ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Η Ελλάδα σε τροχιά απόκλισης.


Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2018 δείχνουν ότι η Ελληνική οικονομία έτρεξε με ρυθμό 1,9%, δηλαδή αρκετά κάτω από τον στόχο του 2,5% που είχε θέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η χαμηλότερη αυτή επίδοση δεν προέκυψε τυχαία. Είναι το τίμημα της συνειδητής πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να καταγράφει υπερπλεονάσματα μέσω της υπερφορολόγησης αλλά και της συστηματικής περικοπής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία συνεχίζεται η αποεπένδυση της ελληνικής οικονομίας.   
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι περιορίζεται η δυνατότητα επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την είσοδο της Ελλάδας σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ε.Ε. Η Ελλάδα από το 2006 αποκλίνει συστηματικά από τις υπόλοιπες οικονομίες της Ε.Ε. Το 2017, το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα των Ελλήνων (σε όρους αγοραστικής δύναμης) βρίσκεται στο 67% του μέσου όρου της Ε.Ε., ενώ της Πορτογαλίας που επίσης μπήκε σε μνημόνιο, είναι στο 77%. Η απόκλιση από τον κοινοτικό μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα συνεχίστηκε και το 2017, παρά το γεγονός ότι μετά από μια δεκαετία ύφεσης και στασιμότητας το έτος αυτό ήταν το πρώτο με θετικό ρυθμό ανάπτυξης που έφτασε το 1,5%.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα Ελλάδας και Πορτογαλίας πριν την ένταξη στην ΟΝΕ ήταν αρκετά κοντά. Μετά την ένταξη η Ελλάδα ξεπέρασε κατά πολύ την Πορτογαλία. Η απόσταση στηρίχτηκε στον υπέρμετρο δημόσιο και ιδιωτικό δανεισμό πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε ένα στρεβλό παραγωγικό πρότυπο, το οποίο άρχισε να καταρρέει αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η διεθνής κρίση. Στη διάρκεια της κρίσης το πλεονέκτημα έναντι της Πορτογαλίας όχι μόνο «εξαϋλώθηκε» αλλά η Ελλάδα βρέθηκε να υστερεί έναντι της Πορτογαλίας.
Απόκλιση υπάρχει όχι μόνο για το σύνολο της χώρας αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο με 4 ελληνικές περιφέρειες να βρίσκονται το 2017 ανάμεσα στις είκοσι φτωχότερες της Ευρώπης. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι στην 11η θέση, η Ήπειρος στην 13η θέση, το Βόρειο Αιγαίο στην 14η θέση και η Δυτική Μακεδονία στην 17η θέση. Επιπρόσθετα, το 2017 συνολικά δώδεκα ελληνικές περιφέρειες βρίσκονταν κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε ότι για να σταματήσει η πορεία απόκλισης της χώρας και να μπει η χώρα σε τροχιά σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη δεν αρκεί ένας θετικός ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 2% αλλά απαιτείται να πετύχουμε μέσο ετήσιο ρυθμό πάνω από 3%. Ο ρυθμός αυτός θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της προσέλκυσης εγχώριων και ξένων ιδιωτικών επενδύσεων στον εξωστρεφή τομέα της οικονομίας ώστε να τροφοδοτείται περαιτέρω η ανάπτυξη μέσω της αύξησης των καθαρών εξαγωγών.
Ταυτόχρονα, χρειάζεται να εκπονηθούν συγκεκριμένα προγράμματα για την επίτευξη περιφερειακής σύγκλισης ώστε να μειωθεί ο αριθμός των περιφερειών που συμπεριλαμβάνεται στις είκοσι φτωχότερες της Ε.Ε. και να μειώσουμε τον αριθμό των περιφερειών που το κατά κεφαλή εισόδημα είναι κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού όρου. Εδώ κρίσιμος είναι ο ρόλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ο σωστός σχεδιασμός του οποίου θα συμβάλλει στην ενίσχυση των υποδομών στις περιφέρειες της χώρας που βρίσκονται σε υστέρηση και θα τις καταστήσει ελκυστικό προορισμό για ιδιωτικές επενδύσεις.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Καραμανλικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς δεν μπορεί να προωθήσει το πρόγραμμα των προοδευτικών αλλαγών που απαιτούνται ώστε να έρθουν οι αναγκαίες επενδύσεις. Ούτε όμως και η ΝΔ με τις πελατειακές της πολιτικές και την πόλωση που επιδιώκει μπορεί να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συναινέσεις μετά τις εκλογές για να προχωρήσει το πρόγραμμα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Μόνη διέξοδος για την χώρα αποτελεί η ισχυρή εντολή στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο θέτει στο επίκεντρο της προγραμματικής του πρότασης την ανάπτυξη που θα μοιράζει το νέο πλούτο που θα παραχθεί σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και σε όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από την περιφέρεια της Ελλάδας στην οποία κατοικούν.

Φίλιππος Σαχινίδης
Γραμματέας Τομέα Οικονομικών Κίνημα Αλλαγής
Πρ. Υπουργός


Δεν υπάρχουν σχόλια: