ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ «Όχι» σε ένα δήμο


Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
15/04/2010
Με σοβαρότατη καθυστέρηση μεν, δυναμικά δε, η αυτοδιοίκηση της Λέσβου ξεσηκώνεται και δηλώνει αδιαπραγμάτευτα «όχι στη δημιουργία μόνο ενός δήμου σε όλο το νησί». Σε συνέχεια της έκτακτης συνεδρίασης της ΤΕΔΚ, το βράδυ της Τρίτης, συνεδριάζουν μέσα στις επόμενες ώρες όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, ενώ τη Δευτέρα το απόγευμα θα γίνει γενική συνέλευση των αυτοδιοικητικών της Λέσβου, στη Μυτιλήνη, προκειμένου κι εκεί να εκφραστεί η κάθετη αντίθεση των αυτοδιοικητικών στον ένα δήμο.

Πριν τη γενική συνέλευση, το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ θα επιχειρήσει να έχει επαφή και με τους τρεις βουλευτές του νομού, κι ειδικά με τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νίκο Σηφουνάκη (με τον οποίο θα επιδιώξει να συναντηθεί μάλλον αύριο στη Μυτιλήνη), για να του ζητήσει την ενεργή συμπαράσταση στην ομόφωνη απόφασή του να μη γίνει ένας δήμος η Λέσβος.

Τελικό ρετούς

Στο «παρά πέντε» κυριολεκτικά «ενεργοποιείται» η αυτοδιοίκηση της Λέσβου, καταβάλλοντας την ύστατη προσπάθεια να ανατρέψει τον εδώ και μέρες γνωστό σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός δήμου. Η βασική δικαιολογία που προβάλλουν αυτοδιοικητικοί του νησιού για την καθυστερημένη αντίρρηση είναι ότι «εμείς δε δίναμε βάση στα σενάρια και στις φήμες που είχαν διαρρεύσει, γιατί πιστεύαμε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για διαβούλευση δε θα έμενε δίχως αντίκρισμα. Όταν όμως ακούσαμε τη δήλωση του υφυπουργού με την οποία και επιβεβαιώθηκαν οι φήμες, αντιδράσαμε αμέσως.».
Όπως όλα δείχνουν, από την προηγούμενη Δευτέρα έχει ξεκινήσει στην Αθήνα κύκλος επαφών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με αντικείμενο την οριστικοποίηση του χωροταξικού του χάρτη τού «Καλλικράτη». Χθες για, παράδειγμα, υπήρχαν προγραμματισμένες συναντήσεις με τους βουλευτές της Κρήτης και σήμερα προβλέπονται αντίστοιχες επαφές με τους βουλευτές νομών της Θράκης, της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ προχθές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών συνάντησε μεταξύ άλλων βουλευτές νομών της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας.
Ο χάρτης του «Καλλικράτη», μετά το «τελικό ρετούς» που τώρα γίνεται, θα παρουσιαστεί, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, σε πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη 20 Απριλίου.

«Ούτε σαν τα Βριλήσσια»

Σύμφωνα με το «μη οριστικοποιημένο» προσχέδιο του χωροταξικού που χθες δημοσιοποιήθηκε σε αυτοδιοικητικές ιστοσελίδες, το νησί της Λέσβου εμφανίζεται να είναι ολόκληρο ένας δήμος. Δε φαίνεται, όμως, η ίδια πρακτική των «γιγαντο-ενώσεων» να ακολουθήθηκε οριζόντια σε όλη τη χώρα.
«Για παράδειγμα», είπε μιλώντας στο «Ε» ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, «σε αυτά τα μη οριστικοποιημένα σχέδια που έχουν διαρρεύσει, φέρονται πολύ μικροί δήμοι της Αθήνας να μένουν ως έχουν και να μη συνενώνονται με όμορες περιοχές τους, με τις οποίες ήδη έχουν συνενωθεί στην πραγματικότητα. Βριλήσσια, Μελίσσια, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη όλοι οι αυτοδιοικητικοί περίμεναν ότι θα γίνουν ένας ενιαίος δήμος, αλλά δε φαίνεται κάτι τέτοιο να είναι στις επιλογές της κυβέρνησης. Δυστυχώς, ολόκληρο νησί, με τόσες χιλιάδες κατοίκους και τέτοια έκταση, δεν αντιμετωπίζεται ούτε σαν τα Βριλήσσια. Κι αλήθεια, τι εννοούσε ο κ. Υπουργός όταν έλεγε πως θα υπάρξουν εύλογες εξαιρέσεις απ’ τη γενική αρχή “κάθε νησί και δήμος”; Μόνο την Κρήτη και την Εύβοια;»


Διαμαρτυρία ΤΕΔΚ στο υπουργείο Εσωτερικών
Ποια διαβούλευση;


Σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης που έλαβε το βράδυ της Τρίτης το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου, χθες έστειλε έγγραφο διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση και τον υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο, εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στη δημιουργία ενός και μοναδικού δήμου στη Λέσβο.
«Επιμένουμε», τονίζεται στο έγγραφο του προέδρου της ΤΕΔΚ, Σωτήρη Ζαμτράκη, «στη διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού ότι η διαμόρφωση του χάρτη της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και όχι μονόπλευρης απόφασης, που είναι και ασυμβίβαστη με την κατ’ αρχάς κατατεθείσα πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»

Πρόσκληση σε Ντόλιο
Η ΤΕΔΚ υποστηρίζει πως η δημιουργία ενός δήμου στο νησί θα έχει για τη Λέσβο και τους κατοίκους της καταστροφικές συνέπειες, για συγκεκριμένους λόγους τους οποίους και καλεί τον υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο να γνωρίσει επισκεπτόμενος το νησί.
Στο ίδιο έγγραφο παρατίθενται και τα βασικότερα επιχειρήματα (έκταση 1.636.000 στρεμμάτων, 13 έδρες δήμων και 60 τοπικά διαμερίσματα, 100.000 πληθυσμός, ποικιλομορφία εδάφους και ιδιαιτερότητες περιοχών, ανομοιογένεια δραστηριοτήτων ανά περιοχή κ.λπ.), τα οποία καθιστούν αδύνατη τη διοίκηση του νησιού από ένα δήμο.




Όχι σε αποφάσεις για… «σούπερμαν»
Συνεδριάζει η Μυτιλήνη


Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, η οποία σύμφωνα με την πρόσκληση του προέδρου Σταύρου Δημηρούδη, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα.
«Η θέση μας», ανέφερε ο δήμαρχος Νάσος Γιακαλής, «είναι απολύτως ξεκάθαρη και αυτή θα παρουσιάσω και στη συνεδρίαση, καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο να πει “όχι” στον ένα δήμο. Διαφωνούμε κάθετα σε μια τέτοια προοπτική και προτείνουμε τη δημιουργία τριών ή τεσσάρων δήμων στο νησί.»
Ο κ. Γιακαλής, σε πρόσφατη γραπτή του δήλωση, υπογράμμισε πως ένας τέτοιου μεγέθους δήμος, όπως θα είναι της Λέσβου αν προχωρήσει ο σχεδιασμός για έναν ΟΤΑ, θα χρειάζεται για δήμαρχο κάποιον με τα χαρακτηριστικά «σούπερμαν». Κάλεσε, μάλιστα, όποιον έχει διαφορετική άποψη και συμφωνεί με τον ένα δήμο, ακόμη και σε ανοιχτή δημόσια αντιπαράθεση, και μέσω της τηλεόρασης, ώστε να υπάρξει παράθεση επιχειρηματολογίας.
Έως τώρα, δημόσια υπέρ του ενός δήμου έχει ταχθεί με δηλώσεις του, και στο «Ε», ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, ενώ κανένας απ’ την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση δε φαίνεται να συμφωνεί με το σχέδιο χάρτη του «Καλλικράτη».


Μέτωπο εργαζομένων - αυτοδιοίκησης κατά του «Καλλικράτη» προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου
Αποκλεισμός της Αριστεράς


Καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, και την προσπάθεια αποκλεισμού της Αριστεράς στην αυτοδιοίκηση, προοπτική πολύ πιθανή αν γίνει ένας δήμος η Λέσβος, η Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ της Λέσβου καλεί με ανακοίνωσή της την αυτοδιοίκηση και τους εργαζομένους σε κοινό μέτωπο κατά του «Καλλικράτη» και ειδικότερα της συνένωσης των δήμων της Λέσβου σε έναν.
«Δε φτάνει που το σχέδιο νόμου του “Καλλικράτη” βάζει από μόνο του ταφόπλακα στο θεσμό της αυτοδιοίκησης, δε φτάνει που με το σχέδιο νόμου γίνεται μια πρωτοφανής επίθεση στους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση, διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις και απολύοντας υπαλλήλους, δε φτάνει που με το σχέδιο νόμου ανοίγονται διάπλατα οι πόρτες για την ιδιωτικοποίηση σημαντικών τομέων-φιλέτωνμ που μέχρι τώρα είχε στην ευθύνη της η αυτοδιοίκηση (κοινωνική πρόνοια, καθαριότητα), το σχέδιο του ενός δήμου στη Λέσβο επιχειρεί μια εκ βάθρων αναδιάταξη του πολιτικού και κοινωνικού ιστού του νησιού, σε μια προμελετημένη προσπάθεια για διάλυσή του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα, συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, είναι μια προσπάθεια να αποκλειστεί ακόμα και η μικρότερη παρουσία της Αριστεράς στην αυτοδιοίκηση, «μέσω αντιδημοκρατικών εκλογικών μεθοδεύσεων, που ακυρώνουν τη συνταγματική ισότητα των πολιτών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους φορείς, εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους και κυρίως του δημότες που θα πληγούν άμεσα από τις συνέπειες του νόμου αυτού, «που έχει το… άρωμα και τη συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», όπως σημειώνει, να αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις, ακυρώνοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για την προώθησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: