ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ο Παπανδρέου είναι genius Αμερικανικό περιοδικό υποκλίνεται στην κίνηση του δημοψηφίσματος

Από το:lifo

Ο Παπανδρέου είναι genius
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου έκανε μια πραγματική genius κίνηση τη Δευτέρα ξαφνιάζοντας την Ευρώπη και τον οικονομικό κόσμο, γράφει το προοδευτικό μηνιαίο αμερικανικό περιοδικό Αmerican Prospect  τιτλοφορώντας το άρθρο του «Μπράβο Παπανδρέου». Απλώς, σημειώνει,  ο κ. Παπανδρέου κουράστηκε  από τη συνεχή απειλή της χρεοκοπίας της χώρας του στα χέρια των τραπεζιτών. Αλλά το πιο σημαντικό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός  έχει κουραστεί από την πολιτική δυσαρέσκεια που φορτώνεται στο ρόλο του μεσίτη της λιτότητας και αντιστέκεται στο διπλό σταυρό που του φορτώνουν οι τραπεζίτες.


Για το περιοδικό παίζει λοιπόν το μοναδικό χαρτί που έχει. Αν οι τραπεζίτες δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις του για την ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Και ο Παπανδρέου θέλει την απόφαση για το τι πρέπει να γίνει να την πάρει ο ελληνικός λαός και όχι οι τεχνοκράτες.

«Οι τραπεζίτες μπορεί να συμφώνησαν σε κούρεμα 50% αλλά ενδέχεται να καταλήξουν με διάφορους τρόπους να χάσουν πολύ λιγότερο. Και όσο περισσότερο οι Έλληνες θα σφίγγουν το ζωνάρι τους για να πληρώσουν το χρέος, τόσο θα καταρρέει η οικονομία.

Ακόμη κι αν οι τραπεζίτες κουρέψουν το χρέος κατά 50%,  η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα ζητήσουν την καταβολή των δανείων τους στο ακέραιο, χωρίς κούρεμα.

Υπάρχει και το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων που κατέχουν σχεδόν 70 δις δολάρια ελληνικού χρέους  αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται με αυτό. Αν δεν γίνει εξαίρεση από το κούρεμα τα κεφάλαια τραπεζών και ταμείων θα εξαφανιστούν. Η συμφωνία υποτίθεται ότι προβλέπει ενίσχυση για τις τράπεζες στην Ελλάδα αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμά της με αυστηρή λιτότητα για να καθησυχάσει τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς μανδαρίνους  της Ευρώπης. Αλλά ήδη στην Ελλάδα έχει σημάνει ο συναγερμός όχι μόνο από τους εργαζόμενους που βγήκαν στους δρόμους αλλά και από τους τραπεζίτες.

Έτσι ο Παπανδρέου , ξέρει ότι αν οι όροι της συμφωνίας είναι  μια σφιχτή θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας, τότε έχει λιγότερα να χάσει από μια αθέτηση της. Και ο πανικός στους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους για αυτό προκλήθηκε από τον Παπανδρέου με το χαρτί του δημοψηφίσματος.

Αυτό, που τους λέει ουσιαστικά είναι: Αν θέλετε οι Έλληνες να τηρήσουν τη συμφωνία, μην αλλάζετε κρυφά τους όρους της. Με τη συμμετοχή των συμπατριωτών του στην τελική απόφαση, ο Παπανδρέου μετατρέπεται από πράκτορας των λιτοδίαιτων απαιτήσεων των ξένων, σε ηγέτη του ελληνικού λαού.

Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατήσουν το λόγο τους πιέζοντας τους τραπεζίτες να τηρήσουν ότι υποσχέθηκαν, τότε μπορούμε να περιμένουμε από τον Παπανδρέου να παροτρύνει τους συμπατριώτες του να τηρήσουν τη συμφωνία. Αν όμως οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ προσπαθήσουν να ξεγλιστρήσουν θα οδηγηθούν σε αχαρτογράφητα νερά από το «όχι» της Ελλάδας.

Ο Παπανδρέου δείχνει ότι είναι πραγματικός ηγέτης. Με αυτή τη γενναία- υψηλής ευφυΐας- κίνηση, αξίζει το σεβασμό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: