ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

«Να δει επιτέλους ο αγρότης της Λέσβου κάτι διαφορετικό»


Γράφει: Μανάβης Νίκος
27/10/2010
Ο υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου Παντελής Πατερέλλης μιλάει σήμερα στο «Ε» για τα προβλήματα και τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου. Παρουσιάζει το όραμά του για τα προϊόντα της Λέσβου, αλλά δηλώνει και ότι θα εστιάσει την προσοχή του στη συγκρότηση μιας τοπικής αγροτικής πολιτικής. Θεωρεί, δε, απαραίτητο να υπάρξει εξειδικευμένη αγροτική πολιτική για τη Λέσβο, μια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του νησιού είναι τελείως διαφορετικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί των ηπειρωτικών περιοχών της χώρας.




Κύριε Πατερέλλη, ο δήμος της Λέσβου, εκτός του ότι έχει τη μεγαλύτερη έκταση στη χώρα, έχει και πολύ μεγάλο αγροτικό πληθυσμό. Στο νησί εργάζονται περί τους 20.000 παραγωγούς που λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις. Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τον αγροτικό κόσμο;
«Ο αγροτικός κόσμος της Λέσβου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, διότι με τις σημερινές συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί στην εγχώρια αγορά, αλλά και στο διεθνές περιβάλλον, το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται, το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο, η παραγωγή ελαιολάδου έχει μειωθεί, ενώ οι τιμές των προϊόντων από τον παραγωγό στο ράφι έχουν μεγάλη διαφορά.»


Σε τι θα εστιαστεί η προσπάθειά σας;
«Αντικρίζοντας τη σημερινή πραγματικότητα που υπάρχει στον αγροτικό τομέα, η προσπάθειά μας ως δήμος της Λέσβου θα εστιαστεί στην:
1. δημιουργία τοπικής αγροτικής πολιτικής, διότι οι εδαφοκλιματικές συνθήκες και τα προβλήματα των αγροτών της Λέσβου είναι τελείως διαφορετικά με αυτά των αγροτών της υπόλοιπης Ελλάδας. Σκοπός είναι να δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν και με σωστό σχεδιασμό να δώσουμε λύσεις οι οποίες θα μπορούν να γίνονται πράξη, ώστε να δημιουργήσουμε μια γεωργία που θα είναι παραγωγική και εμπορική και θα παράγει προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία.
2. τακτική ενημέρωση του αγρότη που θα γίνεται σε κάθε χωριό, κάτι που σήμερα λείπει, ώστε ο αγρότης να ενημερώνεται για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον αγροτικό χώρο και για τις βελτιωμένες μεθόδους παραγωγής και οργάνωσης της αγροτικής του επιχείρησης.
3. συνεργασία με τα γεωπονικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας, για τη μεταφορά της επιστημονικής γνώσης στους αγρότες μας.
4. ενθάρρυνση των αγροτών για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών προκειμένου να αντιμετωπίσουν οικονομικά και διαρθρωτικά θέματα.
5. αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος των αγροτών μας. Θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση σε όλα τα χωριά για κάθε πρόγραμμα που θα προκηρύσσεται.
6. ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού, όπου ο δήμος θα έχει το συντονιστικό ρόλο για τη σωστή λειτουργία των μονάδων.
7. ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, όπου θα δοθεί βαρύτητα στην προβολή και προώθηση των προϊόντων αυτών στις διεθνείς αγορές.
8. δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων για την εφαρμογή νέων τεχνικών καλλιέργειας, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τους τρόπους διάθεσης των προϊόντων.
9. μείωση της τοπικής γραφειοκρατίας, ώστε να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι αγρότες από υπηρεσία σε υπηρεσία, χωρίς πολλές φορές να βρίσκουν το δίκιο τους.
Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές και τις τομές εκείνες που θα αλλάξουν το αγροτικό μέλλον της Λέσβου.»


Για τις επιδοτήσεις


Αμέσως μετά τις εκλογές θα ανακοινωθούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα ΚΑΠ (αναμένονται στις 17 Νοεμβρίου), ενώ οι αποφάσεις για τη μορφή που θα έχει η νέα ΚΑΠ θα ληφθούν τον Ιούνιο του 2011.
Οι αγρότες της Λέσβου κινδυνεύουν να χάσουν ένα μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων που λαμβάνουν. Εσείς πώς αντιμετωπίζετε το ζήτημα αυτό;

«Στις 17 Νοέμβρη θα γίνει ως γνωστόν η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει μετά το 2013, όπου σύμφωνα με πληροφορίες πιθανόν να υπάρχουν σημαντικές απώλειες πόρων για τη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες μας. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της Επιτροπής είναι να στηρίξει οικονομικά μόνο τους ενεργούς αγρότες, αυτούς δηλαδή που θα παράγουν γεωργικά προϊόντα, ενώ θα καταργηθεί το σημερινό καθεστώς των δικαιωμάτων όπου ως γνωστόν οι αγρότες δεν είναι υποχρεωμένοι να παράγουν.
Όλα, όμως, θα εξαρτηθούν από την εισήγηση της Επιτροπής στις 17 Νοέμβρη, τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει και τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν εντός τού 2011 για τη νέα ΚΑΠ, ενώ μέχρι τότε πολλά θα ακούγονται και θα γράφονται.
Προσωπικά ως δήμαρχος και ως νέα δημοτική αρχή θα πιέσουμε με όλες τις δυνάμεις μας για την ενίσχυση των επιδοτήσεων, ώστε να έχουν οι αγρότες μας βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.»

Η σχέση με την αγροτική παραγωγή

Δεν είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά εσείς έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με την αγροτική παραγωγή, καθώς είστε αμπελουργός. Θα ήθελα να μας πείτε ποιος, κατά τη γνώμη σας, είναι ο ρόλος της πρωτογενούς παραγωγής στην αναπτυξιακή διαδικασία του νησιού.

«Ο πρωτογενής τομέας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του νησιού, διότι απασχολεί σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας και επομένως μειώνει την ανεργία του νησιού. Στο παγκοσμοποιημένο περιβάλλον που ζούμε, όμως, το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα από κύριο επάγγελμα να έχει αρχίσει να γίνεται δευτερεύον. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολύς κόσμος αφενός μεν ωθείται στην εγκατάλειψη ειδικά της ελαιοκαλλιέργειας, αφετέρου δε, προσπαθεί να αναπληρώσει το εισόδημά του από άλλες πηγές, όπως τον αγροτοτουρισμό, οικοτεχνίες, τεχνικές εργασίες.
Προσωπικά πιστεύω ότι η γη πάντα θα καλλιεργείται. Το πρόβλημα είναι με τι θα καλλιεργείται, τι προϊόντα θέλουμε να παράγουμε, τι ποιότητα-ταυτότητα θα έχουν αυτά ώστε με το σωστό τρόπο διάθεσής τους να μας δώσουν το μεγαλύτερο εισόδημα.
Επειδή, λοιπόν, ο πρωτογενής τομέας παράγει χρήμα, το οποίο δίδει κίνηση και ζωντάνια στο νησί, εμείς θα προσέξουμε τον πρωτογενή αγροτικό τομέα μέσα από στοχευμένες ενέργειες και δράσεις, όπως ανέφερα και στην πρώτη ερώτηση που μου θέσατε.»


Ο νησιωτικός χαρακτήρας της Λέσβου είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για τα αγροτικά προϊόντα της Λέσβου;
«Τα αγροτικά προϊόντα σε όλα τα νησιά, άρα και στη Λέσβο, έχουν το μειονέκτημα της απόστασης από τα κέντρα διάθεσης των προϊόντων και του αυξημένου κόστους μεταφοράς. Άλλο βασικό μειονέκτημα είναι ότι τα εδάφη δεν είναι γόνιμα, στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να αρδευθούν και επομένως έχουν μειωμένη παραγωγή.
Εμείς ως δήμος υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε μαζί με όλους τους φορείς της Λέσβου για την καθιέρωση του “μεταφορικού ισοδύναμου”, ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων.»


Εάν κερδίσετε τις εκλογές, πώς θα προωθήσετε τα αγροτικά προϊόντα της Λέσβου;
«Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα γενικώς ξέρουμε να παράγουμε αλλά δεν ξέρουμε να πουλάμε, βλέπουμε ότι το αδύνατο σημείο στον αγροτικό τομέα είναι η διάθεση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι τα επόμενα χρόνια η διατροφική ασφάλεια θα είναι το κυρίαρχο θέμα σε όλες τις χώρες του κόσμου, μας υποχρεώνει ως αυριανή δημοτική αρχή, μέσα από στρατηγικές, να δώσουμε την πρέπουσα βαρύτητα για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, βάζοντας τους παρακάτω στόχους:
1. Να ενημερωθούν οι παραγωγοί μας για την ανάγκη παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, που θα έχουν πιστοποίηση και ταυτότητα.
2. Να παροτρύνουμε τους αγρότες μας να δημιουργήσουν ομάδες παραγωγών, ώστε και το κόστος παραγωγής να μειώσουν, αλλά και κάνοντας χρήση των συγχρόνων μεθόδων προβολής και προώθησης των προϊόντων τους να αυξήσουν το γεωργικό τους εισόδημα.
3. Ως δήμος να δημιουργήσουμε site στο διαδίκτυο, όπου θα διαφημίζονται όλα τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα της Λέσβου, θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τη χρήση αυτών των προϊόντων στον καταναλωτή και τη χρήση τους στη μεσογειακή διατροφή. Στο site θα δίδεται η δυνατότητα στους χρήστες-καταναλωτές των προϊόντων να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, θετικές ή αρνητικές, με σκοπό τα αγροτικά μας προϊόντα να γίνονται καλύτερα.
4. Τη συμμετοχή του δήμου σε εξειδικευμένες εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, με σκοπό τη διαφήμιση των αγροτικών μας προϊόντων και τη δημιουργία νέων αγορών.
Κλείνοντας, θα ήθελα ως αυριανός δήμαρχος της Λέσβου να σας εγγυηθώ ότι στον αγροτικό τομέα, μέσα από στρατηγικές και στόχους τους οποίους έχουμε θέσει, θα κάνουμε στην πράξη όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να αλλάξει το σημερινό καθεστώς που υπάρχει στον αγροτικό τομέα και να δει επιτέλους ο αγρότης της Λέσβου αυτό το κάτι διαφορετικό που τόσο καιρό περιμένει. Είναι τομές που δε χρειάζονται για την υλοποίησή τους χρήματα, αλλά όραμα, νέες ιδέες και στρατηγική.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: