφελος μόνον από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών. Ανάλογη οικονομία θα γίνει απ’ τον περιορισμό των αυτοδιοικητικών στελεχών, ενώ σε σχέση με τους εργαζομένους, το σχέδιο φέρνει χιλιάδες μετατάξεις, κυρίως από νομαρχίες και δημοτικές επιχειρήσεις προς περιφέρειες και δήμους.
(Έως την ώρα που έκλεινε η ύλη μας δεν είχε δοθεί το πλήρες κείμενο του σχεδίου, οπότε και θα επανέλθουμε στο αυριανό μας φύλλο με λεπτομέρειες και για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όπου παραμένει ως έχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά και για την κρατική διοίκηση, όπου δημιουργούνται επτά νέες διοικητικές μονάδες με αρμοδιότητες που σταδιακά θα εκχωρηθούν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση).


Θέσεις της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου στην ΚΕΔΚΕ
Στο συνέδριο και μετά… οι αντιδράσεις


Χθες, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του σχεδίου «Καλλικράτης», η ΤΕΔΚ νομού Λέσβου απέστειλε υπόμνημα στον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, όπου και περιλαμβάνονταν οι θέσεις της έτσι όπως διαμορφώθηκαν στις γενικές συνελεύσεις σε Μυτιλήνη και σε Λήμνο στις 19 και 23 Απριλίου αντίστοιχα για το προσχέδιο του «Καλλικράτη».
Με τις πρώτες, όμως, δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών και την είδηση ότι η Λέσβος θα είναι ένας δήμος, άρχισαν να διατυπώνονται και οι πρώτες ενστάσεις αυτοδιοικητικών, ακόμη και απ’ το χώρο του ΠΑΣΟΚ, που δήλωναν τις έντονες αντιρρήσεις τους. Αναμένεται οι αντιρρήσεις αυτές απ’ το σύνολο της αυτοδιοίκησης του νομού Λέσβου να εκφραστούν την προσεχή Δευτέρα 3 Μαΐου, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ με θέμα το σχέδιο «Καλλικράτης», ακόμη και με αρνητική ψήφο.
Ανεξάρτητα απ’ τις αποφάσεις του συνεδρίου, στη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ στη Μυτιλήνη είχε ληφθεί η απόφαση αν το νησί γίνει ένας δήμος, και μετά το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ να υπάρξει σθεναρή αντίδραση, με μορφές που θα μεθοδευτούν το επόμενο διάστημα.
Ήδη στο χθεσινό της υπόμνημα προς την ΚΕΔΚΕ η ΤΕΔΚ νομού Λέσβου στις παρατηρήσεις της για το σχέδιο ζητούσε την «τήρηση των δεσμεύσεων του υπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων στον καθορισμό και την τήρηση ενιαίων κριτηρίων χωροταξικής κατανομής των νέων δήμων. Εδώ οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι τα πρώτα μηνύματα είναι απογοητευτικά. Παρά τις αρχικές δεσμεύσεις, οι διαρροές πληροφοριών μέχρι στιγμής έχουν εντάξει και τα μεγάλα νησιά όπως η Λέσβος στον κανόνα Δήμος και Νησί όμοια με τον Άγιο Ευστράτιο, τα Ψαρά τους Φούρνους, τα μικρά Κυκλαδονήσια. Στο κρίσιμο αυτό σημείο η επικράτηση προσωπικών πολιτικών και επιδιώξεων κινδυνεύει να δυναμιτίσει την όλη προσπάθεια εν τη γενέσει της. Όπως σας έχουμε στείλει και στην αναλυτική μας απόφαση της γενικής συνέλευσης, το θέμα αυτό για μας είναι αδιαπραγμάτευτο, γιατί θεωρούμε ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε διοικητικά αδιέξοδα και στο μαρασμό του νησιού και της υπαίθρου του. Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον για τα 10 πρώτα σε μέγεθος εδαφικό και πληθυσμιακό νησιά, θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερος προβληματισμός σχετικά με τη δημιουργία ενός ή περισσότερων δήμων.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: