ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


Σχετικά με την εξαγγελία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη για την ανέγερση νέας Δομής υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και μεταναστών στο νησί μας θα θέλαμε να επισημάνουμε τα  ακόλουθα:

Η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι σταθερή. Τα νησιά πρέπει να πάψουν να είναι «αποθήκες ψυχών» και να θυσιάζονται στο βωμό μιας αδιέξοδης ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου. Απαιτείται άμεσα αποσυμφόρηση, κατάργηση του «γεωγραφικού περιορισμού» και κάθε μέτρου που εγκλωβίζει τους αιτούντες άσυλο στα νησιά.  Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι ούτε οι αποθήκες ψυχών ούτε η ανακαίνισή τους.

Συμφωνούμε στην ύπαρξη ενός σύγχρονου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης που θα λειτουργεί στο πλαίσιο που έθεσε ο νόμος 3907/11. Αυτό σημαίνει μέγιστος χρόνος παραμονής στη δομή,  25 ημέρες.   Έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρώνεται η διαδικασία απονομής ασύλου στα νησιά και να αποτελεί άλλοθι για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων σε βάρος των ιδίων και των τοπικών κοινωνιών.

Το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα πρέπει να θέσει τέλος στις εικόνες αθλιότητας που έζησε το νησί με τη Μόρια. Θα πρέπει να είναι χωρητικότητας το πολύ  1000 ατόμων και θα πρέπει να φιλοξενεί τους νεοαφιχθέντες και όσους έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου και αναμένουν την επαναπροώθησή τους στη Τουρκία. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στελεχωμένη με Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό συνθήκη απαραίτητη προκειμένου να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στο τόπο κατασκευής του θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην επιβαρύνει τις τοπικές κοινωνίες που ζουν στη γύρω περιοχή. Τέλος με τη δημιουργία της νέας δομής θα πρέπει να κλείσουν όλες οι προσωρινές δομές φιλοξενίας που υπάρχουν διάσπαρτες στο νησί.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η απόφαση για δημιουργία νέας δομής δεν είναι η απάντηση στα  σημερινά προβλήματα των νησιωτών και των προσφύγων. Απλώς παραπέμπει τη λύση σε μεταγενέστερο χρόνο. Το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δεν πείθει ούτε τους πιο καλόπιστους. Γιατί ακόμα κι αν η κατασκευή ολοκληρωθεί εντός του 2021 η στελέχωση του θα αργήσει πολύ περισσότερο.

Η Λέσβος έχει κουραστεί. Δεν επαναπαύεται με την εξαγγελία λύσεων. Απαιτεί λύσεις τώρα. Η προσωρινή δομή στο Καρά Τεπέ ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα και ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος. Δεν πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθεί σε νέα Μόρια. Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συμβάλει στη δραστική αποσυμφόρηση του νησιού με μετεγκαταστάσεις στα κράτη μέλη.  Μεγάλο μέρος της ευθύνης για ότι έγινε μέχρι σήμερα της ανήκει. 

Η λειτουργία μιας σύγχρονης, ανθρώπινης και αποτελεσματικής δομής υποδοχής στο νησί της Λέσβου είναι απολύτως απαραίτητη. Ακόμα πιο απαραίτητη είναι όμως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της τοπικής κοινωνίας προς την ελληνική κυβέρνηση ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα η Λέσβος έζησαν την εξαπάτηση, τον εμπαιγμό, τον κυνισμό, τον αυταρχισμό ακόμα και τη φυσική βία της κυβέρνησης και των «συνοδοιπόρων» της. Δεν εισέπραξαν ούτε μια συγνώμη. Σχέδια ανάπτυξης και υποστήριξης των νησιών εξαγγέλθηκαν, έμειναν στα χαρτιά και δημιούργησαν  φρούδες ελπίδες. Σήμερα, κανένας δεν δέχεται φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ειδικά στη  Λέσβο όπου το μεταναστευτικό και στη συνέχεια οι συνέπειες του κορωναιού έχουν διαλύσει κάθε τουριστική δραστηριότητα.

Απαιτούμε βιώσιμες λύσεις, εδώ και τώρα!

                                                           ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ε ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

                                                                                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                                      ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΚΟΥΡΚΕΑΣ          

Δεν υπάρχουν σχόλια: