ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

- 6 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ Με “ρυθμούς χελώνας” προχωρούν οι μελέτες για τον δρόμο Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου


Από το:aiolikanea

Με “ρυθμούς χελώνας” εξακολουθούν να προχωρούν οι διαδικασίες για τον δρόμο Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου, που έχει “κολλήσει” εδώ και χρόνια στα στάδια των μελετών που πρέπει να εκπονηθούν για να μπορέσει να υλοποιηθεί. Την Παρασκευή, η Νομαρχιακή Επιτροπή Έργων συζήτησε το θέμα και ενέκρινε την υδρολογική μελέτη, αλλά μένουν ακόμη πολλά στάδια για να ολοκληρωθεί ο φάκελος του έργου. Κι αυτό γιατί ο σχεδιασμός του αφορά περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως “Natura” και επιπλέον οι μελέτες που πρέπει να κατατεθούν για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί είναι πολλές και εξειδικευμένες.
Θυμίζουμε ότι η σύμβαση για την έναρξη εκπόνησης των μελετών υπεγράφη το 2003, αλλά για δυο περίπου χρόνια οι διαδικασίες προχωρούσαν με “ρυθμούς χελώνας”, αφού έγινε αλλαγή στο μελετητικό γραφείο στο οποίο αρχικά είχε ανατεθεί το έργο.
Το έργο χωρίζεται σε δύο υποέργα και συγκεκριμένα στην δημιουργία της παράκαμψης Αγιάσου και στην βελτίωση του υφιστάμενου χωματόδρομου και ασφαλτόστρωσή του. Σημαντικές καθυστερήσεις παρουσιάστηκαν στην επιλογή της χάραξης για την κατασκευή της παράκαμψης, που τελικά αποφασίστηκε να γίνει από την αριστερή έξοδο του χωριού (Σανατόριο).
Στη συνέχεια εκπονήθηκε η αναγνωριστική γεωλογική μελέτη, έγινε η τοπογραφική αποτύπωση της παράκαμψης και συντάχθηκε η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Την Παρασκευή εγκρίθηκε η υδρολογική μελέτη και αυτό που απομένει είναι να δοθεί η εντολή για την εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των υποστηρικτικών τεχνικών μελετών, πριν γίνει η οριστική μελέτη του έργου της παράκαμψης.
Σε ό,τι αφορά την βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου, μήκους 7 χλμ. περίπου, η Νομαρχία έχει ζητήσει εδώ και μήνες με έγγραφό της από το ΥΠΕΧΩΔΕ να εγκρίνει την απαλλαγή από το στάδιο της προέγκρισης χωροθέτησης για την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεδομένου ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση αφού πρόκειται για περιοχή “Natura”. Αν όμως το αίτημα αυτό δεν γίνει δεκτό, τότε οι διαδικασίες θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Άλλα θέματα
Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου της ασφαλτόστρωσης του δρόμου που οδηγεί στον Όλυμπο, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ.
Εξάλλου, συζητήθηκε και το θέμα των προσφυγών που έχουν κατατεθεί από το ένα εκ των δύο μελετητικών γραφείων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ανάθεση της μελέτης του δρόμου Μυτιλήνης - Λουτρών - Κουντουρουδιάς. Η απόφαση που πάρθηκε για να ξεκαθαριστεί η υπόθεση είναι να ζητηθεί η γνώμη νομικού επί των διαδικασιών, αλλά και η τεκμηριωμένη άποψη της Επιτροπής Διαγωνισμού για τις αποφάσεις που έχει πάρει μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: