ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Και ιδρύθηκε εφετείο!


Γράφει: Γιακουμή Πέλλη
15/04/2011
Οριστικό τέλος σε όλη την παραφιλολογία που ήθελε μέχρι την τελευταία στιγμή να είναι «αμφίβολη» η ίδρυση εφετείου στη Μυτιλήνη, δόθηκε την Τετάρτη με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυσή του.
Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, τονίζοντας ότι «όποιες προσπάθειες έγιναν από πολιτικούς κύκλους για κωλυσιεργία, απέτυχαν».
Στο ΦΕΚ 80 Α΄ δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα αρ. 28, που προβλέπει την ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη.

Χρόνια μετά…
«Μια προσπάθεια χρόνων ολοκληρώθηκε θετικά για τους πολίτες της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου. Η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, τηρήθηκε απαρέγκλιτα. Οι όποιες προσπάθειες, της τελευταίας στιγμής, συγκεκριμένων πολιτικών κύκλων, για ετεροχρονισμό και περαιτέρω κωλυσιεργία, δεν καρποφόρησαν», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.
Στη γραπτή δήλωσή του, ο κ. Σηφουνάκης εκφράζει τις ευχαριστίες του «σε όλους όσοι συμπορεύτηκαν σ’ αυτή την προσπάθεια, κυρίως τα τελευταία χρόνια, και βεβαίως στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη, που αποφασιστικά και αταλάντευτα προχώρησε στη σύνταξη, τη διεκπεραίωση και τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ο λαός της Περιφέρειάς μας θα πάψει πλέον να ταλαιπωρείται για ένα θέμα δίκαιο, που δεν έβρισκε λύση γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση.».
Καταλήγοντας, καλεί τις τοπικές αρχές, τους φορείς και το νομικό κόσμο της Λέσβου να κάνουν τις ενέργειες που απαιτούνται για γρήγορη εξασφάλιση χώρου υποδοχής και λειτουργίας του Εφετείου Βορείου Αιγαίου στην πόλη της Μυτιλήνης.
Δημοσιεύματα τοπικού Τύπου, αλλά και εκπρόσωποι φορέων μέχρι πριν λίγο καιρό εξέφραζαν επιφυλάξεις για το αν θα γίνει πράξη η δέσμευση, λόγω αντιδράσεων που είχαν εκδηλωθεί από άλλες περιοχές. Δεν ήταν λίγοι που θεωρούσαν πιθανό «στο παρά πέντε» να παρουσιαστεί κάποιο νέο εμπόδιο, που θα «πήγαινε πίσω» την ίδρυση του Εφετείου. Η χθεσινή εξέλιξη δίνει πλέον σάρκα και οστά στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: