ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ο δήμος Λέσβου «έκτρωμα» προ των πυλών


Υπόσχεση για «δήμους - μικρές κυβερνήσεις σε κάθε νησί» διέρρευσε χθες στον αθηναϊκό Τύπο το υπουργείο Εσωτερικών, προφανώς σε μια προσπάθεια να προλάβει τις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το σχέδιο «Καλλικράτης» και την ουσιαστική διάλυση της αυτοδιοίκησης στα νησιά με την κατάργηση των νησιωτικών δήμων.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν χθες στην αθηναϊκή «Ελευθεροτυπία», ο ενιαίος δήμος ανά νησί θα έχει ισχυρό δήμαρχο και αντιδημάρχους που θα έχουν εξουσίες «νομάρχη».
Το νέο νομοσχέδιο, μαζί με τους πολυαναμενόμενους χάρτες συνενώσεων θα συζητηθεί σε πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αμέσως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κύπρο την επόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με το δημοσίευμα καθιερώνει προνομιακές και ειδικές ρυθμίσεις για τους «καλλικράτειους» νησιωτικούς δήμους, που όπως λέγεται θα συνιστούν μια μικρή κυβέρνηση σε κάθε νησί. Επίσης ιδρύονται επιτροπές Τουριστικής Προβολής για την προώθηση του τουρισμού σε κάθε νησί και συστήνεται Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής που θα είναι ο σύμβουλος του κράτους στα νησιά και θα αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ των περιοχών αυτών και της κεντρικής κυβέρνησης με τη μεσολάβηση και εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Τι προβλέπεται
Αναλυτικά, οι ειδικές προβλέψεις του «Καλλικράτη» για τα νησιά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της χθεσινής «Ελευθεροτυπίας», είναι:
- Δημιουργείται ένας δήμος σε κάθε νησί. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας που θα ισχύσει για όλα τα ελληνικά νησιά, εκτός από τα ιδιαιτέρως μικρά που θα συνενωθούν με τον κοντινότερο δήμο.
- Μεταφέρονται αρμοδιότητες και υπηρεσίες των νομαρχιών (που καταργούνται στον «Καλλικράτη») στους δήμους. Επιπροσθέτως, μεταβιβάζονται πόροι, στελεχικό δυναμικό και υποδομές των νομαρχιών και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
- Στους τομείς Ανάπτυξης Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής, Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Υγείας και Πρόνοιας, Μεταφορών και Δημοσίων Έργων μεταφέρονται επιπλέον αρμοδιότητες στους νησιωτικούς δήμους.
- Οι αρχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα στους νησιωτικούς δήμους για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών στον τόπο τους.
- Οι μικροί νησιωτικοί δήμοι θα στελεχωθούν με εκπαιδευμένους και έμπειρους υπαλλήλους που θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν πολυεπίπεδα τους πολίτες.
- Τα τοπικά συμβούλια σε αυτούς τους δήμους θα είναι τριμελή, ανεξαρτήτως μεγέθους της περιοχής, με αρμοδιότητες ενισχυμένες, αντίστοιχες των σημερινών διαμερισμάτων των μεγάλων δήμων.
- Σε κάθε δήμο που θα συνενωθεί, θα αντιστοιχεί και ένας τοπικός αντιδήμαρχος με αυξημένες αρμοδιότητες. Ο τοπικός αντιδήμαρχος είναι πρόεδρος των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων και ασκεί επιπλέον αρμοδιότητες, όπως η αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Θα υπάρξει υποστήριξη από την Περιφέρεια στους μικρούς δήμους στα τεχνικά έργα και στο σχεδιασμό, την έγκριση και την παρακολούθηση των ενδοπεριφερειακών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
- Ειδικά στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ως εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των περιφερειακών συμβουλίων δε θα είναι το σύνολο του νομού όπως στις ηπειρωτικές περιφέρειες, αλλά θα διαχωρίζονται σε επί μέρους ενότητες που θα είναι αντίστοιχες των ορίων των σημερινών επαρχιών. Έτσι οι πολίτες θα εκλέγουν με τον αμεσότερο δυνατό τρόπο τους δικούς τους εκπροσώπους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.


Νάσος Γιακαλής
«“Σούπερμαν” αυτοδιοικητικοί ακόμη δε γεννήθηκαν»




Την πλήρη του αντίθεση στην προοπτική δημιουργίας ενός δήμου στη Λέσβο εκφράζει με χθεσινή του ανακοίνωση ο Νάσος Γιακαλής. Ας σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση εντυπωσιάζει η οξύτητα με την οποία ο κ. Γιακαλής επιτίθεται στον «Καλλικράτη» τον οποίο αποκαλεί «αυτοδιοικητικό έκτρωμα».
Η πλήρης ανακοίνωση του κ. Γιακαλή έχει ως εξής:
«Εάν τα σημερινά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, εάν το εμπεριστατωμένο σημερινό (σ.σ. χθεσινό) δημοσίευμα του “Εμπρός” για τη χωροταξική κατανομή του σχεδίου “Καλλικράτης” για ένα δήμο σε κάθε νησί και εάν αυτό ισχύει και για το νησί μας, τότε θα πρόκειται κατά τη γνώμη μου για ένα τεράστιο πολιτικό λάθος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού. Διότι, εάν σε ένα νησί όπως η Λέσβος, με έκταση 1.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 100.000 μόνιμους κατοίκους, με 72 χωριά και κωμοπόλεις από 200 έως 5.000 κατοίκους το καθένα, επιχειρηθεί η επιβολή ενός δήμου, θα πρόκειται όντως για αυτοδιοικητικό έκτρωμα.
Ως δήμαρχος Μυτιλήνης, αλλά και ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης για πολλά χρόνια, διαφωνώ κάθετα με μια τέτοια προοπτική. Γιατί η δημιουργία και η λειτουργία ενός δήμου στη Λέσβο με τις αρμοδιότητες που θέλει να εκχωρήσει στους δήμους ο νέος νόμος, θα επιφέρει στα σίγουρα το αυτοδιοικητικό χάος.
Πρέπει να ξέρουν αυτοί που σχεδιάζουν - ερήμην των θεσμοθετημένων οργάνων της αυτοδιοίκησης - τη χωροταξική κατανομή, ότι “‘Σούπερμαν’ αυτοδιοικητικοί”, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ακόμη δε γεννήθηκαν…
Αν δεν το έχουν λάβει αυτό υπ’ όψιν, ούτε οι τηλεδιασκέψεις, ούτε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα σώσουν το εγχείρημα του “Καλλικράτη” που τόσες ελπίδες γέννησε σε όλους μας. Η αυτοδιοίκηση, για να το πω απλά, δεν είναι από καθέδρας και αφ’ υψηλού θεώρηση των προβλημάτων. Έχει πολλή αγωνία, πολύ κόπο, καθημερινές δυσκολίες, με λίγα λόγια έχει “λάντζα”. Χρειάζονται, λοιπόν, μεγάλοι μεν δήμοι, κυρίως δε λειτουργικοί.
Η προσωπική μου άποψη, την οποία έχω διατυπώσει στην ΤΕΔΚ και στην ΚΕΔΚΕ, είναι ότι στο νησί μας πρέπει να συσταθούν τρεις τουλάχιστον δήμοι, που πιστεύω ότι θα είναι λειτουργικοί. Εύχομαι να επικρατήσει η σύνεση και η λογική. Ένας δήμος για τη Λέσβο σημαίνει ότι κάποιοι ζουν εκτός πραγματικότητας. Σημαίνει ότι τους ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και όχι η ουσία και η πρόοδος της αυτοδιοίκησης και του τόπου.
Μακάρι τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες να είναι ανακριβείς. Αν επαληθευτούν, όμως, δε θα πρόκειται για λάθος, αλλά για σημαντικότατο πολιτικό ολίσθημα, από αυτά που συνήθως πληρώνονται πολύ ακριβά…»


Η Χριστιάνα Καλογήρου για τον ένα δήμο ανά νησί



Η δημοσιοποίηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τον ένα δήμο ανά νησί, που προβλέπεται από το σχέδιο διοικητικής αναδιοργάνωσης «Καλλικράτης», προκάλεσε χθες την αντίδραση της τέως βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Χριστιάνας Καλογήρου:
«Διερωτώμαι», σημειώνει η κ. Καλογήρου, «εάν το εξαμβλωματικό Σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί έναν αντιπερισπασμό της κυβέρνησης για να αποσπάσει την προσοχή από την κρίση και τους τραγικούς χειρισμούς της, εάν αποτελεί μια πρόφαση για τον επανασχεδιασμό εκλογικών ορίων με στόχο την επίτευξη μικροκομματικών ωφελημάτων, ή εάν αποτελεί μία συνειδητή προσπάθεια να διαλύσει τις τοπικές κοινωνίες και να επιτείνει την ερημοποίηση της υπαίθρου.
»Όσον αφορά στη Λέσβο», καταλήγει η πρώην βουλευτής, «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η σιωπή είναι συνενοχή. Όποιο δημόσιο πρόσωπο σιωπά, με τη σιωπή του συμφωνεί, επικυρώνει και κατά συνέπεια καθίσταται συνυπεύθυνος για τις συνέπειες του Σχεδίου. Και ο νοών νοείτω.»


Αυτοδιοικητικοί πέντε δήμων
«Ενιαίος δήμος της κεντρικής χερσονήσου»


Η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών από τους δήμος Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου και Πολιχνίτου συναντήθηκαν χθες Πέμπτη στα Κεραμειά και συζήτησαν την προοπτική της αυτοδιοίκησης στη Λέσβο, δεδομένων - όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χθες και υπογράφει ο δήμαρχος Γέρας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Σωτήρης Ζαμτράκης - των πολλών φημολογιών σχετικά με το τι προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης».
Οι παραπάνω, λοιπόν, αυτοδιοικητικοί ζητούν με επιστολή που απέστειλαν στον κ. Ραγκούση αλλά και στους βουλευτές Λέσβου, το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το νομάρχη και την ΤΕΔΚ Λέσβου, «να συνενωθούν και να αποτελέσουν ενιαίο δήμο στη νότια Λέσβο, δεσμευόμενοι να συναποφασίσουν την έδρα και την ονομασία του νέου δήμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: