ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Αλλάζει η ρότα Ραγκούση;

Από το: ΕΜΠΡΟΣ
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
17/04/2010
Σοβαρές ελπίδες ότι μπορεί έστω και στο «παρά πέντε» να αλλάξει ο χάρτης του «Καλλικράτη» για τη Λέσβο δημιουργεί ο ορυμαγδός των αντιδράσεων από στελέχη του ΠΑΣΟΚ από πολλά μεγάλα νησιά της χώρας. Τα μηνύματα και το «μπλοκ» αντίδρασης που έχει συγκροτηθεί κυρίως από δημάρχους και άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, φαίνεται να έχει φτάσει στο υπουργείο Εσωτερικών, που την τελευταία στιγμή ενδέχεται να υπαναχωρήσει επί των αποφάσεων και να ακούσει την άποψη των νησιωτών.

Χθες στη Μυτιλήνη, ο πρόεδρος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) νομού Λέσβου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη, που αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν σε επίπεδο νησιού για την εφαρμογή του διοικητικού σχεδιασμού «ένας δήμος-κυβερνείο», δήλωσε πως θα στηρίξει την απόφαση της ΤΕΔΚ. Παράλληλα, θα επιδιώξει να κανονίσει συνάντηση των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Μπλοκ» αντίδρασης

Όχι μόνο η Λέσβος, αλλά και νησιά μικρότερης απ’ αυτήν έκτασης, όπως η Κέρκυρα, η γειτονική Χίος, η Σάμος, αλλά και η Ρόδος, δε φαίνεται να βολεύονται στην προοπτική να γίνουν ένας δήμος. Ειδικά στη Ρόδο, όπου όλο το προηγούμενο διάστημα είχε περίπου ομόφωνα επικρατήσει η άποψη ότι εξυπηρετεί και συμφέρει η δημιουργία ενός δήμου, το κλίμα έχει άρδην αλλάξει. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό πως το θέμα μονοπωλεί τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές των τοπικών Μέσων, με αποτέλεσμα να καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους και αυτοδιοικητικά ή κομματικά στελέχη απ’ τη Λέσβο, όπως ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, που υπεραμύνθηκε προχθές το βράδυ της ανάγκης το νησί της Λέσβου να γίνει τουλάχιστον τρεις δήμοι.
Τα ίδια μηνύματα, και απ’ την Κέρκυρα, αλλά και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ από πολλά νησιά, έχουν φτάσει στο υπουργείο Εσωτερικών, που φαίνεται να τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη του. Μάλιστα, σε κομματικό επίπεδο φέρονται πολλοί δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και στελέχη άσχετα με την αυτοδιοίκηση, να καλούν τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση να αλλάξει ρότα και να αυξήσει τον αριθμό των νησιών που θα εξαιρεθούν από τη γενική αρχή «κάθε νησί και δήμος».

Στηρίζει…
Εν όψει της γενικής συνέλευσης που προγραμματίζει η ΤΕΔΚ τη Δευτέρα το απόγευμα, στις 6, στο ξενοδοχείο «Λασία» για το θέμα του «Καλλικράτη», ο πρόεδρός της, Σωτήρης Ζαμτράκης, και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Νάσος Γιακαλής, Μιχάλης Πολυπαθέλλης και Παναγιώτης Χατζηβασιλείου, συναντήθηκαν χθες στη Μυτιλήνη με το Νίκο Σηφουνάκη, τον οποίο κι ενημέρωσαν για την κάθετη αντίθεσή τους στη δημιουργία ενός ή δύο δήμων στο νησί. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαμτράκης, φαίνεται η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβουλίων που συνεδριάζουν εκτάκτως να προκρίνει ως πρόταση τη δημιουργία τεσσάρων δήμων, ή αλλιώς τουλάχιστον τριών σε επίπεδο νησιού.
Ο υφυπουργός, δηλώνοντας τη θέση του ότι συμφωνεί απόλυτα με το σχεδιασμό του δήμου-κυβερνείου, ανέφερε πως αναγνωρίζει ότι ειδικά για τη Λέσβο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ένα τέτοιο διοικητικό μοντέλο. Είπε, μάλιστα, στους αυτοδιοικητικούς πως θα στηρίξει την απόφαση της αυτοδιοίκησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατά τη δική του άποψη θα ήταν πιο λειτουργικό σχήμα η δημιουργία τριών δήμων.
Όπως μας είπε ο κ. Ζαμτράκης, ο υφυπουργός θα βοηθήσει την αυτοδιοίκηση της Λέσβου να έχει συνάντηση άμεσα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.



Αντανακλαστικά… ΠΑΣΟΚ
Χθες, για τη διοικητική μεταρρύθμιση εξέδωσε ανακοίνωση και η δημοτική οργάνωση ΠΑΣΟΚ Καλλονής, που συμφωνώντας κατ’ αρχήν με την αντίληψη του σχεδίου «Καλλικράτης» για τη δημιουργία ισχυρών αυτοδιοικητικών μονάδων, «διαφωνεί απόλυτα με την οριζόντια και ισοπεδωτική χωροθέτηση των νέων δήμων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο γραμματέας της, Λευτέρης Βακιρλής, η δημοτική οργάνωση «προτείνει για τη Λέσβο τρεις δήμους, αντίστοιχους των παλιών επαρχιών, ως την κατάλληλη χωροθέτηση που αφενός ικανοποιεί τις επιταγές και προβλέψεις του σχεδίου και αφετέρου ανταποκρίνεται στην πολυσύνθετη ανθρωπογεωγραφία της Λέσβου».
Η ίδια Οργάνωση εκφράζει την πίστη ότι το υπουργείο διαθέτει ισχυρά αντανακλαστικά και θα αντιληφθεί την ορθότητα των απόψεων αυτών, που είναι απόψεις και της πλειοψηφίας της κοινωνίας της Λέσβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: