ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Εγκώμιο για τα παιδιά του 0,9...


Του Δημήτρη Κ. Ψυχογιού
Δυσπερίγραπτα συναισθήματα ένιωθα χθες ακούγοντας από το ραδιόφωνο τα ειρωνικά και προσβλητικά σχόλια δημοσιογράφων-celebrities για τα παιδιά που πέτυχαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βαθμό κάτω από το 10- και κυρίως για αυτά που πήραν το διαβόητο 0,9: οργή για το εξυπνακίστικο ύφος, ντροπή για το...

...επίπεδο του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, απελπισία για την αμάθεια, θυμό για την κατεδάφιση της προσωπικότητας παιδιών που ενάντια σε χίλιες δυσκολίες αγωνίζονται για καλύτερο μέλλον.

Ανέκαθεν εισάγονταν στα πανεπιστήμια με βαθμούς κάτω από τη βάση - για τον απλούστατο λόγο ότι πάντα καθοριζόταν αριθμός εισακτέων για τα πανεπιστήμια και ο αριθμός συμπληρωνόταν ανεξαρτήτως βαθμολογίας. Οι Πανελλαδικές είναι διαγωνισμός για την κατάληψη θέσεων, δεν είναι εξέταση για αξιολόγηση γνώσεων.

Το θέμα προέκυψε όταν η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου καθιέρωσε τη βάση για να προωθήσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων: έπρεπε να έχουν φοιτητές, άρα έπρεπε να δημιουργήσει αποτυχόντες χωρίς να μειώσει τον αριθμό εισακτέων και προκαλέσει αντιδράσεις- και ξαφνικά άρχισαν τα απαξιωτικά σχόλια ενώ το φαινόμενο το δημιουργεί το ίδιο το σύστημα και όχι η αμάθεια των παιδιών.

Ως προς τη γελοιοποίηση όσων πήραν 0,9 στις εξετάσεις, τα παιδιά αυτά έχουν απολυτήριο λυκείου, αλλιώς δεν θα γίνονταν δεκτοί ως επιτυχόντες. Σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική το απολυτήριο Λυκείου εξασφαλίζει αυτόματα την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μόνο στην Ελλάδα γίνονται εξετάσεις- για να επιλεγούν αυτοί που θα εγγραφούν στην Ιατρική, στη Νομική, στο Πολυτεχνείο. Πώς να μην πάρουν 0,9 τα παιδιά που τελείωσαν το Λύκειο με 11 όταν οι εξετάσεις γίνονται για να επιλεγεί το 10% αυτών που στο Λύκειο (στα καλύτερα λύκεια της χώρας, για την ακρίβεια) πήραν 19;

Χρόνια τώρα γράφουμε και ξαναγράφουμε κάτι λίγοι για την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Χρωστάει χάρη η κοινωνία μας στα παιδιά του 0,9, πρωτίστως παιδιά από φτωχές οικογένειες και φτωχές περιοχές, χωρίς πόρους για φροντιστήρια, που επιμένοντας να σπουδάσουν έδωσαν εξετάσεις και ανέδειξαν το αδιέξοδο και την ηλιθιότητα του συστήματος.

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Γιάννης Πανάρετος ανακοίνωσαν ότι, επιτέλους, θα καταργηθούν οι εξετάσεις για σχολές «χαμηλής ζήτησης». Είναι μια αρχή- ας είναι καλά τα παιδιά του 0,9!
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: