Γερμανός ιστορικός Οικονομίας προειδοποιεί τη Γερμανία ότι οι Ελληνες θα διεκδικήσουν πολεμικές αποζημιώσεις
Εκτιμάτε ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι η χειρότερη που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη; Ξανασκεφτείτε το. Η Γερμανία, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας, Αλμπρεχτ Ριτσλ, ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στα... «φέσια» στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, όπως δηλώνει στην γερμανική ιστοσελίδα, SPIEGEL ONLINE. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι η Γερμανία θα πρέπει να κρατήσει πιο σοβαρή και υπεύθυνη στάση στην κρίση του ευρώ διαφορετικά θα δεχτεί εκ νέου πιέσεις από την Ελλάδα και άλλες χώρες να αποδώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τις οποίες ουδέποτε έδωσε.
Η συνέντευξη είναι άκρως αποκαλυπτική:
· Κύριε Ριτσλ, η Γερμανία δείχνει να τα ξέρει όλα για το θέμα της βοήθειας στην Ελλάδα. Το Βερολίνο απαιτεί υπακοή από την Αθήνα. Δικαιολογείται τέτοια συμπεριφορά;
· Οχι, είναι αδικαιολόγητη.
· Οι περισσότεροι Γερμανοί μάλλον διαφωνούν με την άποψή σας.
· Ισως, αλλά κατά τον 20ο αιώνα, η Γερμανία ευθύνεται για τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες στην πρόσφατη ιστορία. Μόνο χάρη στις ΗΠΑ, που θυσίασαν τεράστια ποσά μετά από τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία απέκτησε οικονομική σταθερότητα και διατηρεί τον τίτλο του στρατηγείου της Ευρώπης. Το γεγονός, αυτό, δυστυχώς συνηθίζουμε να το ξεχνάμε.
· Τί συνέβη τότε ακριβώς;
· Από το 1924 μέχρι το 1929, η δημοκρατία της Βαϊμάρης επιβίωνε επί πιστώσει και δανείστηκε τα χρήματα από τις ΗΠΑ που χρειαζόταν για να δώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πιστωτική πυραμίδα κατέρρευσε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 1931. Τα χρήματα χάθηκαν, η ζημιά στις ΗΠΑ ήταν τεράστια και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία ήταν καταστροφικές.
· Η κατάσταση ήταν η ίδια μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο;
· Ναι, αλλά οι ΗΠΑ έλαβαν μέτρα ια να διασφαλίσουν ότι δεν θα ζητηθεί από άλλες χώρες να λάβουν υψηλές πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα περί αποζημιώσεων έμειναν «θεωρία» μέχρι την μελλοντική επανένωση της Γερμανίας. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά έσωσε τη Γερμανία και ήταν η βάση τουWirtschaftswunder, του οικονομικού θαύματος της Γερμανίας που ξεκίνησε στη δεκαετία του '50. Παράλληλα, όμως, αυτό σήμαινε ότι και τα θύματα της γερμανικής κατοχής ευρωπαϊκών χωρών έπρεπε να αφήσουν στην άκρη το αίτημα να τους αποδοθούν πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων.
· Στην σημερινή κρίση, πρόκειται να δοθούν 110 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Ετοιμάζεται νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο κρίνεται απαραίτητο. Πόσο μεγάλες ήταν οι παλαιότερες κρίσεις χρεοκοπίας της Γερμανίας.
-Η οικονομική κρίση που έφερε τη Γερμανία στα πρόθυρα χρεοκοπίας στη διάρκεια της δεκαετίας του '30 ήταν το ίδιο σημαντική με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008. Σε σύγκριση με την κρίση στη Γερμανία, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ασήμαντο.-Αν υπήρχε λίστα με τις χειρότερες χρεοκοπίες στην ιστορία, σε ποια θέση θα ήταν η Γερμανία;
-Η Γερμανία είναι πρωταθλήτρια στα χρέη. Υπολογίζοντας με βάση το ποσό των ζημιών σε σύγκριση με την οικονομική επιδοσή της, η Γερμανία είναι η χώρα με τη χείριστη επίδοση γύρω από τα χρέη στον 20ο αιώνα.
-Δεν συγκρίνεται η Ελλάδα με τη Γερμανία;
-Οχι. Η Ελλάδα παίζει μικρό ρόλο. Το μόνο ζήτημα είναι ο κίνδυνος να επεκταθεί το πρόβλημα του χρέους σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
-Η Γερμανία σήμερα θεωρείται θεμέλιο σταθερότητας. Πόσες φορές στο παρελθόν ήταν η Γερμανία ασταθής οικονομικά;
-Εξαρτάται πώς υπολογίζει κανείς τα μαθηματικά. Κατά τον 20ο αιώνα, τουλάχιστον ήταν ασταθής τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά από την πρώτη χρεοκοπία το '30, οι ΗΠΑ πρόσφεραν στη Γερμανία «κούρεμα» χρέους το 1953, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά το πρόβλημα χρέους της. Η Γερμανία είναι από τότε μέχρι σήμερα σε πολύ καλή θέση την ώρα που άλλες ευρωπασϊκές χώρες αναγκάστηκαν να υπομείνουν τις επιπτώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής. Μάλιστα, η Γερμανία απολάμβανε μια περίοδο «μη πληρωμών» το 1990.
-Αλήθεια; Προχώρησε σε παραβίαση;
-Ναι. Ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ αρνήθηκε να εφαρμόσει αλλαγές που προβλέπονταν από τη Συμφωνία του Λονδίνου για τα χρέη της Γερμανίας στο εξωτερικό το 1953. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, στην περίπτωση επανένωσης, το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα ρυθμιζόταν εκ νέου. Το μοναδικό αίτημα ήταν να δοθεί ως αποζημίωση ένα αμελητέο ποσό. Με την εξαίρεση των αποζημιώσεων που δόθηκαν σε όσους έπεσαν θύματα σε καταναγκαστικά έργα, η Γερμανία δεν έδωσε άλλες αποζημιώσεις μετά από το 1990 και δεν πλήρωσε τα δάνεια και το κόστος της κατοχής στις χώρες, τις οποίες υποδούλωσε στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτε τους Ελληνες αποζημίωσε.
-Σε αντίθεση με το 1953, σήμερα η δημόσια αντιπαράθεση στη Γερμανία αφορά τη διάσωση της Ελλάδας, όχι τόσο με τη μορφή «κουρέματος» του χρέους της, αλλά με την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου ή αλλιώς με μια «ήπια αναδιάρθρωση του χρέους». Μπορεί επομένως να μιλήσει κανείς για επιβολή χρεοκοπίας;
-Φυσικά. Ακόμη και αν μια χώρα διαθέτει κάποια χρήματα, ενδέχεται να χρεοκοπήσει, όπως συνέβη στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του '50. Είναι ψευδαίσθηση να νομίζει κανείς ότι οι Ελληνες μπορούν χωρίς βοήθεια να εξοφλήσουν το χρέος. Οσοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν το χρέος, θεωρούνται χρεοκοπημένοι. Είναι απαραίτητο να καθοριστεί πόσο μεγάλη ήταν η αποτυχία των κρατικών ομολόγων και πόσα χρήματα θα πρέπει να θυσιάσουν οι πιστωτές της χώρας. Πάνω από όλα είναι θέμα εύρεσης του μεγαλύτερου πιστωτή.
-Φυσικά, ο μεγαλύτερος πιστωτής είναι η Γερμανία;
-Ετσι φαίνεται, αλλά και εμείς είμαστε εντελώς απερίσκεπτοι και η βιομηχανία εξαγωγών μας έχει «ανθίσει» σε παραγγελίες. Η ανθελληνική συμπεριφορά που είναι διαδεδομένη σε τόσο πολλά γερμανικά ΜΜΕ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Και μένουμε σε ένα γυάλινο σπίτι. Η οικονομική ανάταση της Γερμανίας επιτεύχθηκε χάρη στα δάνεια που έλαβε και στη μη πληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων στα θύματα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
· Λέτε ότι η Γερμανία θα πρέπει να ηρεμήσει;
· Στον 20ο αιώνα, η Γερμανία ξεκίνησε δύο παγκόσμιους πολέμους, από τους οποίους ο δεύτερος ήταν πόλεμος αφομοίωσης και εξουδετέρωσης και επομένως όσοι της αντιστάθηκαν πρέπει να λάβουν αποζημιώσεις, και μάλιστα μεγάλες αποζημιώσεις. Κανείς στην Ελλάδα δεν λησμόνησε ότι η Γερμανία χρωστά την οικονομική ευημερία της στο έλεος που της έδειξαν τα άλλα έθνη.
-Τί εννοείτε με αυτό;-Οι Ελληνες γνωρίζουν πολύ καλά τις αναφορές σε βάρος τους στα γερμανικά ΜΜΕ. Αν αλλάξει το κλίμα στη χώρα, οι παλιές διεκδικήσεις για αποζημιώσεις θα επιστρέψουν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αν η Γερμανία θα πρέπει να δώσει τις αποζημιώσεις, εμείς θα πρέπει αν πληρώσουμε. Αναλογιζόμενοι αυτά, λοιπόν, θα πρέπει να ευγνωμονούμε ότι η Ελλάδα αναδιοργανώνεται απρόθυμα, αφήνοντάς μας ήσυχους. Αν ακολουθήσουμε την κοινή γνώμη στη Γερμανία με την φτηνή προπαγάνδα και δεν θέλουμε να πληρώσουμε, τότε οι παλιοί λογαριασμοί κάποια στιγμή θα παρουσιαστούν ξανά.
-Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, ποια θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και τη Γερμανία;
-Οι γερμανικές χρεοκοπίες στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα δείχνουν ότι το σωστό είναι πραγματική μείωση του χρέους. Οποιος έχει δανείσει χρήματα στην Ελλάδα, θα πρέπει να ξεχάσει ένα μεγάλο τμήμα των χρημάτων που του οφείλονται. Κάποιες τράπεζες δεν μπορούν να το ανεχθούν αυτό και έτσι θα υπάρξουν νέα προγράμματα βοήθειας. Για τη Γερμανία, αυτό θα ήταν υψηλό τίμημα, αλλά ούτως ή άλλως θα πρέπει να πληρώσουμε. Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου