ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 Νο 2

Σύμφωνα με πληροφορίες στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις  συνδυασμός του κ. Βουνάτσου καταλαμβάνει την τρίτη θέση.



Ενώ ο Αντιδήμαρχος Πλωμαριόυ κ. Ιωάννης Ξανθούλης φαίνεται πως θα είναι τελικά υποψήφιος με το συνδυασμό του κ. Βογιατζή.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2010


Κοντά στο συνδυασμό του Παντελή Πατερέλλη  σύμφωνα  με πληροφορίες ο Μιχάλης Μαμάκος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου! θα είναι ο Αντιπεριφεριάρχης  ΛΕΣΒΟΥ υπό προϋποθέσεις στο συνδυασμό του Νασου  Γιακαλή

 Ενώ σε  περίπτωση επικράτησης του συνδυασμού Πατερέλλη η κυρία Σοφία Σπανού φαίνεται ότι αναλαμβάνει χρέη Αντιδημάρχου.                              

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Πατερέλλης – Λέσβος, δημουργική πορεία

Πατερέλλης – Λέσβος, δημουργική πορεία
 
Την επίσημη πρώτη συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερα το μεσημέρι ο Παντελής Πατερέλλης, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Λέσβιον».
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Λέσβου πήρε χτες και επίσημα τη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ, αφού το κόμμα εξέδωσε νέα ανακοίνωση, με ονόματα που θα στηρίξει στις επερχόμενες εκλογές και ανάμεσα σ’ αυτά, ήταν και το όνομα του Παντελή Πατερέλλη.
Στη σύντομη ομιλία του προς τους εκπροσώπους του τύπου, έκανε ένα σύντομο απολογισμό της μέχρι τώρα πολιτικής του σταδιοδρομίας, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τις θέσεις του και την υποψηφιότητά του στο Δήμο Λέσβου.
Τέλος ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους και τα 38 πρώτα ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, που θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιό του και οι οποίοι είναι:
Αλμπάνης Στυλιανός – Μιχαήλ – επιχειρηματίας και Πρόεδρος ΣΥΝ.ΛΕ.ΛΗ
Αθανασίου Χρήστος – Πρώην Διευθυντής ΕΑΣΛ
Agolli Bujar – Εκπρόσωπος Αλβανών Μεταναστών
Βαλασέλλης Χρήστος – Μουσικός παραγωγός
Βαλλίνα Ιωάννα – Αρχιτέκτονας – μηχανικός
Γαβαλάς Δημήτριος – Προπονητής ποδοσφαίρου
Γέρου Δημήτριος – Δημόσιος υπάλληλος
Γιαλούρη Μίνα – Εφοριακός
Γρίβας Ευστράτιος – Ιατρός – γαστρεντερολόγος
Δαγκλής Ευστράτιος – Δημοτικός Σύμβουλος – αστυνομικός
Δαγρέ Μαρία – Ιατρός – μαιευτήρας
Δεμερτζής Μιχάλης – Πράκτορας Προ – πο
Ζουμπούλης Ευστράτιος – Επαιδευτικός
Καμένος Ανέστης – Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων
Καραγιάννης Κωνσταντίνος – Δ/ντης Γυμνασίου Παμφίλων
Κάσος Δημήτριος – Συνταξιούχος Δ/ντης Δήμου Καλλονής
Καυλακώνης Παναγιώτης – Χημικός μηχανικός – οικονομολόγος
Κερίμης Ευστράτιος – Επιχειρηματίας – Υπεύθυνος γραφείου A.C.S.
Λεμονός Γιώργος – Υπάλληλος Πολεοδομίας
Μαιστρέλλης Προκόπης – Εκπαιδευτικός
Μακαρώνης Νίκος – Δ/ντης ΙΕΚ Μυτιλήνης
Μακρή Αφροδίτη – Φιλόλογος
Μήλιος Γεώργιος – Υπάλληλος Εθνικής Τραπέζης
Ξύδας Κωνσταντίνος του Φώτη – Υποψήφιος Διδάκτωρ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Πολιτικός Μηχανικός
Παπαθεοδώρου Νίκος – Πολιτικός Μηχανικός
Σταυρινός Κώστας – Φυσικοθεραπευτής
Τατάκης Κωνσταντίνος – Συνταξιούχος Επιθεωρητής Πυροσβεστικής και Δημοτικός Σύμβουλος
Τατάκης Παναγιώτης – Πρόεδρος Λογιστών
Τσεκούρας Ιωάννης – Συνταξιούχος αστυνομικός
Χαλδέζου Δέσποινα – Έμπορος
Χατζηελευθερίου Αθανάσιος – Αιρετός εκπρόσωπος δασκάλων Β. Αιγαίου
Χρυσαφίδης Νίκος – Ιατρός παθολόγος
Ψαριανός Ευστράτιος – Γεωπόνος στην Δ/νση Γεωργίας – Μέλος Δ.Σ. ΕΑΣΛ
Από τα Τοπικά Διαμερίσματα υποψήφιοι είναι:
Μαμώλης Βασίλειος – Πρόεδρος Λουτρών
Σπανός Χαράλαμπος – Πρόεδρος Αλυφαντών
Τρακέλλης Νίκος – Πρόεδρος Μόριας
Χατζηαποστόλου Γεώργιος – Αντιπρόεδρος Παναγιούδας – Μηχανολόγος μηχανικός

Συνέντευξη Σαμαρά: στημένη ερώτηση για Ψωμιάδη από εφημερίδα-"φάντασμα"


Απο το Tvxs

Ενάρξεις συνεντεύξεων τύπου με τους δημοσιογράφους των αγαπημένων εφημερίδων. Ερωτήσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των ερωτώμενων, κατόπιν συνεννοήσεως με τον εκπρόσωπο τύπου. Ερωτήσεις-χάδι. Ερωτήσεις-αβάντα... Όλα τα είχαμε δει στις συνεντεύξεις τύπου των αρχηγών των κομμάτων στη ΔΕΘ. Αλλά η ερώτηση από την παντελώς άγνωστη εφημερίδα «Λαγκαδάς», στη πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Αντώνη Σαμαρά, δεν έχει προηγούμενο. Αντίδραση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης και επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Ρηγίλλης,ενώ αποκαλύπτεται ότι η δημοσιογράφος που υπέβαλλε την ερώτηση είναι.. κατα σύμπτωση υποψήφια με τον Ψωμιάδη.

Γράφει ο ΤΗΛΕΒΟΑΣ

Η εφημερίδα από τον Λαγκαδά που ήταν…1ο φύλλο τελικά!

Το…Μπεν Χουρ της συνέντευξης τύπου του Σαμαρά, βρισκόταν στο 180ο λεπτό. Οι δημοσιογράφοι των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, που παραδοσιακά έχουν ερώτηση στις συνεντεύξεις τύπου πρωθυπουργών και αρχηγών αξιωματικής αντιπολίτευσης, περίμεναν υπομονετικά να τους δώσει το λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, δημοσιογράφος, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Καμία ερώτηση δεν είχε δοθεί μέχρι εκείνη της στιγμή σε κάποια από τις μεγάλες και ιστορικές εφημερίδες της πόλης, τη Μακεδονία και τον Αγγελιοφόρο, ούτε στην ΕΡΤ3.
Η ιστορία είχε αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον λόγο του περασμένου της ώρας, αλλά ξανάρχισε να αποκτά νόημα όταν ο εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε να υποβάλει την πρώτη ερώτηση εκτός Αθηνών, η εφημερίδα «Λαγκαδάς», η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν άγνωστη σε όλο το δημοσιογραφικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και την ΕΣΗΕΜ-Θ( Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης)

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι από εκείνες που σίγουρα θα βαφτούν μπλε. Ωστόσο, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης διώκεται για το θέμα των αναθέσεων των μετακινήσεων των μαθητών, ενώ έχει απαλλαγεί με βούλευμα», ήταν σε γενικές γραμμές η ερώτηση της εφημερίδας «Λαγκαδάς», δια της δημοσιογράφου, Άντζελας Πεϊτση. Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε περί επιλεκτικής εφαρμογής της αυστηρότητας του νόμου στην περίπτωση Ψωμιάδη, κάτι που δεν ισχύει σε άλλες περιπτώσεις νομαρχών, όπως για παράδειγμα της Μαγνησίας.

Μάλιστα η κάμερα που κάλυπτε τη συνέντευξη τύπου έμοιαζε έτοιμη από καιρό να δείξει το καλό πλάνο, αφού έπιασε αμέσως τον Παναγιώτη Ψωμιάδη να κουνάει το κεφάλι του με νόημα. Η συνέντευξη τύπου, έκλεισε στα 190 λεπτά, με την ερώτηση της Μακεδονίας και του Αγγελιοφόρου να έχουν ακολουθήσει εκείνη του «Λαγκαδά», και της ΕΡΤ3 και του ΑΠΕ να έχουν κοπεί από τον Πάνο Παναγιωτόπουλου, λόγω έλλειψης χρόνου!

Η ερωτώσα δημοσιογράφος, υποψήφια με Ψωμιάδη!

Η διοίκηση της ΕΡΤ-3 είναι εκείνη που είχε διοριστεί επί ΝΔ και υπουργίας Ρουσόπουλου- μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση σε σχέση με το ότι για πρώτη φορά δεν δόθηκε ερώτηση στο Τρίτο Κανάλι της Δημόσιας Τηλεόρασης. Μάλιστα, η ΕΡΤ-3 είναι και η τηλεοπτική οικοδέσποινα της ΔΕΘ.

Το θέμα όμως προκάλεσε ένταση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ, καθώς είχαν φτάσει οι καταγγελίες ότι δεν δόθηκαν ερωτήσεις σε παραδοσιακά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και ότι δόθηκε ερώτηση- και μάλιστα στημένη- σε κάποια εφημερίδα «Λαγκαδάς». Η συζήτηση έγινε ακόμη πιο έντονη, όταν έφτασε η πληροφορία ότι η εφημερίδα «Λαγκαδάς» τη στιγμή της συνέντευξης τύπου αριθμούσε το 1ο φύλλο της! Άγνωστο παραμένει αν έκτοτε έχουν εκδοθεί άλλα φύλλα, όπως και η περιοδικότητα έκδοσης της εφημερίδας. Για όλα αυτά κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στην ΕΣΗΕΜ-Θ, η οποία στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Ρηγίλλη, η δημοσιογράφος Άντζελα Πεϊτση, όπως και για το αν έχει πραγματική επαγγελματική σχέση με το έντυπο. Μέσα σε όλα αυτά που πρέπει να εξηγήσει η κ. Πεϊτση είναι επίσης και το γεγονός ότι σήμερα ανακοινώθηκε από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη ότι θα είναι υποψήφια σύμβουλός με τον συνδυασμό του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας!

Στο μεταξύ, μεταξύ αυτών που ψάχνουν την εφημερίδα Λαγκαδάς είναι και ο νομάρχης Μαγνησίας, Απόστολος Παπατόλιας, προκειμένου να στείλει την απάντησή του στην απάντηση του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο το γραφείο του κ. Παπατόλια στάθηκε αδύνατο να εντοπίσει κάποια ταχυδρομική ή ηλεκτρονική διεύθυνση ή αριθμό fax της εφημερίδας για να στείλει το σχετικό δελτίο τύπου που απέστειλε στα υπόλοιπα ΜΜΕ.

Για την ιστορία, η απάντηση του νομάρχη Μαγνησίας

« ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΠΑΤΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΕΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Δεν ξέρω ποιοί μπορεί να συμβουλεύουν τον κύριο Σαμαρά. Είναι προφανές όμως ότι εφεξής οφείλει, λόγω, αν μη τι άλλο, του θεσμικού του ρόλου ως προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ελέγχει καλύτερα τις πληροφορίες που του δίνουν. Είναι επίσης προφανές ότι, λόγω της ελλιπούς και συγκεχυμένης πληροφόρησης που του παρέχεται, έπεσε στο τεράστιο ολίσθημα να συγκρίνει τις δύο περιπτώσεις μεταφοράς μαθητών στη Νομαρχία Μαγνησίας και στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Όπως είναι γνωστό, στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή αυτή της Νομαρχίας Μαγνησίας, κινήθηκε μεν ποινική διαδικασία, η οποία όμως οδηγήθηκε, μέσα σε δύο μήνες, στην έκδοση αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας. Τούτο διότι, όπως αναφέρεται στο ίδιο το βούλευμα, από τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών ούτε εθίγη το δημόσιο συμφέρον, ούτε ζημιώθηκε οικονομικά η Νομαρχία. Αντιθέτως, στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης,ασκήθηκε ποινική δίωξη για αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης μεταφορικού έργου με υπερβολικό τίμημα, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί κανένα απαλλακτικό βούλευμα».

Και όμως, η εφημερίδα "Λαγκαδάς"... υπάρχει.

Αργά χθες βράδυ, ο κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος τηλεφώνησε στο TVXS και δήλωσε εκδότης της εφημερίδας Λαγκαδάς. Είπε ότι η εφημερίδα είναι free press και έχει εκδώσει 3 φύλλα και όχι ένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο του Tvxs. Δεν θέλησε να διευκρινίσει αν η εφημερίδα ανήκει σε κάποια από τις Ενώσεις του επαρχιακού τύπου, ούτε θέλησε να απαντήσει για το πως δόθηκε στην εφημερίδα του ερώτηση, την ίδια στιγμή που αποκλείστηκε από η οικοδέσποινα ΕΡΤ-3 και άλλες γνωστές και μεγάλες εφημερίδες της περιφέρειας.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΡΦΩΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (ΚΑΙ) Ο ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ...

Από το:fimotro

Νέος πονοκέφαλος για τον Κ. Καραμανλή. Ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επέρριψε στις κυβερνήσεις Καραμανλή και στην τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όλες τις ευθύνες για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Κατά την εξέτασή του από την επιτροπή της Βουλής που ερευνά το...
σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ανέφερε ότι η ΤτΕ είχε ζητήσει την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ελέγχου, Εποπτείας και Διαχείρισης της περιουσίας των ταμείων, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε τίποτα.
Όπως ανέφεραν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γκαγκάνας παραδέχτηκε ότι "τα δομημένα ομόλογα είναι πολύ επικίνδυνα προϊόντα και γι αυτό το λόγο οι τράπεζες δεν επενδύουν σ΄αυτά". Ο ίδιοι τόνιζαν ότι η ΤτΕ αρκέστηκε σε προφορικές οχλήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών και επαναπαύθηκε σε αυτές. Ακόμη, σχολίαζαν ότι αν λειτουργούσε η επιτροπή θα είχε επιβάλλει συνετή διαχείριση και ότι δεν έπραξε

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η διαγραφή του... αυτονόητου!

Από το:Γιώργος Κ. Κρόγιας

Τι το κακό είπε ο Σκυλακάκης; Είπε το αυτονόητο.
Είπε αυτό που λέει όλος ο κόσμος στους δρόμους και στα καφενεία, για την μεγαλειώδη πατάτα του Έλληνα "Κόπερφιλντ" πως θα εξαφανίσει το έλλειμμα σε δύο χρόνια! (εδώ οι δηλώσεις του)
Και καλό θα είναι να απαντήσει η Ν.Δ. στο εάν υπάρχει έστω κι ένας εκεί, που να πιστεύει ότι μπορεί να εκμηδενισθεί το έλλειμμα μέχρι τα τέλη του 2011!!!

Εγώ όμως, απορώ και για κάτι άλλο: Γιατί άργησε να τον διαγράψει; Έπρεπε να το είχε κάνει πολύ πιο μπροστά όταν στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ. στις 11 Απριλίου του 2010 έλεγε στο Σαμαρά:
"Με βάση τα στοιχεία -ευρωπαϊκά και διεθνή- η Ελλάδα το 2009 είχε το μεγαλύτερο έλλειμμα στον κόσμο, το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο και ήταν πρώτη σε χρέος σε ξένους δανειστές. Είχε ένα μόνο πλεονέκτημα. Οι αγορές πίστευαν, ότι αν υπάρξει πρόβλημα, θα μας έσωζαν οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί. Η κρίση δανεισμού προήλθε όταν αποκαλύφθηκε πως οι Ευρωπαίοι δε θα μας βοηθούσαν αποτελεσματικά.
Μπήκαμε πλέον αναπότρεπτα σε ένα τούνελ βαθειάς ύφεσης, που θα συνοδεύεται από μεγάλη ανεργία, σκληρές μειώσεις όλων των εισοδημάτων, δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις και καθοριστική εξασθένηση της θέσης της χώρας διεθνώς. Είναι δυστυχώς πολύ πιθανό ότι θα οδηγηθούμε σε αδυναμία χρηματοδότησης από τις αγορές και προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στα διμερή ευρωπαϊκά δάνεια. Κανείς δεν εγγυάται όμως ότι ακόμα και αυτή η λύση, αν δεν ληφθούν και εφαρμοστούν αποτελεσματικά οι αναγκαίες αποφάσεις, θα αποτρέψει τα χειρότερα. Η κακή εποχή θα διαρκέσει στην καλύτερη των περιπτώσεων για μια τουλάχιστον πενταετία και ανάλογα με το πώς θα αντιδράσει ο λαός και οι κάθε είδους ηγεσίες, ενδεχομένως πολύ περισσότερο. Το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του θα δοκιμαστεί από τεκτονικούς σεισμούς λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας.
Πως θα αντιδράσουμε σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα. Μια στρατηγική είναι να ισχυριστούμε ότι για όσα συμβαίνουν στη χώρα φταίει μόνο ή κυρίως το ΠΑΣΟΚ, να περιμένουμε να εξοργιστεί ο κόσμος από το τεράστιο κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής, να ξεχάσει -με τον καιρό- την πικρή γεύση που άφησε η δική μας διακυβέρνηση και να επιχειρήσουμε να επανέλθουμε στην εξουσία μέσα από την αποτυχία του αντιπάλου. Η στρατηγική αυτή εκφράζει το παλιό που ο κόσμος σήμερα το απορρίπτει κάθε μέρα και περισσότερο."

Τι να λέμε τώρα; Ο Άνθρωπος είναι σοβαρός.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ορισμός της "πολιτικής εξαπάτησης"!!!!

Από το:Γιώργος Κ. Κρόγιας


Επειδή κάποιοι κοντεύουν να μας παρασύρουν κι εμάς στον παροξυσμό και την ζαλούρα των ψυχοφαρμάκων που πίνουν, σας αποκαλύπτω σήμερα τον ορισμό της "ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ".

Ποιος άραγε είπε τα παρακάτω;

"Σήμερα, μέσα στην διεθνή κρίση και εξ αιτίας της, το δημοσιονομικό μας έλλειμμα υπολογίζεται γύρω στο 4% - 4,5% για το 2009, ενώ στις περισσότερες άλλες χώρες κυμαίνεται από 5 ως 13%! Φανταστείτε: σήμερα, μέσα στην κρίση, η Ελλάδα έχασε λιγότερο έδαφος απ’ ότι οι εταίροι της. Η Νέα Δημοκρατία, πράγματι, θωράκισε την Ελληνική οικονομία. Κι αυτό φάνηκε όταν προέκυψε η διεθνής κρίση."

Ο κυρ Αντώνης!!!! στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πότε το είπε; Δεκαοχτώ Μαΐου του Δύο Χιλιάδες Εννιά! Το θέλετε και αριθμητικά; 18/05/2009!

Το θέλετε και με ήχο και εικόνα; Ορίστε!
http://www.youtube.com/watch?v=av8j_Mol_5c

Εκείνη την περίοδο κατηγορούσατε τον Παπανδρέου πως "υποβάθμιζε την κρίση σχεδόν με ανέμελη αθωότητα". Έτσι είπες στη συνέχεια του βίντεο.
Ενώ στην πραγματικότητα, αυτό που έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου, από τις αρχές του 2009, ήταν πως, η κρίση που έχουμε είναι πρωτίστως εσωτερική κι αν δεν προσέξουμε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές όταν θα μας χτυπήσει η πραγματική κρίση. Εσύ και ο Καραμανλής, μας λέγατε πως "η Ν.Δ. έχει θωρακίσει την Ελληνική Οικονομία"...

Αυτό κύριοι λέγεται "ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ πολιτική εξαπάτηση"...

Είχατε όλα τα στοιχεία στα χέρια σας και μας διαβεβαιώνατε ότι ΘΩΡΑΚΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ! Να με συμπαθάς κυρ Αντώνη, αν σε στεναχωρώ, αλλά από το 4% που μας έλεγες έως το 13,6% (άντε, έστω και στο 10% όπως ισχυρίζεστε - να σας κάνω την χάρη) υπάρχει μόνο το χάος...
Που να μην την θωρακίζατε κιόλας...

Εκτός κι αν ο Καραμανλής, εξαπάτησε κι εσένα!!!!!!!!!
Αν είναι έτσι, πες το. Μην ντρέπεσαι...

Ο κύκλος των χαμένων... αυτοκριτικών...

Aπό το:Γιώργος Κ. Κρόγια
Λυκουρέντζος: "Ο κύκλος της αυτοκριτικής έχει κλείσει, έχει εξαντληθεί αυτή η συζήτηση και νομίζω ότι για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ένα κόμμα το οποίο απομακρύνεται από την εξουσία έκανε τέτοια εκτεταμένη συζήτηση".

E; Πότε έγινε αυτό ρε παιδιά και δεν το πήραμε πρέφα;!
Διαφωτίστε μας σε κάτι: Στον κύκλο της αυτοκριτικής εντάσσεται και η πλήρης στήριξη Σαμαρά στα "έργα και ημέρες" του Καραμανλή;

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Να μιλήσουμε για "πολιτική εξαπάτηση";

Από το:AntiKrogiΑs - Γιώργος Κ. Κρόγιας

Το θέλεις πολύ, ε, Αντώνη; Μιας κι έκανες και βιντεάκι για να μας αποδείξεις πως, ακόμη και ο Παπανδρέου εξαπατήθηκε, όπως όλος ο Ελληνικός λαός, ας σου παρουσιάσω κι εγώ ένα. Εξήγησέ μας σας παρακαλώ αν δεν είναι, όχι μόνο "πολιτική εξαπάτηση" το παρακάτω, αλλά και καραμπινάτη οικονομική εξαπάτηση όλων των Ελλήνων, αλλά και των Ευρωπαίων:


Δηλαδή:
Φεβρουάριος του 2009: ο Παπαθανασίου μιλά στη Βουλή για την Οικονομία και μας λέει ευθαρσώς πως "ο στόχος της μείωσης του Ελλείμματος του 2009 στο 3,7% όχι μόνο είναι εφικτός, αλλά θα τον ξεπεράσουμε γιατί παίρνουμε και άλλα μέτρα για την περιστολή των Κρατικών Δαπανών". Μέτρα όμως που άλλα δεν τα πήραν ποτέ και άλλα δεν απέδωσαν τίποτα.

Μάρτιος του 2009: βγαίνει πάλι ο Παπαθανασίου και επιμένει πως θα πετύχουμε τους στόχους του "Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης". Παρόλα αυτά και σύμφωνα και με την τότε έκθεση της Κομισιόν (που για ακόμη μια φορά έδωσε το φιλί της ζωής στον κουρασμένο), θα έπρεπε να πάρουμε επιπλέον μέτρα μέχρι τις 24 Οκτωβρίου αν δεν πετυχαίναμε! (συγκρατείστε την ημερομηνία).

Στη συνέχεια, ήρθαν γνωστές αναθεωρήσεις του Ελλείμματος του 2008 (είχα γράψει σχετικά εδώ για "Έλλειμμα ΤΙΡΑΜΟΛΑ" παρουσιάζοντας πάλι με στοιχεία τα ψέματά τους.), τα οποία έκαναν την Ε.Ε. να αρχίσει αναγκαστικά πλέον, να ζητάει περισσότερα μέτρα μέσα στο 2009, παρά το ότι -όπως όλοι θυμόμαστε- "χάιδευαν" και προστάτευαν τον Καραμανλή, δίνοντάς του συνέχεια παρατάσεις μέσω των εκθέσεων (όπως π.χ. η παραπάνω ημερομηνία ορόσημο).

ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΜΥΑΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΠΗΔΗΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ;;;;;;

Θέλει πολύ μυαλό να καταλάβουμε πως φάγαμε όλοι παραμύθι; Ότι όχι μόνο δεν ήταν στο 3,7%, αλλά παραμονές των εκλογών άρχισαν να μιλάνε για 6% (και να ψελλίζουν κάτι για 8%) και τελικά να αποκαλυφθεί στις αρχές του 2010 ότι είχε πατήσει τα 13,6%;

Νομίζουν πως είμαστε λωτοφάγοι και ξεχάσαμε πως μέχρι τον Ιούνιο του 2009 μας έλεγαν πως όλα πάνε καλά και ξαφνικά, μετά τις Ευρωεκλογές, άρχισαν να μιλάνε γενικόλογα για δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, χωρίς όμως να μας δείχνουν την πραγματική εικόνα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού;

Έχουν το θράσος να μιλάνε για "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ" αυτοί που μας έλεγαν πως το έλλειμμα του 2009 θα κλείσει στο 3,7% σίγουρα και ίσως και πιο χαμηλά;

Εκτός κι αν ο Σαμαράς δεν είναι αρχηγός της Ν.Δ. και συνεχιστής του Καραμανλή, αλλά της Πολιτικής Άνοιξης!
Ε, μην χέσω...

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΜΥΡΙΑΔΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ…ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ!

Από το: AntiKrogiΑs - Γιώργος Κ. Κρόγιας

Από τα 80 δισεκατομμύρια που «χρεώνουν» τη Νέα Δημοκρατία ότι επιβάρυνε το συνολικό χρέος της Ελλάδας, τα 70 περίπου, πήγαν για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Του ΠΑΣΟΚ!
Ποια 80 δις; Τουλάχιστον 120 δις χρεώθηκε η Ελλάδα επί Καραμανλή. Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι το 2004 το ελληνικό δημόσιο χρεώθηκε 180 δις και μέσα στην εξαετία Καραμανλή άλλα 120! Άφησαν 300 δις χρέος, 30 δις έλλειμμα, και περίπου 13 δις δαπάνες για τόκους.
Το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε τους τελευταίους 3 μήνες το έλλειμμα που παρέλαβε τον Οκτώβριο. Με τα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου του 2009 και με εκείνα που εξήγγειλε πέρσι τέτοιο καιρό ο Κώστας Καραμανλής, το περσινό έλλειμμα θα έκλεινε στο 9,9% το πολύ.Μπα; Και εμείς που νομίζαμε ότι διαβεβαίωναν τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι το έλλειμμα θα είναι maximum 6% - και με τα «μέτρα» που είχαν πάρει ακόμη λιγότερο…Γιατί δεν πάει να τα πει αυτά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Eurostat; Η απόλυτη κάλυψη στην εγκληματική διαχείριση Καραμανλή…
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι πολύ διαφορετική: Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε πρόβλημα ελλείμματος παρόμοιο με αυτό που υπήρχε σε όλη την Ευρώπη. Και το μετέτρεψε, με ευθύνη του, σε ανεπανάληπτη κρίση δανεισμού, μοναδική στην Ευρώπη! Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μία κρίση που υποχρέωσε τον κ. Σαμαρά και την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε να λιποταχτήσουν από την εξουσία όπως-όπως. Σίγουροι για τη χρεοκοπία, ήθελαν η ωρολογιακή βόμβα να σκάσει στα χέρια του ΠΑΣΟΚ. Τόσο απλά.
Μέσα στον Ιανουάριο οι διεθνείς αγορές προσέφεραν άνεση δανεισμού, για να καλύψει το σύνολο των αναγκών της για ολόκληρο το 2010! Και σε επιτόκια λογικά ακόμα…Ποιος του τα γράφει αυτά; Όσοι έχουν στοιχειώδεις γνώσεις λειτουργίας διεθνών αγορών, οποιαδήποτε κίνηση να δανειστούμε έστω και λίγο παραπάνω από αυτά που ήταν προγραμματισμένα θα εκτόξευαν αυτόματα τα spreads στα ύψη γιατί οι αγορές θα το εκλάμβαναν ως καταφανέστατη ένδειξη αδυναμίας. Με τα εγκλήματα της προηγούμενης κυβέρνησης, το κλείσιμο των διεθνών αγορών για την Ελλάδα και η συνακόλουθη χρεοκοπία ήταν απλά θέμα χρόνου. Εκτός κι αν μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης που θα χρηματοδοτούσε το χρέος της Ελλάδας επαρκώς. Όπως κι έγινε…
Το γιατί διαφωνούμε με το Μνημόνιο το έχουμε εξηγήσει επαρκώς…Αυτό που δεν έχουν εξηγήσει καθόλου στους πολίτες είναι τι θα είχε γίνει αν η χώρα δεν είχε βρει δανεισμό για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος, να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις…
Επίσης, αυτό που δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς, είναι η παραδοχή του κ. Βάρδα, οικονομικού συμβούλου του κ. Σαμαρά, ότι η κυβέρνηση με τη Συμφωνία Σωτηρίας έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία και η αποκάλυψή του ότι «αν χρειαζόταν 180 ψήφοι, η Ν.Δ. θα ψήφιζε υπέρ»! Ο κ. Βάρδας αποκάλυψε την αντιμνημονιακή υποκρισία του κ. Σαμαρά…
Και τέλος, δεν έχουν εξηγήσει και το παρακάτω: πώς γίνεται να θέλουν τα 110 δις της Συμφωνίας Σωτηρίας αλλά όχι το λογαριασμό – τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε. Και πώς να το εξηγήσουν; Αφού αυτός ο λογαριασμός είναι ο λογαριασμός των εγκληματικών πολιτικών τους που τον έστειλαν σε όλους τους Έλληνες.
Το Μνημόνιο μεγαλώνει το χρέος! Για να μειώσει το έλλειμμα μέσα σε μια τετραετία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, θα διογκώσει το χρέος, στο ίδιο διάστημα, κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες! Κι αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λέει το ίδιο το Μνημόνιο: Από το 115% του ΑΕΠ το 2009, το χρέος της χώρας θα εκτοξευθεί στο 149% του ΑΕΠ το 2013!Για να σταματήσει να αυξάνεται το χρέος πρέπει να σταματήσει η χώρα να έχει ελλείμματα. Αν δεν κάναμε σήμερα αυτή την προσπάθεια τα ελλείμματα θα παρέμεναν πάνω από 15% και το χρέος θα έφτανε στο 270%! Αλλά αυτά είναι ψηλά γράμματα για το μείγμα πολιτικής του αρχηγού της Ν.Δ…
Υποβάλαμε ένα πλήρες εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση. Προτείναμε ακόμα συστηματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.Όλο το υποτιθέμενο «ρεαλιστικό» πρόγραμμα της Ν.Δ. βασίζεται στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου…Επί Ν.Δ., επί 6 ολόκληρα χρόνια οι μόνοι που την αξιοποίησαν ήταν συγκεκριμένοι μοναχοί του Αγίου Όρους…
Με το δικό μας Σχέδιο, στο τέλος του 2011 μηδενίζουμε το έλλειμμα! Ουδέν σχόλιο. Ποιος βάζει τον κ. Σαμαρά να λέει τέτοια πράγματα; ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ…
Εμείς κατ’ εξοχήν δεν θέλουμε τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Γιατί αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα κάνει πολλά χρόνια να σταθεί ξανά στα πόδια της. Χρεοκοπία - άμεση ή έμμεση - πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε!Προφανώς και θέλουν να αποφύγουν την χρεοκοπία – για αυτό και δραπέτευσαν από την εξουσία όπως-όπως. Και όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν τη σωτηρία της Ελλάδας για τη χρεοκοπία, δεν το έκαναν λόγω πολιτικού κόστους.
Αυτό είναι μήνυμά μας: υπάρχει Ελπίδα! Υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει προοπτική για τη χώρα. Δεν είμαστε «τελειωμένοι». Δεν είμαστε χρεοκοπημένη χώρα.Να και μία αλήθεια! Όντως δεν χρεοκοπήσαμε. Χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού και στην υπερπροσπάθεια ενός Πρωθυπουργού και μίας κυβέρνησης που έδωσαν τη μάχη εκεί που η προηγούμενη κυβέρνηση λιποτάκτησε.

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Για να μεριάσει ο… βράχος
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
17/09/2010
Με τίτλο «Και στο βάθος… βράχος» το «Ε» πρωτοσέλιδα είχε αναδείξει προ μηνών την «αμαρτωλή» ιστορία της παράκαμψης Λαγκάδας, της οποίας η κατασκευή καθυστερεί 12 χρόνια, εμποδίζοντας την ασφαλή σύνδεση του Πλωμαρίου με το υπόλοιπο νησί. Η παρέμβαση αυτή, που είναι το πρώτο οδικό έργο της Λέσβου που εντάχθηκε στο Δ΄ Κ.Π.Σ., παίρνει πλέον το δρόμο της δημοπράτησης μέσα στους επόμενους μήνες, πιθανόν έως το τέλος του χρόνου, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να γίνει η κήρυξη των προς απαλλοτρίωση περιοχών, τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου όσο και στην περιοχή Πηγαδάκια. Έτσι, εκτός απροόπτου, θα μεριάσει ο βράχος, στον οποίο ήδη έχει «σκοντάψει» το έργο, για να διαβεί ο δρόμος.

Ως κατ’ εξοχήν δείγμα αστοχίας δημόσιου έργου, αλλά και άσκοπης σπατάλης δημόσιου χρήματος, είχαμε παρουσιάσει την προσπάθεια που έγινε να κατασκευαστεί η παράκαμψη της Λαγκάδας, δηλαδή να μονοδρομηθεί σε μια κατεύθυνση ο υφιστάμενος δρόμος και να κατασκευαστεί ένας δεύτερος παρακαμπτήριος στο σημείο που η οδός προς Πλωμάρι περνά μέσα απ’ τα νερά και τα σκιερά πλατάνια, σημείο που αποτελεί ένα απ’ τα δυσκολότερα και πλέον επικίνδυνα οδικά τμήματα του συνόλου των δρόμων της Λέσβου. Η παράκαμψη της Λαγκάδας, που έπεσε πάνω στο βράχο, θα εξυπηρετεί την άλλη κατεύθυνση.

Δύο υποέργα
Με περίπου 13 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, τον προηγούμενο Μάρτιο, με απόφαση της περιφερειάρχη Σοφίας Θεολογίτου και φορέα υλοποίησης τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου το έργο «Βελτίωση κατά τμήματα 2ης Επαρχιακής Οδού (Ντιπίου - Παπάδου - Πλωμαρίου)», που περιλαμβάνει δύο υποέργα, το «Δρόμος Πλωμαρίου - Παπάδου (Λαγκάδα) - Ολοκλήρωση εργασιών παράκαμψης στη θέση “Λαγκάδα”», προϋπολογισμού έξι εκατομμυρίων ευρώ και τη «Βελτίωση οδικού τμήματος 2ης Επαρχιακής Οδού και κατασκευή δύο ισόπεδων οδικών κόμβων σύνδεσής της με δημοτικές οδούς Κάτω Τρίτους - Πηγαδακίων και Περάματος - Πηγαδακίων».
Σε ό,τι αφορά στην παράκαμψη Λαγκάδας, θα κατασκευαστεί δρόμος συνολικού μήκους 1.400 μέτρων περίπου και πιο συγκεκριμένα θα γίνει:
- Παρακαμπτήριος μονής κατεύθυνσης, μήκους 680 μέτρων περίπου, που θα ξεκινά στο τέλος τού ήδη κατασκευασμένου τμήματος και θα τελειώνει στη διασταύρωσή του με την υφιστάμενη επαρχιακή οδό Θέρμα - Παπάδος - Πλωμάρι.
- Βελτίωση για μήκος 700 μέτρων περίπου της υφιστάμενης επαρχιακής οδού Θέρμα - Παπάδος - Πλωμάρι, από τη διασταύρωση της παρακαμπτηρίου μέχρι την περιοχή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται η υφιστάμενη οδός στην περιοχή της Λαγκάδας να λειτουργήσει ως μονόδρομος (μια λωρίδα κυκλοφορίας) με κατεύθυνση από Μυτιλήνη προς Πλωμάρι και η παρακαμπτήρια θα λειτουργεί επίσης με μια λωρίδα κυκλοφορίας, με κατεύθυνση από Πλωμάρι προς Μυτιλήνη.
Για την παράκαμψη Λαγκάδας έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δέσμευσης της ζώνης απαλλοτρίωσης και εκδόθηκε στα τέλη Αυγούστου η σχετική απόφαση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Τα τελικά κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, έχουν σταλεί στην Κτηματική Υπηρεσία για την έκδοση της απόφασης της γενικής γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με την οποία και θα γίνει κήρυξη των απαλλοτριώσεων κι αμέσως μετά μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για τη δημοπράτηση του έργου.


Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ''Ε''

Στα Πηγαδάκια
Αναφορικά με το δεύτερο υποέργο, σημειώνουμε ότι έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση της χάραξης του οδικού τμήματος της 2ης επαρχιακής οδού Θέρμα - Παπάδος - Πλωμάρι. Το συνολικό μήκος του οδικού τμήματος που θα βελτιωθεί ανέρχεται σε 2.287 μέτρα, με αφετηρία τη θέση που βρίσκεται μισό χιλιόμετρο πριν τη διασταύρωση της 2ης επαρχιακής οδού με τη δημοτική οδό Κάτω Τρίτους - Πηγαδάκια και τέλος τη θέση που βρίσκεται μισό χιλιόμετρο περίπου μετά τη διασταύρωση της 2ης επαρχιακής οδού με τη δημοτική οδό Περάματος - Πηγαδακίων. Στο αντικείμενου του έργου περιλαμβάνονται επίσης η κατασκευή δύο ισόπεδων οδικών κόμβων που θα συνδέουν την επαρχιακή οδό με το δημοτικό δρόμο Κάτω Τρίτους - Πηγαδακίων, όπως και την επαρχιακή οδό με τον υφιστάμενο δημοτικό δρόμο Περάματος - Πηγαδακίων, ενώ ακόμη θα βελτιωθούν τμήματα των δημοτικών δρόμων της περιοχής έως και τον κόμβο προς Πέραμα.
Πολύ σύντομα θα προχωρήσει η διαδικασία για τη δέσμευση της ζώνης απαλλοτρίωσης, ώστε αμέσως μετά την κήρυξη των απαλλοτριώσεων να μπορεί να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.


Σημαντικά οδικά τμήματα στο δρόμο προς Γέρα, έως και τον κόμβο από Παπάδο προς Πέραμα, θα βελτιωθούν στο πλαίσιο των εργασιών στην περιοχή, που θα χρηματοδοτήσει το ΕΣΠΑ με περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ

«Προχωράμε», ανέφερε ο κ. Βαλσαμίδης, «με εντατικούς ρυθμούς τη διαδικασία για τη δημοπράτηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου για την περιοχή του Πλωμαρίου, ενός βασικού οδικού άξονα που θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει βελτιωθεί. Αμέσως μετά την κήρυξη των απαλλοτριώσεων, μπορούμε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία να δημοπρατήσουμε το έργο και με βάση τον προγραμματισμό μας αυτό είναι εφικτό να γίνει στα τέλη του 2010.»

Η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι γεγονός!


Πάντα "πρωτοπόρα" η Ξάνθη. To παραδέχομαι. Δίνουμε το παράδειγμα. Οδηγούμε τις εξελίξεις, ρε παιδί μου. Πως να το κάνουμε; Το έχουμε αυτό το... κακό.

Μείωση των μισθών κατά 20% στη Σ.Ε.Κ.Ε. Α.Ε. (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. - Μην σας μπερδεύει το "συνεταιριστική", καμία σχέση) και μάλιστα με τις "ευλογίες" και του Σωματείου Εργαζομένων της Επιχείρησης, στο οποίο ανήκει και ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο "γαλάζιος" κ. Σπύρος Παπαχρήστου, που στο παρακάτω βίντεο, εμφανίζεται σχεδόν ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή λέγοντας χαρακτηριστικά: "των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" κι ας παρουσιάζει κέρδη η επιχείρηση... και συνεχίζει "προκειμένου να συνεχίσει να δουλεύει η επιχείρηση και να μην κλείσει έπρεπε να το κάνουμε".

Το "κλου" της υπόθεσης; Ποιος είναι Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ Α.Ε.; Ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλέκος Κοντός!

To video: http://www.youtube.com/watch?v=JOYizl4EUb4

Να βλέπω τον Σαμαρά να αριστερολαϊκίζει κατά του Μνημονίου και του παγώματος των μισθών στον δημόσιο τομέα και από την άλλη, τους Βουλευτές του να εφαρμόζουν ένα δικό τους ακόμη πιο σκληρό μνημόνιο και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα, ομολογώ πως δεν το περίμενα!

Να δω κάποιον δημοσιογράφο να τον ρωτάει στη ΔΕΘ για το θέμα, το περιμένω. Και θα έχει πολύ ενδιαφέρον η απάντησή του...

Πηγή: Piazzadelpopolo


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

"Σφαλιάρες" από Κυριάκο σε Σαμαρά!

Από το:Γιώργος Κ. Κρόγιας


Είναι τόσες πολλές ...
Απλά ακούστε τι είπε στον 98,4 για τις αποχωρήσεις της Ν.Δ. και κυρίως για το Βατοπέδι:

http://www.youtube.com/watch?v=IUnU1v0lwH0

Βέβαια, έδωσε και στον εαυτό του κάποιες, γιατί και αυτός αποχώρησε από την Βουλή παρέα με τον Καραμανλή...

ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ * ΓΙΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ» ΜΙΛΑ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ



Απο την Ελευθεροτυπία


Τα δρομολόγια καίνε τον Ψωμιάδη


Στον Γ' ειδικό ανακριτή Κ. Αλεξίου, ο οποίος εγκαθίσταται από αύριο, ανατέθηκε η υπόθεση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, που διώκεται για απιστία σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

Το έγγραφο από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης Αφορά απευθείας αναθέσεις σε ταξιδιωτικούς οργανισμούς της μεταφοράς μαθητών του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίες επιβάρυναν υπέρμετρα το Δημόσιο. Η εντολή είναι για γρήγορους ρυθμούς, με δεδομένο ότι παρήλθαν 4 χρόνια από τότε που υποβλήθηκε η μήνυση.

Δίωξη, εκτός αυτής του νομάρχη Θεσσαλονίκης, έχει ασκηθεί κατά του Γ. Τσαμασλή για συνέργεια σε απιστία και κατά τριών ιδιωτών, εκπροσώπου μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού και δύο μελών του ΚΤΕΛ για ηθική αυτουργία στην απιστία. Οι κατηγορίες κατά Ψωμιάδη αφορούν απευθείας αναθέσεις σε ταξιδιωτικούς οργανισμούς για τη μεταφορά μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης κι έχουν να κάνουν με τρία σκέλη:

1 Προχωρούσε σε απευθείας αναθέσεις μετά από άγονο διαγωνισμό, αλλά με τίμημα κατά μέσο όρο έως και 300% πάνω απ' αυτά που όριζε ο μαθηματικός τύπος, οι δε αναθέσεις αφορούσαν συγκεκριμένους οργανισμούς.

2 Βρέθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης δίχως να έχει προκύψει διαγωνισμός, και

3 Εντοπίστηκαν από το Σώμα των Επιθεωρητών περιπτώσεις που αναφερόμενα δρομολόγια δεν πραγματοποιούνταν και μάλιστα σε περιοχές που καλύπτονται από το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, όπως π.χ. το Πανόραμα.

Το ύψος της ζημιάς του Δημοσίου θα προκύψει από την ανάκριση. Ενδεικτικά αναφέρονται 50 δρομολόγια που ιδιωτικός ταξιδιωτικός οργανισμός φέρεται να πραγματοποίησε την περίοδο 2006-2007, κόστους 1.447.580 ευρώ . Με τον μαθηματικό τύπο το ποσό αυτό θα ήταν στο μισό.

Ζητούμενα της υπόθεσης είναι ακόμη:

* Οι αργές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, καθώς η μήνυση του Δημήτρη Τσιπίδη κατατέθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2006 και η πρόταση του αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Νίκου Κωνσταντίνου στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έγινε τον Απρίλιο της χρονιάς που διανύουμε.

* Η πρόταση του αντεισαγγελέα Νίκου Κωνσταντίνου να μην απαγγελθεί κατηγορία κατά του νομάρχη και των εμπλεκόμενων προσώπων διότι δεν προέκυψαν στοιχεία. Το συμβούλιο όμως επανέφερε την υπόθεση και ζήτησε τη διερεύνηση της περίπτωσης άσκησης ποινικής δίωξης, σε βαθμό κακουργήματος, για απιστία. Η διερεύνηση οδήγησε, τελικά, τον ίδιο αντεισαγγελέα στην κακουργηματικού χαρακτήρα δίωξη.

* Η δίωξη για συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδή καταμήνυση και συναφή αδικήματα, που ασκήθηκε εναντίον του μηνυτή, αφού κατέθεσε μήνυση εναντίον του ένας από τους διωκόμενους.

Από την πλευρά του, ο Π. Ψωμιάδης, κατά πάγια τακτική του, μιλάει για «πολιτική δίωξη», αντιπαρέρχεται πλήρως το πόρισμα-καταπέλτη των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης κι επιχειρεί να μεταφέρει το έλλειμμα της διοίκησής του στο σκέλος της μεταφοράς των μαθητών στους «πολιτικούς του διώκτες». *


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

«Ο Ζαχαριάδης ήταν ένας καχύποπτος δικτάτορας»...

Από το: nonews-NEWS

«Πρέπει να ζήσεις. Για το παιδί, για την εκδίκηση», ήταν τα τελευταία λόγια του Νίκου Μπελογιάννη προς την αγαπημένη του Ελλη Παππά στις φυλακές Καλλιθέας. Μισόν αιώνα και κάτι από εκείνη τη νύχτα του 1952, βγήκε στο φως η πολιτική της διαθήκη όπου μοιράζει ευθύνες και ενοχές σε συντρόφους και αντιπάλους. Ο 59χρονος γιος του ζευγαριού, Νίκος Μπελογιάννης κι αυτός, ανοίγει την καρδιά του στα...

...«ΝΕΑ».

O Νίκος Μπελογιάννης δεν «φοράει» το όνομά του ούτε σαν διαβατήριο να του ανοίγει πόρτες, ούτε σαν παράσημο αφού άλλος είναι ο ήρωας, ούτε σαν ουλή να θυμίζει τα τραύματά του, ούτε σαν δάφνινο στεφάνι για να αντλεί (δανεική) αίγλη. Ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του «Ανθρώπου με το Γαρίφαλο» και της μαχητικής δημοσιογράφου και συγγραφέως Ελλης Παππά, μεγαλωμένος από τη θεία του Διδώ Σωτηρίου, δεν είναι ετερόφωτος. Εργάστηκε για 23 χρόνια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ως χημικός μηχανικός ειδικευμένος στη συντήρηση αρχαιοτήτων και σήμερα αντιμετωπίζει τα καυτά χειρόγραφα των γονιών του ως «ανασκαφικά ευρήματα που θέλουν συγκόλληση, στερέωση, συντήρηση, μελέτη, χρονολόγηση, ανάδειξη και δημοσίευση». Δεν λειτουργεί ως ιδιοκτήτης και κλειδοκράτορας όπως τόσοι άλλοι κληρονόμοι γραπτών θησαυρών. Γι΄ αυτό και τώρα που εκδόθηκαν οι «Μαρτυρίες μιας διαδρομής» της μητέρας του με την προφανή πολιτική σημασία, άφησε έναν ιστορικό, τον Τάσο Σακελλαρόπουλο, να τις παρουσιάσει και να τις αναλύσει. Το ίδιο έκανε και με το βιβλίο του πατέρα του, «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα», όπου η εισαγωγή είναι του Γιάννη Αντωνίου. «Δεν θέλω να μιλάω ως ειδικός για εποχές που δεν έζησα», εξηγεί στα «ΝΕΑ». Ο λόγος του είναι καταιγιστικός και η γλώσσα του συχνά ειρωνική και δηκτική. Σε κοιτάζει στα μάτια, δεν τσιγγουνεύεται το χαμόγελο, αλλά και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Και είναι αντισταλινικός μέχρι το κόκαλο.

Από την πολιτική διαθήκη της Ελλης Παππά προκύπτουν ευθύνες του Νίκου Ζαχαριάδη για την εκτέλεση Μπελογιάννη. Πώς το σχολιάζετε;

Η εκτέλεση (30/3/1952) ήταν προαποφασισμένη από τον αμερικανό πράκτορα- συγγνώμη, τον πρέσβη - Πιουριφόι και την ύαινα της οδού Ηρώδου Αττικού, τη Φρειδερίκη. Βασική αρχή του Ψυχρού Πολέμου ήταν να περάσουν νόμοι περί κατασκοπείας για να ξεφορτωθούν οι κυβερνήσεις τους ανεπιθύμητους. Τους αληθινούς κατασκόπους τους ανταλλάσσανε. Το ίδιο έκανε και ο Στάλιν. Γι΄ αυτό και ο Μπελογιάννης που είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 1950 και δικάστηκε με βάση τον Νόμο 509 περί καταστολής των κομμουνιστικών δραστηριοτήτων, οδηγήθηκε σε δεύτερη δίκη με αυτή τη βαρύτερη κατηγορία. Στο μεταξύ είχαν εντοπιστεί οι ασύρματοι και πήγε για εκτέλεση. Στέλνει τότε ο Νίκος Πλουμπίδης το γράμμα με το οποίο αναλαμβάνει όλη την ευθύνη για την καθοδήγηση του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και ενώ όλοι περίμεναν ότι θα γινόταν αναψηλάφηση της δίκης, βγαίνει ο Ζαχαριάδης και καταγγέλλει τον Πλουμπίδη για χαφιέ και ψεύτη. Αυτό ήταν το πράσινο φως προς το παλάτι και τους Αμερικανούς. Σαν να έλεγε, «φάτε τους!».

Πιστεύετε ότι ο Ζαχαριάδης φοβόταν τον Μπελογιάννη ως ανταγωνιστή του για την ηγεσία;

Τον έβλεπε ως εσωκομματικό αντίπαλο και ήθελε, ως τριτοκοσμικός δικτάτορας, να τον ξεφορτωθεί. Ετσι έφαγε τον Καραγιώργη στη Ρουμανία. Ηταν πολύ καχύποπτος. Ετρωγε πιο πολύ χρόνο επινοώντας τρόπους για να εξουδετερώσει τους δικούς του, παρά για να ωφελήσει το κίνημα και τη χώρα. Την είχε στήσει και στον Πλουμπίδη. Υπάρχει μάλιστα κομματική απόφαση του 1957, που καταδικάζει τον Ζαχαριάδη για το ότι έβγαλε πλαστή την επιστολή Πλουμπίδη. Η Ελλη το έχει γράψει, άλλωστε, ότι εκείνη την ώρα της γενικής κατάρρευσης ο Ζαχαριάδης ήθελε έναν ήρωα και έναν χαφιέ. Ε! στο τέλος, τον μάσησε ένας μηχανισμός όπως εκείνος που και αυτός είχε στήσει...

Ο Νίκος Ζαχαριάδης πάντως θα είναι το «χιτ» του φετινού χειμώνα με το μυθιστόρημα του Μισέλ Φάις, όπου πρωταγωνιστεί ως αθέατος ήρωας,και με την αναμενόμενη έκδοση του β΄ τόμου του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ»...

Μα ο Περισσός εφαρμόζει την πολιτική που θα εφάρμοζε ο Ζαχαριάδης! Πρόκειται λοιπόν για τυπική διαδικασία πια, άπαξ και αποκατέστησε τον Στάλιν, να αποκαταστήσει και το κακέκτυπό του. Οσο για τη λογοτεχνία, εγώ πάντως δεν μπορώ να τον δω ως τραγικό ήρωα, τον Ζαχαριάδη... Και είναι λάθος να θεωρούμε ότι εκείνη η εποχή τέτοιους ηγέτες ζητούσε. Οχι. Δεν ζητούσε τυχοδιώκτες. Ο Ζαχαριάδης προσπάθησε να φέρει ακόμα και τον ίδιο τον Στάλιν μπροστά σε τετελεσμένα ξεκινώντας τον Εμφύλιο. Ενώ από τη στιγμή που έγινε η Γιάλτα και ο Στάλιν δεν αντέδρασε, ήταν ολοφάνερο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να του δοθεί η παραμικρή βοήθεια. Αυτό που έκανε, λοιπόν, ήταν πέρα και από εγκληματικό λάθος.

Με αφορμή πάντως την επικείμενη δημοσίευση του αρχείου της Ελλης Παππά, ο Περισσός έχει ανοίξει μέτωπο προχωρώντας σε δημοσιεύσεις που φαίνονται να αντικρούουν τις θέσεις της...

Ο Περισσός έχει λυσσάξει να προκαταλάβει την Ιστορία και ανοίγει φακέλους από την εποχή που πολλοί στο κόμμα χαφιεδολογούσαν. Οταν κάποιος δημοσιεύει όλα τα αρχεία του, αυτό συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα της σύγχρονης Ιστορίας. Ενώ όταν από τους φακέλους που διατηρεί κλειστούς διαλέγει επιλεκτικά κάποια έγγραφα, το κάνει απλώς για να σπιλώσει διάφορα ονόματα. Εφαρμόζει δηλαδή τις μεθόδους κάθε Ασφάλειας, της ΚΥΠ, της CΙΑ, της Στάζι, της Κα Γκε Μπε...

Είστε έτοιμος να αντέξετε αυτά που πιθανόν θα πει το ΚΚΕ για τη μητέρα σας;

Είμαστε υποχρεωμένοι άραγε να πιστέψουμε τον μηχανισμό που βασίστηκε στο μεγαλύτερο ψέμα του 20ού αιώνα; Τον Υπαρκτό, δηλαδή, που όταν τελικά έσκασε σαν τεράστια φούσκα το 1989, αποδείχθηκε ότι μόνο με σοσιαλισμό δεν είχε σχέση και ότι επρόκειτο για καθεστώτα που τα πιο πολλά κανείς δεν θέλει να θυμάται...

«Μη παρωπιδοφόρος Αριστερός»
Οργανωθήκατε στον Ρήγα Φεραίο, εκλεγήκατε στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εσ. το 1978, απενεργοποιηθήκατε από το κόμμα το 1984, δεν πιστέψατε στον Ενιαίο Συνασπισμόούτε είδατε με καλό μάτι τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Δημοκρατική Αριστερά.Ορίζετε,παρ΄ όλα αυτά,τον εαυτό σας ως αριστερό;

Λέω πάντα ότι ανήκω στη μη παρωπιδοφόρο Αριστερά. Πρέπει όμως να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει να είσαι αριστερός το 2010. Δεν μπορούμε συνεχώς να

Ο Περισσός είναι το Jurassic Ρark: το μόνο μέρος όπου επιβιώνουν οι δεινόσαυροι

Το ΚΚΕεφαρμόζει τις μεθόδους κάθε ασφάλειας, της CΙΑ, της Στάζι, της Κα Γκε Μπε

ανακυκλωνόμαστε με τους διάφορους Αλαβάνους που αποτυγχάνουν οικτρά ή τους Κουβέληδες και άλλους που έχουν ξεπηδήσει μέσα από τα σπλάγχνα σταλινικών σχηματισμών.

Τι μπορεί να κάνει ένας αριστερός σήμερα;

Τι άλλο από το να αντισταθεί σε διάφορα πράγματα, αλλά φυσικά όχι κλείνοντας την Πανεπιστημίου. Επί 25 χρόνια έπεφτε το αεροπλάνο και εμείς χαζεύαμε τη θέα, ακόμα και όταν γενικεύτηκαν η διαφθορά και το φαγοπότι. Τώρα που έπεσε, όλη η Ελλάδα ψάχνει να δει πού βρίσκεται, γιατί σε τούτη τη χώρα υπάρχει αδυναμία εντοπισμού ακόμα και του στόχου. Μόνο για τον Περισσό είναι όλα πανεύκολα: αποδεικνύει πάντα το ζητούμενο διά του ζητουμένου και βρίσκει τη λύση. Δεν είναι παρά ένας μηχανισμός που για τα μάτια ξορκίζει τον καπιταλισμό. Ο Περισσός δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη Αριστερά. Είναι κόσμοι τελείως ξένοι μεταξύ τους. Ο Περισσός είναι το Jurassic Ρark: το μόνο μέρος όπου επιβιώνουν οι δεινόσαυροι.


«Μεγάλωσα με τη Διδώ και τα γράμματα της Ελλης από τη φυλακή »

Βγήκατε από τη φυλακή όταν ήσασταν τριών χρονών,ενώ η μητέρα σας έμεινε μέχρι τα Χριστούγεννα του 1963, δηλαδή μέχρι τα δώδεκά σας. Πώς διαμορφωθήκατε πνευματικά και πολιτικά;

Διαμορφώθηκα κυρίως από τη Διδώ και όλους τους διανοούμενους που μπαινόβγαιναν στο σπίτι της. Μου έκαναν εντύπωση λ.χ. ο Βάρναλης, η Γαλάτεια Καζαντζάκη, ο Τάσος Βουρνάς... Η Ελλη ζωγράφιζε στη φυλακή και μου έστελνε εκείνα τα παραμυθάκια με τον καλό μπαμπά λιοντάρι και το λιονταράκι (σ.σ.: «Γράμματα στο γιο μου 1955-1962») κι εγώ διάβαζα για το τεράστιο χταπόδι του Βερν και τον σκύλο των Μπάσκερβιλ με τη φωσφορίζουσα μουσούδα. Επειτα ο Βουρνάς μου μίλησε για την «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροΐδη κ.ο.κ. Η Διδώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αποκτήσω εικονοκλαστικό πνεύμα και όχι εικονολατρικό. Διότι άκουγα μεν από τους πάντες διάφορα ηρωικά και πένθιμα, αλλά εκείνη μου μιλούσε για τη διαγραφή της από τον Ζαχαριάδη (το 1947, επειδή έγραψε ότι οι ΗΠΑ θα έπαιρναν τη σκυτάλη από τη Βρετανία στα ελληνικά πράγματα). Και μου έλεγε ότι «αν είναι να ασχοληθείς με την πολιτική θα πρέπει να κλείσεις τη μύτη σου». Το ήξερα από μικρός ότι η πολιτική, ακόμα και μέσα στην Αριστερά, βρωμάει.

Τι αισθανθήκατε όταν διαβάσατε τις «Μαρτυρίες...» της μητέρας σας, που τώρα βγήκαν στο φως;

Για μένα τα περισσότερα είναι γνωστά και δεν με εκπλήσσουν, τόσα πολλά που είχα ακούσει κοντά της και τόσα που είχαν δει τα μάτια μου. Οι ιστορικοί βέβαια θα βρουν πράγματα που δεν τα περίμεναν, κυρίως σχετικά με το κομματικό παρασκήνιο αλλά όχι τόσο για τον Νίκο Μπελογιάννη. Η ειρωνεία είναι ότι ξέρουμε λίγα για εκείνον, σχεδόν τίποτα για τη σχέση του λ.χ. με τον Αρη Βελουχιώτη. Και η Ελλη ήξερε μόνο όσα εκείνος της είχε πει στους έξι μήνες της γνωριμίας τους και έπειτα τα λίγα που έμαθε από τα ξαδέλφια του.

Ασχολείστε αυτόν τον καιρό με την αποκατάσταση ενός ανέκδοτου και ανολοκλήρωτου μυθιστορήματος της Διδώς Σωτηρίου. Σε ποιο βαθμό επιμεληθήκατε την πολιτική διαθήκη της Ελλης Παππά;

Με της Ελλης τα βιβλία δεν ασχολήθηκα ποτέ. Τα επεξεργαζόταν η ίδια μέχρι τέλους, προχωρούσε σε αυτοεκδόσεις ή (παλιά) τα έδινε σε εκδότες που της τα χαντάκωναν. Επειτα, το να διαβάσω λ.χ. το «Ο Πλάτωνας και η εποχή μας» ήταν κινέζικο μαρτύριο για μένα. Την πολιτική της κατάθεση δεν την είχα διαβάσει λοιπόν. Και δεν το διάβασα ούτε όταν αποφάσισε το 1995, στα 75 της, και την έδωσε με συμβολαιογραφικό έγγραφο στο Μουσείο Μπενάκη. Είχα τρεχάματα με τη συγχωρεμένη τη γυναίκα μου. Οταν μετά τον θάνατο της Ελλης τον περασμένο Οκτώβριο αποφασίστηκε η έκδοση, όλα τα ανέλαβε το Μπενάκη.

Γιατί κατά τη γνώμη σας δεν ήθελε να δημοσιεύσει την πολιτική της κατάθεση όσο ζούσε;

Το πιθανότερο είναι, επειδή αναφέρεται σε νωπές ιστορίες της περιόδου 1950-52 και κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν ήθελε να ξαναμπεί σε αντιπαραθέσεις. Μιλάει λ.χ. για «κακούς δαίμονες» και αναφέρει τον Αντώνη Μπριλλάκη, μιλάει για το μίσος του Βαβούδη και την προσπάθεια δυσφήμησης του Νίκου πριν από τη σύλληψή του κ.ο.κ.

Κουβαλάτε βαρύ όνομα και βαριά κληρονομιά.Πρέπει να δεχτήκατε ασφυκτικές πιέσεις να παίξετε διάφορους ρόλους αντάξιους των γονιών σας...

Με αυτό το όνομα, δεν μπορούσα παρά να είμαι εξαρχής προσαρμοσμένος σε μια κατάσταση. Ακριβώς όμως επειδή δεν είχα όρεξη να παίξω τους ρόλους που λέτε, αποφάσισα από πολύ νωρίς να μην ακολουθήσω Θεωρητική Κατεύθυνση, άλλωστε μου άρεσε η Χημεία. Είχα καταλάβει ότι ο διανοούμενος είναι οχληρός για τις ηγεσίες των σταλινικών κομμάτων, διότι κάποια στιγμή θα διαφωνήσει. Ηξερα επίσης εξαρχής να κρατάω σε απόσταση ανθρώπους και μηχανισμούς που θεωρούσα βλαβερούς. Δεν εφάρμοσα το «μακριά κι αγαπημένοι», αλλά το «όξω και μακριά». Και φυσικά το θείο δώρο για μένα ήταν η διάσπαση. Θυμάμαι εκείνο το πρωινό. Η Διδώ ξυπνώντας έβαζε πάντα να ακούσει «Φωνή της Αλήθειας», τον σταθμό των πολιτικών προσφύγων, και έπειτα ΒΒC και Ντόιτσε Βέλε. Αλλά εκείνη την ημέρα, αντί για τη φωνή που ζητούσε την απελευθέρωση του συντρόφου Γρηγόρη Φαράκου, άκουσε να καταγγέλλεται ο Κολιγιάννης- ήταν το διάγγελμα της διάσπασης- και πήγε να βάλει τα κλάματα. Εγώ της είπα «επιτέλους» και προς αυτή την κατεύθυνση ακουγόταν και η Ελλη στην κάρτα που μας έστειλε από τα Γιούρα. Επειτα έγινε και η εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία οπότε φάνηκε σε όλους ότι υπήρχαν δυο γραμμές... Η διάσπαση λοιπόν του ΚΚΕ μπορεί να ήταν οδυνηρή για την Αριστερά, εμένα όμως μου επέτρεψε να είμαι αριστερός χωρίς να είμαι σταλινικός.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Χείμαρρος Κον Μπεντίτ για την κρίση και την Ελλάδα

Από το: ΕΘΝΟΣonline

Αστραψε και βρόντηξε κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ για την οικονομική κρίση και την Ελλάδα, στην τοποθέτησή του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την πρώτη ομιλία της "Κατάστασης της Ενωσης" από τον Μπαρόζο.

Ο Κον Μπεντίτ, αφού πρώτα χαρακτήρισε τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως "απολύτως απόντες", άσκησε κριτική για τη συνολική απουσία πρωτοβουλίας από την Κομισιόν στο θέμα της Ελλάδας προκαλώντας εκνευρισμό στον πρόεδρο της Κομισιόν.

Χείμαρρος Κον Μπεντίτ για την κρίση και την Ελλάδα

Συγκεκριμένα, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ανέφερε ότι: "Γνωρίζατε χρόνια πριν από την κρίση για το πρόβλημα της Ελλάδας και δεν κάνατε καμία επίσημη παρέμβαση. Πηγαίνατε στις εκκλησίες, προσευχόσασταν και πιστεύατε ότι θα λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας. Δεν λύθηκε όμως. Μετά ασκήσατε, ασκήσαμε όλοι σαν πλειοψηφία, ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό που έκανε όσα λάθη έκανε και η ελίτ της χώρας.

Εξοπλισμοί
Ομως αυτή την ώρα κύριε Μπαρόζο, που ασκείται πίεση στους Ελληνες για να τα καταφέρουν, δεν σας άκουσα να σχολιάζετε το γεγονός πως τον Αύγουστο εκπρόσωποι της γαλλικής και της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας είχαν διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για να συνεχιστεί η πώληση οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα".

  • Οργισμένες ήταν πολλές αντιδράσεις ευρωβουλευτών και εναντίον της πολιτικής Σαρκοζί με τις καταστροφές των καταυλισμών των Ρομά και τις απελάσεις, κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας για το θέμα των Ρομά, ενώ έντονη κριτική ασκήθηκε και στην Κομισιόν η οποία κατηγορήθηκε από τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους και την Ενωτική Αριστερά για "στάση υπεκφυγής".

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Διώκεται για κακούργημα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Από τα: Νέα on line

Ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, με την κατηγορία της απιστίας, ασκήθηκε σε βάρος του νομάρχη Θεσσαλονίκης, και υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Η δίωξη, που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αφορά στην υπόθεση των απευθείας αναθέσεων σε τουριστικά γραφεία για τη μεταφορά μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία κινήθηκε μετά από μήνυση που είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο του 2006 ο τότε υποψήφιος νομάρχης -με τον ΛΑ.Ο.Σ.- Δημήτρης Τσιπίδης.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση και ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, και του αντινομάρχη, Γιώργου Τσαμασλή, και για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος σε βάρος των εκπροσώπων των εν λόγω εταιρειών.

Ωστόσο, η δικογραφία επεστράφη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία, λόγω «της μεγάλης ελάττωσης της δημόσιας περιουσίας».

Η υπόθεση αφορά στη μεταφορά μαθητών στους νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών και Δράμας και σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης γίνεται λόγος για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.

«Δεν εισάγει λόγο άρσης ή εξάλειψης του αξιόποινου των αδικημάτων που αφορούν τις καταρτίσεις των συμβάσεων, αλλά σκοπός του νόμου ήταν να εγκριθούν οι υπογραφές που καταρτίστηκαν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο βούλευμα.

Στο ίδιο βούλευμα μνημονεύεται το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο γίνεται λόγος για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η νομαρχία Θεσσαλονίκης κατά το σχολικό έτος 2004 - 2005 δαπάνησε 2.253.623 ευρώ πάνω από την προβλεπόμενη πίστωση για την προκηρυχθείσα σύμβαση. Το έτος 2005 - 2006 η υπέρβαση ανήλθε σε 4.905.783 ευρώ.

Το έτος 2006 - 2007 η υπέρβαση ανήλθε σε 4.113.972 ευρώ. Το σχολικό έτος 2005 - 2006 η νομαρχία ανέθεσε απευθείας εννέα δρομολόγια με ανώτατη επιτρεπόμενη ημερήσια δαπάνη της τάξεως των 857 ευρώ με την τιμή των 2.795 ευρώ, δηλαδή υπέρβαση της τάξεως του 300% (σελίδα 29 του πορίσματος), ενώ κατά το ίδιο σχολικό έτος ανέθεσε απευθείας δρομολόγια μεταφοράς μαθητών στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, έναντι ποσού 2.000 ευρώ ημερησίως, ενώ η ανώτατη επιτρεπόμενη δαπάνη ανέρχεται σε 262,02 ευρώ.

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...



Τα νέα μέλη της κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Γιώργος Παπανδρέου

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος
υπουργός Επικρατείας και Επενδύσεων: Χάρης Παμπούκης

Υπουργείο Εσωτερικών Προεδρίας:
Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
υφυπουργός: Γ. Ντόλιος
υφυπουργός: Θ. Τζάκρη

Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός: Τάκης Ρήγας στον τομέα του Εμπορίου
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας στον τομέα των Επενδύσεων

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
υφυπουργός: Κουσελάς Δημήτρης

Υπουργείο Εξωτερικών
υπουργός: Δημήτρης Δρούτσας
αναπληρωτής υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα
υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης
υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Υπουργός: Βαγγέλης Βενιζέλος
αναπληρωτής υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης

Υπουργείο Εργασίας:
υπουργός: Λούκα Κατσέλη
Αναπληρωτής υπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης
υφυπουργός: Β. Κεγκέρογλου
υφυπουργός: Άννα Νταλάρα

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
Υπουργός Χρήστος Παπουτσής
υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά
υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
υφυπουργός: Γιάννης Πανάρετος

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Δημήτρης Ρεππας
υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας
υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

Υπουργείο Υγείας Διατροφής και Άθλησης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης
υφυπουργός Χρ. Αηδόνης

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Σκανδαλίδης
υφυπουργός: Μιλένα Αποστολάκη
υφυπουργός Ι. Κουτσούκος

Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών
Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη
Αναπληρωτής υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
υφυπουργός: Μανιάτης Γιάννης
υφυπουργός: Μωραΐτης Θάνος

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Χάρης Καστανίδης

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τα μέσα ενημέρωσης: Τηλέμαχος Χυτήρης
υφυπουργός Γ. Νικητιάδης

Υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών και Νήσων
Υπουργός: Γιάννης Διαμαντίδης
υφυπουργός: Ελπίδα Τσουρή

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γιώργος Πεταλωτής


Τη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει ο Μιχάλης Καρχιμάκης

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ Ν.Δ. ΚΑΙ ΧΟΝΤΡΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΒΑΡΔΑ!!!!!!

Γιώργος Κ. Κρόγιας

Αντιλαμβανόμενοι στη Ν.Δ. ότι οι δηλώσεις του πριν λίγες μέρες αποτελούν κόλαφο που ξεσκεπάζει την απύθμενη αντιμνημονιακή υποκρισία Σαμαρά, τον έβαλαν σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο να δηλώσει: "Είμαι φίλος του κ. Σαμαρά και όχι σύμβουλός του - επομένως, ό,τι λέω είναι δικές μου, προσωπικές απόψεις".

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙΝΕ ΤΗ Ν.Δ. ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΡΔΑ.
ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ... ΧΟΝΤΡΑ ΨΕΜΑΤΑ!

Ο κ. Βάρδας ήταν στην επίσημη συνάντηση Σαμαρά, ως Σύμβουλός του, με την Τρόικα στα τέλη Ιουλίου!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, 29/7/2010: "Την οικονομική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, με έμφαση στην ανάγκη αναπτυξιακών πολιτικών και λήψης αντισταθμιστικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, ανέλυσε στους εκπροσώπους της τρόικας ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες στη Ρηγίλλης... Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., αρμόδιος για εσωτερικά θέματα, Σταύρος Δήμας, οι αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης, οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά Θόδωρος Βάρδας, Γιάννης Μουρμούρας και Χρύσανθος Λαζαρίδης, και η γραμματέας της ομάδας παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος στήριξης, οικονομολόγος Ελένη Ρωμαΐδου..."


Διαβάστε επίσης στην συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στην "Παραπολιτική" τι λέει για την υποκρισία του Σαμαρά:
"Ο οικονομικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά κ.Βάρδας, είπε κάτι πολιτικά πρωτόγνωρο, ότι αν χρειάζονταν 181 ψήφους, η Ν.Δ θα ψήφιζε "ναι". Τι σημαίνει αυτό; Ψηφίζω γιατί πιστεύω, γιατί δεν πιστεύω ή demi ; Κρατάω για τον εαυτό μου το δικαίωμα της άρνησης ώστε να μπορώ αύριο να αρθρώσω μια ανάλογη πολιτική; Γι' αυτό χάνει την αξιοπιστία της η Πολιτική. Ψηφίζω σημαίνει ότι θα το κάνω και με 150 και με 180 και με 300. Το ίδιο κι όταν δεν ψηφίζω."

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ 1996 !!!

Πανίκας: "Μια έδρα προσπαθεί να πάρει η Ν.Δ." !!!!

Γιώργος Κ. Κρόγιας


Με τόσα που είπε χθες στο MEGA ο Πανίκας, που να το "πιάσουμε"...
Αναγκάστηκα να γυρίσω πίσω το βίντεο για να καταλάβω ακριβώς τι είπε.
Καλά λέει το λέει ο σοφός λαός: "Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια"*
Ο, κατά τα άλλα συμπαθής Πανίκας, εκτός από το ότι είναι "πληγωμένος με την κουβέντα που είχε με τον Σαμαρά", αισθάνθηκε και την ανάγκη να μοιραστεί μαζί μας και το ότι:
"Μια έδρα (Περιφέρεια δηλαδή) προσπαθεί να πάρει η Ν.Δ. και μια-δυο άλλες outsider"...!
To βίντεο εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=CGPAPDVooOA
Αυτό το "προσπάθεια" με έβαλε και σε σκέψεις για την κίνηση Καρατζαφέρη.
Ίσως είδε πως η "προσπάθεια" δεν ευοδώνει τελικά και ο "έλεγχος" που επιχειρήθηκε από Σαμαρά στο ψηφοδέλτιο Ψωμιάδη, του έδωσε την αφορμή που έψαχνε, για να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια...
Σε τέτοια ζητήματα, θεωρώ πολύ πιο "παίχτη" τον Καρατζαφέρη (που πάντα κινείται εκ του ασφαλούς).

* Για να μην παρεξηγηθώ, δεν πιστεύω ότι ο Πανίκας είναι τρελός, αλλά "μικρός".

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Θ. Βάρδας για "Μνημόνιο" και "Πολιτικό Κόστος"

Ακούστε με προσοχή τον Θ. Βάρδα, σύμβουλο του Σαμαρά για οικονομικά θέματα, τι λέει στις 31/8/10 για την ψήφιση το "Μνημονίου" και το "πολιτικό κόστος":

"Είναι βέβαιο ότι εάν έπρεπε να ψηφίσουν 181, η Νέα Δημοκρατία θα "έβαζε πλάτη" και θα ψήφιζε το μνημόνιο, και θα έπαιρνε και το πολιτικό κόστος"!!!


Ακούστε τον, επίσης, τι έλεγε στις 01/09/09 για το "πολιτικό κόστος" κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων.
"Έχουμε καταλάβει πλέον πως το πρόβλημα της Οικονομίας δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτικό καθαρά. Είναι δηλαδή ο φόβος του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ. Όταν κυβερνάει κάποιος φοβάται να πάρει τα σωστά μέτρα, γιατί φοβάται ότι ο άλλος που είναι απέναντι στην αντιπολίτευση, θα του πάει κόντρα για να χαϊδέψει αυτιά και να κερδίσει ποσοστά δημοσκοπικά.... ...Δεν θέλει και η Αντιπολίτευση να συμμετάσχει γιατί λέει "άστους, ξέρουμε ότι τίποτε δεν θα κάνουνε, και σε 3-4 χρόνια θα αντιστραφούν τα δημοσκοπικά αποτελέσματα και θα βγούμε εμείς στην κυβέρνηση"!!!!!!!!!!


Το βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=7OCu0hHJWws

Την υπέρβαση κ. Βάρδα και κ. Σαμαρά, την έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.
Δεν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος και κοιτάμε να σώσουμε την χώρα.

Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο





Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Χρόνια πολλά

Από το:E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α

Ήμασταν όλοι καθισμένοι γύρω από το μεγάλο τραπέζι για το κυριακάτικό φαγητό.
Είχαμε αποφάει όταν αρχίσαμε να συζητάμε «περί τα πολιτικά» όπως χαρακτηριστικά έλεγε η μητέρα μου.
Θυμάμαι σαν και τώρα που μας μίλησε για το πώς επέλεξε για πρώτη φορά να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και για το πόσο ευτυχής ένοιωσε όταν ύστερα από λίγα χρόνια – το 1981 – ο Αντρέας «έβαλε τη δεξιά στο χρονοντούλαπο».
Δεν είχε ιδέα τι έγραφε η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη (την οποία εμείς σαν νεαροί αναλύαμε και είχαμε σαν ευαγγέλιο).
Είχε όμως πλήρη γνώση για το τι βίωσε σαν κοπέλα μετεμφυλιακά και τι χάραξε στο μυαλό της ο λόγος και η πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου.



«Πιτσιρίκα στο κυτοποιΐο του Καρύδη, στη Χαροκόπου κοντά, μπλέχτηκα με την Αριστερά.
Μικρούλα, που καλά- καλά δεν είχα δικαίωμα να εργάζομαι και όταν ερχόταν ο έλεγχος εργασίας με κρύβανε μέσα σε κάτι τεράστια χαρτόκουτα.
Σιγά – σιγά έφτασα να φωνάζω με το «χωνί» στις γειτονιές των Πετραλώνων, του Ρουφ και των Σφαγείων.
Κινδύνεψα πολλές φορές από τους Γερμανούς και τους Χίτες του Θησείου.
Πόλεμος, κατοχή, δεκεμβριανά και μετά οι διώξεις, τα πολιτικά φρονήματα και οι κλειστές πόρτες στην εργασία.
Ακόμα και στις φάμπρικες σου ζητούσανε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.
Και έρχεται ο Ανδρέας.
Και αντί για το πούλημα που φάγαμε, για τις αποχές από τις εκλογές και για τις θυσίες και για τα βάσανα μιας λαϊκής πλειοψηφίας που «δικοί» και ξένοι την μετατρέπανε σε μειοψηφία, έρχεται και μας δίνει το χέρι και μας ζητάει να πάμε για την Αλλαγή.
Δεν άκουσα άλλο τα λόγια τους, τα δυσνόητα κομματικά τσιτάτα που αραδιάζανε και πήγα με το ΠΑΣΟΚ.
Και είδαμε πρόοδο και ευημερία οι αδύναμοι.
Νοιώσαμε κάποιοι επιτέλους.
Χωρίς το βραχνά του χωροφύλακα, χωρίς να διπλώνουμε την εφημερίδα για να μη φαίνεται ποια είναι. Δημοκράτες κι αριστεροί φτάσανε να μπαίνουν ακόμη και στην αστυνομία ή το στρατό!!!
Ο Παπανδρέου τις πράξεις και το κόμμα τα φούμαρα.
Δε με συγχωρήσανε που έφυγα, αλλά ούτε κι εγώ τους συγχώρησα.
Το ίδιο και τόσος κόσμος, ΕΑΜίτες που πέρασαν στην πλευρά του Παπανδρέου.
Κι άμα τους ακούτε να λένε εμείς είμαστε η αριστερά, να μην τους την αφήνετε για δική τους.
Εμείς είμαστε η Αριστερά, γιατί είμαστε καθαροί και γιατί πετύχαμε αυτό που ήθελε ο απλός λαός»!

Αυτά περίπου μας έλεγε η σοφή μάνα, που μετά βίας “έβγαλε” (sic) την Τετάρτη δημοτικού.
Η ιστορία της όμως συνεχίστηκε και συμπληρώθηκε κάμποσα χρόνια μετά, που πάει να πει πριν 20-30 ημέρες από σήμερα.
Με λιγότερο κέφι – καθώς υποφέρει από τους πόνους που της προκαλεί το κάταγμα σε έναν από τους σπονδύλους της – και με περισσότερη ανησυχία και περισυλλογή κλείνει την «πολιτική» της αφήγηση…

«Βρε Στέφανε είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα;
Μου κόψανε από τη σύνταξη!
Τώρα που όλα πέσανε πάνω στο Γιώργο και όλοι μουρμουράνε, μην αφήσετε να πάει χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια.
Να τον στηρίξετε με νύχια και με δόντια γιατί τα ακούω στο «Μέγκα».
Εγώ κάνω το καθήκον μου και ζητάω απόδειξη από τον Θ. (τον γιατρό).
Πενήντα χωρίς, ογδόντα με απόδειξη»…

Έπρεπε να μου τα είχες πει ρε μαμά για τον Θ…. θα τον κανόνιζα καλά… (της «έκανα»)

Τα ακούς κι εσύ ρε Γιωργό;
Ακούς αυτά που λέει η υπερογδοντάχρονη γριά;

Χρόνια πολλά!

Ιδρυτική Διακύρηξη 3ης Σεπτέμβρη

Από τη : Νεολαία ΠΑΣΟΚ

papandreoupasokΗ τραγωδία της Κύπρου καθώς και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για το έθνος, τόσο από την αδίστακτη επεκτατική πολιτική του Πενταγώνου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ όσο και από την προσπάθεια της αμερικανοκίνητης χούντας να μετατραπούν οι ένοπλες δυνάμεις μας αποκλειστικά σε όργανο αστυνόμευσης του Ελληνικού χώρου, κυριαρχούν στη σκέψη κάθε Έλληνα. Όμως η ενότητα του Λαού στην απόφασή του να αντιμετωπίσει ανυποχώρητα τον εξωτερικό κίνδυνο και κάθε επιβουλή ενάντια στην ακεραιότητα της εθνικής μας παρουσίας, δε δικαιώνει την απραξία της κυβέρνησης σε τρεις κρίσιμους τομείς: την τιμωρία των ενόχων της επταετίας, της σφαγής του Πολυτεχνείου και της Κυπριακής τραγωδίας, την κάθαρση του κρατικού μηχανισμού και την πλέρια αποκατάσταση των θυμάτων της κατοχής. Είναι βαθιά η ανησυχία του Ελληνικού λαού, γιατί οι επαγγελίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση ομαλής πολιτικής ζωής θα αποτελέσουν λόγια κενά περιεχομένου αν δε συνοδευτούν το γρηγορότερο δυνατό από την τιμωρία, την κάθαρση και την αποκατάσταση. Λέγεται ότι δεν ήρθε η ώρα. Ότι τώρα προέχει το εθνικό θέμα. Μα το επιχείρημα δεν ευσταθεί. Πως είναι δυνατό να παραμένουν σε θέσεις κρίσιμες για το έθνος εκείνοι που ευθύνονται για την εθνική συμφορά; Ακριβώς γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε αποφασιστική καμπή, ακριβώς για αυτό το λόγο, πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος στην τιμωρία, την κάθαρση και την αποκατάσταση. Για να προστατέψουμε το έθνος, για να ανοίξουμε το δρόμο που οδηγεί στην αδέσμευτη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία.

Σ’ αυτά τα πλαίσια πρέπει να ερμηνευτεί και η δικιά μας απόφαση να προχωρήσουμε σήμερα σε μια πολιτική πράξη, στη διακήρυξη των βασικών αρχών και στόχων ενός νέου πολιτικού Κινήματος, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Μόνο με την ενεργό πολιτική παρουσία των πολιτών, απ άκρου εις άκρο της Ελλάδας, θα εξασφαλιστούν τόσο η εθνική μας ανεξαρτησία όσο και η λαϊκή κυριαρχία. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την παθητική αναμονή στην ενεργό λαϊκή παρουσία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας.

Η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της Πατρίδας μας. Τα επτά μεσαιωνικά χρόνια που πέρασαν με τη στυγνή στρατιωτική δικτατορία και η τραγωδία της Κύπρου δεν αποτελούν παρά μια ιδιαίτερα σκληρή έκφραση της εξάρτησης της Ελλάδας από το ιμπεριαλιστικό κατεστημένο των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ. Μεταβλήθηκε η Ελλάδα σε προχωρημένο πυρηνικό φυλάκιο του Πενταγώνου, για να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά τα στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων. Διαβρώθηκε ο κρατικός μηχανισμός, οι ένοπλες δυνάμεις, τα κόμματα, ο συνδικαλισμός, η πολιτική ηγεσία του τόπου έτσι, ώστε να καταστεί δυνατή η επιβολή ξενοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας, όταν αυτό κρίθηκε πως συνέφερε την Ουάσιγκτον. Επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία για να ανακοπεί η πορεία του Λαού μας προς τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία. Προκλήθηκε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και ακολούθησε η βάναυση τουρκική εισβολή στην Κύπρο, για να διχοτομηθεί η μεγαλόνησος και να αποτελέσει τελικά ένα νέο στρατιωτικό ορμητήριο των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο.

Μεταβλήθηκε η πατρίδα μας σε ξέφραγο αμπέλι, για να διαβρωθεί η οικονομία μας από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις των Η.Π.Α. και της Δύσης, με τη συνεργασία πάντα του ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου. Για να μαραθεί η ελληνική ύπαιθρος, για να μην αποδίδει ο ιδρώτας του αγρότη, για να συνεχιστεί η μετανάστευση, η προσφορά φτηνής εργασίας στην πρωτεύουσα, μα και στην ξενιτιά, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τον Καναδά.

Η πορεία προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Έλληνα εργαζόμενου πρέπει να ανακοπεί. Αντίθετα πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας.

Ανακοινώνουμε σήμερα την εκκίνηση ενός νέου πολιτικού Κινήματος που πιστεύουμε ότι εκφράζει τους πόθους και τις ανάγκες του απλού Έλληνα, ενός Κινήματος που να ανήκει στον αγρότη, τον εργάτη, το βιοτέχνη, το μισθωτό, τον υπάλληλο, στη θαρραλέα και φωτισμένη νεολαία μας. Τους καλούμε να πυκνώσουν τις τάξεις του. Να στελεχώσουν και να συμμετάσχουν στην κατεύθυνση ενός Κινήματος που θα προωθήσει ταυτόχρονα την εθνική μας ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική απελευθέρωση και τη δημοκρατία σ’ όλες τις φάσεις της δημόσιας ζωής.

Βασικός κυριαρχικός στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του Έθνους και στην υπηρεσία του Λαού. Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ’ όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν. Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία, σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του Λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας. Και βέβαια πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει και από το στρατιωτικό και από το πολιτικό ΝΑΤΟ. Και βέβαια πρέπει να ακυρωθούν όλες οι διμερείς συμφωνίες που έχουν επιτρέψει στο Πεντάγωνο να μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο για την προώθηση της επεκτατικής του πολιτικής. Μα πίσω από το ΝΑΤΟ, πίσω από τις αμερικάνικες βάσεις είναι οι μονοπωλιακές πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα ντόπια υποκατάστατά τους. Για αυτό η κοινωνική απελευθέρωση, ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, αποτελεί το θεμέλιο λίθο του Κινήματός μας. Για να απολαμβάνει ο αγρότης το προϊόν του ιδρώτα του και της γης του, για να απολαμβάνει ο εργάτης, ο βιοτέχνης, ο μισθωτός, ο υπάλληλος, ο απλός Έλληνας, το προϊόν του μόχθου του. Για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η εντυπωσιακή εισοδηματική ανισότητα ανάμεσα σε γεωγραφικές περιφέρειες και κοινωνικά στρώματα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη Ελλάδα. Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να συμμετέχει ενεργά ο Λαός στον προγραμματισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής πορείας της Χώρας. Για να εξασφαλιστεί η εργασία και η κατοικία σε όλους τους Έλληνες. Για να καταργηθούν τα προνόμια των λίγων στην ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Για να προστατευτούν η μητέρα, το παιδί, τα γερατειά. Για να κατοχυρωθεί η κοινωνική και η οικονομική ισότητα των δύο φύλων. Για να ελευθερωθεί η σκέψη και να γίνει η παιδεία κτήμα όλων των Ελλήνων.

Η σημερινή διακήρυξη των αρχών του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος αποτελεί εκκίνηση για την ίδρυση, στελέχωση και θεμελίωση ενός Κινήματος που θέλουμε να αποτελέσει το φορέα όλων των γνήσια προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας. Κάνουμε έκκληση αυτές οι δυνάμεις ενωμένες να προχωρήσουν στον αγώνα. Θεμελιακή αρχή του Κινήματος είναι η απόλυτα κατοχυρωμένη δημοκρατική διαδικασία από τη βάση μέχρι την ηγεσία με απόλυτη ισοτιμία όλων των μελών που θα το στελεχώσουν. Και το πρόγραμμα και το οργανωτικό σχήμα θα συναποφασιστούν στην πορεία με την ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών του πρώτου συνεδρίου που γρήγορα θα συγκληθεί. Και αυτό στα πλαίσια μιας κατοχυρωμένης δημοκρατικής διαδικασίας.

Έχει ο Λαός μας πικρή πείρα από τους κομματικούς σχηματισμούς του παρελθόντος που στηρίζονταν στη φεουδαρχική σχέση ανάμεσα σε ηγέτες και βουλευτές, ανάμεσα σε βουλευτές και κομματάρχες, ανάμεσα σε κομματάρχες και ψηφοφόρους. Από κομματικούς μηχανισμούς που είχαν αντικαταστήσει τις αρχές, το πρόγραμμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες με το ρουσφέτι και το παρασκήνιο. Καθολικό είναι το αίτημα για πολιτικούς οργανισμούς αρχών, που να τους διακρίνει η ελεύθερη δημοκρατική έκφραση της βάσης, για να δεσμεύεται η ηγεσία στις πολιτικές αποφάσεις και για να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια.

Η σημερινή διακήρυξή μας είναι μια διακήρυξη που είμαστε βέβαιοι ότι αντικατοπτρίζει το πιστεύω, τους πόθους, τις απαιτήσεις, το όραμα του Ελληνικού λαού. Έχει σκοπό να παρακινήσει συζήτηση και προβληματισμό σε εθνικό επίπεδο. Η σημερινή μας διακήρυξη αποτελεί την πυξίδα που θα καθοδηγεί την πορεία μας προς μια νέα, αναγεννημένη, ανθρώπινη, σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα, μια Ελλάδα που να ανήκει στους Έλληνες.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι πολιτικό Κίνημα που αγωνίζεται για τους ακόλουθους στόχους:

  • ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
  • ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο αγώνας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για την εθνική μας αναγέννηση, για μια σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα, στηρίζεται στην αρχή πως η εθνική μας ανεξαρτησία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας, πως η λαϊκή κυριαρχία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της κοινωνικής απελευθέρωσης, πως η κοινωνική απελευθέρωση αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της πολιτικής δημοκρατίας.

Για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα το στρατιωτικό καθεστώς της χούντας, που επιβλήθηκε με το πραξικόπημα της 21 Απρίλη 1967, δεν ήταν παρά μια ιδιαίτερη στυγνή μορφή αποικιοποίησης της Ελλάδας από το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ, με τη συνεργασία του εξαρτημένου δυτικοευρωπαϊκού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου. Ως στόχο είχε την εξυπηρέτηση των στρατηγικών και οικονομικών επιδιώξεων του αμερικάνικου κεφαλαίου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Για αυτό ο αγώνας του Λαού μας αποβλέπει πρώτιστα στην οριστική εξάλειψη των αιτίων που οδήγησαν στη στυγνή δικτατορία της επταετίας. Κι αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να δικαιωθεί αν δεν υπάρξει:

α) Τιμωρία των ενόχων και των βασανιστών της χουντικής επταετίας και των υπεύθυνων της προδοσίας της Κύπρου.

β) Πλήρης αποκατάσταση των θυμάτων της δικτατορίας.

γ) Άμεση ακύρωση όλων των ανελεύθερων και καταπιεστικών έκτακτων μέτρων της χουντικής επταετίας, καθώς και των παρόμοιων νομοθετημάτων των προδικτατορικών κυβερνήσεων.

δ) Εξασφάλιση της ελεύθερης επιστροφής των πολιτικών προσφύγων στην πατρίδα.

ε) Εξυγίανση όλου του κρατικού μηχανισμού.

στ) Εξάλειψη του παρακράτους και του κομματικού κράτους.

ζ) Άμεση ένταξη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας στην υπηρεσία του Έθνους και του Λαού και υποβολή τους σε αποτελεσματικό, πλήρη και συνεχή έλεγχο από τη νόμιμα εκλεγμένη πολιτική ηγεσία.

Για την εξάλειψη του συστήματος που οδήγησε στην ιμπεριαλιστική κατοχή της πατρίδας μας και των συνθηκών που το δημιούργησαν, το διατηρούν και το προστατεύουν, για τη θεμελίωση μιας γνήσιας, αβασίλευτης, αναγεννημένης και σοσιαλιστικής Ελληνικής Δημοκρατίας, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα θέτει ως προϋπόθεση την επίτευξη των ακόλουθων συγκεκριμένων στόχων:

1. Κάθε εξουσία πηγάζει από το Λαό, εκφράζει το Λαό και υπηρετεί το Λαό. Η κοινωνική, οικονομική και πολιτική δομή της δύναμης στη χώρα μας διαρθρώνεται με τρόπο που να αποκλείει την παραβίαση της λαϊκής θέλησης με οποιοδήποτε τρόπο.

2. Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα άμυνας κάθε πολίτη σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης της νόμιμης εξουσίας, κατάργησης του Συντάγματος και υποδούλωσης του Λαού μας.

3. Για τα βασικά δικαιώματα του πολίτη ισχύει ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η ελευθερία γνώμης και έκφρασης, η ελευθερία οργάνωσης για την επίτευξη συλλογικών σκοπών στα πλαίσια του Συντάγματος, το απαραβίαστο των δικαιωμάτων του ατόμου, όχι μόνο κατοχυρώνονται συνταγματικά αλλά και προστατεύονται αποτελεσματικά από τη Δικαιοσύνη που είναι ανεξάρτητη. Η Ελληνική ιθαγένεια δεν αφαιρείται.

4. Εξασφαλίζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινωνική και οικονομική ισότητα των δύο φύλων.

5. Εξασφαλίζεται με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες η άμεση και ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτών στην πολιτική ζωή του τόπου.

6. Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα εργασίας για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες.

7. Ο συνδικαλισμός αποδεσμεύεται από την εξάρτηση της οικονομικής ολιγαρχίας και από την κηδεμονία του κράτους, κατοχυρώνεται ως ελεύθερο και αυτόνομο κίνημα και τίθεται στην υπηρεσία των συμφερόντων του εργαζομένου Λαού.

8. Διαχωρίζεται οριστικά η εκκλησία από το κράτος και κοινωνικοποιείται η μοναστηριακή περιουσία.

9. Η Ελλάδα αποσυνδέεται από τους στρατιωτικούς, πολιτικούς και οικονομικούς συνασπισμούς, που υπονομεύουν την εθνική μας ανεξαρτησία και το κυριαρχικό δικαίωμα του Ελληνικού λαού να προγραμματίζει αυτός την κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική πορεία της χώρας.

10. Η Ελλάδα ακολουθεί δυναμική ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με στόχους: την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας, την κατοχύρωση της αδέσμευτης λαϊκής κυριαρχίας και την καλύτερη δυνατή πραγμάτωση των επιδιώξεων του Ελληνικού Λαού. Ως χώρα που είναι ταυτόχρονα στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο κάνει την παρουσία της αισθητή και στους τρεις αυτούς χώρους. Η αποπυρηνικοποίηση του μεσογειακού και βαλκανικού χώρου, η ουδετεροποίηση της Μεσογείου από τους στρατιωτικούς συνασπισμούς, η σύσφιγξη των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με τους λαούς όλης της Ευρώπης και της Μεσογείου, ως προσφορά και στη διεθνή ειρήνη, η συναδέλφωση των λαών και η δομή όλων των χωρών σε μια πανανθρώπινη και πανελεύθερη Κοινότητα με ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, αποτελούν μόνιμες επιδιώξεις της.

11. Ακυρώνονται οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα της Δύσης και ιδιαίτερα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

12. Επιδιώκεται η κοινωνική απελευθέρωση του εργαζόμενου Ελληνικού Λαού, που μακροπρόθεσμα ταυτίζεται με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Αυτή η πορεία προϋποθέτει για το σήμερα ορατό μέλλον:

α. Την κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού συστήματος στο σύνολό του, των βασικών μονάδων παραγωγής, καθώς και του μεγάλου εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου. Ταυτόχρονα προωθείται συστηματικά η ένταξη των αγροτικών επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς νέας μορφής, με δραστηριότητα που θα επεκτείνεται στην προμήθεια πρώτων υλών και στην επεξεργασία, συσκευασία και διάθεση των προϊόντων τους. Οι οργανισμοί αυτοί θα καταργήσουν το μεσάζοντα που εκμεταλλεύεται το προϊόν του ιδρώτα και της γης του αγρότη. Στη βιοτεχνία προωθείται επίσης η συνεταιριστική εκμετάλλευση.

β. Τον περιφερειακά αποκεντρωμένο κοινωνικό προγραμματισμό της οικονομίας που συνδυάζεται με τον έλεγχο των παραγωγικών μονάδων από τους εργαζόμενους (δηλαδή με την αυτοδιαχείριση) και από τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς. Αρμόδιος κοινωνικός φορέας είναι το κράτος, η περιφέρεια, ο δήμος ή η κοινότητα, ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και τη σημασία της παραγωγικής μονάδας.

γ. Τη διοικητική αποκέντρωση με ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

δ. Το συστηματικό και προοδευτικό κλείσιμο του ανοίγματος ανάμεσα στα κατώτερα και τα ανώτερα εισοδήματα κατά περιφέρεια και επάγγελμα.

ε. Μια οικιστική και πολεοδομική πολιτική που να εξασφαλίζει πολιτισμένη κατοικία σε κάθε Ελληνική οικογένεια.

στ. Μια καινούργια παιδεία για να καταργηθούν οι φραγμοί που εμποδίζουν το πλάτεμα της γνώσης και να δημιουργηθούν ελεύθερα σκεπτόμενοι και κοινωνικά υπεύθυνοι πολίτες. Η παιδεία είναι ευθύνη του κοινωνικού συνόλου. Η ιδιωτική εκπαίδευση καταργείται. Η δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία εξασφαλίζεται ανεξαίρετα για όλους τους Έλληνες, θεσπίζεται εκπαιδευτική πολιτική που να εξασφαλίζει την πλατιά συμμετοχή όλων των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και τη συμμετοχή των σπουδαστών στον προγραμματισμό της παιδείας και στη διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ζ. Την κοινωνικοποίηση της υγείας, που συνεπάγεται τη δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, την προληπτική υγιεινή για όλους τους Έλληνες, την κατάργηση των ιδιωτικών κλινικών και όλων των προνομίων στην παροχή ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών.

η. Ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για υγεία, ατυχήματα, γερατειά και ανεργία, που να επεκταθεί σε όλους τους Έλληνες.

θ. Την προστασία της μητέρας και του παιδιού.

ι. Την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των εθνικών λαϊκών παραδόσεων και τη συμμετοχή ολόκληρου του Λαού στην πολιτιστική εξέλιξη.

Οι οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιδιώξεις του εργαζόμενου Ελληνικού λαού εργατών, αγροτών, μισθωτών, υπαλλήλων, νεολαίας, μικροεπαγγελματιών και βιοτεχνών η θεμελίωση μιας κοινωνίας χωρίς αλλοτρίωση και γραφειοκρατία, θα πραγματοποιηθούν με τη συνεχή λαϊκή επαγρύπνηση, έλεγχο και κινητοποίηση.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα καλεί τον Ελληνικό Λαό να οργανωθεί στις τάξεις του, σε οργανώσεις βάσης, να συμμετάσχει άμεσα στην παραπέρα διαμόρφωση του προγράμματός του, στη λήψη όλων των αποφάσεων και στην ανάδειξη των στελεχών του σε όλα τα επίπεδα. Έτσι θα συνεχίσουμε με νέα ένταση και αποφασιστικότητα τον αγώνα για μια ανεξάρτητη, σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα.