ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Βούλιαξαν Βάρκες Στο Λιμάνι

Από το:http://news.plomari.eu
Γράφτηκε από τον/την Mobile
Τετ 11 Μάρ 2009, στις 00:04
ImageΣήμερα βούλιαξαν στο λιμάνι Πλωμαρίου δύο βάρκες, μία του Αγρονόμου Πλωμαρίου Αλέξανδρου Νεοφώτιστου και μία του Γιάννη "Γουναρά" οι οποίες ήταν δεμένες στο λιμάνι. Που να είχε και μεγάλη κακοκαιρία; Ο Σύλλογος "Μπουνάτσα" έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό. Έπεται συνέχεια.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΏΝ ΑΛΙΕΩΝ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ & ΦΙΛΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ «Η ΜΠΟΥΝΑΤΣΑ»
Πλωμάρι 20.2.2009
ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:
1.-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κον. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΜΜΕΝΟ
2.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
3.-ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ
4. ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
5.-ΔΗΜΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ-ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
Κύριοι,
Ως και παλαιότερα προφορικώς σας έχουμε ενημερώσει η λεγόμενη μαρίνα Πλωμαρίου, επισήμως καταφύγιο τουριστικών σκαφών Πλωμαρίου, η οποία έχει κατασκευασθεί παραδόξως, εντός του λιμένα Πλωμαρίου, αντιμετωπίζει διάφορα σοβαρά κατασκευαστικά και λειτουργικά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο και τα σκάφη των 70 και πλέον μελών του Συλλόγου μας και τα σκάφη όλων όσων ελλιμενίζονται στο λιμένα Πλωμαρίου (επαγγελματιών, ερασιτεχνών και αναψυχής), αλλά και του ιδίου του λιμένα.
Συγκεκριμένα στο μεν ανατολικό λιμενοβραχίονα παρά την εναποθέτηση βράχων που έγινε το 2008, λόγω της μη αποπεράτωσης επείγοντος αυτού έργου και των σφοδρών νοτιάδων του χειμώνα, μεγάλο μέρος των βράχων έπεσαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να διανοιγούν τρύπες που τον καθιστούν επικίνδυνο. Πέτρες και βράχια με δυνατή νοτιά πετάγονται μέσα στη μαρίνα και προξενούν ζημιές, φωτιστικά σώματα έσπασαν.
Ο δυτικός λιμενοβραχίονας δεν αποτελεί εγγύηση για την πρόσδεση σκαφών, διότι λόγω της κατασκευής του δεν μπορεί να εμποδίσει τα κύματα που σηκώνονται σε μεγάλα ύψη από τους δυτικούς ανέμους, και σκεπάζουν όποια σκάφη έχουν προσδεθεί εκεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βουλιάξουν. Το άνοιγμα του λιμανιού, μήκους 140 μέτρων, απαράδεκτο για τους έχοντες γνώση της ναυτικής τέχνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και δεν προσφέρει εγγυήσεις. Η δε επέκταση του δυτικού λιμενοβραχίονα προς ανατολάς, έχει διαβρωθεί με αποτέλεσμα να διακρίνει κάποιος τη Χίο και τη Τουρκία από τις οπές που έχουν δημιουργηθεί.
Ήδη με το με αριθμό πρωτοκόλλου 8200/01/2009/19.2.2009 έγγραφο του Λιμενοσταθμού Πλωμαρίου, ειδοποιηθήκαμε να απομακρύνουμε τα σκάφη μας από την πλωτή προβλήτα της μαρίνας Πλωμαρίου, διότι αυτή «δεν παρέχει ασφάλεια». Τούτο σημαίνει ότι αυτή κινδυνεύει με αποκόλληση, οπότε φανταστείτε μία πλωτή προβλήτα μήκους πενήντα μέτρων ή όση κι αν είναι, να περιφέρεται χειμώνα, ελεύθερα μέσα στο λιμάνι. Οι ζημιές θα είναι ανυπολόγιστες σε υλικά και πιθανόν και σε ανθρώπινες ζωές.
Με προσωπικές μας παρεμβάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, έχουμε θίξει τα προβλήματα στις δύο γλύστρες της μαρίνας, οι οποίες είτε από ασυνείδητους ιδιοκτήτες σκαφών πολλές φορές παραμένουν κλειστές, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η καθέλκυση και ανέλκυση σκαφών από αυτές, είτε σε νηνεμία, είτε σε κακοκαιρία. Ο τσιμεντροστρωμένος χώρος της μαρίνας χρησιμοποιείται ως πάρκιν αυτοκινήτων λόγω του σοβαρού κυκλοφοριακού προβλήματος του Πλωμαρίου, αλλά δεν υπάρχει τάξη και σήμανση ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά σκαφών από και προς τη θάλασσα.
Τα κουτιά παροχής ρεύματος και ύδατος, έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού, και άλλα έχουν σκουριάσει, άλλα δε λειτουργούν, άλλα έχουν καταστραφεί από τη μανία αγνώστων και φυσικά ουδείς μπορεί να κάνει χρήση αυτών.
Ο Σύλλογος μας τα προηγούμενα χρόνια προέβη σε καθαρισμό του πυθμένα του λιμανιού, από τον οποίον βγάλαμε ακόμη και φωτιστικά σώματα που έσπασαν από τη μανία των ανέμων και βρέθηκαν στο λιμάνι. Ουδεμία βοήθεια και συμπαράσταση βρήκαμε στις προσπάθειες μας. Αναρχία και βρωμιά κυριαρχούν εδώ και χρόνια, και διαπιστώνονται ετησίως από τους ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών που δεν βρίσκουν χώρο να ελλιμενιστούν ασφαλώς αλλά και από τους επισκέπτες περιπατητές του λιμανιού. Ένα έργο που θα έδινε πνοή στο τουρισμό του Πλωμαρίου και στη τοπική οικονομία έχει αφεθεί χωρίς φροντίδα, χωρίς όραμα στις καλένδες.
Δεν μπορούμε να καταγγείλουμε ασυνείδητους συμπολίτες μας, δεν μπορούμε να ζητήσουμε την παραχώρηση της μαρίνας σε ιδιώτες, διότι τούτο προϋποθέτει περίφραξη όλου του λιμανιού, πράγμα που απαγορεύεται διότι τα λιμάνια είναι κοινόχρηστα πράγματα εκτός συναλλαγής, μπορούμε όμως να ζητήσουμε αστυνόμευση, φύλαξη και τάξη. Προτείνουμε και ζητούμε:
Α) Άμεση επισκευή της πλωτής προβλήτας λόγω των σοβαρών κινδύνων που εγκυμονεί, καθιστώντας υπεύθυνη όποια αρμόδια υπηρεσία για τυχόν ζημιές που θα υποστούμε.
Β)Σύνταξη μελέτης για ολική επισκευή του λιμανιού (επισκευή και ενίσχυση με λιθοριψία λιμενοβραχιόνων, εκβάθυνση-σπάσιμο ξέρας, σμίκρυνση του ανοίγματος κλπ)
Γ)Κατασκευή χαμηλής προβλήτας-μώλου στη βόρεια πλευρά του λιμανιού κάτω από την οδό Π. Μιχαλέλη, από το ξενοδοχείο Τσαραμύρση μέχρι την προς ανατολάς γλύστρα, μήκους περίπου 70 μέτρων, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα ελλιμενισμού επαγγελματικών αλλιευτικών και ερασιτεχνικών σκαφών.
Πρόκειται για έργο εύκολο, γρήγορο και μικρού κόστους, λόγω του μικρού βάθους τουλιμανιού σε αυτό το σημείο. Με αυτό το τρόπο θα δημιουργηθεί και προβλήτα ικανή να φιλοξενήσει πάνω από 40 σκάφη και ικανή χερσαία ζώνη λιμένα, που σήμερα δεν υπάρχει και ταυτίζεται με τη ρυμμοτομική γραμμή του σχεδίου πόλης Πλωμαρίου και εξαντλείται στο πεζοδρόμιο της Π. Μιχαλέλη.
Δ)24ωρη φύλαξη του τμήματος της μαρίνας του λιμένα από δύο ή τρεις βάρδιες με πρόσληψη προσωπικού, είτε από το Δήμο Πλωμαρίου, είτε από το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου έστω και μέσω του προγράμματος STAGE, ώστε να υπάρξει επιτέλους τάξη, καθαριότητα και παροχή υπηρεσιών έστω και έναντι ανταλλάγματος, προς αυτούς που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της μαρίνας, με τοποθέτηση κερματοδεκτών για το νερό και το ρεύμα όπως γίνεται σε άλλες μαρίνες της Ελλάδας.
Ε)Αστυνόμευση και επιβολή ποινών και προστίμων σε όσους ρυπαίνουν, βρωμίζουν.
Ζ))Απόσυρση των πολλών παροπλισμένων σκαφών, επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες.
Η)Επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες σκαφών που χωρίς νόμιμες άδειες (πλόων κλπ) καταλαμβάνουν χώρους της μαρίνας, κρατώντας «θέση» για φίλους και γνωστούς.
Θ)Πρόβλεψη χώρου ασφαλούς ελλιμενισμού των επαγγελματικών σκαφών αλλιευτικών και μη, διότι σήμερα η μοναδικός χώρος είναι αυτός της μαρίνας.
Ι) Δυνατότητα τοποθέτησης και άλλης πλωτής προβλήτας ανατολικά του λιμενοσταθμού με δυνατότητα φιλοξενίας 50 μικρών σκαφών.
Κ)Τοποθέτηση κάβων πρόσδεσης και σε άλλα σημεία του λιμανιού μετά την επισκευή του.
Ι)Εγκατάσταση επαρκούς φωτισμού τη νύχτα προς αποφυγή συχνών κλοπών από σκάφη.
Λ)καλλωπισμός του τουριστικού καταφυγίου, με τοποθέτηση κατάλληλων φυτών-θάμνων.
Το τουριστικό καταφύγιο Πλωμαρίου, κατασκευάστηκε με χρήματα του Ελληνικού Λαού, ύστερα από άοκνες προσπάθειες των τότε τοπικών αρχόντων για να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και ο τουρισμός, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να πάψει η ανασφάλεια ελλιμενισμού επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σκαφών σε ένα τόπο που η ναυτική του παράδοση έχει γράψει ιστορία Το όνειρο αυτό διήρκησε μία σεζόν. Από κει και πέρα η εγκατάλειψη και ο ωχαδερφισμός κυριάρχησε. Στα τόσα άλλα προβλήματα του Πλωμαρίου προστέθηκε και αυτό της μαρίνας. Σας καλούμε να αναλογισθείτε τις ηθικές και πραγματικές ευθύνες σας.
Σας καλούμε να αναλάβετε άμεσα δράση σύμφωνα με τα ανωτέρω, για το καλό όλων όσων ζούμε στο Πλωμάρι, διότι άπαντες κρινόμεθα από τις πράξεις μας και όχι από τις υποσχέσεις μας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Εμμανουήλ Π. Αρμενάκας
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ιωάννης Α. Χαλδέζος

Δεν υπάρχουν σχόλια: