ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Μάσησαν από το δημοψήφισμα: τώρα ο Νταλάρα λέει το 2015 η Ελλάδα στις αγορές


Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει λιγότερες «δυσκολίες» υπό το νέο σχέδιο διάσωσης που επεξεργάσθηκαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, υποστήριξε σήμερα ο διευθυντής του τραπεζικού λόμπι Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (International Institute of Finance, IIF), Τσαρλς Νταλάρα, μιλώντας στους δημοσιογράφους εν όψει της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στις Κάνες και ενώ η πρόταση για την διοργάνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δημιουργεί αμφιβολίες για την εφαρμογή του προγράμματος.

 »Παραμένει ακόμα ένας δύσκολος δρόμος, αλλά κατά την άποψή μου είναι πιο ρεαλιστικός δρόμος, από αυτόν που ακολουθούσαμε τους τελευταίους 18 μήνες», είπε ο Νταλάρα στην Ουάσινγκτον.
Το IIF αντιπροσώπευσε τράπεζες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συμφώνησε σε μια απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές κατά 50%, κίνηση που θα οδηγήσει σε μια «αξιοσημείωτη» μείωση του χρέους της Ελλάδας, όπως είπε ο Νταλάρα.
Η συμφωνία επίσης προβλέπει λιγότερο «επώδυνα» μέτρα λιτότητας, εκτίμησε ο Νταλάρα, προβλέποντας ότι θα δώσει ένα «δρόμο που θα δείξει το φως στην άκρη του τούνελ για τον ελληνικό λαό».
Ο Νταλάρα εξ άλλου δήλωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές το 2015, εάν εκπληρώσει τους όρους των πιστωτών της, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2021.
Σύμφωνα με το IIF, η απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ«θα συμβάλει στην προσέλκυση νέου κεφαλαίου και θα ξεμπλοκάρει την πρόσβαση στις αγορές».
Δηλαδή κύριε Νταλάρα μου… τώρα μας προτρέπετε να δεχτούμε την καλή σας συμφωνία και μας λέτε ότι θα βοηθήσετε με νέα κεφάλαια; Τόσος πανικός για το δημοψήφισμα; Τόσος πανικός στους τραπεζίτες που εκπροσωπείτε; Ωραία μέχρι αύριο θα μας τάξετε αγορές το 2012… !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: