ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Ποια είναι η αλήθεια για την Μονή Τοπλού

Διαβάζουμε στο:

www.antinews.gr/


By Factorx | October 27, 2008

Ακολουθεί η προσωπική αφήγηση ενός αυτόπτη μάρτυρα της υπόθεσης Μονής Τοπλού για να έχουμε όλες τις απόψεις:

Την ιστορία την έπιασα εγώ το 1993, μόλις είχε πέσει ο Μητσοτάκης. Είχε ήδη γίνει ένας διαγωνισμός και υπήρχαν τρεις υποψήφιοι ανάδοχοι. Ο ένας ήταν η ΑΒΑΞ (στην οποία υπήρχε στέλεχος μάλλον στενά συνδεδεμένο με την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, αλλά ίσως ήταν σύμπτωση). Ο άλλος ήταν μία Loyalward αγνώστων λοιπών στοιχείων, και κατά δήλωσή της συσταθείσα περίπου για το έργο αυτό. Η τρίτη ήταν μία Αυστριακή κατασκευαστική εταιρία ονόματι Universal. (ΣΣ στην Loyalward συμμετέχει και ο κ. Πάλης προστατευόμενος του Εφραίμ όπως βλέπουμε στο προηγούμενο post)

Η ΑΒΑΞ απεσύρθη. Η Universal (αν υπήρχε και αν ήξερε ότι συμμετέχει) ήταν απορριπτέα 100%). Η Loyalward είχε αληθοφανή πρόταση, «εγγυητική επιστολή» ολίγον λαστιχένια, αλλά αν ήθελες ντε και καλά να συνεχίσεις να τους μιλάς δεν θα ήταν ποινικό. Η δουλειά ήταν κάτι σαν παραχώρηση με εργολαβικό αντάλλαγμα μιας μεγάλης και πανέμορφης έκτασης, κάτι σαν BOT (build operate transfer) αφού η γη δεν επωλείτο ούτε υποθηκεύετο κλπ κλπ.

Από την πρώτη στιγμή κατέληξα στα εξής: Η σταυροπηγιακή Μονή είχε ήδη μοιράσει την μερίδα του λέοντος από τις αχανείς εκτάσεις που διέθετε «νομίμως» (και εκ των υστέρων τελεσίδικα), στους ντόπιους, στο Ναυτικό κλπ. Παραχώρησε όμως «λάσπη». Τα αρχαιολογικά, τα δασικά, τα μοναστηριακά δεν ήταν στην παραχωρούμενη έκταση. Η τότε Γενική Γραμματεία Δασών (και όχι μόνο) ήταν ορκισμένοι εχθροί του έργου, του Ηγουμένου, των Άγγλων. Ο πόλεμος επί «προεδρικού» ΠΑΣΟΚ ήταν αμείλικτος (αν και μάλλον έκρυβε ξενοδοχειακά συμφέροντα προς Δυσμάς, αλλά και στην Κρήτη). Ακόμη και ο Πασόκος Δήμαρχος Σητείας ήταν αμφιλεγόμενος, έως αρνητικότατος. Ο δε κ. Καρχιμάκης στον οποίον γονυπετείς είχαν πέσει όλοι, ήταν από ουδέτερος έως βαρύ πεπόνι.

Επί Σημίτη η κατάσταση δεν άλλαξε υπέρ του Μοναστηριού. Το υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιο για τα κληροδοτήματα και τα ιερά ιδρύματα, ήταν πάντα ευγενικό και σωστό, αλλά όλοι ήξεραν ότι το εμπόδιο ήταν στο ΥΠΕΧΩΔΕ με τις χωροθετήσεις, και σιγά μην ο κ. Δρυς τα έβαζε με τον θείο βρέφος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Εξ άλλου, αν δεν κάνω λάθος ο Σημίτης απέπεμψε και τον κ. Δρυ, αλλά δεν θυμάμαι τον λόγο.

Αν λοιπόν ψάχνει κανείς σήμερα να με πείσει ότι το Τοπλού είναι πασοκικό σκάνδαλο, σας λέω νεοσυντηρητικά και νεοφιλελεύθερα, «Nuts» (που μεταφράζεται ευγενικά «τρίχες»)

Μικιός Φωστηράκης

Διαβάστε και το προηγούμενο, αλλά και τι έχουμε γράψει εμείς:

Το σκάνδαλο της «μεγάλης επένδυσης» στη μονή Τοπλού

Τι ξέρει ο κ. Σουφλιάς για την Μονή Τοπλού;

Μια απάντηση για την Μονή Τοπλού

«Κρητικό Βατοπέδιο» καταγγέλλει ο Αλαβάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: