ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Παρωδία… αγωνιστικότητας

Δύο κυρίαρχες τάσεις κοντραρίστηκαν σε λεκτικό επίπεδο στο συμβούλιο της ΤΕΔΚ το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο εν τέλει δεν κατέληξε μετά από τέσσερις ώρες συζήτησης σε καμμία αγωνιστικού περιεχομένου απόφαση. Η μία τάση, που κυρίως υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ, ήταν πως επιβάλλεται πριν οποιαδήποτε άλλη ενέργεια προς το υπουργείο Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη» να συμφωνηθεί απόλυτα συγκεκριμένη πρόταση για το πόσους και ποιους δήμους θα γίνει η Λέσβος. Η άλλη τάση για κινητοποιήσεις, παρά τις επιμέρους σκέψεις που κατατέθηκαν, δεν έλαβε κάποια ξεκάθαρη μορφή και έτσι το συμβούλιο έκλεισε με τη γενική κι αόριστη συμφωνία, αν γίνουν ενέργειες απ’ τα άλλα νησιά, να υπάρξει παρέμβαση και από τη Λέσβο.

Στη συνεδρίαση φάνηκε καθαρότερα από κάθε άλλη φορά πως οι επιμέρους απόψεις, τα ιδιαίτερα τοπικιστικά συμφέροντα και βεβαίως οι προσωπικές φιλοδοξίες, εμποδίζουν ακόμη και για το κρίσιμο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης τους αυτοδιοικητικούς να συμφωνήσουν σε μία κοινή γραμμή πλεύσης. Δεν μπορεί κανείς να ασκήσει κριτική για το ποιος είχε το δίκιο με το μέρος του ή ποια ήταν η πιο λογική πρόταση απ’ αυτές που κατατέθηκαν. Γεγονός ανεξάρτητο απ’ τις κρίσεις παραμένει ότι λίγο πριν το υπουργείο Εσωτερικών αποφασίσει τον αυριανό χάρτη της Λέσβου, η Λέσβος δε βρήκε πρόσφορο τρόπο η φωνή της να ακουστεί βασανιστικά δυνατά στο αυτί του υπουργού, πιέζοντας να περάσει η δική της πρόταση.

Δυναμικά το Πλωμάρι
«Αυτό που έγινε στο συμβούλιο την Τετάρτη», ανέφερε χθες ο δήμαρχος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης, «ήταν πραγματικά μια παρωδία. Τέσσερις ώρες και πλέον ο καθένας μας έλεγε “το μακρύ του και το κοντό του”, δίχως να κάνουμε τελικά αυτό για το οποίο συγκεντρωθήκαμε. Να αποφασίσουμε τον πιο δυνατό τρόπο πίεσης για να πειστεί ο υπουργός ότι η Λέσβος δεν πρέπει να γίνει ούτε ένας, ούτε δύο δήμοι.»
Ο κ. Βαρβαγιάννης, μαζί με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Γιάννη Ξανθούλη, αλλά και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ Θεολόγο Πατερέλλη, που συμμετείχαν στη συνάντηση, όπως και σύσσωμη την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισαν και καλέσουν τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ - όπως ζητά με ανοιχτή του επιστολή ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης - να πραγματοποιήσει άμεσα νέα γενική συνέλευση, η οποία και θα αποφασίσει κινητοποίηση στην Αθήνα.

Επιστολή στον πρωθυπουργό
Να μη γίνουν κινητοποιήσεις στην Αθήνα αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή μαζικότητα, υποστήριξε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, που υπογράμμισε την ανάγκη «ό,τι κάνουμε να είναι σοβαρό κι όχι κινητοποιήσεις τύπου εφετείου, που ευτέλιζαν την προσπάθειά μας». Ο κ. Γιακαλής πρότεινε να αποσταλεί επιστολή στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και στους αρχηγούς των κομμάτων, στην οποία με σαφές τρόπο να κατατίθεται η απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΤΕΔΚ.
«Όπως εξήγησα και στον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο για να καταλάβει τα μεγέθη», είπε χθες ο κ. Γιακαλής, μιλώντας στο «Ε», «κανείς δεν μπορεί να μένει στην Αθήνα και να πηγαίνει καθημερινά στη Λαμία. Έτσι και δεν μπορεί να λειτουργήσει στη Λέσβο ένας δήμος.»
Ο κ. Γιακαλής, όπως και πολλοί ακόμη απ’ τους μετέχοντες στο διευρυμένο συμβούλιο της ΤΕΔΚ την Τετάρτη, πρότεινε να επιμείνει η αυτοδιοίκηση στην απόφαση που ήδη έχει λάβει. Υπήρξαν, πάντως, και προτάσεις που επανέφεραν την αρχικά διατυπωθείσα θέση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για πέντε δήμους, ενώ δεν έλειψαν και οι θιασώτες της άποψης, που έχει εκφραστεί και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλονής, για τρεις δήμους, όπως οι παλιές επαρχίες.


«Οφείλουμε να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για όνομα, έδρα, έκταση και πληθυσμό», τονίζει ο Σωτήρης Ζαμτράκης
Ενημέρωση με… παραλειπόμενα




«Δεν αποφασίσαμε τίποτε», ανέφερε μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Σωτήρης Ζαμτράκης, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως ενημερωτικού χαρακτήρα για το τι έγινε την προηγούμενη Δευτέρα στην Αθήνα, όπου ο ίδιος μαζί με τους κυρίους Γιακαλή και Θεοδωρίδη, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εσωτερικών. Η ενημέρωση, όμως, είχε και παραλειπόμενα, όπως παραδέχτηκε και ο κ. Ζαμτράκης, που διαπιστώνει ότι «όσο πλησιάζουμε προς το τέλος, αναζωογονούνται τα χαρακτηριστικά της φυλής», θέλοντας έτσι να τονίσει το πόσο δύσκολο είναι να ληφθούν ομόφωνες ή σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί ως απόφαση απ’ την όλη διαδικασία είναι το γεγονός ότι η ΤΕΔΚ θα συμμετάσχει σε όποια ενέργεια γίνει, από κοινού με άλλα μεγάλα νησιά, που συντονισμένα διεκδικούν να μην αποτελέσουν ένα μόνο δήμο.
«Το ερώτημα για μένα είναι τι συγκεκριμένο έχουμε να προτείνουμε», ανέφερε ο κ. Ζαμτράκης, που διευκρίνισε πως κατά την άποψή του η πρόταση της Λέσβου αυτήν τη στιγμή δεν είναι ολοκληρωμένη, αφού δεν απαντά συγκεκριμένα στο ποιοι δήμοι προτείνονται, με τι όνομα, με ποια έδρα, με τι έκταση και με τι πληθυσμό.
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ εκτιμά ότι εν όψει και της συνάντησης που έχει ζητήσει η ΚΕΔΚΕ με τον κ. Ραγκούση τη Δευτέρα, «έως το τέλος της άλλης βδομάδας θα έχει κλείσει το θέμα με το χωροταξικό του σχεδίου “Καλλικράτης”».
Σημειωτέον ότι η ΚΕΔΚΕ θέτει ως πρώτο αίτημα των προτάσεών της τη θέση να μη γίνει ένας δήμος η Λέσβος, αίτημα που διατυπώνουν και νησιά με έκταση ίση με το ένα τρίτο της Λέσβου, ίσως και αποδυναμώνοντας τη λεσβιακή διεκδίκηση. Εκτός κι αν το υπουργείο Εσωτερικών κατανοήσει αυτό που και η ΤΕΔΚ φωνάζει, πως το νησί της Λέσβου δεν πρέπει να μείνει ούτε στον ένα, ούτε στους δύο δήμους, αλλά να μοιραστεί σε περισσότερους.


Τη σύγκληση γενικής συνέλευσης της ΤΕΔΚ ζητά ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης
«Κινητοποίηση στην Αθήνα τώρα»




«Επειδή το συμβούλιο της ΤΕΔΚ δεν μπόρεσε να πάρει απόφαση για τη συνέχεια και τη μορφή που πρέπει να πάρουν πλέον οι κινητοποιήσεις για το σχέδιο “Καλλικράτης”. Επειδή η καθυστέρηση και η κωλυσιεργία μόνο την υπόθεση της Λέσβου δεν εξυπηρετούν. Επειδή πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες ότι ο ένας ή οι δύο δήμοι θα σημάνουν την οριστική δρομολόγηση της υπανάπτυξης, σε ένα νησί που υπέφερε και θα υποφέρει όπως φαίνεται για πολύ ακόμα από τον παραγοντισμό και τους προσωπικούς υπολογισμούς του κάθε επαγγελματία πολιτικού (τρομάρα τους). Ζητάμε από τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ την ΑΜΕΣΗ σύγκληση γενικής συνέλευσης, με μοναδικό θέμα την απόφαση για μαζική κινητοποίηση προς το υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα.» Με αυτό το σκεπτικό ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, προτείνει να συνεχιστούν, και μάλιστα με δυναμικότερο απ’ ό,τι έως τώρα τρόπο, οι κινητοποιήσεις.
Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι το κόστος μετακίνησης στην Αθήνα πρέπει να καλυφθεί οικονομικά από τους δήμους και να περιλαμβάνει όλους τους αυτοδιοικητικούς (δημάρχους, δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους).
«Η κινητοποίηση», συνεχίζει, «θα απαιτήσει την ταυτόχρονη, άμεση και ξεκάθαρη προς τα Μ.Μ.Ε. δήλωση στήριξης της πρότασης της γενικής συνέλευσης της ΤΕΔΚ, της άρνησης δηλαδή του ενός ή των δύο δήμων, από τους βουλευτές του νησιού και τον υφυπουργό Μεταφορών». Όπως υποστηρίζει ο κ. Θεοδωρίδης, προαναγγέλλοντας και ενέργειες ανεξάρτητες απ’ την ΤΕΔΚ, η μη σύγκληση της γενικής συνέλευσης θα σημαίνει την απελευθέρωση άλλων πρωτοβουλιών, οι οποίες θα προκύψουν από τη συνεργασία των δήμων που επιμένουν στη διεκδίκηση της αναπτυξιακής προοπτικής για τη Λέσβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: