ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΛΗΜΝΙΑ έκρηξη οργής


Γράφει: Αναστασία Σπυριδάκη
30/04/2009
Σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της Λήμνου κινητοποίηση, προχώρησαν χθες οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού, αντιδρώντας για ακόμη μια φορά στην κακή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού. Η αγορά του νησιού είχε από νωρίς το πρωί «νεκρώσει», ενώ κλειστοί ήταν και οι τέσσερις δήμοι, οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα σχολεία της Λήμνου. Η συγκέντρωση, που διοργανώθηκε στην πλατεία του ΟΤΕ ξεπέρασε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, κάθε προηγούμενο, καθώς συμμετείχαν περί τα 1.500 άτομα, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχαν στην κινητοποίηση μαζικά και εκπρόσωποι όλων των φορέων καθώς και κάτοικοι από τα χωριά του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, 30 περίπου εθνοφύλακες κατέθεσαν συμβολικά τους στρατιωτικούς σάκκους ιματισμού τους, ενώ όπως ανακοίνωσαν, τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουν σε εξαγγελίες για νέες μορφές κινητοποιήσεων, όπως η πρόταση που κατατέθηκε για αποχή από τις ευρωεκλογές.

Συμμετοχές
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν όλοι οι φορείς που τη διοργάνωσαν, ήτοι ο Εμπορικός Σύλλογος, το Παράρτημα του Επιμελητηρίου, οι Ξενοδόχοι και οι Ιδιοκτήτες Ενοικιαζόμενων Δωματίων, οι Ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, η ΑΔΕΔΥ, οι αλιείς και αγρότες του νησιού, οι μαθητές των σχολείων της Λήμνου, οι δήμαρχοι Μύρινας Νάσος Σκαμάγκης, Μούδρου Κώστας Αδαμίδης και Νέας Κούταλης Δημήτρης Βουλγαράκης, ενώ το δήμο Ατσικής εκπροσώπησαν οι αντιδήμαρχοι, καθώς ο δήμαρχος ασθενούσε. Ακόμη συμμετείχαν ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Σπύρος Γαληνός, Θόδωρος Μπαβέας, Σάββας Βαρελτζής, Δημήτρης Βουνάτσος, Δημήτρης Παλαιολόγος, ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Λήμνου του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, αλλά και εκπρόσωποι της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ.Κ.Ε..

Και εσωτερικές έριδες

Οι χθεσινές όμως κινητοποιήσεις προκάλεσαν σειρά συζητήσεων και αντιδράσεων, καθώς οι φορείς που τις διοργάνωσαν, έμποροι, επιχειρηματίες και οι άλλες παραγωγικές τάξεις του νησιού, επέρριψαν ευθύνες στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ακτοπλοϊκό, κατηγορώντας την για αναποτελεσματικότητα. Οι συγκεντρωμένοι εξαπέλυσαν «πυρά» και κατά του έπαρχου Λήμνου, Δημήτρη Σάραγκα, ο οποίος δε συμμετείχε στη συγκέντρωση και στις κινητοποιήσεις, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του επαρχείου παρέμειναν ανοικτές, παρά την απόφαση του νομάρχη Λέσβου, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, ενώ με απόφασή του έκλεισαν χθες όλες οι υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κινητοποίησης, Παναγιώτης Τσανταρλιώτης, μίλησε χθες στο «Ε», λέγοντας: «Ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας η συμμετοχή του κόσμου και η αποφασιστικότητα που έδειξαν όλοι οι φορείς, ώστε επιτέλους να μας ακούσουν οι αρμόδιοι και το μεγάλο μας πρόβλημα, το ακτοπλοϊκό, να πάρει το δρόμο της επίλυσης. Εμείς θα συνεχίσουμε και το βράδυ θα συναντηθούμε ξανά για να αποφασίσουμε για την παραπέρα πορεία του αγώνα μας.»
Αλλά και η αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου, Φωτεινή Στεφανιδάκη, σε δηλώσεις της αναφέρθηκε με τη σειρά της στη συγκέντρωση, τονίζοντας: «Την απάντηση στην προσπάθειά μας την έδωσε ο κόσμος. Σήμερα ήταν μια μεγάλη μέρα για τη Λήμνο. Νιώσαμε ότι οι ευθύνες που πέφτουν στις πλάτες μας είναι πολύ μεγάλες, γιατί δεν πρέπει να προδώσουμε τους κατοίκους του νησιού που συμμετείχαν από κάθε χωριό στη μεγαλειώδη συγκέντρωση. Δεν πρέπει να προδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και θα προχωρήσουμε με υπευθυνότητα και συνέπεια μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας.»

Η αυτοδιοίκηση

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και οι αυτοδιοίκηση, καθώς το παρών έδωσαν οι τρεις δήμαρχοι του νησιού. Σχολιάζοντας στο «Ε» την κινητοποίηση, ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Λήμνου κινητοποίηση. Η πλατεία του ΟΤΕ και οι γύρω δρόμοι πλημμύρισαν από κόσμο. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια λύση. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να ακούσουν και να δώσουν λύση. Οι ψαράδες δεν μπορούν να στείλουν τα ψαριά τους στην Αθήνα, ούτε οι κτηνοτρόφοι τα προϊόντα τους. Θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος, ώστε να βρεθεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα.».
Περισσότερο σκληρός στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Νέας Κούταλης, Δημήτρης Βουλγαράκης, αναφέρθηκε σε «μεγάλη κοροϊδία και εμπαιγμό που έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Ο κόσμος δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την υποκρισία και τον εμπαιγμό από τους κυβερνώντες, γι’ αυτό και ο κόσμος αντέδρασε και είχαμε μια μαζική συγκέντρωση. Η Λήμνος αξίζει μια καλύτερη τύχη. Δεν είμαστε μόνο για προεκλογικές υποσχέσεις. Οι Λημνιοί σύντομα θα τιμωρήσουν τους ψεύτες και τους υποκριτές.».

Αντικυβερνητικός Μπαβέας
Εντύπωση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του πρώην έπαρχου Λήμνου και νυν ανεξάρτητου νομαρχιακού συμβούλου Θόδωρο Μπαβέα, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευση και αγανάκτησή του «συμπορευόμενος στη διεκδίκηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με τους φορείς των κατοίκων της επαρχίας μας, διαμαρτυρόμενος επίσης για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό. Οι εντυπωσιακές υποσχέσεις και παραχωρήσεις δρομολογίων από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κατά την επίσκεψη των φορέων στο υπουργείο τον περασμένο Νοέμβριο, αποδεικνύονται κενές περιεχομένου και δεν αντέχουν σε σχόλια και διάλογο, αφού δεν υπάρχει αποτέλεσμα, όταν μάλιστα φτάσαμε στο Μάιο. Όπως πληροφορήθηκα, η επιτόπου ενημέρωση για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα του γενικού γραμματέα του υπουργείου, του υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος, του νομάρχη και των φορέων - δεν κατόρθωσε να δώσει λύσεις - λες και το από 20ετία τεράστιο πρόβλημα θα το μάθαιναν για πρώτη φορά και έπρεπε να το μάθουν στη ΛΗΜΝΟ! Αυτές είναι κινήσεις εντυπωσιασμού που γίνονται σε λάθος σκακιέρα· ο κόσμος χρόνια τώρα έχει κουραστεί από υποσχέσεις και προγραμματισμούς Άλλο υποσχέσεις και κριτική, και άλλο να βλέπεις βαπόρι στο λιμάνι.».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, αργά το βράδυ, η Συντονιστική Επιτροπή της κινητοποίησης θα αποφάσιζε για την περαιτέρω πορεία, καθώς και για το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων.



Το ψήφισμα των φορέων της Λήμνου
Για το ακτοπλοϊκό αλλά και για το ΣΔΟΕ, ως και για τον τουρισμό!

Στο ψήφισμά τους οι φορείς και οι πολίτες της Λήμνου, που συγκεντρώθηκαν χθες στη Μύρινα αναφέρουν:
«Εμείς οι κάτοικοι της Λήμνου, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 29 Απρίλη στη Μύρινα για να διεκδικήσουμε καλύτερη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, όπως αυτό αναφέρεται και στα δελτία Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ), θεωρούμε ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την πλήρη δικαίωσή του.
Εξουσιοδοτούμε τη ΣΕΑ να συνεχίσει με αυτό το διεκδικητικό αγωνιστικό πρόσωπο, που έλειπε από τη Λήμνο, τη δράση της για την επίλυση του βασικού μας προβλήματος, που είναι η ακτοπλοΐα, και να επεκταθεί και σε άλλα θέματα που ταλανίζουν τη Λήμνο.
Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και με άλλες μορφές, όπως η συλλογή υπογραφών, η οργάνωση μιας συγκέντρωσης Λημνιών από το νησί και την Αθήνα, μπροστά στο υπουργείο Ναυτιλίας και στη Βουλή, καθώς και κάθε άλλη μορφή αγώνα. Στόχος μας είναι να έχουμε τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο τουλάχιστον τα πέντε δρομολόγια από το Λαύριο, όπως τα είχαμε έως τις 3 Μαρτίου και πριν σταματήσει να τα εκτελεί το “Παναγία Σουμελά”. Φυσικά με πλοίο άλλων προδιαγραφών.
Θεωρούμε ότι μέχρι τις ευρωεκλογές θα πρέπει να εντείνουμε τη δράση μας και αν δεν υπάρξει επίλυση του προβλήματός μας, δηλώνουμε ότι και το καλοκαίρι θα είναι θερμό! Ακόμη, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί το “σαφάρι” του ΣΔΟΕ με τη σημερινή του μορφή και η ΣΕΑ θα αναπτύξει δράση για αυτό το θέμα.
Επίσης θα πρέπει η ΣΕΑ να υλοποιήσει άμεσα το δηλωμένο σχέδιό της για την ανάπτυξη του τουρισμού μας, με συγκεκριμένες και αποτελεσματικές ενέργειες, όπως η διαφήμιση κυρίως στη Β. Ελλάδα και κάθε άλλη πρόσφορη δράση και συνεργασία με ειδικούς, με στόχο η φετινή τουριστική χρονιά να είναι η καλύτερη δυνατή.
Η ΣΕΑ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα), αυτόνομη και κινηματική ως ένας φορέας δράσης συλλόγων και πολιτών, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς θα κινητοποιεί τους Λημνιούς και τις Λημνιές για την πρόοδο του Νησιού.»


Νίκος Σηφουνάκης:
«Η διαπλοκή της γαλάζιας διακυβέρνησης»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, αμέσως μετά το τέλος της κινητοποίησης, στην οποία συμμετείχε, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Τα όσα καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για το σκάνδαλο των άγονων γραμμών του Αιγαίου, φέρνουν στην επιφάνεια, όχι απλά το σκοτεινό πλέγμα της διαπλοκής της γαλάζιας διακυβέρνησης από το 2004 και μετά, αλλά ξεσκεπάζουν την αδιαφορία και την ανικανότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται ένα ιδιότυπο γαλάζιο παρακράτος, που καταδικάζει τα νησιά και τους νησιώτες στην απομόνωση, στην κοινωνική και οικονομική καθήλωση. Ο πρωθυπουργός και οι κατά καιρούς αρμόδιοι υπουργοί γνώριζαν ότι: μέχρι το Μάρτιο του 2004 δαπανούνταν 22 εκατ. ευρώ ετησίως για 52 άγονες γραμμές και η Νέα Δημοκρατία για τις ίδιες γραμμές, αλλά με χείριστες υπηρεσίες, πενταπλασίασε τη δαπάνη που έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ. Οι πολίτες ρωτούν, χωρίς να λαμβάνουν απάντηση - γιατί; Δυστυχώς, τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, όπως και η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος, βιώνουν τις συνέπειες της διάλυσης του κράτους. Τα προβλήματα, αντί να βαίνουν μειούμενα, διογκώνονται.»


Το ΠΑΣΟΚ Λήμνου καταγγέλλει:
«Προβοκάτσια από τον έπαρχο»

Η νομαρχιακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την προχθεσινή σύγκληση του οργάνου από τον έπαρχο για τις συγκοινωνίες «που μόνο ως προβοκάτσια στον αγώνα των φορέων μπορεί να χαρακτηριστεί», ενώ δήλωσε τη συμμετοχή της και τη συμπαράστασή της στην Επιτροπή Αγώνα που απαρτίζεται από φορείς και πολίτες που παλεύουν για στοιχειώδη δικαιώματα, «μετά τη χρόνια ανυπαρξία και απαξίωση της διεκδίκησης, από αυτούς που θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη σε τοπικό επίπεδο και να είναι μπροστάρηδες», ενώ κατήγγειλε «το βουλευτή κ. Γιαννέλη, που δήλωσε ότι για τις συγκοινωνίες της Λήμνου δεν παραιτείται, ενώ αυτό το κάνει για μία επαγγελματική ομάδα πολιτών της Λέσβου. Το νομάρχη, τον έπαρχο και δημάρχους (ευτυχώς όχι από όλους) που, ενώ αποφάσιζαν, δεν έπρατταν, όπως την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την αγορά πλοίου, και τελικά εγκατέλειψαν και άφησαν έκθετα τα νησιά μας χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς συγκοινωνίες και χωρίς την ενεργοποίηση της συντονιστικής επιτροπής περιμένοντας να γίνουν όλα με το μαγικό ραβδάκι και το τηλέφωνο.».
Στην ανακοίνωσή της η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί ως αποκλειστικό και κύριο υπεύθυνο «το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την κυβέρνηση της Ν.Δ., αφού, με την τακτική που έχουν επιλέξει, επιφυλάσσουν τέτοια αντιμετώπιση στους κατοίκους των νησιών μας. Πώς να αναπτυχθεί λοιπόν αυτός ο τόπος και ο τουρισμός στα νησιά, κάτω από αυτές τις συνθήκες; Θεωρούμε ότι η καθημερινή ακτοπλοϊκή μετακίνηση του πολίτη αποτελεί δημόσιο αγαθό και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να την εξασφαλίσει.».
Στη συνέχεια, η ανακοίνωση αναφέρεται στις επιπτώσεις και τις συνέπειες «της απομόνωσης, στο κόστος που πληρώσαμε και πληρώνουμε όλοι μας στο τελευταίο διάστημα που η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος εκλιπαρούσαν για ένα δρομολόγιο. Ευτυχώς οι συμπολίτες μας διαθέτουν και κρίση και μνήμη, και έτσι θα αποδώσουν ευθύνες σε όσους πρέπει, σε όλους εκείνους που έχουν καταδικάσει τα νησιά μας σε αυτή την τραγική κατάσταση και που δεν έχουν κατορθώσει να δώσουν ούτε μια ελπίδα προοπτικής και καλυτέρευσης για το μέλλον μας τα τελευταία χρόνια.».



Ελπίδα Τσουρή:
«Δίκαιος ο αγώνας της Λήμνου για το… αυτονόητο»

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, Ελπίδα Τσουρή, αναφέρθηκε σε «ναυάγιο της κυβερνητικής πολιτικής, στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Βίωση της συνεχούς υποβάθμισης των παρερχομένων ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, και πολλαπλά προβλήματα απομόνωσης, που μεταφράζονται σε κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό, και ανυπέρβλητα εμπόδια ανάπτυξης.».
Εκφράζοντας τη συμπαράστασή της «στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Λήμνου, για το “αυτονόητο”, δηλαδή για το δημόσιο αγαθό, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη για επαρκή, ασφαλή και οικονομικά προσιτή ακτοπλοϊκή μετακίνηση», η κ. Τσουρή σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει, επανειλημμένως, επισημάνει την αδιέξοδη και απορρυθμιστική πολιτική της Ν.Δ. και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που θα εξασφαλίζουν στον Έλληνα πολίτη και, ειδικότερα, στους νησιώτες, “ισοδύναμο δικαίωμα” μετακίνησης, από και προς τα νησιά, με αυτό του κατοίκου της ηπειρωτικής χώρας».


Νίκος Χουντής:
«Η Λήμνος έχει άθλια συγκοινωνία»

Σε δηλώσεις για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λήμνου, προχώρησε και ο γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, «εκφράζει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι της Λήμνου για να αποκτήσει σύγχρονη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία το νησί τους και επιδοτούμενη αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα. Είναι απαράδεκτο το όγδοο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, στον 21ο αιώνα, να έχει αυτή την άθλια συγκοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: