ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Μυτιλήνη, Καλλονή και Πλωμάρι, πόλεις - κέντρα


Επεξεργασμένη πρόταση για τις συνενώσεις σε επίπεδο Λέσβου κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση, που θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθούν τρεις δήμοι, με έδρες τους πόλεις - αστικά κέντρα, οι οποίες θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να πετύχει η μεταρρύθμιση. Ως τέτοιες πόλεις - δήμους η παράταξη του Παναγιώτη Θεοδωρίδη χαρακτηρίζει τη Μυτιλήνη, την Καλλονή και το Πλωμάρι κι εν όψει της γενικής συνέλευσης της ΤΕΔΚ την Τρίτη, δημοσιοποιεί τις απόψεις της, με σκοπό όπως τονίζει «την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των εμπλεκόμενων σε κάθε περίπτωση, σημερινών δήμων, ώστε να υπάρξουν κοινές αποδεκτές λύσεις, χωρίς άνωθεν νομικές οριστικοποιήσεις και χωρίς παρασκηνιακές κινήσεις μικροκομματικών συμφερόντων».

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, η πρόταση της παράταξής του λαμβάνει υπόψη το σύνολο των κριτηρίων που έχει θέσει η ΚΕΔΚΕ, καθώς και τις προαπαιτήσεις που έχει διατυπώσει η ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου σε σχέση με τις συνενώσεις, ενώ ανέφερε ότι «στόχος των νέων συνενώσεων θα πρέπει να είναι ένας συνολικός σχεδιασμός ανάπτυξης και βιωσιμότητας για την κάθε νέα πόλη - δήμο που θα προκύψει απ’ αυτές που να είναι σε θέση να ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις: οικονομικές, πολιτισμικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και τεχνολογικές, προϋποθέσεις μονόδρομος για την ανάπτυξη του κάθε τόπου». Ανεξάρτητα από την πρόταση, ο κ. Θεοδωρίδης δηλώνει πως «σεβόμαστε απόλυτα τις όποιες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων έχουν προηγηθεί ή θα ακολουθήσουν, οι οποίες αρνούνται τις συνενώσεις. Συμμεριζόμαστε απόλυτα τις αγωνίες τους, που άλλωστε είναι και δικές μας αγωνίες. Πιστεύουμε όμως ότι πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση έτοιμοι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις πολύ πιθανές άνωθεν υποχρεωτικές μεθοδεύσεις». Ήδη κατά των συνενώσεων, όπως αναμενόταν τάσσονται οι δήμοι Πολιχνίτου και Αγιάσου.

Αιτιολογημένη χωροθέτηση
Η Λέσβος διοικητικά, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, θα μπορούσε να χωριστεί σε τρεις μεγάλες περιοχές: Την Ανατολική (δήμοι Μυτιλήνης - Θερμής - Μανταμάδου), τη βόρεια δυτική (δήμοι Καλλονής - Αγίας Παρασκευής-Μήθυμνας - Πέτρας - Ερεσού) και την νότια (δήμοι Πλωμαρίου - Αγιάσου - Πολιχνίτου - Γέρας - Ευεργέτουλα). Η χωροθέτηση αυτή καλύπτει το σύνολο των κριτηρίων που πρέπει να πληρούν οι συνενώσεις (πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά και αναπτυξιακά, πολιτιστικά και ιστορικά) και τα χωροταξικά κριτήρια που τίθενται. Στα χωροταξικά κριτήρια η πρόταση αναφέρει την ύπαρξη υφιστάμενων διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών όπως οικονομική εφορεία, τελωνείο, λιμεναρχείο, δικαστήρια, υπηρεσίες, γραφεία ΟΤΕ και ΔΕΗ, τράπεζες, πυροσβεστική αστυνομία, κέντρο υγείας, κλπ., ό,τι δηλαδή εξασφαλίζει τη «δυνατότητα αυτόνομης και ανεξάρτητης λειτουργίας χωρίς δορυφορική σχέση με την πρωτεύουσα». Η ίδια πρόταση επεκτείνεται και με αναφορές στην οικονομία (εργοστάσια, τουρισμό, ελεύθερους επαγγελματίες), αλλά και στην «ταυτότητα του τόπου (place identity), σημείο αναφοράς για την κάθε περιοχή: π.χ. όταν κάποιος αναφέρεται στο βόρειο δυτικό τμήμα του νησιού σαν κέντρο (οικονομικό, διοικητικό κ.λ.π) θεωρεί την Καλλονή, στο νότιο τμήμα το Πλωμάρι, και ανατολικά βέβαια και σ’ ολόκληρο το νησί οπωσδήποτε τη Μυτιλήνη».
«Γίνεται δηλαδή απόλυτα σαφές από την πρότασή μας, αλλά και από την πραγματικότητα, ότι οι δήμοι που θα προκύψουν αν αυτοί είναι τρεις ή και περισσότεροι με την ίδια ή διαφορετική χωροθέτηση, δεν μπορεί παρά κάποιοι από αυτούς να έχουν σαν έδρες τους τις τρεις αυτές πόλεις» καταλήγει η παράταξη.