ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

Πιάστηκε στα πράσα και έβγαλε γλώσσα ο Κυριάκος…


kyriakos-mitsotakis

Από το:ΝεαPost

“Η Διαύγεια είναι ίσως το μόνο σωστό πράγμα που έκανε ο κ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρωινή εκπομπή.

Πιάστηκε στα πράσα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την προσπάθειά του να καταργήσει τη Διαύγεια στα μουλωχτά και αντί να βάλει μυαλό από τη δημόσια κατακραυγή, έβγαλε και γλώσσα.

Ο “Καλλικράτης” που πλέον όλοι αποδέχονται, δεν ήταν “σωστό πράγμα” για τον κ. Μητσοτάκη; Προφανώς όχι, αφού τον καταψήφισε.

Η πρώτη νομοθετική απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων το 2011, δεν ήταν “σωστό πράγμα” για τον κ. Μητσοτάκη; Προφανώς όχι, αφού την καταψήφισε.

Η πλήρης νομοθετική κατοχύρωση το 2009 της δικαιοδοσίας του ΑΣΕΠ επί όλων των προσλήψεων, ΑΣΕΠ που επικαλείται νυχθημερόν σήμερα ως Υπουργός, δεν ήταν “σωστό πράγμα” για τον κ. Μητσοτάκη; Προφανώς όχι, αφού την καταψήφισε.

Η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων το 2010 για την επιλογή διευθυντικών στελεχών στο δημόσιο δεν ήταν “σωστό πράγμα” για τον κ. Μητσοτάκη; Προφανώς όχι, αφού την καταψήφισε.Οι δύσκολες αποφάσεις για τον τερματισμό των stage στο δημόσιο, τη μείωση κατά 50-60% του αριθμού των συμβασιούχων και την εφαρμογή του κανόνα “μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις”, αποφάσεις που μείωσαν τον αριθμό των μισθοδοτούμενων στο δημόσιο κατά 200.000 μέσα σε δύο χρόνια – μείωση που ο ίδιος ως Υπουργός σήμερα επικαλείται όπου σταθεί και όπου βρεθεί, δεν ήταν “σωστά πράγματα” για τον κ. Μητσοτάκη; Προφανώς όχι, αφού και αυτός και το κόμμα του ως Αντιπολίτευση τις πολέμησαν λυσσαλέα.

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

Παπανδρέου: Απαιτώ ενίσχυση και συνταγματική κατοχύρωση της Δι@ύγειας!

Από το Γραφείο του Γ. Παπανδρέου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρεωτική ανάρτηση των αποφάσεων της Κυβέρνησης και της Διοίκησης στην ιστοσελίδα της Διαύγειας, προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα.
Και τούτο, γιατί μια τέτοια απόφαση επιφέρει πλήγμα στη Δημοκρατία και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Βάλει ευθέως εναντίον της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της συμμετοχής του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν.
Καταργεί μια βασική δημοκρατική κατάκτηση αποτέλεσμα αγώνων, που αποτέλεσε και εντολή του Ελληνικού λαού στις εκλογές, στις 4 Οκτώβρη 2009.
Η Διαύγεια απαντά στην ανάγκη να περάσουμε ταχύτατα στην ψηφιακή εποχή στην Δημόσια Διοίκηση. Πράγμα αναγκαίο, εάν θέλουμε να ξεφύγουμε επιτέλους από την πολυνομία, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, τις αθέμιτες αποφάσεις που πολλές φορές υποκρύπτουν πελατειακές εξαρτήσεις ή ακόμα και διαφθορά, καθώς και τον κρατικό συγκεντρωτισμό.
Όλα αυτά που αποτέλεσαν βασική αιτία της αναποτελεσματικότητας και της σπατάλης του κρατικού μηχανισμού. Όλα αυτά που αποτέλεσαν ισχυρά εμπόδια στη θεμελίωση ενός κράτους δικαίου, στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη, την επιχειρηματικότητα και τις αναγκαίες επενδύσεις στη χώρα μας.
Η “Διαύγεια” αποτέλεσε μαζί με όλες τις διαδικασίες του Open.gov, μια μεγάλη τομή η οποία έτυχε αναγνώρισης και διεθνώς. Αποτέλεσε και αποτελεί στοιχείο προβληματισμού και δημοκρατικού διαλόγου σε Κυβερνήσεις, Οργανισμούς, Πανεπιστήμια. Η καινοτόμα αυτή πολιτική έχει πια μιμητές σε όλο και περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο
Απέδωσε σημαντικά οφέλη στην προσπάθεια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.
Ας μην ξεχνάμε ότι, στις ΗΠΑ, η έλλειψη διαφάνειας στον τραπεζικό τομέα έφερε την κατάρρευση της Wall St., ενώ στην Ελλάδα, η έλλειψη διαφάνειας ακόμα και στην καταγραφή του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2009, έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Η οριστική έξοδος της χώρας από την κρίση απαιτεί την αλλαγή της χώρας.
Απαιτεί μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με δημοκρατικό – προοδευτικό πρόσημο, απαιτεί ανατροπή αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών, ακόμα και κατεστημένων συμφερόντων, που κρατούν τη χώρα δέσμια στο παρελθόν, απαιτεί να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο που μας κρατά ομήρους του πελατειακού κράτους, απαιτεί τον πολίτη συμμέτοχο, πρωταγωνιστή στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν.
Σήμερα, με την σκέψη να προχωρήσει σε απόφαση για ολική ή μερική κατάργηση της “Διαύγειας’, η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί όλα αυτά που αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και για την αντιμετώπιση και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης.