ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Η απάντηση Λαλιώτη στον Ρουσόπουλο...


«Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται…»
.
Του Κώστα Λαλιώτη
.
Ο Θ. Ρουσόπουλος στη χθεσινή του «Απολογία – Βατερλώ» στη Βουλή, αποπειράθηκε να ξεφύγει από την κοινωνική, πολιτική και κομματική απομόνωσή του, από τα προσωπικά αδιέξοδά του και από τα έργα και τις ημέρες του, που έχουν σχέση με τον ηθικό και τον πολιτικό στιγματισμό του.
Για αυτό το λόγο, για μια ακόμη φορά επιστράτευσε προκλητικά χονδροειδή ψέματα και μισές αλήθειες που είναι χειρότερες και από τα ψέματα. Προσπάθησε με προκλητικό και ιταμό τρόπο, με φθηνούς εντυπωσιασμούς και με άσφαιρα πυρά να επιτεθεί κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και κατά των Κυβερνήσεων και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Η αποτυχία του ήταν παταγώδης.
Η αναφορά του στο πρόσωπό μου για μια χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τη Μονή Βατοπεδίου το 1997, ήταν συνειδητά παραπλανητική και χωρίς αντίκρυσμα αλήθειας γιατί προσπάθησε ο κ. Θ.Ρουσόπουλος να την εμφανίσει ως μεμονωμένη και επιλεκτική.
Ο κ. Θ.Ρουσόπουλος απέκρυψε συνειδητά την αλήθεια ότι δηλαδή, αυτή η χρηματοδότηση δεν ήταν κάποια χαριστική πράξη. Αντιθέτως αφορούσε συγκεκριμένο σκοπό και συγκεκριμένο έργο και συγκεκριμένη δράση και ήταν απολύτως ενταγμένη σε ένα συνολικό και δημοσιοποιημένο πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ανασυγκρότηση όλων των Μονών του Αγίου Όρους και για τις αναγκαίες υποδομές της Αθωνικής Πολιτείας.
Είναι γνωστό σε όλους ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια Υπουργεία είχε εκπονήσει και εκτελέσει με διαφάνεια και επιτυχία, για τις περιόδους 1994-2000 και 2000-2008 κατά αντιστοιχία με τις περιόδους του Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ (Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης), ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα για το Άγιον Όρος.
Αυτό το πρόγραμμα ήταν δημοσιευμένο σε όλα τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης. Ήταν πάντα στο προσκήνιο και στο φως γιατί είχε προκύψει με ουσιαστικό διάλογο με τα θεσμικά όργανα των Ιερών Μονών και της Αθωνικής Πολιτείας.
Είχε και έχει μια σαφή αντιστοιχία με τα προγράμματα, που αφορούσαν όλες τις Περιφέρειες, τους Νομούς και τις Πόλεις της Ελλάδας για τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους και προωθήθηκε με εγκεκριμένους Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους.
Το ολοκληρωμένο «Πρόγραμμα ΑΘΩΣ» αφορούσε, χωρίς καμία εξαίρεση, 20 Ιερές Μονές μαζί με τις 10δες Σκήτες τους. Περιελάμβανε με συγκεκριμένη περιγραφή και προτεραιότητα έργα και παρεμβάσεις για την αναστύλωση, τη στερέωση, την ανακαίνιση, την συντήρηση και την προστασία των κτιριακών συγκροτημάτων, καθώς και τη διαφύλαξη μιας μοναδικής πολιτισμικής κληρονομιάς με έργα τέχνης, βιβλία, εικόνες, κειμήλια. Περιελάμβανε επίσης ειδικές δράσεις για την προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της Χερσονήσου.
Είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι, το έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ που κατέθεσε στη Βουλή ο Θ. Ρουσόπουλος, όπως και τα έγγραφα των άλλων Υπουργείων, συνδέονται άρρηκτα με την προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος και δεν αναφέρονται σε καμία απολύτως επιλεκτική ή χαριστική πράξη προς τη Μονή Βατοπεδίου.
Το «Πρόγραμμα ΑΘΩΣ» είχε και έχει ως μοναδικό του στόχο να κατοχυρώσει και να αναδείξει το Άγιον Όρος τόσο ως προνομιακό σημείο αναφοράς του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας με διαχρονική κληρονομιά 1.000 ετών, όσο και ως μοναδικό πολιτισμικό, αρχιτεκτονικό, οικιστικό και οικολογικό απόθεμα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Μετά το 1994, όλα αυτά τα χρόνια οι πάντες είχαν αναγνωρίσει και αξιολογήσει θετικά το πρόγραμμα αυτό και τη σημασία του για το παρόν και το μέλλον του Αγίου Όρους συνολικά. Αυτή η ενεργητική και καθολική υποστήριξη στο «Πρόγραμμα ΑΘΩΣ» φαίνεται στις επαινετικές δηλώσεις των Προέδρων της Δημοκρατίας και των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, καθώς και των Προέδρων και Εκπροσώπων των Πολιτικών και Κοινωνικών Φορέων της χώρας μας. Φαίνεται στις θερμές δηλώσεις των Αρχηγών Κρατών της Ευρώπης. Φαίνεται στις ευχετήριες αναφορές των Πατριαρχών, των Ιεραρχών και των Μοναχών της απανταχού Ορθοδοξίας. Φαίνεται στα σχόλια εκατομμυρίων πιστών και επισκεπτών του Αγίου Όρους (500 χιλ. περίπου επισκέπτες κάθε χρόνο). Φαίνεται στα αφιερώματα όλων ανεξαιρέτως των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης.
Είναι αυτονόητο οι κυβερνήσεις και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να νοιώθουν ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια γι’ αυτή τη διάφανη, δημιουργική και αποτελεσματική προσπάθεια, γιατί όλοι θυμούνται την εικόνα της εγκατάλειψης και της κατάρρευσης του Αγίου Όρους πριν από το 1994.
Είναι πράγματι λυπηρό, που ο κ. Θ.Ρουσόπουλος για να διασωθεί έκανε αναφορά στο όνομά μου. Διέπραξε ένα ακόμη πολιτικό λάθος και ηθικό ολίσθημα.
Δυστυχώς αποπειράθηκε με ψέματα και μισές αλήθειες να συσχετίσει το, κατά γενική ομολογία σωτήριο για την προστασία και την ανάδειξη του Αγίου Όρους, «Πρόγραμμα «ΑΘΩΣ», με το σκάνδαλο της ντροπής, με το σκάνδαλο της λεηλασίας της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.
Αναμφίβολα αυτό το σκάνδαλο της ντροπής και της λεηλασίας, έχει ως πρωταγωνιστές τη Μονή Βατοπεδίου και συγκεκριμένους Υπουργούς της Κυβέρνησης της Ν.Δ., της Κυβέρνησης του Κ.Καραμανλή.
Προσπάθησα σε αυτή την απάντησή μου να παραθέσω στοιχεία και αλήθειες. Δεν ήθελα και δεν θέλω να κλιμακώσω την πολιτική μου αντιπαράθεση με έντονες προσωποποιημένες αναφορές στο Θ.Ρουσόπουλο, γιατί βρίσκεται σε δεινή θέση και θυμίζει την παροιμία ότι ο «πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται…».

-------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: