Από το:parapolitiki
Στο Όστιν του Τέξας βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχοντας ως προσκεκλημένος ομιλητής στο διήμερο συνέδριο που διοργανώνει το LBJ School of Public Affairs του Πανεπιστημίου του Τέξας με θέμα: «Μπορεί να διασωθεί η Ευρωζώνη;».
Η ομιλία του αποδείχθηκε ιστορική. Να τα κυριότερα σημεία της:
-Υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι ζουν μέσα στην κρίση, για τους οποίους το σημαντικό ερώτημα δεν είναι αν η ευρωζώνη μπορεί να σωθεί, αλλά εάν πρέπει να σωθεί. Η θέση μας για το θέμα αυτό είναι σαφής: Η ευρωζώνη πρέπει να σωθεί.
Η ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος. Οι Συνθήκες και οι Χάρτες της είναι εσφαλμένες και πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς. Κάποιοι λένε ότι ορισμένες χώρες θα έπρεπε ίσως να μην είχαν ενταχθεί. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, αλλά προτιμώ να αφήσουμε στους ιστορικούς αυτή τη συζήτηση. Δεν έχει σημασία σήμερα.
-Σήμερα, η Ευρωζώνη υπάρχει. Έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα - διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη.
-Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην Ελλάδα θα είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας που θα αλλάξει τα πράγματα προς όφελος των δυνάμεων της δημοκρατίας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Θα είναι μια βαθιά ανάσα για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Από αυτήν την άποψη είμαστε πλέον σίγουροι ότι δεν είμαστε μόνοι πια.
-Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι η πρόταση για την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το προεδρείο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ενσαρκώνει αυτή τη δυνατότητα. Είναι, επίσης, ουσιαστική και με καλές προοπτικές. Δίνει τη σωστή και μοναδική απάντηση στο ερώτημα “με ποια πολιτική η Ευρώπη θα βγει από την κρίση;” Δείχνει τη διέξοδο. Δίνει ελπίδα. Έτσι, η μελλοντική κυβέρνησή μας δεν θα είναι μόνη. Δεν θα πρόκειται για μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία . Πρόκειται να είναι μια σύγκρουση των δυνάμεων της ανάπτυξης και της απασχόλησης και των δυνάμεων της λιτότητας και του μερκελισμού. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα πρέπει να αποφασίσουν αν ο μέχρι τώρα χειρισμός της κρίσης στην Ευρώπη ήταν μια επιτυχία ή όχι. Και αν το μέλλον τους θα είναι παρόμοιο με εκείνο του ελληνικού ΠΑΣΟΚ που είναι γύρω ή κάτω από 5 % στις δημοσκοπήσεις, ενώ συμμετέχει στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.
-Όσον αφορά στο ελληνικό χρέος και στην εξυπηρέτηση του, θα καλούσαμε τους εταίρους μας να εξετάσουν μία απλή και λογική ιδέα: το μελλοντικό πρόγραμμα αποπληρωμών να συνδέεται άρρηκτα με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνική οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει κερδίσει από την σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.
Σχόλιο Παραπολιτικής: Νομίζω ότι χθες, με τον πλέον εμφατικό τρόπο κι έναντι του διεθνούς ακροατηρίου, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έθαψε το τσεκούρι του πολέμου κατά του Μνημονίου.
Ο άνθρωπος που κάποτε υποσχέθηκε ότι θα απελάσει την Τρόικα, που αναρωτήθηκε δημόσια πόσο Έλληνες είναι αυτοί που διαπραγματεύονται, που θα κούρευε το χρέος μονομερώς, που δεσμεύτηκε ότι «με ένα άρθρο» θα καταργήσει σχεδόν τα πάντα, χθες συνθηκολόγησε.
Καταλαβαίνω ότι στην πρώτη εμφάνιση του στο εσωτερικό ακροατήριο θα σπεύσει να ανεβάσει πάλι τους τόνους για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η χθεσινή ομιλία του θα αποδειχθεί ιστορική. Κρατήστε επίσης στη μνήμη σας το κάλεσμα στα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, ενδέχεται να αποδειχθεί κι αυτό ιστορικό.
Εκτιμώ επίσης ότι οι άνθρωποι πίσω από τη νέα οικονομική ρητορική του Αλέξη Τσίπρα είναι η Λούκα Κατσέλη και ο Γιάννης Βαρουφάκης, οι οποίοι και τον μετακίνησαν από το «θα τα καταργήσω όλα» σε ένα διαφορετικό «λεφτά υπάρχουν». Άντε τώρα να δούμε ποιοι και με τι κόστος για τη χώρα θα τον μετακινήσουν κι από το «λεφτά υπάρχουν»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου