ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

«Είμαι σαφής, τιμώ την υπογραφή μου»



Δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στα όσα ανέφερε στην επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ο Γιάννης Γιαννέλλης. Ο οποίος επιβεβαιώνει την πρόθεσή του, αν το Εφετείο δεν ιδρυθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, να φτάσει στα άκρα, ή αλλιώς να… βοηθήσει την κυβέρνηση να απολέσει την οριακή πλειοψηφία των 151 κοινοβουλευτικών εδρών.
Ο βουλευτής δηλώνει ότι λειτούργησε σύμφωνα με τη συνείδησή του, ενώ ξεκαθαρίζει πως αν το θέμα του Εφετείου δεν αντιμετωπιστεί, δεν πρόκειται να δεχθεί κυβερνητική θέση.
Στην ίδια συνέντευξη, στέκεται κριτικά απέναντι σε όσους είδαν πίσω απ’ την ενέργειά του δεύτερες σκέψεις και σκοπιμότητες, χαρακτηρίζοντάς τους μικρόψυχους και μεμψίμοιρους.
Αρνείται να δημοσιοποιήσει τι συζήτησε με το γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., εξηγεί γιατί δε μίλησε στα αθηναϊκά Μέσα, ενώ επαναλαμβάνει πολλές φορές πως δεν έχει ανακαλέσει την επιστολή του που άναψε φωτιές στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Η «βόμβα» που άφησε απ’ τη Δευτέρα ο Γιάννης Γιαννέλλης παραμένει απασφαλισμένη. Αν θα εκραγεί ή όχι, μάλλον δεν εξαρτάται απ’ το βουλευτή, αλλά από τον πρωθυπουργό. Άλλωστε, όπως δηλώνει ο μόνος πλέον κυβερνητικός βουλευτής στο νομό, τα συμφέροντα των συμπατριωτών του προέχουν των όποιων κομματικών. Κι αυτό το λέει ο Γιάννης Γιαννέλλης, που ουδέποτε έως τώρα παρέκκλινε χιλιοστό απ’ την επίσημη κομματική γραμμή σε όλα ανεξαιρέτως τα θέματα.


Κύριε Γιαννέλλη, η απόφασή σας να σηκώσετε «ανάστημα» μόλις λίγες μέρες μετά τον ανασχηματισμό, εκλήφθηκε από ορισμένους ως έκφραση πικρίας για τη μη υπουργοποίησή σας. Τι απαντάτε σε τέτοιου είδους σχόλια;
«Μικρόψυχοι πάντα θα υπάρχουν. Δε με αφορούν. Να θυμίσω όμως ότι με αλλεπάλληλα δελτία Τύπου, και προς το “Ε” φυσικά, είχα μιλήσει για τις υποσχέσεις του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκη, ότι από την πρώτη του νέου έτους θα υπάρξουν εξελίξεις.
Επί λέξει θυμίζω, όπως σημείωνα σε ένα δελτίο Τύπου προ μηνών “το Προεδρικό Διάταγμα ήδη βρίσκεται στα χέρια του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, κ. Αργυρίου Καρρά, προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή. Να σημειωθεί ότι ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του Εφετείου είχε προσδιοριστεί για 16 Σεπτεμβρίου 2008, λόγω όμως παραπομπής του Προεδρικού Διατάγματος στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, υπήρξε αυτή η καθυστέρηση. Όπως διαβεβαίωσε τον κ. Γιαννέλλη ο υπουργός κ. Χατζηγάκης, η αφετηρία λειτουργίας ορίζεται μετά την πρώτη του νέου έτους.”.
Οι εξελίξεις όμως δεν ακολούθησαν, γι’ αυτό και αναγκάστηκα να κάνω τη γνωστή επιστολή μου προς στον υπουργό Δικαιοσύνης με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό.
Όσον αφορά στη μη υπουργοποίησή μου, είχα δηλώσει στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω, είναι δε δέσμευσή μου αυτό, έστω κι αν κληθώ να πάρω κυβερνητική θέση, θα αρνηθώ, αν δεν τελειώσει η υπόθεση ίδρυσης του Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Για τον απλό λόγο ότι δε γίνεται να είσαι μέλος μιας κυβέρνησης και να στέλνεις τέτοια σκληρή επιστολή. Ο απλός βουλευτής είναι ελεύθερος να λειτουργήσει σύμφωνα με τη συνείδησή του.»

Μια άλλη κριτική που ακολούθησε της επιστολής σας στον υπουργό Δικαιοσύνης, αφορούσε αυτό καθ’ αυτό το θέμα του Εφετείου. Είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί το νομό στον οποίο εκλέγεστε; Δεν υπάρχουν άλλα βασικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το ενεργειακό, ή οι χαμηλές τιμές στην ελαιοπαραγωγή, που να εγείρουν εξίσου δυναμική αντίδραση;
«Ασφαλώς και υπάρχουν σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι συντοπίτες μας. Οι παρεμβάσεις μου είναι συνεχείς. Τις τελευταίες μονάχα μέρες ασχολήθηκα με πάρα πολλά θέματα. Στη Λήμνο που πήγα προ ημερών αναφέρω ότι ασχολήθηκα με το ακτοπλοϊκό πρόβλημα, την πανεπιστημιακή Σχολή και άλλα τοπικά θέματα. Με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Τρούμπη, είμαι σε συνεχή επαφή, όπως και με το υπουργείο Παιδείας για θέματα του Πανεπιστημίου. Με το λάδι, την κτηνοτροφία και τόσα άλλα που τρέχουν, ασχολούμαι συνεχώς. Οι μεμψίμοιροι πάντα θα υπάρχουν.»

Οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Δένδια, ότι θα ιδρυθεί το Εφετείο, σας καλύπτουν;
«Ασφαλώς όχι.»

Προθεσμία έως το Μάρτιο
Έχετε θέσει προθεσμία μέχρι και το τέλος Μαρτίου, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα ίδρυσης του Εφετείου. Στη συνέχεια, όπως ήδη έχετε αναφέρει, θα επαναπροσδιορίσετε τη στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση, στη βάση παλλεσβιακής διαβούλευσης. Μέχρι ποιου σημείου είστε αποφασισμένος να φτάσετε, αφού όπως ο ίδιος έχετε επισημάνει η κυβέρνηση διαθέτει οριακή πλειοψηφία;

«Διαβάστε την επιστολή μου. Είναι σαφής. Τιμώ την υπογραφή μου.»

Επιχειρήθηκε από υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός σας, μέσα σε λίγες ώρες να κλείσει το θέμα. Γι’ αυτό και τα αθηναϊκά Μέσα, προβάλλοντας τη σχετική πληροφόρηση, σας παρουσίασαν ότι σπεύσατε να υπαναχωρήσετε. Αλήθεια, τι συζητήσατε και πού συμφωνήσατε με το γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., Γιάννη Τραγάκη;
«Οι συζητήσεις σε κομματικό επίπεδο δεν είναι ανακοινώσιμες. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η επιστολή μου δεν ανεκλήθη. Ούτε έκανα διαφορετικές δηλώσεις. Με δηλώσεις μου σε εφημερίδες, όπως στα “Νέα” την Παρασκευή, διαψεύδονται τα αντιθέτως διαδιδόμενα.»

Γιατί αποφύγατε να μιλήσετε στα αθηναϊκά Μέσα;
«Σας πληροφορώ, πως όλα τα κανάλια, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και ο Τύπος με βομβαρδίζουν αυτές τις ημέρες. Για μένα λοιπόν, δεν προέχει η δημοσιότητα - που μπορούσα να την είχα -, αλλά η ίδρυση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου. Και θα επιμείνω.»

Πέρα απ’ τις ανακοινώσεις στήριξης της ΝΟΔΕ Λέσβου και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, τι μηνύματα πήρατε απ’ τον κόσμο;
«Ο λαός της Λέσβου περίμενε μια τέτοια στάση από μένα, ως μόνου κυβερνητικού βουλευτή, για την υπόθεση του Εφετείου. Δεν υπάρχει συμπατριώτης μας που να μη συμφωνεί με τη στάση μου αυτή. Όσον αφορά στους μικρόψυχουςμ η συμβουλή μου, αν μπορώ να τη δώσω, είναι να μην ασχοληθείτε ούτε εσείς μαζί τους.
Επαναλαμβάνω ότι μεταξύ των συμφερόντων του κόμματός μου και των συμφερόντων των συμπατριωτών μου, αναμφίβολα στέκομαι κοντά σε αυτούς.»

Σχόλιο: Φαίνεται ότι ο βουλευτής επιμένει στην στάση του μετά και από την χθεσινή παρουσία του στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Π. Τατούλη, φαίνεται επίσης ότι ο βουλευτής πιέζετε λόγο και των διαβεβαιώσεων που έδινε στους τοπικούς φορείς περί ίδρυσης του εφετείου, και ενόψει εκλογών έχει να αντιμετωπίσει και τους συνυποψήφιους στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ μην ξεχνάμε ότι η μάχη κρίθηκε στο νήμα… Περιμένουμε την στάση του ως το τέλος και τότε θα κριθή από το Λεσβιακό λαό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: