ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Καβγάς Για 3 Χαμένες Μέρες Στο Γυμνάσιο Πλωμαρίου
Γράφτηκε από τονhttp://news.plomari.eu
Τετ 11 Μάρ 2009, στις 19:40
ImageΈνταση έχει προκληθεί στο Γυμνάσιο Πλωμαρίου με αφορμή την αναπλήρωση τριών χαμένων διδακτικών ημερών από τις καταλήψεις του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η ΕΛΜΕ Λέσβου καταγγέλλει ως εκφοβιστική την παρέμβαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θανάση Φραγκόπουλου, με στόχο να μην ξαναγίνουν κινητοποιήσεις και καταλήψεις, ενώ η παράταξη των καθηγητών "Αγωνιστική Παρέμβαση" μιλάει για "άθλιο πραξικόπημα". Για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών έχουν ήδη κοπεί οι σχολικές εκδρομές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τον Μάρτιο. Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την πλευρά του υποστηρίζει ότι απλά εφαρμόζει το νόμο. «Εκφοβιστική ατμόσφαιρα»

Καθηγήτρια του σχολείου (τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση της εφημερίδας) εξηγεί τι ακριβώς συνέβη. «Τον περασμένο Δεκέμβριο εν μέσω των έντονων αντιδράσεων στα σχολεία όλης της χώρας για τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από σφαίρα του ειδικού φρουρού Κορκονέα, έγινε κατάληψη στο Γυμνάσιο που κράτησε 3 μέρες. Τον προηγούμενο μήνα ο κ. Φραγκόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με το σχολείο και απαίτησε να σταλεί πρακτικό αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών. Μετά από αυτό το τηλεφώνημα ο Σύλλογος Καθηγητών συνεδρίασε και αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό από τη στιγμή που οι χαμένες ώρες είχαν ήδη καλυφθεί με εντατικοποίηση των μαθημάτων το διάστημα μετά τον Δεκέμβριο».

Και συνεχίζει: «Εκτός από αυτό, λίγες μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε Συνέλευση του Σχολικού Συμβουλίου, το οποίο συγκλήθηκε από τον Διευθυντή του Σχολείου. Στο Σχολικό Συμβούλιο συμμετέχουν ο Δήμαρχος Πλωμαρίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι Πρόεδροι των πενταμελών συμβουλίων των τριών τάξεων της Γ? Γυμνασίου στο σχολείο και ο Σύλλογος Καθηγητών. Και το Σχολικό Συμβούλιο απεφάνθη με συντριπτική πλειοψηφία ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει αναπλήρωση. Παρ? όλα αυτά ο κ. Φραγκόπουλος επισκέφτηκε πρόσφατα το σχολείο ο ίδιος προσωπικά και μέσα σε μία εκφοβιστική ατμόσφαιρα, μας διεμήνυσε ότι η απόφαση για την αναπλήρωση είναι δική του και απλώς μας ρωτάει αν συμφωνούμε στην απόφασή του αυτή. Επικαλείται για αυτό μία εκπαιδευτική εγκύκλιο. Οι καθηγητές του Γυμνασίου εργάζονται μεθοδικά από την αρχή της χρονιάς και η συντριπτική πλειοψηφία τους μπορεί να διαβεβαιώσει τον κόσμο για αυτά που σας λέω». «Αντιπαιδαγωγικές αντιλήψεις»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα η ΕΛΜΕ Λέσβου υποστηρίζει ότι «για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών θεωρούμε ότι είναι χωρίς ουσία και αποτελεί "ασκήσεις επί χάρτου", καθώς το πρόβλημα της αναπλήρωσης δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό. Άλλωστε οι εκπαιδευτικοί είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να μην υπάρχουν κενά στην μαθησιακή διαδικασία και να μην υπονομεύεται με οποιονδήποτε τρόπο το δημόσιο σχολείο. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπαιδευτικός προσπαθεί καθημερινά μέσα στην τάξη να επιτύχει όσο το δυνατόν καλύτερη διδασκαλία του μαθήματος, καθώς έχει να κάνει με μαθητές διαφορετικού μαθησιακού επιπέδου.

Η Δ/νση της Δ/θμιας Εκπ/σης όμως επιμένει να αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα με καθαρά ψυχρή λογιστική αντίληψη. Στόχος αυτής της λογικής είναι να εξυπηρετηθεί η γραφειοκρατική σκοπιμότητα της διοίκησης για έλεγχο, πειθάρχηση και συμμόρφωση. Στόχος της Διεύθυνσης είναι να προλάβει τις όποιες μαθητικές κινητοποιήσεις στο μέλλον επισείοντας την απειλή της αναπλήρωσης. Επιπλέον, με την "πάση θυσία" αναπλήρωση, η Διοίκηση επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και να ρίξει τα βάρη της λεγόμενης "εύρυθμης" λειτουργίας σε καθηγητές και μαθητές. Οι "απειλές" εξάλλου για περικοπή περιπάτων, εκδρομών αλλά και οι υλοποιημένες αποφάσεις για τη μη έγκριση του προγράμματος "Πρώτη ώρα σινεμά" είναι απόρροια αντιπαιδαγωγικών αντιλήψεων. Γιατί προγράμματα, όπως το "Πρώτη ώρα σινεμά", εισάγουν στα ελληνικά σχολεία μια άλλη πρακτική, γνήσια εκπαιδευτική, με την οποία οι μαθητές αποκτούν γενικότερα οφέλη, που ξεπερνούν τους καθιερωμένους εκπαιδευτικούς στόχους του σημερινού εξετασιοκεντρικού και χρησιμοθηρικού σχολείου. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι η Διεύθυνση δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει σε ένα σχολείο τους τρόπους αναπλήρωσης σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών και μάλιστα προφορικά. Η ΕΛΜΕ Λέσβου καλεί τους Διευθυντές και τους Συλλόγους των διδασκόντων "να μην υλοποιήσουν αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις προτάσεις που οι ίδιοι έχουν κάνει"». «Απειλητική επίσκεψη»

Η "Αγωνιστική Παρέμβαση" απ' τη μεριά της υπογραμμίζει ότι «στην παρούσα φάση, οι συνάδελφοι στο Πλωμάρι βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού, μετά την "απειλητική" επίσκεψη του Προϊσταμένου εκεί, εκκρεμεί η οριστική απόφαση για την αναπλήρωση των ωρών που θα παρθεί από τον Περιφερειακό Διευθυντή, μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου. Όπως μάλιστα φρόντισε να κάνει κατανοητό στους συναδέλφους ο Προϊστάμενος, η γνώμη του συλλόγου δεν πρόκειται να ληφθεί καθόλου υπόψη, αλλά η αναπλήρωση θα επιβληθεί υποχρεωτικά και μένει να οριστεί ο τρόπος. Έτσι, μέχρι να γίνει αυτό, δεν εγκρίνονται ούτε εκδρομές, ούτε εκπαιδευτικές επισκέψεις, ούτε άλλη σχετική διαδικασία στο σχολείο αυτό. Έτσι, οι συνάδελφοι από το Πλωμάρι - πολλοί απ? τους οποίους είναι νεοδιόριστοι - παρακολουθούν έκπληκτοι την μεθόδευση ενός άθλιου πραξικοπήματος, το οποίο "στολίζεται" με πλαίσια δήθεν νομιμότητας και με επιφάσεις συναίνεσης των εκπαιδευτικών (κι αυτό γιατί δεν έχουν πραγματικά νομικά "πατήματα" για να επιβάλουν την αναπλήρωση). Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε άλλες περιπτώσεις αναπλήρωσης, παρόλο που αυτή επιβλήθηκε με τον ίδιο τρόπο - αντίθετα από τη γνώμη των συλλόγων - ο Προϊστάμενος έσπευσε να "χαιρετίσει" (!!) τους εκπαιδευτικούς που συναίνεσαν στην αναπλήρωση με "υπευθυνότητα" και "παιδαγωγική αγάπη"»! «Εφαρμόζω το Νόμο»

Ο κ. Φραγκόπουλος κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω είπε: «Βαδίσαμε και βαδίζουμε βάσει της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Εφαρμόζουμε απλώς το Νόμο. Οι αποφάσεις του Σχολικού Συμβουλίου είναι απλώς γνωμοδοτικές. Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για τις τοποθετήσεις των συναδέλφων». Να σημειώσουμε, τέλος, ότι οι μαθητές δεν έχουν πάει εκδρομή τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ για τον Μάρτιο θα αποφασίσει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Στρατής Τζιμής, μετά από την εισήγηση που έχει ήδη υποβάλει ο κ. Φραγκόπουλος σε αυτόν.

1 σχόλιο:

mike είπε...

Mε αυτή τη κυβέρνηση πάντα τέτοια θα έχουμε...