ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αναδιάρθρωση των εφοριών

Από το:http://www.protothema.gr/

Βαθιά αναδιοργάνωση των φορολογικών μηχανισμών σχεδιάζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Μεταξύ των μέτρων που ετοιμάζει είναι: point system για τους ελέγχους των εταιρειών και των φυσικών προσώπων, αφαίρεση από τις εφορίες κάθε οικονομικής συναλλαγής με τους φορολογουμένους και μεταφορά της αρμοδιότητας στα νεοσύστατα Περιφερειακά Φορολογικά Κέντρα, διάλυση της σημερινής ΥΠΕΕ και επανίδρυση ουσιαστικά του ΣΔΟΕ.

Πρόκειται για μια ευρεία αναμόρφωση των κρατικών οικονομικών υπηρεσιών στη βάση του δανέζικου συστήματος, με στοιχεία από το αμερικανικό ελεγκτικό σύστημα. Το σχετικό πακέτο ρυθμίσεων έχει στα χέρια της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και εκ των βασικών διεκδικητών του υπουργείου Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, ενώ τη βασική προετοιμασία την έχει κάνει ειδική ομάδα συνεργατών της με επικεφαλής τον πρώην υφυπουργό κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει αλλαγή του ρόλου των ΔΟΥ, οι οποίες πλέον δεν θα έχουν καμία εισπρακτική αρμοδιότητα και θα περιοριστούν στο να εξυπηρετούν τους πολίτες με την παροχή βεβαιώσεων και άλλων εγγράφων. Για να αποτραπεί η πολλαπλή και διάσπαρτη μεθοδολογία της συναλλαγής, που οδηγεί συχνά σε διαφθορά, οι πολίτες θα έχουν επαφή με τα Περιφερειακά Φορολογικά Κέντρα, τα οποία αναλαμβάνουν την αρμοδιότητα των οικονομικών διευθετήσεων των φορολογουμένων με το κράτος, μέσω πιστοποιημένων λογιστικών γραφείων. Ο δε έλεγχος των φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, θα είναι δειγματοληπτικός και επί τη βάσει αυτή θα δημιουργηθεί ένα σύστημα βαθμών ποινής (point system) ανάλογα με την παραβατική συμπεριφορά και τα στοιχεία που υπάρχουν κάθε φορά που θα ελεγχθεί.

Η σημερινή Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, το πρώην ΣΔΟΕ, θα επανασυσταθεί ουσιαστικά με στόχο να αποκτήσει νομική θωράκιση για την αντιμετώπιση των νέων και περίπλοκων μορφών οικονομικού εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: