ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Αντάρτικο Γιακαλή

Νησιώτικο αντάρτικο στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, κόντρα στις επιλογές του σχεδίου «Καλλικράτης» για τα μεγάλα νησιά, εκδηλώθηκε χθες στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ, με πρωταγωνιστή το δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή. Ο οποίος, παρά την αποχώρηση της αυτοδιοικητικής παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, παρέμεινε στη συνέλευση, τονίζοντας στην ομιλία του ότι δε θα παρεκκλίνει των θέσεών του. «Εγώ ζω και θα ζω στη Λέσβο και σέβομαι τους συντοπίτες μου», είπε ο δήμαρχος Μυτιλήνης αιτιολογώντας τη στάση του.

Χθες Τετάρτη, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση με αντικείμενο την έγκριση ή μη του σχεδίου «Καλλικράτης». Νωρίς το πρωί ξεκίνησε προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, απ’ την οποία μέσα σε κλίμα έντασης αποχώρησε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι το προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ, «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», προκειμένου να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη γενική συνέλευση που θα ακολουθούσε.

Να μην μπουν…

Η γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ αποτελείται από 500 μέλη συνολικά, εκ των οποίων τα 233 θεωρούνται ότι πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, δέκα στο ΣΥΡΙΖΑ, δύο στο Κ.Κ.Ε. και τα υπόλοιπα στη Ν.Δ.. Μετά την αποχώρηση, το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τις διαδικασίες αφού, σύμφωνα με αυτήν, η σύγκληση της συνέλευσης έπρεπε να είναι απόφαση του διοικητικού συμβουλίου κι όχι του προέδρου. Με την αποχώρηση της παράταξης η ψηφοφορία για τον «Καλλικράτη» δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, καθώς δε θα εξασφαλιζόταν απαρτία, δηλαδή 251 από τα 500 μέλη της γενικής συνέλευσης, όπως κι έγινε τελικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ τους οκτώ αντιπροσώπους του νομού Λέσβου στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ (συμμετείχαν χθες οι Σωτήρης Ζαμτράκης, Νάσος Γιακαλής, Στέφανος Αποστόλου, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, Ανδρέας Καλατζής και Γιώργος Σαλταμάρας, ενώ δε μετέβησαν στην Αθήνα ο Γιώργος Βουλγαράκης και ο Παναγιώτης Χατζηβασιλείου), δήμαρχοι απ’ το χώρο του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ήταν στην είσοδο της αίθουσας όπου θα γινόταν η γενική συνέλευση, προτρέποντας τους δημάρχους απ’ το ΠΑΣΟΚ να μην μπουν.
Τελικά, ελλείψει απαρτίας, η συνέλευση δεν μπόρεσε να καταψηφίσει, όπως φαινόταν απ’ τις απόψεις που διατύπωσαν οι παριστάμενοι, το σχέδιο, αλλά δόθηκε η δυνατότητα να ακουστούν θέσεις, μεταξύ των οποίων και δημάρχων απ’ τα μεγάλα νησιά Λέσβο, Ρόδο, Κέρκυρα και Ζάκυνθο - και απ’ το χώρο του ΠΑΣΟΚ -, που τοποθετήθηκαν στο γιατί δε θέλουν να γίνει ο τόπος τους ένας δήμος.

Δήμος… χάος

«Ήταν και είναι πάγια θέση μου ότι η τοπική αυτοδιοίκηση χρήζει μεταρρυθμίσεων», είπε ο δήμαρχος Μυτιλήνης στην ομιλία του στην ΚΕΔΚΕ, τονίζοντας στη συνέχεια: «Όλα αυτά τα χρόνια υποστήριξα με πάθος αυτήν τη θέση, που ήταν άλλωστε θέση όλων σχεδόν των αυτοδιοικητικών. Πίστεψα ότι ο “Καλλικράτης” θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, για αυτό και στήριξα την προσπάθεια. Πιστεύω, όμως, πως σε ό,τι αφορά τη χωροταξική κατανομή κι ιδιαίτερα για το νησί μου τη Λέσβο, είναι απαράδεκτη.»
Άλλωστε, όπως υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Γιακαλής, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) σαφέστατα προτείνει πέντε δήμους στη Λέσβο, αλλά αγνοήθηκε παρ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα σε γενικές γραμμές υιοθετήθηκε. «Το γεγονός», επισήμανε ο κ. Γιακαλής, «ότι η Λέσβος με τα γνωστά και τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά γίνεται ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Ελλάδας, οδηγεί κατά τη γνώμη μου το νησί σε αυτοδιοικητικό χάος. Κατόπιν τούτου, σεβόμενος την καθολική άποψη των συντοπιτών μου, οι οποίοι αντιδρούν να γίνει ένας δήμος το νησί, κι επειδή αυτή είναι και η δική μου άποψη, είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω κατά της χωροταξικής κατανομής του “Καλλικράτη”, παρά το γεγονός ότι με βρίσκει σύμφωνο στον πυρήνα του. Αυτό το κάνω δημόσια χωρίς να θέλω να κρυφτώ πίσω από ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ.»
Ομόθυμα οι εκπρόσωποι του νομού Λέσβου υποστήριξαν την ίδια άποψη. ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν με την «ομπρέλα» της ΚΕΔΚΕ.

Ίδια Λήμνος με Άι-Στράτη
Όμως το «αντάρτικο» στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι η μόνη εξέλιξη απ’ τη χθεσινή διαδικασία. Όπως εντόπισε και μας μετέφερε ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης «σε μια ακραία ρουσφετολογική πρακτική υπέρ των πολύ μικρών νησιών, που αποτελούν και σημαντικό κομμάτι της εκλογικής περιφέρειας του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, του νομού Κυκλάδων, με τις αλλαγές που γίνονται επί του αρχικού σχεδίου εξομοιώνονται τα νησιά με πληθυσμό από 0 έως 20.000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι η Γαύδος των 50 ανθρώπων, ακόμη και ο Άι-Στράτης των 300 κατοίκων, θα έχουν δήμαρχο, δύο αντιδημάρχους και πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ακριβώς και η Λήμνος. Με μία μηνιαία δαπάνη της τάξης των 8.500 ευρώ για τα έξοδα παράστασης των δημοτικών αρχόντων στα πολύ μικρά νησιά, όπως π.χ. η Αντίπαρος, ποια οικονομία συντελείται;».
Η διάσταση αυτή αποτελεί ένα ακόμη επιχείρημα που τα μεγάλα νησιά μπορούν να προβάλουν διεκδικώντας σε όσες μέρες απομένουν έως την ψήφιση του νόμου να αλλάξει κάτι, να γίνει η Λέσβος περισσότεροι από ένας δήμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: