ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ραντεβού με προσδοκίες;

Από το: ΕΜΠΡΟΣ
Γράφει: Πέλλη Γιακουμή & Νίκος Μανάβης
08/05/2010
Μετά τη μεγάλη πορεία ενάντια στην πρόταση του «Καλλικράτη» για ένα δήμο, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κλήθηκε σε συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών

Με μια μεγάλη σε συμμετοχή και παλμό συγκέντρωση στο κέντρο της Μυτιλήνης, η Λέσβος άνοιξε από χθες δυναμικά τον κύκλο των κινητοποιήσεων κατά της πρότασης του «Καλλικράτη» για δημιουργία ενός δήμου στο νησί. Η πρώτη κινητοποίηση έκλεισε αργά το μεσημέρι με μια - κατ’ αρχάς - θετική εξέλιξη, αφού, όπως ενημερώθηκε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ από τον υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη, τη Δευτέρα ο Σωτήρης Ζαμτράκης θα γίνει δεκτός στο υπουργείο Εσωτερικών και θα έχει συνάντηση, είτε με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση είτε με τον υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο. Το γεγονός ότι έως σήμερα η πολιτική ηγεσία του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου αρνιόταν - παρά και την ανάλογη προσπάθεια που είχε γίνει απ' τον κ. Σηφουνάκη πριν από δύο βδομάδες για να κανονίσει συνάντηση - να συζητήσει τον αντίλογο της Λέσβου στο «κάθε νησί και δήμος», αποδεικνύει κατ’ αρχήν ότι η πίεση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Αν το ραντεβού δικαιώσει τις προσδοκίες που δημιούργησε η αναγγελία του, θα φανεί απ’ την εξέλιξη της διαβούλευσης, που τώρα, επί της ουσίας, αμέσως μετά την κινητοποίηση, ξεκινά για τη Λέσβο.

Απορριμματοφόρα και άλλα οχήματα δήμων απ’ όλο τον νησί σχημάτισαν από τις 10 περίπου το πρωί ένα τεράστιο κομβόι, που κάλυψε όλο το μήκος της προκυμαίας.
Στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, διαβάστηκε το ψήφισμα της κινητοποίησης από τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ, Σωτήρη Ζαμπτράκη, ενώ στη σύντομη ομιλία του και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, τόνισε ότι η αντίδραση δεν έχει να κάνει συνολικά με το σχέδιο «Καλλικράτης», αλλά με την πρόταση δημιουργίας ενός δήμου στο νησί. «Μας χρησιμοποιούν σαν πειραματόζωα. Αν περάσει η πρόταση αυτή, τότε είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί ένα αυτοδιοικητικό χάος στο νησί και αυτό θα το επωμιστούν οι ίδιοι οι πολίτες», τόνισε ο κ. Γιακαλής.
Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία προς την Περιφέρεια, όπου οι εκπρόσωποι που πήγαν να επιδώσουν το ψήφισμα ενημερώθηκαν ότι η περιφερειάρχης κ. Σοφία Θεολογίτου ήταν εκτός νησιού. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε κάποιος άλλος να παραλάβει το ψήφισμα, τελικά αυτό θυροκολλήθηκε στο γραφείο της γενικής γραμματέως. Μετά την Περιφέρεια, η πορεία με περίπου 30 οχήματα των δήμων συνεχίστηκε προς την έδρα της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Και εκεί, όμως, διαπίστωσαν ότι - εκτός του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος απουσίαζε λόγω υποχρεώσεών του στη Βουλή - απουσίαζε και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Χαλκιώτης. Το ψήφισμα παρέλαβε ο διοικητικός διευθυντής της γραμματείας, Παύλος Μιχαλακέλλης.


Μπροστά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, Μιχάλης Μαμάκος, μαζί με διαδηλωτές απ’ το δήμο Πλωμαρίου, με φόντο μαύρες σημαίες


Βγαίνοντας από το κτήριο της γενικής γραμματείας, τόσο ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Σωτήρης Ζαμτράκης, όσο και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης για να δεχθούν την αντιπροσωπεία της συγκέντρωσης και να παραλάβουν το ψήφισμα, παρ’ ότι είχε ανακοινωθεί εδώ και μέρες η διεξαγωγή της κινητοποίησης, ενώ ο κ. Γιακαλής πρότεινε, αν δεν κλειστεί κάποιο ραντεβού με τον υπουργό, να πάει αντιπροσωπεία του νησιού στο γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών και να ζητήσει συνάντηση μαζί του.


Η κεφαλή της πορείας φθάνει στην είσοδο της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Πρόσκληση...
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ δέχθηκε τηλεφώνημα από τον υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη, που τον ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα θα γίνει δεκτός από τον υπουργό ή τον υφυπουργό Εσωτερικών.
«Ήταν μια επιτυχημένη κινητοποίηση, και ως προς την οργάνωση, και ως προς την εξέλιξη, αφού ενημερώθηκα από τον κ. Σηφουνάκη ότι θα γίνω τελικά δεκτός τη Δευτέρα στο υπουργείο Εσωτερικών από τον υπουργό ή τον υφυπουργό. Αυτό είναι σίγουρα μια καλή εξέλιξη. Δεν ξέρω αν είναι θετική ή αρνητική, αφού αυτό θα κριθεί μετά τη συνάντηση. Και μόνο το γεγονός, όμως, ότι κλείστηκε ένα ραντεβού για να μας ακούσει ο υπουργός, είναι θετικό», τόνισε ο κ. Ζαμτράκης.
Σχολιάζοντας την απουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης για να παραλάβουν το ψήφισμα, ο κ. Ζαμτράκης είπε: «Σε ό,τι αφορά στον κ. Σηφουνάκη, παρακολουθούμε τι γίνεται. Οι εξελίξεις είναι πολύ σοβαρές και κρίνεται απαραίτητη η παρουσία του στην Αθήνα. Όμως την κ. Περιφερειάρχη και το γενικό γραμματέα τούς είχαμε ειδοποιήσει ότι θα κάνουμε αυτή την κινητοποίηση πολλές μέρες πριν και το γεγονός ότι απουσίασαν δεν μπορώ να το εξηγήσω. Δε θέλω να υποτιμήσω οποιαδήποτε άλλη κινητοποίηση, αυτήν τη φορά όμως είχαμε να κάνουμε με διαμαρτυρία όλης της Λέσβου, με συμμετοχή 13 δημάρχων ή αντιπροσωπειών δήμων, αντινομαρχών και εκπροσώπων της νομαρχίας. Θα περίμενα έστω ως κυβερνητικοί παράγοντες να είναι με την πλευρά του δικαίου. Το δίκιο το έχουμε εμείς. Δεν είναι δίκαιη η θέση του υπουργού να δημιουργήσει ένα δήμο σε ολόκληρο το νησί και πρέπει αυτό ν’ αλλάξει, να διορθωθεί.»


Η ουρά των οχημάτων όλων των δήμων ξεκινούσε από την πλατεία Σαπφούς και έφθανε μέχρι το ύψος του ξενοδοχείου «Blue Sea»


Διόρθωση της αδικίας

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, τέλος, αναφέρθηκε και στην αναστάτωση που προκλήθηκε στο κέντρο της πόλης εξ αιτίας της κινητοποίησης, τονίζοντας ότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. «Τα αυτοκίνητα των δήμων δεν τα κατεβάσαμε για να διαταράξουμε την πόλη, αποτελούν όμως τα σήματά μας, τα χαρακτηριστικά μας, και το μόνο τρόπο για να δείξουμε την καθολική αντίδραση απέναντι στην πρόταση του σχεδίου “Καλλικράτης”. Θέλω με την ευκαιρία να συγχαρώ όλες τις αντιπροσωπείες των δήμων που κατέβηκαν οργανωμένα, ακολούθησαν όλες τις οδηγίες και προτροπές μας, δε δημιούργησαν πρόβλημα. Να ευχαριστήσω και τους πολίτες που έδειξαν κατανόηση και χρησιμοποίησαν άλλους δρόμους, διευκολύνοντας την κινητοποίηση. Νομίζω ότι η συμπεριφορά όλων ήταν πάρα πολύ καλή, έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε. Και έτσι θα υπάρξει και αποτέλεσμα.»
Όπως τόνισε ο κ. Ζαμτράκης, ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης της Δευτέρας, θα κριθεί και το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, μιλώντας στο «Ε» είπε για τη χθεσινή κινητοποίηση: «Ήταν μια πολύ μεγάλη, δυναμική παλλεσβιακή συγκέντρωση ενάντια, όχι στον “Καλλικράτη”, αλλά στη χωροταξική κατανομή που προβλέπει το σχέδιο. Στον πυρήνα συμφωνούμε με το σχέδιο, αλλά όχι στο χωροταξικό. Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να είναι όλη η Λέσβος ένας δήμος, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ζητάμε ίση μεταχείριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως π.χ. στην Κρήτη, όπου ίσχυσε η πρόταση ΙΤΑ και μάλιστα προσαυξημένη με επιπλέον δήμους. Αυτό που γίνεται, όμως, με όλα τα υπόλοιπα νησιά είναι άδικο, και ειδικά με τη Λέσβο, που είναι από τα μεγαλύτερα νησιά. Με ποιον συζήτησε, ποιες απόψεις ειδικών έλαβε τελικά υπ’ όψιν ο υπουργός για να λάβει αυτή την απόφαση; Γιατί δεν έλαβε υπ’ όψιν την πρόταση του ΙΤΑ, ούτε βέβαια της ΤΕΔΚ Λέσβου, αλλά ούτε και της ΚΕΔΚΕ που είναι κάθετα αντίθετη; Γι’ αυτό ζητούσαμε συνάντηση με τον υπουργό, για να ακούσει και τις δικές μας απόψεις.»


Οι δήμαρχοι της Λέσβου έξω από το γραφείο του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα της χθεσινής κινητοποίησης απευθύνεται προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, και αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθόρισε ότι για τη χωροθέτηση των νέων δήμων τα κριτήρια πρέπει να είναι: πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά, λειτουργικά, πολιτιστικά-ιστορικά, χωροταξικά. Ως υπουργός Εσωτερικών υιοθετήσατε αυτά τα κριτήρια και δηλώσατε επανειλημμένα δημόσια ότι θα εφαρμοστούν σε όλη την Στερεά Ελλάδα και τα μεγάλα νησιά (Κρήτη, Εύβοια, Λέσβο κ.τ.λ.).
Την πρόταση του ΙΤΑ για τους νέους ΟΤΑ λάβατε υπόψη για όλη την Ελλάδα και τα νησιά Κρήτης και Εύβοια. Η Λέσβος κατά τη γνώμη σας αποτελεί μικρό νησί και τους 13 σημερινούς δήμους τούς συνενώνετε σε ένα, δημιουργώντας το δήμο-γίγαντα με έκταση 1.618.000 στρέμματα, 90.000 πληθυσμό και 73 τοπικά διαμερίσματα, πρώτο της χώρας σε έκταση και 18ο σε πληθυσμό;
Η ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου και οι δήμαρχοι, τα Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια, οι φορείς και οι κάτοικοι του νησιού, σε μεγαλειώδη παλλεσβιακή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη σήμερα 7 -5- 2010, αποφασίσαμε:
- Δε δεχόμαστε ΕΝΑ ή ΔΥΟ Δήμους στο νησί της Λέσβου
- Ζητάμε ίση μεταχείριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
- Ζητάμε να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας ότι από τη γενική αρχή «κάθε Νησί και Δήμος» θα εξαιρεθούν τα μεγάλα νησιά μεταξύ των οποίων και η Λέσβος
- Ζητάμε να γίνουν σεβαστές οι προτάσεις της ΤΕΔΚ Λέσβου και της ΚΕΔΚΕ για τέσσερις Δήμους στη Λέσβο
- Ζητάμε την τήρηση των υποσχέσεών σας ως προς την οικονομική δραστηριότητα των νέων Δήμων και την αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών που θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με καθαρότητα στο Νόμο


Μιχάλης Μαμάκος, νομαρχιακός σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης «Ελπίδα και Προοπτική για τα Νησιά μας»

«Ως νομαρχιακή παράταξη συστρατευόμαστε στην προσπάθεια της ΤΕΔΚ και των δήμων του νησιού μας, προκειμένου και εμείς να απαιτήσουμε και να ταυτιστούμε με την άποψη ότι το νησί μας για να λειτουργήσει και να διοικηθεί σωστά, πρέπει τουλάχιστον, όπως λέει η πρόταση της ΤΕΔΚ Λέσβου, να γίνει τέσσερις δήμοι.»


Απόστολος Πατέστος, αντιδήμαρχος Μυτιλήνης
«Σήμερα είναι η μέρα της αυτοδιοίκησης. Οι αυτοδιοικητικοί απαιτούν την επίλυση ενός δίκαιου αιτήματος. Δεν μπορεί η κυβέρνηση με τον “Καλλικράτη” να χωροθετήσει ένα δήμο. Θα είναι ένας δήμος μη λειτουργικός, μη τεχνικά υποστηρίξιμος και τελικά δε θα είναι βιώσιμος. Τις συνέπειες απ’ αυτό δε θα τις υποστούν οι αυτοδιοικητικοί οι οποίοι θ’ ασχοληθούν με την εξυπηρέτηση αυτού του δήμου, αλλά οι δημότες μας που δε θα έχουν ανταποδοτικές υπηρεσίες και θ’ αντιμετωπίσουν πάρα πολλά προβλήματα. Οφείλει, λοιπόν, ο υπουργός αφενός μεν να δεχθεί την ΤΕΔΚ και ν’ ακούσει τα αιτήματά της και αφετέρου να προχωρήσει στη χωροθέτηση τουλάχιστον τριών δήμων στη Λέσβο, για να μπορέσουν αυτοί οι δήμοι ν’ αποδώσουν.»


Δημήτρης Καμενής, δήμαρχος Λουτρόπολης Θερμής

«Είναι μια μέρα αγώνα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι ομόφωνα θεωρούμε ότι δεν μπορεί η Λέσβος να γίνει ένας δήμος και ο αγώνας είναι να εφαρμοστεί είτε η απόφαση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) είτε η απόφαση της ΤΕΔΚ Λέσβου.»


Παντελής Πατερέλλης, αντιδήμαρχος Μυτιλήνης
«Υπήρξε σήμερα αυτή η κινητοποίηση. Δεν είμαστε κατά του “Καλλικράτη”, είμαστε κατά κάποιων θεμάτων που έχουν να κάνουν με το οικονομικό μέρος του νομοσχεδίου, αλλά και με το χωροταξικό. Για μας η καλύτερη περίπτωση που θα περνούσε, αν θέλετε και ανώδυνα, ήταν να ισχύσει ο αριθμός των δήμων που καθορίστηκε σύμφωνα με συγκεκριμένη μελέτη (σ.σ. ΙΤΑ). Εκεί νομίζω ότι ο υπουργός θα πρέπει να δει το θέμα ξανά και επειδή είναι σε διαβούλευση ακόμη το σχέδιο, πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγών.»


Μιχάλης Πολυπαθέλλης, δήμαρχος Ευεργέτουλα
«Ήταν μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση, δε νομίζω ότι έχει συμβεί άλλη φορά να συμμετέχουν όλοι οι δήμοι κι ευχαριστούμε πάρα πολύ τους εργαζομένους και όλους τους φορείς που συμπαραστάθηκαν. Το σχέδιο “Καλλικράτης” είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για το νησί μας. Το σενάριο του ενός ή των δύο δήμων είναι καταστροφή για τον τόπο μας. Από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε αγωνιστικά τις κινητοποιήσεις για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα.»


Δημήτρης Βαρβαγιάννης, δήμαρχος Πλωμαρίου
«Η σημερινή κινητοποίηση ήταν όντως πολύ δυναμική και εντυπωσιακή. Πολεμάμε όλοι μαζί να δημιουργηθούν τέσσερις δήμοι στη Λέσβο, όπως προβλέπει και η απόφαση της ΤΕΔΚ.»


Χρήστος Καραπαναγιώτης, δημοτικός σύμβουλος Πέτρας

«Εγώ συμμετέχω στην κινητοποίηση ως δημοτικός σύμβουλος Πέτρας διότι είμαι αντίθετος με το σχέδιο να γίνει ένας δήμος όλη η Λέσβος. Θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον τρεις δήμοι.»


Κώστας Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης

«Ήταν μια πετυχημένη κινητοποίηση, ευελπιστούμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Εμείς εμμένουμε στη θέση μας να γίνουν τρεις δήμοι. Ένας δήμος όλη η Λέσβος θα είναι έκτρωμα και θα είναι κακό για όλο το νησί.»


Στέλιος Καραντώνης, δήμαρχος Μολύβου
«Σωστά έγινε η σημερινή κινητοποίηση, πρέπει να αντιδράσουμε όλοι σε αυτό που πάει να γίνει. Πώς είναι δυνατόν σήμερα μια νομαρχία και 13 Δημοτικά Συμβούλια με 13 δημάρχους να προσπαθούν να διοικήσουν το νησί, κι αυτό το πράγμα να πρέπει να το κάνει - από εδώ και πέρα - ένας δήμαρχος με μια ομάδα συνεργατών του; Είναι απαράδεκτο, είμαστε ο μεγαλύτερος γεωγραφικά δήμος στην Ελλάδα και δεν πρέπει να σκεφτούν ούτε για έναν ούτε για δύο δήμους. Πρέπει τα αιτήματά μας να γίνουν δεκτά κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης. Να έρθει η τελική μορφή του νομοσχεδίου στην ΚΕΔΚΕ και στη Βουλή να κατατεθεί μια σαφής και ξεκάθαρη πρόταση που θα προβλέπει ότι στο νησί μας θα γίνουν περισσότεροι από δύο δήμοι.»


Στέφανος Αποστόλου, δήμαρχος Μανταμάδου
«Η Λέσβος δεν πρέπει να γίνει ένας δήμος. Η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να εφαρμοστεί η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλιώς στη Λέσβο θα έχουμε οπισθοδρόμηση σε όλο το νησί.»


Παναγιώτης Θεοδωρίδης, δημοτικός σύμβουλος Πλωμαρίου

«Η σημερινή κινητοποίηση ήταν ικανοποιητική, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε με περισσότερο δυναμισμό και πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να ληφθούν αποφάσεις. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την οριστική δικαίωσή μας. Δηλαδή μέχρι τη δημιουργία τεσσάρων δήμων.»


Παναγιώτης Χατζηβασιλείου, δημοτικός σύμβουλος Γέρας
«Σήμερα έγινε σαφές ότι ο λεσβιακός λαός είναι ενάντια σε αυτό που πάει να γίνει. Αποφάσεις που πήραν κάποιοι άνθρωποι στο υπουργείο Εσωτερικών και δεν έχουν καμμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Θα πρέπει πριν το τέλος του Μάη να διορθώσουν το λάθος τους και να δημιουργήσουν βιώσιμους δήμους στη Λέσβο. Οι φορείς δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του λαού μετά την κατάργηση της νομαρχίας.»


Δημήτρης Φαναραδέλλης, δήμαρχος Καλλονής
«Η σημερινή συγκέντρωση ήταν μεγαλειώδης και πρέπει να φθάσει στα αυτιά αυτών που πρέπει να ακούσουν.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: