ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Για να μεριάσει ο… βράχος
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
17/09/2010
Με τίτλο «Και στο βάθος… βράχος» το «Ε» πρωτοσέλιδα είχε αναδείξει προ μηνών την «αμαρτωλή» ιστορία της παράκαμψης Λαγκάδας, της οποίας η κατασκευή καθυστερεί 12 χρόνια, εμποδίζοντας την ασφαλή σύνδεση του Πλωμαρίου με το υπόλοιπο νησί. Η παρέμβαση αυτή, που είναι το πρώτο οδικό έργο της Λέσβου που εντάχθηκε στο Δ΄ Κ.Π.Σ., παίρνει πλέον το δρόμο της δημοπράτησης μέσα στους επόμενους μήνες, πιθανόν έως το τέλος του χρόνου, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να γίνει η κήρυξη των προς απαλλοτρίωση περιοχών, τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου όσο και στην περιοχή Πηγαδάκια. Έτσι, εκτός απροόπτου, θα μεριάσει ο βράχος, στον οποίο ήδη έχει «σκοντάψει» το έργο, για να διαβεί ο δρόμος.

Ως κατ’ εξοχήν δείγμα αστοχίας δημόσιου έργου, αλλά και άσκοπης σπατάλης δημόσιου χρήματος, είχαμε παρουσιάσει την προσπάθεια που έγινε να κατασκευαστεί η παράκαμψη της Λαγκάδας, δηλαδή να μονοδρομηθεί σε μια κατεύθυνση ο υφιστάμενος δρόμος και να κατασκευαστεί ένας δεύτερος παρακαμπτήριος στο σημείο που η οδός προς Πλωμάρι περνά μέσα απ’ τα νερά και τα σκιερά πλατάνια, σημείο που αποτελεί ένα απ’ τα δυσκολότερα και πλέον επικίνδυνα οδικά τμήματα του συνόλου των δρόμων της Λέσβου. Η παράκαμψη της Λαγκάδας, που έπεσε πάνω στο βράχο, θα εξυπηρετεί την άλλη κατεύθυνση.

Δύο υποέργα
Με περίπου 13 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, τον προηγούμενο Μάρτιο, με απόφαση της περιφερειάρχη Σοφίας Θεολογίτου και φορέα υλοποίησης τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου το έργο «Βελτίωση κατά τμήματα 2ης Επαρχιακής Οδού (Ντιπίου - Παπάδου - Πλωμαρίου)», που περιλαμβάνει δύο υποέργα, το «Δρόμος Πλωμαρίου - Παπάδου (Λαγκάδα) - Ολοκλήρωση εργασιών παράκαμψης στη θέση “Λαγκάδα”», προϋπολογισμού έξι εκατομμυρίων ευρώ και τη «Βελτίωση οδικού τμήματος 2ης Επαρχιακής Οδού και κατασκευή δύο ισόπεδων οδικών κόμβων σύνδεσής της με δημοτικές οδούς Κάτω Τρίτους - Πηγαδακίων και Περάματος - Πηγαδακίων».
Σε ό,τι αφορά στην παράκαμψη Λαγκάδας, θα κατασκευαστεί δρόμος συνολικού μήκους 1.400 μέτρων περίπου και πιο συγκεκριμένα θα γίνει:
- Παρακαμπτήριος μονής κατεύθυνσης, μήκους 680 μέτρων περίπου, που θα ξεκινά στο τέλος τού ήδη κατασκευασμένου τμήματος και θα τελειώνει στη διασταύρωσή του με την υφιστάμενη επαρχιακή οδό Θέρμα - Παπάδος - Πλωμάρι.
- Βελτίωση για μήκος 700 μέτρων περίπου της υφιστάμενης επαρχιακής οδού Θέρμα - Παπάδος - Πλωμάρι, από τη διασταύρωση της παρακαμπτηρίου μέχρι την περιοχή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται η υφιστάμενη οδός στην περιοχή της Λαγκάδας να λειτουργήσει ως μονόδρομος (μια λωρίδα κυκλοφορίας) με κατεύθυνση από Μυτιλήνη προς Πλωμάρι και η παρακαμπτήρια θα λειτουργεί επίσης με μια λωρίδα κυκλοφορίας, με κατεύθυνση από Πλωμάρι προς Μυτιλήνη.
Για την παράκαμψη Λαγκάδας έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δέσμευσης της ζώνης απαλλοτρίωσης και εκδόθηκε στα τέλη Αυγούστου η σχετική απόφαση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Τα τελικά κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, έχουν σταλεί στην Κτηματική Υπηρεσία για την έκδοση της απόφασης της γενικής γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με την οποία και θα γίνει κήρυξη των απαλλοτριώσεων κι αμέσως μετά μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για τη δημοπράτηση του έργου.


Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ''Ε''

Στα Πηγαδάκια
Αναφορικά με το δεύτερο υποέργο, σημειώνουμε ότι έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση της χάραξης του οδικού τμήματος της 2ης επαρχιακής οδού Θέρμα - Παπάδος - Πλωμάρι. Το συνολικό μήκος του οδικού τμήματος που θα βελτιωθεί ανέρχεται σε 2.287 μέτρα, με αφετηρία τη θέση που βρίσκεται μισό χιλιόμετρο πριν τη διασταύρωση της 2ης επαρχιακής οδού με τη δημοτική οδό Κάτω Τρίτους - Πηγαδάκια και τέλος τη θέση που βρίσκεται μισό χιλιόμετρο περίπου μετά τη διασταύρωση της 2ης επαρχιακής οδού με τη δημοτική οδό Περάματος - Πηγαδακίων. Στο αντικείμενου του έργου περιλαμβάνονται επίσης η κατασκευή δύο ισόπεδων οδικών κόμβων που θα συνδέουν την επαρχιακή οδό με το δημοτικό δρόμο Κάτω Τρίτους - Πηγαδακίων, όπως και την επαρχιακή οδό με τον υφιστάμενο δημοτικό δρόμο Περάματος - Πηγαδακίων, ενώ ακόμη θα βελτιωθούν τμήματα των δημοτικών δρόμων της περιοχής έως και τον κόμβο προς Πέραμα.
Πολύ σύντομα θα προχωρήσει η διαδικασία για τη δέσμευση της ζώνης απαλλοτρίωσης, ώστε αμέσως μετά την κήρυξη των απαλλοτριώσεων να μπορεί να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.


Σημαντικά οδικά τμήματα στο δρόμο προς Γέρα, έως και τον κόμβο από Παπάδο προς Πέραμα, θα βελτιωθούν στο πλαίσιο των εργασιών στην περιοχή, που θα χρηματοδοτήσει το ΕΣΠΑ με περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ

«Προχωράμε», ανέφερε ο κ. Βαλσαμίδης, «με εντατικούς ρυθμούς τη διαδικασία για τη δημοπράτηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου για την περιοχή του Πλωμαρίου, ενός βασικού οδικού άξονα που θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει βελτιωθεί. Αμέσως μετά την κήρυξη των απαλλοτριώσεων, μπορούμε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία να δημοπρατήσουμε το έργο και με βάση τον προγραμματισμό μας αυτό είναι εφικτό να γίνει στα τέλη του 2010.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: