ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Βάλαμε τις βάσεις για μια διαφορετική Ελλάδα

«Ξημερώνει μια καινούρια μέρα» είπε ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της συνέντευξης τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωζώνης και ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες των οποίων οι θυσίες έδωσαν στη χώρα αξιοπιστία και ισχυρή διαπραγματευτική ισχύ. «Επιδιώξαμε να οικοδομήσουμε πάνω στα θετικά της απόφασης του Ιουλίου και να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη συμφωνία. Παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας.»

Δες το βίντεο της συνέντευξης τύπου

Με τη συμφωνία αυτή:

1) Επιβεβαιώνονται οι θετικοί όροι του νέου προγράμματος όπως είχαν συμφωνηθεί τον Ιούλιο
(μέγεθος χρηματοδότησης, χαμηλά επιτόκια, περίοδος χάριτος, μεγαλύτερη περίοδος αποπληρωμής, διασφάλιση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας που σημαίνει προστασία του καταθέτη και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας).


2) Επιτυγχάνεται η μείωση του ονομαστικού βάρους του ελληνικού χρέους κοντά στο 50% του ΑΕΠ. Αυτό βεβαίως συνεπάγεται αντίστοιχα πολύ μεγαλύτερη ανάληψη ζημιών από τις τράπεζες, αλλά είναι μια δίκαιη πια κατανομή των βαρών. Αίρονται βάρη από τον Ελληνικό λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες. Στόχος το ελληνικό δημόσιο χρέος να ανέρχεται μόνο στο 120% του ΑΕΠ, το 2020.

3) Το χρέος γίνεται απολύτως βιώσιμο, γιατί συνδυάζει πια τα νέα χαμηλότερα επιτόκια, την προσδοκώμενη αναπτυξιακή ανάκαμψη και τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα, που οφείλει να παράγει η χώρα μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτυγχάνουμε, χάρη βεβαίως στις μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού. Από το 2012 - και αυτός είναι ο στόχος – περνάμε στα πρωτογενή πλεονάσματα.

4) Δίνεται η δυνατότητα να φύγουμε, σιγά αλλά σταθερά, από την επιτήρηση και από εξαρτήσεις.
Ειδικά ως προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέφερε ότι δεν θα προκληθεί καμιά μείωση του επιπέδου όπου βρίσκεται σήμερα η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων. « Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να είναι ήσυχοι για τα Ασφαλιστικά τους Ταμεία, όπως βεβαίως και για τις συντάξεις τους. Η σημερινή απόφαση, όχι μόνο δεν θίγει συντάξεις, αλλά αντιθέτως, με την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης των τόκων από του χρόνου, διευκολύνεται η άσκηση της κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής.»

Σχετικά με τις τράπεζες ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες, με διασφαλισμένη τη ρευστότητα και την επανακεφαλαιοποίησή τους, εξυγιαίνονται πλήρως. Ένα μεγάλο μέρος των τραπεζικών μετοχών θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Όμως, η διάθεση αυτών των μετοχών που θα περιέλθουν στο Δημόσιο, μετά την εξυγίανσή τους, θα γίνει το ταχύτερο δυνατό.

Ως προς τις συνέπειες της απόφασης για την ευρύτερη ελληνική οικονομία, δήλωσε πως αλλάζουν τα επίπεδα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. «Με τη μείωση του ονομαστικού βάρους του δημοσίου χρέους και την έναρξη εφαρμογής του νέου προγράμματος, διαμορφώνονται και προϋποθέσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.»

Επίσης επισήμανε ότι «η κυριαρχική ευθύνη και αρμοδιότητα εφαρμογής του προγράμματος ανήκει στην Ελληνική Κυβέρνηση και στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτή τη στιγμή και χάρη στις σκληρές διαπραγματεύσεις έχει διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο που διασφαλίζει τα συμφέροντα όχι μόνο της Ευρωζώνης, αλλά και της ίδιας της Ελλάδας.»

Τέλος τόνισε ότι μεγάλη επιτυχία είναι η ενίσχυση της Ευρωζώνης. «Αποφασίστηκε να προχωρήσουν στην ενίσχυση των θεσμών, των εργαλείων, αλλά και της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.»

Διάβασε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης τύπου του Πρωθυπουργού
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: