ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

"Κωμωδία" Το Σχέδιο Για Τους Νέους Δήμους

Γράφτηκε από τον/την Αιολικά Νέα
Τρι 09 Σεπ 2008, στις 16:34
ImageΤην μήνιν όλων (σχεδόν) των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων της Λέσβου και της Λήμνου, κατάφερε να προκαλέσει η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους νέους Δήμους που θα προέλθουν στο νομό στα πλαίσια της διοικητικής μεταρρύθμισης του "Καποδίστρια ΙΙ".
Εκτός απ' τους Δημάρχους Αγίας Παρασκευής και Μανταμάδου, που συμφωνούν με τη συνένωσή τους σε ένα Δήμο, όλοι οι υπόλοιποι Δήμαρχοι αντιδρούν, χαρακτηρίζοντας ακατανόητα τα κριτήρια, που πρυτάνευσαν για τον προτεινόμενο χωρισμό.
Αφήνουν, δε, να εννοηθεί ότι η πρόταση δεν στερείται πολιτικών σκοπιμοτήτων, που ήδη έχουν εξοργίσει δημότες πολλών περιοχών.
Η αρνητική "υποδοχή" της πρότασης ακόμη κι απ' τους "γαλάζιους" Δημάρχους δείχνει ότι πιθανότατα η πρόταση θα αποσυρθεί και θα επαναδιατυπωθεί, με στόχο αν όχι να καμφθούν ολοκληρωτικά οι αντιδράσεις, τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν.
Πολύ δύσκολο έως και απίθανο θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο της συνένωσης των Δήμων του Νομού μας στα πλαίσια του "Καποδίστρια ΙΙ", σύμφωνα με την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), που έγινε κατόπιν κυβερνητικής παραγγελίας. Κι αυτό επειδή οι αντιδράσεις των Δημάρχων (και) του Νομού μας είναι πολύ έντονες και ήδη έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις, ώστε στα προσεχή Δημοτικά Συμβούλια το θέμα να συζητηθεί διεξοδικότερα.
"Κωμωδία" χαρακτηρίζει το σχέδιο του ΙΤΑ στα "ΑΙ.Ν." ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Σωτήρης Ζαμτράκης, ενώ και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι είναι έντονα απαξιωτικοί, αν και με ηπιότερες εκφράσεις.
Πρόχειρο, εκτός πραγματικότητας και στερούμενο επιστημονικής τεκμηρίωσης είναι μερικά από τα "κοσμητικά" επίθετα που χρησιμοποίησαν για να το σχολιάσουν.
Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι Δήμοι Μανταμάδου και Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι εμφανίζονται μέσω των Δημάρχων τους απόλυτα θετικοί στο ενδεχόμενο συνένωσής τους. Το σχέδιο του ΙΤΑ για τη Λέσβο προκαλεί ερωτηματικά κυρίως σε ό,τι αφορά την δημιουργία ενός τεράστιου υπέρ-Δήμου (με τη συνένωση της Καλλονής, της Ερεσού - Αντίσσης, της Μήθυμνας και της Πέτρας) και 4 μικρότερων Δήμων.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η αντίθεση των Δήμων Μήθυμνας και Μολύβου, που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συνενωθούν μεταξύ τους, δεδομένης τόσο της γεωγραφικής τους θέσης όσο και του κοινού "προσανατολισμού" τους, αφού είναι τα μέρη που προσελκύουν τους περισσότερους τουρίστες στο νησί. «Διαφωνούμε κάθετα με την πρόταση του ΙΤΑ. Δεν συμφωνούμε να γίνει ένας Δήμος τόσο μεγάλης έκτασης. Θα επιθυμούσαμε να συνενωθούμε με όμορο Δήμο», μας είπε ο Δήμαρχος Μήθυμνας, εκφράζοντας τη δεδηλωμένη πρόθεση, δική του και του Δημάρχου Πέτρας, Παύλου Παπουτσάνη, Μήθυμνα και Πέτρα να ενωθούν οι περιοχές τους.

«Ατελέσφορο»

Οι προτάσεις του ΙΤΑ για το Νομό προβλέπουν την δημιουργία 6 Δήμων και μιας Κοινότητας (από 14+1 που είναι σήμερα) με την εξής μορφή:
- Καλλονή - Ερεσός-Άντισσα - Μήθυμνα - Πέτρα
- Αγία Παρασκευή - Μανταμάδος
- Γέρα - Πλωμάρι
- Αγιάσος - Πολιχνίτος
- Μυτιλήνη - Θερμή - Ευεργέτουλας
- Λήμνος
- Άη Στράτης (μένει ως Κοινότητα).

Για τα νέα διοικητικά όρια της πρωτεύουσας του Νομού υπάρχουν επίσης έντονες αντιδράσεις: «Καταρχήν θεωρώ ότι είναι ατελέσφορη κάθε μεταρρύθμιση εάν τεθεί μόνο στο πλαίσιο της χωρικής αναδιάταξης», επισημαίνει ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής. Και συνεχίζει: «Δεν μπορεί να εξαντληθεί η συζήτηση για την αναδιάρθρωση στις συνενώσεις, αλλά πρέπει να ενταχθεί σε μία συνολική συζήτηση που θα λαμβάνει υπόψη θέματα, όπως η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων και οι αρμοδιότητες που θα έχουν οι Δήμοι. Επιπλέον πιστεύω ότι η έκθεση του ΙΤΑ στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Από την μία θέτει τον πληθυσμό και την έκταση των Δήμων ως τα μοναδικά κριτήρια και από την άλλη παρουσιάζει άλλους Δήμους που είναι τεράστιοι και άλλους πολύ μικρότερους».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Ευεργέτουλα Μιχάλης Πολυπαθέλλης εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις. «Είναι πάρα πολύ πρόχειρο το σχέδιο. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και το νησί, καμία συνοχή και είναι αλληλοσυγκρουόμενο στο περιεχόμενό του. Δεν συμφωνούμε με το ενδεχόμενο συνένωσής μας με την Μυτιλήνη γιατί είναι μεγάλες οι αποστάσεις. Στις αρχές Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουμε προτάσεις που θα παρουσιάσουμε στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ», υπογραμμίζει.
Περισσότερο διαλλακτική θέση κρατάει ο Δήμαρχος Θερμής Δημήτρης Καμενής. Όπως μας εξηγεί: «Έχω πει και στο παρελθόν ότι δεν είμαι καθόλου αντίθετος να συνενωθούμε με τον Δήμο Μυτιλήνης, καθώς ο Δήμος μας έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Αφενός βρίσκεται πολύ κοντά στη Μυτιλήνη, αφετέρου χρειαζόμαστε εξοπλισμό και πόρους για να λύσουμε μία σειρά ζωτικών θεμάτων για τη Θερμή, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της ύδρευσης και της αποκομιδής των σκουπιδιών. Το ζητούμενο για εμάς είναι να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Οι "ευχαριστημένοι"

Μοναδική εξαίρεση στο "μέτωπο" που έχει δημιουργηθεί κατά του σχεδίου του ΙΤΑ αποτελούν - όπως προαναφέρθηκε - οι Δήμοι Μανταμάδου και Αγίας Παρασκευής. «Συμφωνώ απόλυτα με την συνένωσή μας με τον Μανταμάδο. Είμαστε δύο Δήμοι κοντινοί με κοινά στοιχεία και νομίζω ότι δεν θα προκληθεί κανένα πρόβλημα. Διαφωνώ κάθετα όμως σε ό,τι αφορά το σχέδιο για το υπόλοιπο νησί. Γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχουν 7 Δήμοι στη Λέσβο», λέει ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιώργος Κυριαζής.
«Το σχέδιο είναι καλό για εμάς. Εμείς, όπως ξέρετε, δεν θέλουμε να συνενωθούμε με τη Μυτιλήνη λόγω απόστασης», συναινεί και ο Δήμαρχος Μανταμάδου Στέφανος Αποστόλου.

Αρνητικοί Αγιάσος και Πολιχνίτος

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν οι Δήμοι Αγιάσου και Πολιχνίτου. Και αυτό γιατί και οι δύο Δήμοι που προτείνεται να συνενωθούν, έχουν Δημάρχους οι οποίοι πρόσκεινται στο ΚΚΕ, το οποίο δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο στο σχέδιο του "Καποδίστρια ΙΙ", θεωρώντας ότι μοναδικός στόχος των συνενώσεων είναι "η καλύτερη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου". «Οι Δήμοι πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Δεν έχει γίνει σωστή εκτίμηση των προβλημάτων και δεν είναι, άλλωστε, τόσο μεγάλο το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τον πρώτο "Καποδίστρια", ώστε να χρειάζεται νέα διοικητική μεταρρύθμιση», μας είπε ο Δήμαρχος Πολιχνίτου Γιάννης Συκάς. Την αντίθεσή του έχει εκφράσει επανειλημμένα και ο Δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης.

Ενάντια στον Δήμο-γίγα

Όμως και οι Δήμαρχοι Καλλονής και Ερεσού - Αντίσσης τάσσονται κατά του σχεδίου δημιουργίας του Δήμου-"γίγαντα" που θα συμπεριλαμβάνει 4 σημερινούς ΟΤΑ. «Είμαι αντίθετος στην πρόταση του ΙΤΑ. Έτσι όπως είναι διατυπωμένο το σχέδιο οι λύσεις που δίνονται είναι μάλλον προβληματικές», υποστηρίζει ο Δημήτρης Φαναραδέλλης.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και ο Δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης Σωτήρης Καρδαράς. «Είναι εντελώς απαράδεκτη η πρόταση του ΙΤΑ και δεν ξέρω πού βασίστηκε και με ποια κριτήρια συντάχθηκε. Ποιος ο λόγος να γίνει ένας τεράστιος Δήμος και τρεις μικρότεροι; Δεν έχει κανένα νόημα έτσι όπως έγινε η πρόταση», δηλώνει.

Η Λήμνος

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί και στη Λήμνο. «Είναι απαράδεκτο το σχέδιο και φαίνεται ότι εκπονήθηκε με βάση "μαγειρέματα" που εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Επιπλέον διαταράσσει την ισορροπία μεταξύ Λέσβου και Λήμνου σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση στην ΤΕΔΚ», μας είπε ο Δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης.

Οι "άλλες" παράμετροι

Από εκεί και πέρα πάντως στο παρασκήνιο γίνονται και άλλες συζητήσεις που δείχνουν ότι η κουβέντα γύρω από τον "Καποδίστρια ΙΙ" περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους. Διάχυτη είναι η αγωνία σε πολλούς τοπικούς παράγοντες ότι η επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση θα τους στοιχίσει την "καρέκλα". Κι αυτό μια και τις ίδιες σκέψεις για επανεκλογή έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και οι ιθύνοντες της κυβέρνησης, για τους οποίους το ιδανικό σενάριο θα ήταν η συνένωση των Δήμων να επιφέρει μία εξισορρόπηση στις αρχές που θα εκλεγούν, που θα τους εξυπηρετεί.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων, στοιχείο που επίσης προκαλεί έντονη γκρίνια από τους Προέδρους τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ρόλος τους τα τελευταία χρόνια είχε εκφυλιστεί. Τα λόγια του Δημάρχου Γέρας και Προέδρου της ΤΕΔΚ, Σωτήρη Ζαμτράκη, λόγω και της θεσμικής του θέσης, αντικατοπτρίζουν πλήρως το κλίμα που επικρατεί στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του τόπου.
«Το σχέδιο του ΙΤΑ είναι μια κωμωδία. Δεν προσφέρει λύση στα προβλήματα του Νομού και θα πρέπει να δούμε πώς θα βρούμε τρόπο να μην περάσει», μας ξεκαθάρισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: