ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Εμμένουν στο Δήμο με τα 8 ορεινά χωριά

Γράφτηκε από τον/την Εφημερίδα Δημοκράτης

12 Σεπτεμβρίου 2008
Την περασμένη Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πλωμαρίου για το γνωστό πλέον θέμα του Καποδίστρια Νο2. Τον περασμένο Μάιο το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει ομόφωνα απόφαση, την οποία επανέλαβε και στις 5 Σεπτεμβρίου και πάλι ομόφωνα, να μην δεχθεί μετακίνηση της έδρας του Δήμου από το Πλωμάρι σε άλλη περιφέρεια, δεδομένου ότι ο Δήμος Πλωμαρίου και ο Δήμος Μυτιλήνης ήταν από τους πρώτους Δήμους του νησιού μας και στη συνέχεια έγιναν οι Δήμοι Πολιχνίτου και Αγιάσου. Μέχρι προ ολίγων ετών με το Καποδίστρια Νο1 πλήθυναν οι Δήμοι του νησιού μας και έγιναν 11 και τώρα πάλι θέλουν να ξαναγυρίσουμε στα παλιά και να γίνουν 5 Δήμοι σε όλο το νησί μας.
Ο ιστορικός Δήμος Πλωμαρίου που είχε μέχρι το 1930, 12.000 κατοίκους και το 1945, 7.000 κατοίκους μόνο στο Πλωμάρι, δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλους Δήμους που έγιναν με τη συνένωση των Κοινοτήτων του Καποδίστρια Ι.
Με τους γείτονές μας κατοίκους Γέρας, είμαστε αγαπημένοι, καθώς επίσης με τους γείτονές μας Αγιασώτες και Πολιχνιάτες, αλλά όμως όταν πρόκειται να γίνει κάποια συνένωση με τους αναφερομένους Δήμους τον πρώτο λόγο έχει το Πλωμάρι, διότι εδώ οι μεγάλοι άνθρωποι των Δήμων Γέρας και Πολιχνίτου πήγαιναν στο Γυμνάσιο Πλωμαρίου τα χρόνια εκείνα, που στο νησί μας υπήρχαν δύο Γυμνάσια, το Γυμνάσιο Πλωμαρίου και το Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
Στα άλλα μέρη υπήρχαν μόνο ημιγυμνάσια 3 τάξεων μόνο. Αξίζει επί τη ευκαιρία να μάθουμε ότι το Γυμνάσιο 6 τάξεων ιδρύθηκε στο Πλωμάρι το 1918 και λειτουργεί μέχρι σήμερα Γυμνάσιο ' Λύκειο.
Το Ειρηνοδικείο Πλωμαρίου λειτουργεί 100 χρόνια, η Υποδ/ση Χωρ/κής Πλωμαρίου λειτουργούσε χωριστά από το Αστυν. Τμήμα μέχρι το έτος 1970. Το Αγρονομείο λειτουργεί από αμνημονεύτων ετών, όπως επίσης ο Ο.Τ.Ε. με 14 υπαλλήλους, ενώ τώρα έχει μία υπάλληλο και οπόταν θέλει ανοίγει το γραφείο και οπόταν θέλει το κλείνει, ενώ ο Ο.Τ.Ε. έχει ιδιόκτητο κτήριο και δεν πληρώνει ενοίκιο. Η Δ.Ε.Η. λειτουργεί από τότε που δεν υπήρχαν σε άλλα μέρη γραφεία ΔΕΗ, με γραμματέα τον αείμνηστο Μυριτζή και κατόπιν επί πολλά χρόνια τον κύριο Μιχάλη Σίμο. Θέλουμε να μας πει ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ το μεγάλο χρηματικό ποσό, που εισπράττουν από το Πλωμάρι και τα Δημοτικά του Διαμερίσματα σε πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανέρχονται και θέλουν να κάνουν τώρα οικονομία για ένα και δύο υπαλλήλους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι θα προτιμήσει να μείνει ο Δήμος Πλωμαρίου όπως είναι σήμερα με τα 8 ορεινά χωριά του, που φθάνουν μέχρι το Αμπελικό, παρά να καταργηθεί ο Ιστορικός αυτός Δήμος, που έχει αναδείξει εκατοντάδες επιστήμονες, Αρεοπαγίτες 2, Προέδρους Εφετών 3, Εισαγγελείς, Δικηγόρους, Ιατρούς, Καθηγητές και Δασκάλους ων ουκ έστι αριθμός και τώρα το Πλωμάρι συγκεντρώνει αρκετούς ξένους τουρίστες απ' όλα τα μέρη του κόσμου και θαυμάζουν το πράσινο και το ωραίο κλίμα του και την πεντακάθαρη θάλασσα του Αγ. Ισιδώρου, Αμμουδέλι, Μελίντα, Δρώτα κ.λ.π.
Αυτά για πρώτη ενημέρωση και θα συνεχίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: