ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Ο Πολιχνίτος (ξανά) βγάζει πρόεδρο


Από το: ΕΜΠΡΟΣ
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
09/02/2011
Σοβαρότατες πιθανότητες έχει η προοπτική να εκλέξει πρόεδρο η αντιπολίτευση στη Δημοτική Κοινότητα Πολιχνίτου, το Συμβούλιο της οποίας σήμερα το απόγευμα θα αναδείξει το νέο του πρόεδρο. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, της κρίσης που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία, είναι το γεγονός ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος και μέλος της δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το συνάδελφό του απ’ τον ίδιο συνδυασμό, αλλά τον πιο τοπικιστή, φωτογραφίζοντας σύμβουλο της αντιπολίτευσης.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, στα χωριά με πληθυσμό άνω των 1.000 κατοίκων συγκροτούνται πενταμελή συμβούλια, εκ των οποίων τα τρία μέλη προέρχονται απ’ το συνδυασμό που κέρδισε τις εκλογές σε επίπεδο δήμου - κι όχι σε επίπεδο δημοτικής κοινότητας - και τα άλλα δύο, απ’ την αντιπολίτευση. Με τον τρόπο αυτό, είναι από δύσκολο έως ανέφικτο η πλειοψηφία, εν προκειμένω η παράταξη του Δημήτρη Βουνάτσου, να μη βγάλει 23 προέδρους στις αρχαιρεσίες που έγιναν στις ισάριθμες δημοτικές κοινότητες της Λέσβου, την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή του χρόνου. «Γραμμή» του συνδυασμού, που όμως «έσπασε» σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν πρόεδρος να αναδειχθεί ο πρώτος σε ψήφους σύμβουλος της πλειοψηφίας. Για τον Πολιχνίτο πρώτος, και μάλιστα με πάρα πολύ μεγάλη συγκριτικά διαφορά - 106 σταυρούς απ’ το δεύτερο -, ήταν ο Στρατής Μοιρασγεντής, που σήμερα για δεύτερη φορά θα διεκδικήσει την εκλογή του, αν και υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση ότι συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής ο δάσκαλος Περικλής Καρακλάς απ’ το συνδυασμό του Παντελή Πατερέλλη.

Η μεγάλη ανατροπή

Στον Πολιχνίτο φαίνεται, λοιπόν, πως σήμερα το απόγευμα είναι πολύ πιθανό να γίνει η μεγάλη ανατροπή και να εκλεγεί πρόεδρος απ’ την αντιπολίτευση. Στο συγκεκριμένο χωριό θυμίζουμε πως υποψήφιοι για πρόεδροι στις πρώτες εκλογές ήταν ο Στρατής Μοιρασγεντής, αλλά και ο δεύτερος σε σταυρούς απ’ την πλειοψηφία Παναγιώτης Πονηρός. Ο κ. Μοιρασγεντής έλαβε τη δική του ψήφο και του Χαράλαμπου Λεοντή, ομοίως απ’ την πλειοψηφία, ενώ ο κ. Πονηρός εκτός απ’ τη δική του ψήφο έλαβε και του Δημήτρη Θεοδωρή απ’ την παράταξη του Άρη Χατζηκομνηνού. Ο Περικλής Καρακλάς ψήφισε λευκό. Μετά από τρεις ψηφοφορίες, όπου και οι δύο υποψήφιοι λάμβαναν δύο ψήφους, έγινε κλήρωση απ’ την οποία και αναδείχθηκε πρόεδρος ο κ. Πονηρός. Ομοίως στην εκλογή αντιπροέδρου, υπήρξαν δύο υποψηφιότητες. Του κ. Λεοντή, που εκτός της δικής του ψήφου πήρε και του κ. Μοιρασγεντή, και του κ. Θεοδωρή, που πήρε και την ψήφο του κ. Πονηρού. Τελικά, μετά από τρεις ισόπαλες ψηφοφορίες αναδείχθηκε με κλήρωση αντιπρόεδρος ο κ. Λεοντής.
Τέλη Ιανουαρίου παραιτήθηκε ο κ. Πονηρός, που στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε καταγγέλλοντας το συνδυασμό του και πιο συγκεκριμένα τον αντιδήμαρχο Πολιχνίτου, Νίκο Κατράνη, ότι τον εξώθησαν σε παραίτηση.
Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης που έχει συγκαλέσει ο πλειονοψηφήσας Στρατής Μοιρασγεντής, ο κ. Πονηρός ξεκαθαρίζοντας τη θέση του δηλώνει σε απάντηση ποιον θα στηρίξει: «Πάντως, μην περιμένετε να ψηφίσω τον κ. Μοιρασγεντή. Θα επιλέξω τον πιο τοπικιστή, αυτόν που θα κάνει την πιο σοβαρή προσπάθεια για τα ζητήματα του τόπου μας, του Πολιχνίτου.»
Σήμερα αναμένεται υποψηφιότητα να θέσει, εκτός του κ. Μοιρασγεντή, και ο κ. Καρακλάς, που όπως όλα δείχνουν θα έχει και τη στήριξη του κ. Πονηρού που έχει ανεξαρτητοποιηθεί απ’ την πλειοψηφία. Οπότε, αν ο κ. Μοιρασγεντής πάρει - όπως αναμένεται - εκτός της δικής του και την ψήφο του κ. Λεοντή, τότε το αποτέλεσμα θα κριθεί απ’ το Δημήτρη Θεοδωρή. Αν ο κ. Θεοδωρής ψηφίσει λευκό, μετά από τρεις ισοψηφίες θα διενεργηθεί κλήρωση, οπότε το αποτέλεσμα θα το κρίνει η τύχη.


Παρέμβαση της Παναγιώτας Τελωνιάτη, με αφορμή την «αγωνία» του αντιδημάρχου Πολιχνίτου, Νίκου Κατράνη, μήπως πάρει την προεδρία η αντιπολίτευση
«Άλλα μέτρα και σταθμά στην Ερεσό;»

Τα αποτελέσματα, όμως, των αρχαιρεσιών «πλήγωσαν» την πλειοψηφία και σε άλλες δημοτικές κοινότητες, ιδίως όπου δεν πέρασε η γραμμή να εκλεγεί πρόεδρος ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος απ’ το συνδυασμό. Τέτοια περίπτωση υπήρξε και στην Ερεσό, όπου και εκλέχτηκε πρόεδρος ο δεύτερος σε ψήφους κι όχι η πρώτη Παναγιώτα Τελωνιάτη.


Στην περίπτωση της Ερεσού αναφέρθηκε με τηλεοπτική του δήλωση στην «Τηλεόραση Μυτιλήνης» ο αντιδήμαρχος Πολιχνίτου, Νίκος Κατράνης, επισημαίνοντας όμως μεταξύ άλλων ότι στην Ερεσό ήταν μικρή η διαφορά σταυρών μεταξύ της πρώτης και του δευτέρου, που αναδείχτηκε τελικά πρόεδρος. Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Κατράνη, η κ. Τελωνιάτη χθες κοινοποίησε γραπτή απάντηση στον αντιδήμαρχο Πολιχνίτου, όπου και τονίζει πως ανάλογη με τη δική του αγωνία για το εάν εκλεγεί πρόεδρος στον Πολιχνίτο απ’ την αντιπολίτευση δεν υπήρξε στην Ερεσό, αφού - όπως αναφέρει - «όταν το ανάλογο έγινε στην Ερεσό, δίνοντας την αντιπροεδρία στην αντιπολίτευση, ο δικός μας αντιδήμαρχος, Απόστολος Αθανασιάδης, δεν είδαμε να αγωνιά».
Στην παρέμβασή της ότι δεν μπορούν να ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά σε κάθε χωριό, η κ. Τελωνιάτη με αφορμή τον Πολιχνίτο επικρίνει εντόνως τη συμπεριφορά και τις πρακτικές του εκλεγέντος προέδρου στην Ερεσό, ενώ καταλήγοντας υπογραμμίζει πως «ευτυχώς που στις τοπικές κοινωνίες οι ταυτότητες όλων μας είναι γνωστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: