ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

Εικόνες από το μέλλον;

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ

ΚΡΑΤΙΝΟΥ 11 – 10552 ΑΘΗΝΑ

(210.5228925 – 210.5221726 – 210.5221515 - FAX: 210.5242568 – 210.5229403
e-mail: pse@otenet.gr    http://www.pse.gr                                                                                                Αθήνα, 31 Μαΐου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΣΕ: Καμπανάκι κινδύνου των Εξαγωγέων για την εξαίρεση της Ελλάδας
από τις ασφαλίσεις πιστώσεων

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, μετά τις δηλώσεις εκπροσώπου του κολοσσού ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων EULER-HERMES «για εξαίρεση της Ελλάδας από τις ασφαλίσεις βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων». Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη αντίστοιχη κίνηση της COFACE το περασμένο φθινόπωρο, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, που συγκλονίζει ολόκληρη την παραγωγική και εμπορική βάση της χώρας. Η άρνηση των διεθνών κολοσσών της ασφάλισης πιστώσεων περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες της χώρας για εισαγωγές προϊόντων, αλλά και πρώτων υλών που χρησιμοποιούν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για την παραγωγή των προϊόντων τους».

Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη, «η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την τεράστια έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά, αλλά κυρίως το μεγάλο πλέον έλλειμμα εμπιστοσύνης των εμπορικών εταίρων προς τις προοπτικές και τον προσανατολισμό της χώρας. Και καθιστά άμεσα αναγκαία την ανάκτηση του διεθνούς κύρους της χώρας. Η εξασφάλιση και ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας, αποτελεί Εθνικό Ζητούμενο και προαπαιτούμενο κάθε προσπάθειας ανάκαμψης και ανάπτυξης».

Αξίζει να σημειωθεί μόλις πριν από ένα μήνα, στις 20 Απριλίου 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία προχώρησε σε Τροπολογία Ανακοίνωσης, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως “Non-Marketable Country”, δηλαδή χώρα «εκτός ΟΟΣΑ», προκειμένου οι ιδιωτικοί οργανισμοί ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων να μπορούν να ασφαλίζουν τις εξαγωγικές πιστώσεις προς την Ελλάδα, εφ’ όσων τα Υπουργεία Οικονομικών των χωρών μελών συμφωνούν να παράσχουν καλύψεις σε περιπτώσεις αποζημιώσεων.


«Πλέον», τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, «η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας, καθιστούν την Ελλάδα ως χώρα αφερέγγυα ή ακόμη και επικίνδυνη για εμπορικές συναλλαγές. Η ενδεχόμενη καθυστερημένη απάντηση της χώρας στις εξελίξεις θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τους εμπορικούς της εταίρους και θα οδηγήσει σε απώλεια μεριδίων από τη διεθνή αγορά. Στην ύστατη αυτή στιγμή απαιτείται συναίνεση επί του κοινού οράματος των υγιών δυνάμεων του τόπου για μία ουσιαστικά εξωστρεφή Ελλάδα και οικονομία. Άμεσα, θα πρέπει να κινητοποιηθούν διαδικασίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς για την εξεύρεση λύσης σε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που έχει ανακύψει για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το 65% των ελληνικών εξαγωγών προορίζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από τις χώρες της ΕΕ προέρχεται το 50% των εισαγόμενων στην Ελλάδα προϊόντων και πρώτων υλών.

Ο ΠΣΕ δια της Προέδρου του απηύθυνε δημόσιο κάλεσμα στον Πρωθυπουργό, κ. Π. Πικραμμένο, τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Ζανιά και τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Γ. Στουρνάρα να προχωρήσουν σε διάβημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του προβλήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: