ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Τέλος οι περιορισμοί για τα θερινά σπίτια...


..
Τι γράφει ο βρετανικός Independent για την κατάργηση των οικιστικών κανονισμών στα νησιά και ... δεν αναδημοσιεύει καμιά ελληνική εφημερίδα! .
.
Γράφει ο Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης
Λονδίνο - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
.
Διαβάζω στον Independent της Τετάρτης (15 Οκτωβρίου), μια κατά κοινή ομολογία από τις εγκυρότερες αγγλικές εφημερίδες, ένα άρθρο κόλαφο για τις πολιτικές του ΥΠ.Ε.ΧΩ.ΔΕ. Αναμένω να δω μία αναφορά, ένα δίστηλο σε κάποια εφημερίδα, ίσως κυριακάτικη, καθώς το θέμα που άπτεται ο αρθογράφος έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και παρουσιάζει ακόμα μια –γνωστή για πολλούς- πτυχή διαφθοράς στη χώρα μας. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται ο υπογράφων του άρθρου αλλά και η πρώτη αρνητική μου σκέψη, ότι το θέμα θα «θαφτεί».
Το άρθρο λοιπόν (διαβάστε το εδώ) έχει τίτλο «Ο ελληνικός παράδεισος σε κίνδυνο, καθώς η Αθήνα σχεδιάζει να σκίσει το προβλεπόμενο βιβλίο με τους κανονισμούς (χωροταξικής δόμησης)- Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποσύρει τους περιορισμούς κατοικίας στα νησιά» και το υπογράφει ο Daniel Howden, ανταποκριτής του Independent στην Αθήνα.

Παραθέτω αυτούσιο το άρθρο για να αποφύγω την υποκειμενική ερμηνεία του και για να κερδίσω χρόνο ίασης του εκνευρισμού μου.

«Τα ελληνικά νησιά έρχονται αντιμέτωπα με μια ισπανικού-ύφους αναπτυξιακή καταστροφή στο πλαίσιο σχεδίων που θα συντρίψουν τους κανονισμούς δόμησης και θα ενθαρρύνουν μια κατασκευαστική έκρηξη σε μερικές από τις τελευταίες αδιατάραχτες παραλίες της Ευρώπης. Ενώ άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μετρούν το κόστος της υπερανάπτυξης σε παράκτιες περιοχές, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αποσύρει τους προγραμματισμένους κανονισμούς και να αναπτύξει τα νησιά μέχρι μιας υψηλής-πυκνότητας θερινών σπιτιών, από τη Σκόπελο ως τη Σαντορίνη. Στα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν προσχωρήσει συντηρητικές ομάδες, αρχιτέκτονες, ξενοδόχοι και εμπειρογνώμονες, με σκοπό να καταδικάσουν τις αλλαγές οι οποίες μπορεί να γίνουν πράξη μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

«Είμαστε έτοιμοι να δούμε μια κατασκευαστική έκρηξη θερινών σπιτιών σύμφωνα με το ισπανικό πρότυπο ανάπτυξης ακτών» είπε ο Κρίτωνας Αρσένης, από την Ελληνική Κοινωνία για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 10.000 μίλια ακτών, πανέμορφα πελάγη στις θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου και αρκετά χιλιάδες νησιά. Τα νησιά -με ελάχιστες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις– έχουν διατεθεί σε εντατική ανάπτυξη, δεδομένου ότι στερούνται υποδομής και φυσικών πόρων για να αντέξουν το οικονομικό βάρος μεγάλων ξενοδοχείων και θέρετρων. Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, οι περιορισμοί στο μέγεθος και τη πυκνότητα των θερινών σπιτιών θα αποσυρθούν και οι κρατικές επιχορηγήσεις θα είναι πλέον διαθέσιμες μόνο σε ξενοδόχους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προώθηση μιας τελεσίδικης ανάληψης που θα αλλάξει το τοπίο της χώρας. « [Το βλέπουν] σαν ένα τρόπο να γεμίσουν τα κυβερνητικά σεντούκια με μια μόνο τεράστια διεθνή δημοπρασία των αναλογικά παρθένων ελληνικών ακτών και των νησιών», είπε. Η ασυνήθιστη σιωπή των ελληνικών ΜΜΕ στις προτάσεις, έχει προκαλέσει επίσης ανησυχίες σχετικά με τη σύνδεση των ΜΜΕ και των κατασκευαστικών συμφερόντων. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, την ελληνική οικονομία έχει τροφοδοτήσει η κατασκευαστική έκρηξη των ηπειρωτικών χωρών και πολλοί από τους μεγιστάνες οι οποίοι επωφελήθηκαν από αυτό, τώρα ελέγχουν μεγάλες ομάδες εφημερίδων και τηλεοράσεων. Ήδη, κατ' ασυνήθιστο τρόπο, μεγάλες αγορές ιδιοκτησίας έχουν αρχίσει να εμφανίζονται. Ήδη, μια ανώνυμη εταιρία αγόρασε έκταση 1,500 εκταρίων στο νησί του Αιγαίου, Ίος, νωρίτερα αυτό το χρόνο. Βάσει των παρόντων νόμων, μια μονοκατοικία 200 τ.μ. περίπου μπορεί να χτιστεί σε τοποθεσία, που χρησιμοποιείται αυτήν την περίοδο για βοσκή, όμως βάσει των νέων νόμων, δεκάδες μικρά σπίτια θα επιτρέπεται να χτιστούν. Στα μισά της απόστασης της δεύτερης περιόδου του, το κυβερνόν κόμμα της Ελλάδος, η Νέα Δημοκρατία, έχει μια μόνο έδρα πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο και μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με μια αιφνιδιαστική εκλογή πριν το τέλος του έτους. Η χώρα ήταν σε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, από το όργιο της δημόσια δαπάνης που συνόδευσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, με τον πληθωρισμό και την ανεργία να φθάνουν σε υψηλούς ρυθμούς σε όλη την χώρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, Δημήτρης Σουφλιάς, επιμένει ότι το νέο προγραμματισμένο πλαίσιο είναι «πράσινο» και ότι θα δώσει πλήρη νομική προστασία στις ενταγμένες χώρες της ΕΕ. Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα εγκρίνει τα σχέδια μέσα σε έναν μήνα, παρά τους επικριτές της και έχει παραβλέψει τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης για μια συζήτηση στο κοινοβούλιο σχετικά με το θέμα. «Η προοπτική των αιφνιδιαστικών εκλογών έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να προσπαθήσει να χτυπήσει βίαια, μέσω των συμφερόντων των εμπόρων ακινήτων, τους παράγοντες οικοδομικής ανάπτυξης, όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε ο κ. Παπανδρέου. «Αυτό σημαίνει προσπέραση των νόμων, χωρίς συζήτηση στο Κοινοβούλιο, μια συζήτηση που θα ήταν ενδεχομένως ενοχλητική για τους συντηρητικούς». Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς ένα ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, η Ελλάδα, πάσχει ήδη από ένα εμφανώς χαοτικό σύστημα προγραμματισμού. Μέχρι τώρα εν τούτοις, επρόκειτο να περιοριστεί η δόμηση έξω από τις αστικές περιοχές σε μια μικρή σχετικά κλίμακα. Ο πιθανός αντίκτυπος μιας ανεξέλεγκτης κατασκευαστικής έκρηξης στο εύθραυστο οικοσύστημα των νησιών, οδήγησε τους εθνικούς ξενοδόχους και διάφορες τοπικές αρχές να ενωθούν στη μάχη ενάντια στη κυβέρνηση».

Είναι τόσο περιεκτικό και αναλυτικό το άρθρο του άγγλου δημοσιογράφου, που ένας δικός μου σχολιασμός ή μια ανάλυση, νομίζω δεν θα προσέφερε κάτι καινούριο. Η άσχημη εικόνα, τόσο της κυβέρνησης όσο και του υπουργού ΥΠ.Ε.ΧΩ.ΔΕ. στο εξωτερικό είναι δεδομένη, δεν πρωτοσυναντάται και δύσκολα ανατρέπεται. Είναι νωπές εξάλλου, οι αναφορές στα εγκυρότερα διεθνή μέσα για τις περιπτώσεις διαφθοράς στη χώρα μας. Είναι επίσης γνωστό, ότι οι μισοί –αν όχι όλοι- εκδότες εφημερίδων είναι μέτοχοι ή ιδιοκτήτες κατασκευαστικών εταιριών. Όλα τα φερέφωνα και τα παπαγαλάκια τους διαβάζουν Independent, αλλά οι κοινωνικοί λειτουργοί-δημοσιογράφοι πέθαναν. Ίσως, δεν υπήρξαν ποτέ. Γι' αυτό και ο κ. Γιώργος Σουφλιάς -και όχι Δημήτρης, όπως αναφέρεται στο άρθρο- έχει αναλάβει άτυπα χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης και συναντάται κατά καιρούς με καναλάρχες και εκδότες. Έχει προφανώς ισχυρά χαρτιά διαπραγμάτευσης. Για πόσο ακόμα θα σφυρίζει αδιάφορα και θα κωφεύει, όταν «ο κόσμος το 'χει τούμπανο», δεν ξέρω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: