ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Φράγμα Σεδούντα: Tα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα

Από το:http://news.plomari.eu
Γράφτηκε από τον/την Εφημερίδα Εμπρός/ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Παρ 06 Φεβ 2009, στις 19:54
ImageΜε τελευταίο, πριν τρεις μήνες, τον τότε υφυπουργό και νυν υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν κατ' επανάληψη υποσχεθεί χρηματοδότηση ύψους 1,35 εκατ. ευρώ για να τελειώσει το μεγάλο έργο του φράγματος-λιμνοδεξαμενής Σεδούντα

Κοντά δυο χρόνια τώρα, και δεδομένων των δεσμεύσεων που εισέπραξε εγγράφως και προφορικώς ο δήμαρχος - και προσκείμενος κομματικά στην κυβέρνηση - Δημήτρης Βαρβαγιάννης, έχει ήδη μετρημένες 14 επισκέψεις σε υπουργικά γραφεία στην Αθήνα, ζητώντας, δίχως αποτέλεσμα, τα υπεσχημένα.

Όσο αργεί, δε, η χρηματοδότηση και η ολοκλήρωση του φράγματος, τόσο υποθηκεύεται, όχι μόνο η άρδευση, την οποία τυπικά θα ικανοποιήσει το νερό απ' το φράγμα, αλλά και η ύδρευση της ευρύτερης περιοχής, την οποία ουσιαστικά θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο έως τώρα υδρευτικό έργο στη Λέσβο.

«Είμαστε αγανακτισμένοι όλοι οι Πλωμαρίτες για τις υποσχέσεις που μας έχουν δώσει και δεν τηρούν. Απ' τον Ιούνιο του 2007 μάς έχουν τάξει την αναγκαία πίστωση για να τελειώσει το φράγμα και ακόμη δε μας την έχουν διαθέσει», δήλωσε ο Δημήτρης Βαρβαγιάννης, προσθέτοντας πως «αν μπορούσε να κοστολογηθεί και να αθροιστεί η προσπάθεια, ο αγώνας, τα έξοδα που έχει κάνει ο δήμος μας, διεκδικώντας για το φράγμα, ακόμη και τα εισιτήρια 14 φορές που πήγα στην Αθήνα στα υπουργεία, μάλλον θα ξεπερνούσαμε το ποσόν που ζητάμε.» Υπόσχεση Παπαθανασίου

Όταν, στις 18 Οκτωβρίου 2008, ο Γιάννης Παπαθανασίου επισκέφτηκε τη Λέσβο, το αίτημα χρηματοδότησης για το φράγμα Σεδούντα τού τέθηκε κατ' αρχάς απ' το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιάννη Λέκκα, που το ανέφερε και στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του κυβερνητικού στελέχους στη Λέσβο. Στη συνέχεια και λίγο πριν ξεκινήσει η νομαρχιακή συνέλευση της Ν.Δ., ο δήμαρχος Πλωμαρίου πλησίασε τον τότε υφυπουργό Οικονομίας και του υπενθύμισε την εκκρεμότητα έγκρισης απ' το υπουργείο Οικονομίας της πίστωσης που είχε εισηγηθεί και ζητήσει και ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , Αλέξανδρος Κοντός.

«Κατά τη διάρκεια της κομματικής συνέλευσης, κι ενώ είχαν αποχωρήσει οι δημοσιογράφοι, ο κ. Παπαθανασίου υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί. Μάλιστα, αμέσως μετά μου ζήτησε να υπάρξει και νέο έγγραφο του περιφερειάρχη προς τον ίδιο για το θέμα», ανέφερε ο κ. Βαρβαγιάννης.

Όντως, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου ο δήμος Πλωμαρίου ζήτησε απ' το Γιάννη Λέκκα να εισηγηθεί - για ακόμη μια φορά - την άμεση χρηματοδότηση αποπεράτωσης του έργου της λιμνοδεξαμενής Σεδούντα. Λίγες μέρες αργότερα ο κ. Λέκκας, με εκτενές έγγραφό του προς τον κ. Παπαθανασίου, αναφέρεται στο ιστορικό του έργου και ζητά, καταλήγοντας, να εξεταστεί το αίτημα της χρηματοδότησης, με δεδομένη τη σημαντικότητα του έργου, που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα άρδευσης της περιοχής, ενώ χωρίς την υλοποίησή του η λιμνοδεξαμενή δε θα μπορέσει να λειτουργήσει.

Στις αρχές του χρόνου, δυο μέρες πριν τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου, κατά τον οποίο ο κ. Παπαθανασίου αναβαθμίστηκε σε υπουργό, ο δήμαρχος Πλωμαρίου έλαβε απόκριση από το υπουργείο. «Θυμάμαι - λέει ο κ. Βαρβαγιάννης - επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά συνεργάτης του (σ.σ. του κ. Παπαθανασίου), για να με ενημερώσει πως το αίτημα θα ικανοποιηθεί. Έκτοτε όμως έχει περάσει ένας μήνας, ο υφυπουργός έγινε υπουργός, και το Πλωμάρι ακόμη περιμένει. Ελπίζω η δέσμευση του κ. Παπαθανασίου να μην ξεχαστεί τώρα που έγινε υπουργός, και η πίστωση να εγκριθεί άμεσα για να μην αχρηστευτεί απ' την αχρησία το μεγάλο έργο του φράγματος.» Το ιστορικό ενός? ατέλειωτου έργου Από πακέτο, σε πακέτο

Το φράγμα-λιμνοδεξαμενή Σεδούντα έχει χρηματοδοτηθεί ήδη από δύο κοινοτικά πακέτα, που ενίσχυσαν την κατασκευή εσωποτάμιας λιμνοδεξαμενής, χωρητικότητας 210.000 κυβικών μέτρων νερού, στην κοίτη του χειμάρρου Άνυδρου, στο σημείο εκβολής του στο χείμαρρο Σεδούντα, όπως και του δικτύου άρδευσης. Στόχος του αγροτικού κατ' αρχήν έργου είναι η άρδευση της ευρύτερης περιοχής, ενώ το νερό που θα «περισσεύει» απ' τη γεωργία, θα φιλτράρεται μέσω ταχυδιυλιστηρίου (στη θέση «Καρτσίλι») και θα διατίθεται ως πόσιμο.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε αρχικά από το πρόγραμμα του υπουργείου Γεωργίας στο Β΄ Κ.Π.Σ. (1994 - 1999) με 3,5 εκατ. ευρώ. Για την εκμετάλλευση του ταμιευτήρα που δημιουργήθηκε, την κατασκευή δηλαδή των δικτύων με τα οποία θα μοιραζόταν το νερό και θα γινόταν η άρδευση, ομοίως στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εντάχθηκε στο Γ΄ Κ.Π.Σ. (2000 - β2006) με 1,5 εκατ. ευρώ το έργο «Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Σεδούντα», το οποίο και ξεκίνησε να υλοποιείται τέλη του 2006. Να ακυρωθεί;

Απ' τις αρχές όμως του 2007, όταν και ήταν σε εξέλιξη η κατασκευή των απαραίτητων δικτύων άρδευσης καθώς και των εγκαταστάσεων διύλισης, έγινε ξεκάθαρο πως, για να ολοκληρωθεί το έργο και να γίνει λειτουργικό, χρειαζόταν πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 1,35 εκατ. ευρώ, η οποία και άρχισε να αναζητείται από εθνικούς πόρους.

Η πίστωση αυτή κρίνεται αναγκαία για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα δύο εκτελεσμένα έργα, αφού απαιτούνται συμπληρωματικές εργασίες ολοκλήρωσης της λιμνοδεξαμενής. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν την κατασκευή του υπερχειλιστή, την τοποθέτηση στεγανοποιητικής μεμβράνης σε τμήματα του φράγματος και των πρανών (που δεν έχει τοποθετηθεί), αλλά και την κατασκευή διάφορων τεχνικών έργων, τα οποία θα ασφαλίσουν τη λιμνοδεξαμενή από τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Ο δήμος Πλωμαρίου, με τη βοήθεια τοπικών παραγόντων κι έχοντας εξαντλήσει κάθε δυνατή παρέμβαση σε όποιο κυβερνητικό στέλεχος μπορούσε, δυο χρόνια τώρα, περιμένει να εξασφαλίσει το ποσό που - όπως λέει ο κ. Βαρβαγιάννης: «Θα διαθέσουμε για να μην ακυρωθεί το ήδη υλοποιημένο έργο. Γιατί, μη δίνοντας το κράτος αυτά που τώρα ζητάμε, αφήνει να ερημώσει και να καταστραφεί ένα έργο που ήδη έχει ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.»
Σχόλιο: Προφανώς χρειάστηκαν οι παρεμβάσεις του κ.Θεοδωρίδη για να βγει και να ενημερώσει τους δημότες ο δήμαρχος. Δυστυχώς όμως από τα συμφραζόμενα αντιλαμβανόμαστε ότι οι ενέργειες του δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα μέσα στο ίδιο του το κόμμα...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Papste pia na eblogite ta genia sas. Eseis tosa xronia kibernisi giati den ftiaxnate to fragma?

plomari είπε...

Το φράγμα ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε κατά 80% και σταμάτησε επί ΝΔ και κινδυνεύει να καταστραφεί όπως και η μαρίνα, αυτή είναι ή αλήθεια δεν φταίμε εμείς που κυβέρνηση είναι η ΝΔ…