ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Η κλοπή συνθημάτων είναι ιδεολογική πράξη;




Φωτό: Atsarantos


Από το:http://krogias.blogspot.com/

Ενώ βουίζει ο πολιτικός κόσμος ότι ο... "e-Άρης" - μιας και ξαφνικά αποφάσισε να ανοίξει διάλογο και μέσω διαδικτύου - είναι άσχετος και δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την Παιδεία και ότι η επιλογή του από τον Καραμανλή ήταν καθαρά επικοινωνιακή για να "χαϊδέψει" τα αυτιά της νέας γενιάς, δηλώνει:

"Απευθυνόμενος στους νέους, τους λέω ευθέως και με ειλικρίνεια: Αμφισβητείστε μας. Η αμφισβήτηση ανοίγει νέους δρόμους, νέους ορίζοντες. Πυροδοτεί ουσιαστικές και γόνιμες συζητήσεις, απορρίπτει κατεστημένες δομές και αποστειρωμένες απόψεις. Η αμφισβήτηση είναι το οξυγόνο της κοινωνίας. Το οξυγόνο το έχουμε ανάγκη όλοι μας, όπως έχουμε ανάγκη και το ασίγαστο πάθος των νέων."

Όταν το διάβασα... νόμιζα ότι τα είπε ο Παπανδρέου! Έπαθα πλάκα! Ανατρίχιασα!

Άρη μου, ή είσαι υποκριτής και κλέφτης ιδεολογιών και συνθημάτων, ή ανήκεις σε λάθος κόμμα, γιατί μέχρι σήμερα βλέπαμε ότι η "αμφισβήτηση" ήταν (και παραμένει να είναι) μια εντελώς διαφορετική έννοια για τη Ν.Δ. και χρησιμοποιούταν και από τον ίδιο τον Καραμανλή για εντελώς διαφορετικούς λόγους, που υποδηλώνουν τον αυταρχισμό ή την απαξίωση σε όσους αμφισβητούν αυτόν και την ιδεολογία του κόμματός του:

1. "Δίλημμα δεν έχω κανένα. Όχι στο συνεχές πριόνισμα της Κυβέρνησης. Όχι στην υπονόμευση. Όποιος έχει άλλα σχέδια, ας με αμφισβητήσει στα ίσια. Ας ανατρέψει, ας ρίξει την Κυβέρνηση" μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

2. "Αρνηθείτε αυτούς που σας αρνούνται. Αγνοήστε αυτούς που σας αγνοούν. Αμφισβητείστε αυτούς που σας αμφισβητούν (!). Κρατήστε ψηλά τη σημαία των κοινών μας αγώνων (!)..." απευθυνόμενος σε ΟΝΝΕΔίτες και προτρέποντάς τους να μην ακούν τους άλλους.

Και στο κάτω-κάτω πότε η Ν.Δ. έκανε διάλογο με την κοινωνία; Μπορεί κάποιος να μου δώσει ένα παράδειγμα; Εκτός και αν θεωρεί κοινωνία μόνο τα κομματικά της στελέχη...

Ας δούμε τώρα από πότε το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην αμφισβήτηση ως δημοκρατικό εργαλείο ελευθερίας, διαλόγου και προόδου της κοινωνίας. Αμέτρητα και τα παραδείγματα δράσεων διαλόγου, αλλά ας σταθούμε στις δηλώσεις:

1984 - Ανδρέας Παπανδρέου: «Αμφισβητήστε μας»!
«Μήνυμα ουσιαστικής ελευθερίας εξέπεμψε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός μιλώντας σ' ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης και της επιστήμης, στο γεύμα που είχε οργανώσει η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας».

2005 - Γιώργος Παπανδρέου: "Εσείς θα αμφισβητήσετε, παλιές νοοτροπίες και αντιλήψεις"
"Πρέπει λοιπόν, ακριβώς, να αναδείξουμε ότι, αυτή η αντίληψη θέλει την νέα γενιά παθητική. Θέλει την νέα γενιά χειραγωγημένη. Να αποδέχεται εξαρτημένη τα πάντα, χωρίς διαμαρτυρία και χωρίς εναλλακτική πρόταση.
Αυτή η αντίληψη θέλει να μιλά για μονόδρομους. Αυτή η αντίληψη θέλει να ελέγχει τα πάντα επενδύοντας στην απραξία του πολίτη, του νέου ανθρώπου. Αυτή η αντίληψη θέλει να συμβιβαστείτε με τα κατεστημένα. Γι' αυτό και πολλοί φοβούνται αυτό το νέο εγχείρημα. Διότι εμείς θα αμφισβητήσουμε, εσείς θα αμφισβητήσετε, παλιές νοοτροπίες και αντιλήψεις. Την αναξιοκρατία, την πελατειακή σχέση, την αδιαφάνεια, τον κρατισμό και συγκεντρωτισμό, την λογική της υποταγής στην αγορά, την λογική του παρασιτισμού και των «κονέ», όπως λέει η νέα γενιά μας".

Όσο για το Διαδίκτυο... άστο e-Άρη, άστο...

13/09/2007: "Είναι ένας νέος χώρος δημοκρατίας, τον οποίο εμείς πρέπει να ενισχύσουμε, ως οξυγόνο για την κοινωνία, όπου θα ανταλλάσσονται απόψεις, θα συναντιούνται πολίτες, θα υπάρχουν κοινοί προβληματισμοί, αλλά θα αναδεικνύονται και κοινές λύσεις".


Δεν υπάρχουν σχόλια: