ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Μετεκλογικοί τριγμοί


Αντιμέτωπο με μια σοβαρή κρίση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο, καθώς σχεδόν ένα μήνα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο αναβρασμός στους κόλπους του είναι έντονος περισσότερο από ποτέ. Γεγονός που κάνει κάποια παλιά στελέχη της Νομαρχιακής να μιλούν για κρίση ανάλογη με εκείνη τού 1984. Φωτιές ανάβει μια επιστολή-«βόμβα» του πρώην υποψήφιου δημάρχου Παντελή Πατερέλλη, που έφθασε την Τετάρτη στον ίδιο τον πρωθυπουργό, με πολλούς άλλους αποδέκτες. Σε αυτήν, αφού κατονομάζει ένα προς ένα τα πρόσωπα που κατά το συντάκτη έπαιξαν ρόλο στην ήττα του συνδυασμού, στέλνει τελεσίγραφο ζητώντας άμεση παρέμβαση της Ιπποκράτους και κάνοντας γνωστό ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε δημιουργία αυτόνομου συνδυασμού. Μπροστά σε αυτό το κλίμα και μετά από ένα μαραθώνιο επαφών, συσκέψεων και παρεμβάσεων, προγραμματίστηκε για την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου σύγκληση της ολομέλειας των μελών τού ΠΑΣΟΚ.

«Κεφαλές επί πίνακι» όλων όσοι στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο έπαιξαν το ρόλο τους ώστε από τον πρώτο κιόλας γύρο να βγει εκτός «μάχης» ο συνδυασμός που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές στη Λέσβο ζητάει ούτε λίγο ούτε πολύ ο Παντελής Πατερέλλης, σε μια επιστολή που αναμένεται να συζητηθεί. Από την επιστολή δε λείπει, βέβαια, η κριτική στα κεντρικά όργανα του κόμματος, που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη «συντήρηση» της κόντρας Σηφουνάκη - Βουνάτσου, η οποία και οδηγεί κάθε εκλογική αναμέτρηση σε τέτοια αποτελέσματα.
Η επιθετική διάθεση γίνεται αντιληπτή από την πρώτη σειρά της επιστολής, όταν ο κ. Πατερέλλης αυτοσυστήνεται αναφέροντας «ονομάζομαι Παντελής Πατερέλλης και είμαι αυτός που επωμίσθηκε την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Λέσβου». Και συνεχίζει: «Ακολούθησα όλη τη διαδικασία που επιβάλλατε, δηλαδή κατέθεσα αίτηση ενδιαφέροντος και περίμενα την κρίση σας για το “χρίσμα”, το οποίο τελικά ανακοινώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2010! Στο διάστημα αυτό, βέβαια, είχαν σχεδόν συγκροτηθεί συνδυασμοί στα άλλα τέσσερα ψηφοδέλτια που διεκδίκησαν το Δήμο…»
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται στο συνδυασμό που συγκρότησε, την παρουσία του συνδυασμού του στις εκλογές που απαρτίστηκε από 333 άτομα και τον «ωραίο και ευγενή αγώνα που δόθηκε», συμπληρώνοντας ότι: «Εκτίμησή μας είναι ότι το αποτέλεσμα στο Δήμο Λέσβου δε συγκρίνεται με την όποια φθορά (λόγω μνημονίου και κυβερνητικής εξουσίας) είχαν άλλα υποστηριζόμενα από το ΠΑΣΟΚ ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα. Εδώ» - λέει - «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το μηχανισμό ενός τ. Βουλευτή, ενός Πολιτευτή (των δυο τελευταίων βουλευτικών αναμετρήσεων), ενός ακόμη πολιτευτή, μιας επιεικώς χαρακτηριζόμενης ουδέτερης Νομαρχιακής Επιτροπής και πολλών προβεβλημένων στελεχών τού ΠΑΣΟΚ σε αιρετές ή διορισμένες θέσεις.»
Ο βουλευτής Λέσβου και αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, είναι ο μόνος που κατά τον κ. Πατερέλλη στήριξε το συνδυασμό. «Όπως είχε υποχρέωση, μας συνέδραμε όσο ήταν εφικτό», λέει χαρακτηριστικά. Παρακάτω, όμως, επισημαίνει ότι ακόμη και αυτή η στήριξη «λόγω των εκκρεμουσών διαχρονικών αντιθέσεων με άλλα τοπικά στελέχη, από κάποιους νοήθηκε ως “μειονέκτημα” για το συνδυασμό μας.»

Όλοι οι άνθρωποι… του Βουνάτσου
Αίσθηση, όμως, αναμένεται να προκαλέσει η αναφορά σε ένα προς ένα τα πρόσωπα που κατά τη γνώμη του έπαιξαν το ρόλο τους στις τελευταίες εκλογές και συνέβαλαν στο αρνητικό αποτέλεσμα για το συνδυασμό.
Πρώτος και κύριος, βέβαια, είναι ο νεοεκλεγείς πλέον δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, που κατά τον κ. Πατερέλλη «... διακατέχεται από μια αχαλίνωτη τάση για της όποιας μορφής εξουσία». Και συνεχίζει: «Αφότου το ΠΑΣΟΚ τον απομάκρυνε (1996) […] κάθε φορά που έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίζεται ως επικεφαλής διασπαστικού, ανταγωνιστικού προς το ΠΑΣΟΚ ψηφοδελτίου. Ο κ. Βουνάτσος, σε τέσσερις ως τώρα προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις κατάφερνε κάθε φορά, ανταγωνιζόμενος τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, ν’ ανατρέπει κάθε κοινή προσπάθεια, να διχάζει τον κόσμο μας, εκμεταλλευόμενος τις εκάστοτε αντιθέσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ των στελεχών μας και… βέβαια να κερδίζουν τις εκλογές οι αντίπαλοί μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, το γραμματέα Μιχάλη Καρχιμάκη, τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, και τον υπεύθυνο Οργανωτικού για τη Λέσβο, Λευτέρη Γκόρτζο, ο κ. Πατερέλλης υπογραμμίζει: «Κατανοούμε ασφαλώς ότι δεν έχετε ούτε την ευθύνη ούτε τη δυνατότητα ν’ αποτρέψετε τον οιονδήποτε Έλληνα πολίτη να διεκδικεί δημόσιο αξίωμα. Έχετε, όμως, καθήκον να προστατεύσετε με αποφασιστική παρέμβασή σας - τη στιγμή που και σεις διαπιστώνετε το πρόβλημα - το οργανωμένο Κίνημα στον τόπο μας. Δεν το πράξατε όμως ποτέ, δεν το πράξατε ούτε και τώρα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Μας απογοητεύσατε για μια ακόμη φορά.»


Σοβαρούς τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί επιστολή του Π. Πατερέλλη στην ηγεσία του κόμματος

Ακολουθούν στην επιστολή αναφορές σε άλλα πρόσωπα:
Για τη γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Προφασιζόμενη σοβαρά προβλήματα υγείας (που μπορεί πράγματι ν’ αντιμετωπίζει η γυναίκα), ήταν παντελώς απούσα. […] η στάση της ήταν ουδέτερη προς το ψηφοδέλτιό μας έναντι του διασπαστικού (του κ. Βουνάτσου) κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών. Η όποια δραστηριοποίησή της, που έγινε ορατή στην τοπική κοινωνία, ήταν στο δεύτερο γύρο, υπέρ του κ. Βουνάτσου φυσικά! Τα συμπεράσματα δικά σας!»
Ιδιαίτερα έντονη και με σκληρές εκφράσεις είναι η κριτική στον πολιτευτή και πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αλέκο Γιαζιτζόγλου. Για το συγκεκριμένο, μάλιστα, αφήνει να φανεί ότι ζητά τη διαγραφή του. «Πολύ πριν πληροφορηθεί ότι δεν επελέγη ως αντιπεριφερειάρχης, ήδη υποστήριζε το διασπαστικό δημοτικό ψηφοδέλτιο, ασχολήθηκε ενεργά με τη συγκρότησή του, ιδιαίτερα στα χωριά, και εκβιάζοντας ως εργοδότης της Ένωσης Συνεταιρισμών πολλούς υποψηφίους να μην ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Μετά την εκπνοή της προθεσμίας υποψηφιοτήτων, περιερχόταν την ύπαιθρο ανταγωνιστικά προς το ψηφοδέλτιό μας και εκείνο της Περιφέρειας του κ. Γιακαλή. Όπως ο ίδιος ισχυριζόταν όλη την προεκλογική περίοδο, βρισκόταν σε επαφή με τον κ. Καρχιμάκη (!!!). Διερωτούνται πολλά μέλη και φίλοι τού ΠΑΣΟΚ στο νησί αν το στέλεχος αυτό θα συνεχίζει και στο μέλλον να εκπροσωπεί το Κίνημα!»
Για το συνάδελφό του αντιδήμαρχο Μυτιλήνης Απόστολο Πατέστο, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό Βουνάτσου, ο κ. Πατερέλλης αναφέρει: «Όταν δεν επελέγη για υποψήφιος δήμαρχος ή αντιπεριφερειάρχης, εντάχθηκε στο διασπαστικό ψηφοδέλτιο του κ. Βουνάτσου. Εκτιμούμε ότι κανείς απ’ την κεντρική καθοδήγηση ή τη Ν.Ε. δε θα μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει μαζί του. Εκτιμούμε ακόμη ότι το στέλεχος αυτό, που για να γίνει αρεστός στην αντιπολίτευση δε δίστασε να χαρακτηρίσει σε δημοσιεύματα “κλώνο” του Ανδρέα τον πρόεδρο του Κινήματός μας, θα υπηρετήσει σε καίριο πόστο στο Δήμο Λέσβου απ’ το νέο έτος και φυσικά “ούτε γάτα, ούτε ζημιά”!» Και για τον Απ. Πατέστο η τελευταία φράση φαίνεται σα να προτρέπει στη διαγραφή του.
Στην ίδια επιστολή, ο κ. Πατερέλλης αναφέρεται και σε άλλα πρόσωπα που «με τη σημαία τού ΠΑΣΟΚ» κατέκτησαν δημόσια αξιώματα, και συγκεκριμένα τον πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννη Τσακίρη, τον επιστημονικό διευθυντή του Νοσοκομείου, Χρήστο Κορδώνη, το μέχρι προσφάτως σύμβουλο του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Αστυρακάκη και το επί σειρά ετών μέλος της περιφερειακής επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ Σταύρο Πολίτη, οι οποίοι - όπως επισημαίνει - «εντάχθηκαν για την προσωπική τους ανέλιξη και χωρίς καμμιά αναστολή στο διασπαστικό ψηφοδέλτιο και λόγω της ιδιότητάς τους άσκησαν μεγάλη επιρροή στο εκλογικό σώμα. Διερωτόμαστε αν και αύριο τα στελέχη αυτά θα απολαμβάνουν των ελέω ΠΑΣΟΚ προνομίων τους.».
Πέρα από τις κατά περίπτωση αναφορές, ο κ. Πατερέλλης ζητά και ξεκάθαρα την «τιμωρία» όλων των παραπάνω στελεχών, λέγοντας στο τέλος της επιστολή του: «Δε θα συμβιβαστεί κανείς με τη διαιώνιση της ατιμωρησίας όλων αυτών των καιροσκόπων, που επανειλημμένα και βάση σχεδίου διασπούν κάθε φορά την παράταξη.»
Καταλήγοντας, ο κ. Πατερέλλης αναφέρεται στην απόφαση του συνδυασμού του να είναι παρών σε κάθε έκφραση της κοινωνικής ζωής στο νησί και συμπληρώνει στέλνοντας ταυτόχρονα τελεσίγραφο: «Διευκρινίζουμε ότι η συλλογική αυτή δράση (από τη στιγμή που ως φαίνεται δεν πρόκειται να υπάρξουν εκ μέρους σας διορθωτικές μετεκλογικές ενέργειες που θα ικανοποιούν το λαϊκό αίσθημα) θα είναι αυτόνομη και δεν πρόκειται να δεχθούμε καμμιάς μορφής καθοδήγηση από τα κομματικά όργανα του Κινήματος, που ούτως ή άλλως είναι άνευρα και χωρίς κοινωνική παρέμβαση.»

Κατεπείγουσα ολομέλεια… και το παρασκήνιο

Μαζί με την επιστολή Πατερέλλη, η οποία την Τετάρτη έφθασε στο γραφείο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπήρξε μια «κίνηση» πέντε μελών (από τα 15) της νομαρχιακής επιτροπής, οι οποίοι συγκεντρώνοντας υπογραφές και σε εφαρμογή σχετικού άρθρου του καταστατικού τού ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να προκαλέσουν οι ίδιοι συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η γραμματέας τού ΠΑΣΟΚ, Μαρία Ψήμμα, ακολουθώντας τις οδηγίες του κεντρικού ΠΑΣΟΚ, που θέλει να κρατήσει τους τόνους χαμηλά και ν’ αποφευχθούν μέτωπα και εντάσεις, δεν κάλεσε συνεδρίαση της Νομαρχιακής. Μπροστά, όμως, στην αυτόνομη κίνηση κάποιων στελεχών, ενημερώθηκε επειγόντως ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης, και ξεκίνησε ένας πραγματικός πυρετός διαβουλεύσεων προκειμένου ν’ αποτραπούν τα χειρότερα. Μια συνεδρίαση της Ν.Ε. μέσα σε αυτές τις συνθήκες ήταν βέβαιο ότι θα είχε μόνο αρνητικά αποτελέσματα.
Τελικά, συμφωνήθηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου (με πιθανότητα να μεταφερθεί την Παρασκευή) να πραγματοποιηθεί πανολομέλεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου τού ΠΑΣΟΚ, παρουσία του βουλευτή και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, Παντελή Οικονόμου, και του υπευθύνου Οργανωτικού για το Νομό, Λευτέρη Γκόρτζου. Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη μέρα αυτή θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση μόνο της Νομαρχιακής (παρουσία των παραπάνω), ενώ η πλευρά Πατερέλλη έχει ζητήσει η πανολομέλεια να γίνει παρουσία του κ. Καρχιμάκη. Μέσα στις επόμενες ημέρες, πάντως, θα ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα συμβεί και θα γίνουν και σχετικές επίσημες ανακοινώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: