ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Βενιζέλος: Άλλοι επιστρέφουν στις αντικομουνιστικές ψυχώσεις του ψυχρού πολέμου και άλλοι φαντασιώνονται ότι είναι διάδοχοι του Τσε Γκεβάρα



Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Λειβαδιά http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/a4465fb7-cf59-40c6-b1e9-a904fdc731b6

Βασικά σημεία ομιλίας: 
  • Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν τα πολιτικά τους προγράμματα. Από την παρουσίαση αυτή είναι φανερό ότι η χώρα οδηγείται στο διχασμό και την ακυβερνησία.
  • Κινδυνεύουμε να μπούμε σε μια νέα κρίση, σε μια κρίση των σχέσεών μας με την ΕΕ.
  • Η οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας χειροτερεύει καθημερινά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της προοπτικής της ακυβερνησίας.
  • Έχουμε μπει σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο. Και αυτό το αδιέξοδο πρέπει να σπάσει. Υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να γίνει αυτό: Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ.Η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Η εθνική στρατηγική της συστηματικής και θαρραλέας αναθεώρησης των δυσμενών όρων του μνημονίου, δηλαδή της δανειακής σύμβασης.
  • Αυτά που προτείνουμε τώρα τα προτείναμε και πριν τις εκλογές του Μαΐου. Είναι η δημοσιοποίηση και προβολή των θέσεων που υποστηρίξαμε, για τις οποίες αγωνιστήκαμε στην πολύμηνη σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μπορούμε τώρα να αξιοποιήσουμε τη διαφαινόμενη αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών.
  • Όλοι ποντάρουν στην ευρωπαϊκή κρίση, στην κρίση του ευρώ, στο ντόμινο επιπτώσεων από χώρα σε χώρα. Εμείς αγωνιζόμαστε, με αίσθημα ευθύνης και διαμορφώνουμε μια εθνική στρατηγική εφικτή προοδευτική ρεαλιστική.
  • Από τη μια μεριά έχουμε τη ΝΔ που καταφεύγει στον πιο παλιομοδίτικο ανεύθυνο ψυχροπολεμικό δημαγωγικό λόγο. Από την άλλη, έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε πια τη ρητή και οριστική επιλογή της ρήξης με την Ευρώπη, της μονομερούς καταγγελίας, της επιστροφής στον κρατισμό και μάλιστα στις χειρότερες όψεις του κρατισμού: του συντεχνιασμού.Το σκηνικό του πλαστού δικομματισμού δεν δίνει κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου, η Ελλάδα θα οδηγείται στην ακυβερνησία, μέσα από μια σειρά επικίνδυνων πρακτικών.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την επιλογή που οδηγεί στην οικονομική και στην πολιτική απομόνωση της χώρας. Μια απομόνωση, που αφορά και την εξωτερική πολιτική και την αμυντική πολιτική της χώρας με την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, που θίγει καίρια τα εθνικά μας συμφέροντα στο Αιγαίο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
  • Άλλοι επιστρέφουν στις αντικομουνιστικές ψυχώσεις του ψυχρού πολέμου και άλλοι φαντασιώνονται ότι είναι τα αντίγραφα και οι διάδοχοι του Τσε Γκεβάρα.
  • Βασικό ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα είναι οι  υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ώστε όσοι έχουν μεγάλες οφειλές να χαθούν μέσα σε μια γενική κρίση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.
  • Η επιλογή που κάνει η λεγόμενη ριζοσπαστική Αριστερά, που στην πραγματικότητα δεν είναι Αριστερά δεν είναι ριζοσπαστική, αλλά είναι ο εκφραστής ενός δημαγωγικού και λαϊκίστικου λόγου, είναι η καταφυγή στο παρελθόν.
  • Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ισχυρό εκλογικά και κοινοβουλευτικά, δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής και καταλύτης αυτών των εξελίξεων. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ούτε την κυβέρνηση του τόπου, την κυβερνησιμότητα του τόπου, ούτε την εφαρμογή μιας υπεύθυνης και εφαρμόσιμης κυβερνητικής πολιτικής
  • Τη θέση μας τη διατυπώνουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με επίγνωση της επερχόμενης κρίσης της Ιστορίας. Όλους θα μας κρίνει και θα μας κρίνει πολύ σύντομα. Ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί.
  • Η χώρα, καθώς η αβεβαιότητα παρατείνεται, αυτοακυρώνεται. Η πολιτική αβεβαιότητα αυτής της μακράς προεκλογικής περιόδου, που τροφοδοτείται από την τακτική των δύο κομμάτων, πλήττει καίρια την οικονομία, βαθαίνει την κρίση και κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη διαχείριση της κρίσης μετά τις εκλογές.
  • Το «οριζόντιο κόμμα της δραχμής» το τροφοδοτούν εκείνοι που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω σε ευρώ και περιμένουν να εξοκείλει η Ελλάδα για να την αγοράσουν φθηνά, σε δραχμές, σε πληθωριστικές και «κατοχικές» δραχμές.   
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ο Μάιος είναι ο μήνας που γίνονται συνήθως 3 εκατομμύρια κρατήσεις ξένων τουριστών για να έρθουν να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα και να μας πληρώσουν με τα λεφτά τους.  Όμως έχουμε δραματική μείωση των κρατήσεων, λόγω της εικόνας αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας που στέλνει στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης η χώρα.
  • ΔΕΗ: Η χρηματοοικονομική κρίση στη ΔΕΗ, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολύ μεγάλη περιπέτεια. Είναι μία κρίση πολιτική. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση.
  • ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Έχει πει κανείς στους Έλληνες και ιδίως στους Έλληνες αγρότες, ότι η Ουγγαρία ζει μια πολύ δύσκολη εμπειρία; Στην Ουγγαρία, που δεν είναι στο ευρώ, είναι όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σοσιαλιστική Κυβέρνηση που υπήρχε, διαχειριζόμενη την κρίση οδήγησε τη χώρα σε ένα πρόγραμμα στήριξης μέσω και του ΔΝΤ και της ΕΕ. Και επειδή υπήρξε αυτό το πρόγραμμα στήριξης, η ουγγρική Δεξιά κέρδισε τις εκλογές με πλειοψηφία 2/3. Ήρθε στην εξουσία μια πανίσχυρη Κυβέρνηση που άρχισε να παίρνει μονομερείς πρωτοβουλίες. Και το αποτέλεσμα των μονομερών πρωτοβουλιών, ήταν να αποφασίσει ομόφωνα η ΕΕ τη διακοπή της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων στην Ουγγαρία, εάν δεν συμμορφωθεί. Όσοι παίζουν με τη φωτιά στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πει στον Έλληνα αγρότη ότι υπάρχει ο κίνδυνος διακοπής εκταμίευσης των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που είναι ζωτική για το εισόδημα του ελληνικού αγροτικού κόσμου;
  • ΤΟ ΛΑΘΟΣ TOY ΠΑΣΟΚ: Αναλάβαμε να σηκώσουμε ένα τεράστιο βάρος, ένα δυσανάλογο βάρος. Αναλάβαμε μόνοι μας τη διαχείριση της κρίσης, ενώ αναμφίβολα το σωστό ήταν η διαχείριση της κρίσης να μοιραστεί δίκαια και αναλογικά σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας. Έπρεπε να θέσουμε τα ζητήματα στον ελληνικό λαό από την αρχή, με ανοιχτό και καθαρό τρόπο και να ζητήσουμε εντολή και νομιμοποίηση.  Το γεγονός ότι δεν έγινε αυτό, οδήγησε στο να έχει χρεωθεί το ΠΑΣΟΚ το σύνολο του προβλήματος και σε πολύ μεγάλο βαθμό να έχει ξεχαστεί το πώς και τι παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Η χώρα όμως τώρα δεν μπορεί να κοιτάζει προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάζουμε προς τα μπρος προς το μέλλον.
  •  Το μέλλον όμως δεν είναι καρικατούρα του παρελθόντος. Είναι κάτι που θα σχεδιάσουμε και θα διαμορφώσουμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες μαζί. Αυτή είναι η δική μας πίστη, αυτή είναι η δική μας πρόταση. Με τη δύναμη της αλήθειας θα νικήσουμε, γιατί τίποτε άλλο δεν έχει την ισχύ της αλήθειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: