ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

ΠΗΓΕ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΕΦΥΓΕ... ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ρεπορτάζ: Κώστας Νικολαΐδης 
(απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)
Για ορισμένους η απόκτηση διδακτορικού τίτλου είναι...παιχνιδάκι. Ή, τουλάχιστον, αυτό φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση του Γιάννη Ανδριανού, «εξ απορρήτων» του Κώστα Καραμανλή την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ...
Ο νυν βουλευτής Αργολίδας και διευθυντής γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού κατάφερε με χαρακτηριστική ευκολία να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τη διδακτορική διατριβή του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, για την οποία φέρεται ότι εργάσθηκε από τα τέλη του 2004 μέχρι τον Ιούνιο του 2008, όταν και ανακηρύχθηκε διδάκτορας.
Το ανακαινισμένο διώροφο πατρικό του Γ. Ανδριανού στο κέντρο του χωριού Λυγουριό, στην Επίδαυρο.
Το ανακαινισμένο διώροφο πατρικό του Γ. Ανδριανού στο κέντρο του χωριού Λυγουριό, στην Επίδαυρο.

Ηδη ο κ. Ανδριανός έχει αξιοποιήσει τον ακαδημαϊκό του τίτλο διδάσκοντας «Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς», «Ιστορία του Τύπου» και «Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Πολιτισμός και Εκπαίδευση» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Επίσης, πληροφορίες τον θέλουν να έχει βάλει πλώρη για παράλληλη πανεπιστημιακή καριέρα και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Αυτό που ξενίζει, ωστόσο, είναι η γρήγορη ανέλιξη του άλλοτε αρθρογράφου της «Απογευματινής» στην πανεπιστημιακή ελίτ. Ως πτυχιούχος Λυκείου, ο Γ. Ανδριανός είχε ήδη διανύσει μια αξιοπρόσεκτη πορεία στο εσωτερικό της ΝΔ με αφετηρία το γραφείο Τύπου του κόμματος κατά την προεδρία του Μ. Εβερτ (1994-1996).

Περνώντας διαδοχικά από τη Γραμματεία Επικοινωνίας της ΝΔ και τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου της «γαλάζιας» Κ.Ο., ανέλαβε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία τον Μάρτιο του 2004. Λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο πολυσχιδής Γ. Ανδριανός ορκίστηκε ανάμεσα στους πρώτους πτυχιούχους του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ως απόφοιτος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών), αποδεικνύοντας ότι το φορτωμένο πρόγραμμά του ως κομματικού αξιωματούχου δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στη «δίψα» του για σπουδές. Από εκεί ξεκινάει μια θαυμαστή διαδρομή στην ακαδημαϊκή γνώση, γεμάτη εξόφθαλμες «συμπτώσεις».

Οι συμπτώσεις
Σε χρόνο-ρεκόρ, για την ακρίβεια στις 23/11/2004, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (ΔΟΣΑ), με ειδική σύνθεση, αποφάσισε να δεχθεί τον «γαλάζιο» πτυχιούχο του ΕΑΠ ως υποψήφιο διδάκτορα. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόεδρος της Συνέλευσης και του Τμήματος ήταν ένα γνωστό κομματικό στέλεχος της ΝΔ, ο καθηγητής Διονύσιος Χιόνης, ο οποίος μόλις μερικές μέρες μετά διορίστηκε πρόεδρος της Προαστιακός ΑΕ...

Μάλιστα, επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ερώτησή τους στη Βουλή είχαν καταγγείλει την περίπτωση του κ. Χιόνη, επειδή καταλάμβανε ως αμειβόμενος ταυτόχρονα τρεις ασυμβίβαστες θέσεις (εκτός από πρόεδρος ΔΕΚΟ και καθηγητής πανεπιστημίου ήταν και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων, ενός ΝΠΙΔ που λειτουργούσε υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών...).

Αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2006, ο καθηγητής τοποθετήθηκε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ, την οποία εγκατέλειψε τον Ιούνιο του 2007, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του μαζί με τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού Ν. Μπαλτά.

Αμφότεροι επικαλέστηκαν τυπικούς λόγους, ωστόσο το ρεπορτάζ της περιόδου έκανε λόγο για σύγκρουση με τον υπουργό Μεταφορών Μιχ. Λιάπη, επειδή αρνήθηκαν να ανατρέψουν τις προδιαγραφές διαγωνισμού προμήθειας αυτοκινηταμαξών για τον οποίο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Siemens.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ
Τα κριτήρια αποδοχής του και η διατριβή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το σκεπτικό της γενικής συνέλευσης του ΔΟΣΑ για την αποδοχή του Γ. Ανδριανού ως υποψήφιου διδάκτορος. Ο πτυχιούχος του Ανοικτού Πανεπιστημίου -για την ποιότητα σπουδών του οποίου είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις της η ακαδημαϊκή κοινότητα, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται σωρηδόν οι αιτήσεις των αποφοίτων του για μεταπτυχιακό- εμφανίστηκε να διαθέτει προσόντα που δεν είχαν καμία σχέση με την επιστημονική του κατάρτιση.

Ετσι, μεταξύ των κριτηρίων που επηρέασαν θετικά τη γνωμοδότηση, αναφέρονταν η εμπειρία, η προϋπηρεσία και η... αναγνωρισιμότητα! Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου -όπως και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας- είχαν εκφραστεί τότε σοβαρές αντιρρήσεις για τους πτυχιούχους του ΕΑΠ, που σημαίνει ότι οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για την άμεση αποδοχή τους ως υποψήφιων διδακτόρων.

Στα αξιοπερίεργα συγκαταλέγεται επίσης και το θέμα της διατριβής του Γ. Ανδριανού, το οποίο αφορούσε τις «επιπτώσεις των πολιτισμικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων στην οικονομική ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων». Ωστόσο, τα μαθήματα που είχε παρακολουθήσει στο ΕΑΠ ο υποψήφιος διδάκτωρ σχετίζονταν αποκλειστικά με την Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, χωρίς να έχουν συνάφεια με την Οικονομία, που είναι το βασικό αντικείμενο του ΔΟΣΑ.

Εύλογες απορίες προκαλεί το γεγονός ότι ένας πολυάσχολος διευθυντής πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας διδακτορικής διατριβής, η οποία προϋποθέτει ατελείωτες ώρες μελέτης, επαφή με τους καθηγητές και κατάθεση ενδιάμεσων εργασιών. Βεβαίως, ο Γ. Ανδριανός δεν είναι ο πρώτος στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή που έκανε τα αδύνατα να μοιάζουν δυνατά...

Τυχερός και... αμελής
Πρόλαβε στο τσακ να μπει, ξέχασε να δηλώσει τη διατριβή

Στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων του, ο Γ. Αδριανός στάθηκε και τυχερός. Τον επόμενο χρόνο (2005) από την κατάθεση της αίτησής του για το διδακτορικό, με τη δημιουργία και των μεταπτυχιακών τμημάτων, τα κριτήρια άλλαξαν.

Ετσι, προϋπόθεση πλέον για τους υποψήφιους διδάκτορες είναι να έχουν αποφοιτήσει από μεταπτυχιακό τμήμα διετούς φοίτησης. Επίσης, όσοι από τους επιλεγέντες δεν έχουν τις αναγκαίες γνώσεις γύρω π.χ. από την οικονομία, υποχρεούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα οικονομετρίας, στατιστικής και μαθηματικών στο προπτυχιακό τμήμα.

Ακόμα ένα ζήτημα, σχετικό με την πανεπιστημιακή καριέρα του Γ. Ανδριανού, έχει να κάνει με την κατάθεση της διδακτορικής διατριβής του στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Ο νόμος προβλέπει ανώτατο χρονικό περιθώριο 1,5 χρόνου στους νέους διδάκτορες για να καταθέσουν τις διατριβές τους στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών του ΕΚΤ.

Ομως για τον Γ. Ανδριανό, αν και έχουν περάσει 2,5 χρόνια από την αναγόρευσή του ως διδάκτορος, δεν έχει ακόμη κατατεθεί η διατριβή του, ούτε έχει δημοσιοποιηθεί στο Διαδίκτυο, κάτι που επισήμαναν στο «Εθνος της Κυριακής» τόσο η Πρυτανεία του Δημοκριτείου όσο και το ΕΚΤ. Αυτή η μικρή «λεπτομέρεια», ωστόσο, δεν τον εμπόδισε να διδάξει στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ
Προκάλεσε αντιδράσεις με τις «απόλυτες» απόψεις του

Και αν η διαδικασία ανακήρυξης του Γ. Ανδριανού σε διδάκτορα κρύβει ανεξερεύνητες πτυχές, η παρουσία του στα αμφιθέατρα ως καθηγητή προκάλεσε ακόμα και την ειρωνική αντίδραση των φοιτητών του. Για του λόγου το αληθές, στο μπλογκ «mirikastiko» από τον Μάρτιο του 2009 παραμένει αναρτημένο δηκτικό σχόλιο μεταπτυχιακής φοιτήτριας, η οποία, αφού καταγγέλλει ότι αναγκάστηκε να βάλει μέσο (!) για να γίνει δεκτή, περιγράφει την εμπειρία της από το μάθημα του Πολιτισμού με τον Γ. Ανδριανό.

Εντύπωση προκαλεί η αναφορά της σε μια διάλεξη για τον φιλελευθερισμό και τον μαρξισμό, όπου ο καθηγητής διατύπωσε τις ενδιαφέρουσες απόψεις του: «Χάρη στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία που είναι το καλύτερο πολίτευμα έχουμε ελευθερία» είπε και συνέχισε: «Ο κομμουνισμός κατέρρευσε. Αν δεν είχαμε φιλελευθερισμό θα ήμασταν ζούγκλα!».

Μάλιστα, όταν κάποιος ανέφερε την Κούβα, ο καθηγητής αντέδρασε λέγοντας ότι «μιλάμε επιστημονικά, όχι πολιτικά»...

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ
Πτυχιούχος και στη... δημιουργία περιουσίας

Με την ίδια ευκολία που... έπαιρνε τα γράμματα, φαίνεται να έφτιαξε και την περιουσία του, η δημοσιοποίηση της οποίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέσω του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, προκάλεσε αίσθηση.

Αν και προερχόμενος από μια φτωχή αγροτική οικογένεια της Νέας Επιδαύρου, ο Γ. Ανδριανός εμφανίζεται ως κάτοχος τεράστιας περιουσίας, αποτελούμενης από 58 ακίνητα και 166 στρέμματα εκτάσεων, από τα οποία κληρονόμησε 53,4 στρέμματα, 37,5 στρέμματα ανήκουν στη σύζυγό του και 75,3 στρέμματα αγόρασε ο ίδιος. Ολες οι εκτάσεις βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της γενέτειράς του, ενώ κάποια κομμάτια, ειδικά τα παραθαλάσσια, θεωρούνται «φιλέτα».

Είχε και παράπονα. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία είχαν δικαιολογηθεί ως κληρονομιές και γονικές παροχές, ωστόσο οι συντοπίτες του έδειξαν να μη γνωρίζουν την ύπαρξή τους. «Ισως κέρδισε το λαχείο και μας το έκρυβε» είχαν δηλώσει τότε στο «Εθνος της Κυριακής» κάτοικοι της Επιδαύρου, παλιοί γνώριμοι της οικογένειας Ανδριανού. Μάλιστα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, ο ίδιος συνήθιζε να παραπονιέται κατά τις επισκέψεις του στο χωριό ότι βρισκόταν σε «δύσκολη οικονομική κατάσταση, αφού δεν έβγαιναν τα έξοδα». Φαίνεται ότι, και σε αυτήν την περίπτωση, βρήκε λύση προς όφελός του...

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

«Νέα αποστασία» βλέπουν Σαμαράς και Λυκουρέντζος!

PIAZZA del POPOLO ®

Οι ανεξαρτοποιήσεις και οι διαγραφές βουλευτών της ΝΔ, προκαλούν την έντονη αντίδραση της Ρηγίλλης που μιλά για «νέα αποστασία», αλλά και του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά και του γραμματέα Ανδρέα Λυκουρέντζου που πίσω από τη νέα «διαρροή» βουλευτή βλέπουν απόπειρα του ΠΑΣΟΚ να διευρύνει τα κοινοβουλευτικά ερείσματα της κυβέρνησης. «Ο Γιώργος Παπανδρέου αναζητεί δεκανίκια», δήλωσαν μ’ ένα στόμα και μια φωνή οι δυο τους! Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα! Αφιερωμένες οι φωτογραφίες…

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο Γ. ΚΟΝΤΟΓΙΝΝΗΣ


Πολύ σκληρή επίθεση στον Α. Σαμαρά εξαπέλυσε πριν από λίγο ο Γ. Κοντογιάννης, o οποίος από πρωί διέρρεε την ομιλία του μέσω συνεργατών της Μπακογιάννη! Τον κατηγόρησε ότι βάζει το κόμμα πάνω από την πατρίδα και ζήτησε από αυτόν να ζητήσει ο ίδιος πρώτα συνεννόηση με τον Παπανδρέου και όχι ο πρωθυπουργός μαζί... 
του. Ο Γ. Κοντογιάννης πριν από λίγο παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής επιστολή με την οποία ανακοινώνει ότι ανεξαρτητοποιείται από τη Ν.Δ. 

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

ΕΚΤΟΣ ΚΟ ΤΗΣ ΝΔ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

Από το:fimotro

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έθεσε ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς το βουλευτήΗρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, μετά τα όσα δήλωσε ο βουλευτής για το κόμμα «Δημοκρατική Συμμαχία» τηςΝτόρας Μπακογιάννη.Ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε ότι παράλληλα με επιστολή του οΑντώνης Σαμαράς ζητά τη σύγκληση της επιτροπής δεοντολογίας της ΝΔ, στην οποία παραπέμπει τον κ.Αυγενάκη με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής...
«Επειδή είναι σαφείς οι ενδείξεις ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για να ανακοπεί η ανοδική πορεία της ΝΔ και να στηριχθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς θα τηρήσει μέχρι τέλους την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό για μια αναγεννημένη, δυνατή και υπεύθυνη ΝΔ, χωρίς εσωστρέφειες και αποπροσανατολισμούς, προσηλωμένη στο μεγάλο της καθήκον να συμβάλει αποτελεσματικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση», δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος.Ο κ. Αυγενάκης, μιλώντας στο Real Fm, απέφυγε να δεσμευτεί για τις μελλοντικές του κινήσεις και άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με τη συμμετοχή του στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη. «Είναι τόσο ρευστά τα πράγματα, που τι να δεσμευθείς;...Αυτή τη στιγμή, οι εξελίξεις, τα πράγματα, ο κόσμος, δημιουργούν νέες συνθήκες και νέα δεδομένα σχεδόν καθημερινά».Ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πάνου Παναγιωτόπουλου για το νέο κόμμα, τονίζοντας ότι «το αν ένα κόμμα μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο, δεν το αποφασίζουμε εμείς, αλλά ο κόσμος ο οποίος εγκρίνει ή απορρίπτει.»Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί στο πλάι της κυρίας Μπακογιάννη, ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε ότι η μοναδική του έγνοια είναι να τηρεί την εντολή που έλαβε από τον κόσμο όσο το δυνατόν σωστότερα και τόνισε: «Αυτή τη στιγμή είμαι βουλευτής της ΝΔ, εκλεγμένος δεύτερη φορά στο νομό Ηρακλείου. Κάνω τη δουλειά μου καθημερινά, με ένταση, με αγωνία, για το καλύτερο (...) Λέω τις απόψεις μου, σωστά, μετρημένα και ζητώ την καλύτερη δυνατή λειτουργία του κόμματός μου»

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

80.000 ευρώ για διαφημιστικούς αναπτήρες...

Χαζεύοντας στο Διαδίκτυο τις προεκλογικές δαπάνες μεταξύ άλλων και του Παναγιώτη Ψωμιάδη, στη μάχη του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι να γελάει κανείς (αρχικά), να προβληματίζεται (αργότερα) και να κλαίει (τελικά)… Ο Πανίκας, λοιπόν, ξόδεψε 79.950 ευρώ για να αγοράσει διαφημιστικούς αναπτήρες. Αν υπολογίσουμε ότι ένας τέτοιος αναπτήρας κοστίζει κάτι λίγο από 10 λεπτά, ο συνολικός αριθμός που μοίρασε ο Ψωμιάδης ξεπερνά τις 800.000! Και μάλιστα σε μια εποχή που μπορεί πολλοί να βρίσκουν υπερβολική την κυβερνητική πολιτική της καπνοαπαγόρευσης, ουδείς όμως διαφωνεί ότι το τσιγάρο σκοτώνει! 
Το κλάμα έρχεται αμέσως μετά τους αναπτήρες, όταν διαπιστώνει κανείς ότι ο Ψωμιάδης που...
διέθεσε τόσες χιλιάδες ευρώ για αναπτήρες, αγόρασε και κουπόνια «ΕΡΑΝΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Νο.88946». Με τι ποσό ενίσχυσε το έργο της Πανελλήνιας Ένωσης Τυφλών; Με 10 ολόκληρα ευρώ!
maknews.gr
ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕ Ο ΖΟΡΡΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;;
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Σκάνδαλα Ψωμιάδη - εργα μαιμού

http://www.youtube.com/watch?v=z8DQddUldPs&feature=player_embedded

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

Επαναφορά» του αδελφού Ψωμιάδη


Από το:v2.imerisia.gr
Σχέδιο «ολικής επαναφοράς» του αδελφού του Διονύση, στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που ο ίδιος εκλεγεί περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, έχει στο μυαλό του ο Π. Ψωμιάδης.

Σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο σενάριο, αν εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Κ. Γκιουλέκας και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, Α. Τζιτζικώστας, που είναι πρώτος επιλαχών βουλευτής της Ν.Δ., επιλέξει να πάρει την έδρα του νέου δημάρχου στη Βουλή. Σε ερώτηση αν, σε μία τέτοια περίπτωση, θα ορίσει αντιπεριφερειάρχη τον αδελφό του, ο Π. Ψωμιάδης δεν το απέκλεισε, λέγοντας πως «αυτό δεν το ξέρει κανένας. Η ομάδα θα αποφασίσει».
Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ψωμιάδης «φωτογράφησε» τον Α. Σαμαρά ως υπεύθυνο για τα χαμηλά ποσοστά του στον πρώτο γύρο των εκλογών για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, συνδέοντας το γεγονός με την παρέμβαση-τελεσίγραφο του προέδρου της Ν.Δ. για το μη ορισμό του Διονύση Ψωμιάδη ως υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη.
Σενάριο«Αν δεν είχε συμβεί ό,τι συνέβη με τον αδελφό μου, και είχαμε τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ., θα είχαμε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην σταυροδοσία, που φέρνει πρώτο με διαφορά περιφερειακό σύμβουλο τον αδελφό του, είπε πως ο λαός τίμησε όχι τον ίδιο αλλά το έργο του στη νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Ψωμιάδης παραδέχτηκε τη φθορά που καταγράφηκε στα ποσοστά του, ειδικά στο νομό Θεσσαλονίκης και εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του στο δεύτερο γύρο, σημειώνοντας, ωστόσο, με έμφαση πως αυτή «θα την καρπωθεί η Ν.Δ., αλλά εγώ θα την αφιερώσω στον λαό της Κ. Μακεδονίας». Απαντώντας σε ερώτηση για το δεξί του χέρι, Γ. Τσαμασλή, και τη δημόσια παραδοχή του για έργα «μαϊμού» στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, απέδωσε τις δηλώσεις αυτές σε... ανθρώπινο λάθος του κ. Τσαμασλή, ο οποίος «πιθανόν σκεφτόταν κάτι άλλο» απ΄ αυτό που είπε...
Δημήτρης Διαμαντίδης

Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010

Το... Κόμμα Ψωμιάδη

http://tosynnefo.blogspot.com/2010/11/blog-post_8847.html

http://fimotro.blogspot.com/2010/11/blog-post_6121.html

http://ksipnistere.blogspot.com/2010/11/blog-post_8698.html

Με τη φράση «έγινε μια πατάτα» χαρακτήρισε την επιλογή της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας στη συγκρότηση του συνδυασμού της που στηρίζει στις αυτοδιοικητικές εκλογές για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Μιλώντας απόψε σε ραδιόφωνο...
της Θεσσαλονίκης (ράδιο Γνώμη), ο κ. Ψωμιάδης εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό από τον συνδυασμό του αδελφού του, Διονύση, από την ηγεσία του κόμματος αφού υπογράμμισε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς είναι πρόεδρος της Ν.Δ και πρόεδρος δικός μου», πρόσθεσε αμέσως ότι «το θέμα δεν έκλεισε, ήταν ένα λάθος ολέθριο» και επιφυλάχτηκε να επανέλθει στο θέμα μετά τις εκλογές της Κυριακής. Νωρίτερα, πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν τελικά είναι «ανεξάρτητος υποψήφιος, που στηρίζει η Ν.Δ. ή ο υποψήφιος της ΝΔ;», ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε εμφατικά ότι: «Την αυριανή νίκη του συνδυασμού μου δεν τη χαρίζω σε κανένα κόμμα. Ανήκει στους πολίτες η νίκη».
Το… Κόμμα Ψωμιάδη

Η περίπτωση Ψωμιάδη είναι χαρακτηριστική του χρόνιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική κεντροδεξιά. Ένα μείγμα εθνικιστικής ιδεοληψίας αναμεμιγμένο με θρησκοληψία, ιδιαίτερα προσφιλή σε μια κατηγορία ατόμων χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. « Ιππέας» μιας λογικής που θέλει τον πολιτικό «εκδικητή», όταν κρίνεται αναγκαίο, να......
φοράει τη μάσκα του Ζορό, σπεύδοντας να αποκαταστήσει τις αδικίες.

Αυτό το μοντέλο πολιτικού δεν αποτελεί ελληνική καινοτομία. Έχει δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες με ικανοποιητικά αποτελέσματα, για όσο διάστημα όμως οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης έκριναν ότι το κοινό στο οποίο απευθύνονται δεν είχε εναλλακτικές μορφές «ψυχαγωγίας» και διασκέδασης. Τέτοιου είδους πολιτικοί που συνδυάζουν το φθηνό θέαμα με τον αγοραίο πολιτικό λόγο, παύουν να υπάρχουν από τη στιγμή που τα Μέσα κρίνουν ότι ήρθε η ώρα να αντικατασταθούν με άλλους που συνδυάζουν πέραν αυτών των χαρακτηριστικών και εκείνο της στοιχειώδους διαχείρισης του προφίλ τους. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αποδεικνύεται ότι ούτε αυτό δεν μπορεί να κάνει. Με σύμμαχο ό,τι πιο ακραίο συντηρητικό στοιχείο, τις παρά-εκκλησιαστικές οργανώσεις της περιοχής του, συνεχίζει να ξιφουλκεί εναντίον του «Κράτους των Αθηνών», χρησιμοποιώντας το ίδιο μονότονο ρεπερτόριο. Όπως ακριβώς τότε που δοκίμαζε τη τύχη του τραγουδώντας στις λαϊκές πίστες.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης θεωρείται φαβορί για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι και ο αυριανός περιφερειάρχης. Είναι βέβαιο όμως ότι τη νίκη του θα την αφιερώσει στο… λαό του και στην Παναγία, αλλά όχι στη Νέα Δημοκρατία. Το υπαινίχθηκε σαφώς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και με κάθε ευκαιρία το επαναλαμβάνει στις συζητήσεις του με στελέχη του κόμματος. Θα κάνει κόμμα; Γιατί όχι. Σε μια χώρα που παράγει κόμματα και αρχηγούς αλλά δεν παράγει πολιτική, γιατί να μη δοκιμάσει κι αυτός τη τύχη του; Το ερώτημα είναι θα προκαλέσει ζημιά στην κεντροδεξιά ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Θεωρώ ότι ζημιά προκαλεί η συμμετοχή του σε μια παράταξη που επειγόντως καλείται πλέον να διαχειριστεί σοβαρά και υπεύθυνα το μέλλον του τόπου. Άλλωστε οι όποιες απώλειες, που έτσι κι αλλιώς αφορούν ακραία συντηρητικά στοιχεία, θα αναπληρωθούν από σκεπτόμενους πολίτες του κεντρώου χώρου.

http://www.statesmen.gr

Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

«Πασαλείμματα και κουκουλώματα τέλος!»


Γράφει: Γιακουμή Πέλλη
05/11/2010
Μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο, που συχνά αντιδρούσε με ενθουσιασμό, ο υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου Παντελής Πατερέλλης παρουσίασε την πρότασή του για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Παρουσίασε τους στόχους και τις προτεραιότητες του συνδυασμού του, διατήρησε χαμηλούς τόνους απέναντι στους άλλους συνυποψηφίους του, ενώ στο τέλος της ομιλίας του αυτοσυστήθηκε μιλώντας για την οικογένεια, την επαγγελματική και αυτοδιοικητική του πορεία, κάνοντας ωστόσο και αίσθηση λέγοντας: «Κατανοώ πως μπορεί να μην είμαι ευχάριστος και αρεστός σε όλους. Διεκδικώ, όμως, κι εγώ απ’ την κοινωνία την όποια αναγνώριση και αξία μού ταιριάζει.»Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Πατερέλλης αναφέρθηκε στο ψηφοδέλτιό του δίνοντας βαρύτητα στον πλουραλιστικό χαρακτήρα του. Όπως είπε, αποτελείται από καθημερινούς ανθρώπους, με διάθεση προσφοράς στα κοινά, άλλοι με εμπειρία αυτοδιοικητική και άλλοι που δοκιμάζονται για πρώτη φορά, με ενθουσιασμό και όραμα. Υπογράμμισε, όμως, επίσης, ότι η αναρρίχηση στα δημοτικά αξιώματα δεν είναι αυτοσκοπός. «Με ή χωρίς αξιώματα, εδώ θα είμαστε και αύριο, μαζί στις δουλειές μας, στη γειτονιά μας, στους κοινωνικούς χώρους και αγώνες», είπε χαρακτηριστικά.


Για τον «Καλλικράτη»

Αναφερόμενος στον «Καλλικράτη», έκανε λόγο για μια αναγκαία τομή στη χειμαζόμενη ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του ως προς το χωροταξικό, τονίζοντας όμως πως η διαφοροποίηση αυτή δε θα σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη.
Ανέπτυξε την πρότασή του για δημιουργία των τριών διοικητηρίων με στόχο να ξεπερασθούν οι αγκυλώσεις του νέου νόμου, καυτηρίασε όμως και την τακτική των αντιπάλων που, ενώ καταδικάζουν Ευρωπαϊκή Ένωση, «Καλλικράτη» και μνημόνιο, παράλληλα σχεδιάζουν και υπόσχονται λύσεις που κατ’ ανάγκη «περνούν» μέσα από αυτά τα προγράμματα.Ο υποψήφιος δήμαρχος παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις για έργα και παρεμβάσεις στον τομέα των μεταφορών, σε πολεοδομικά-οικιστικά θέματα, παρουσίασε προτάσεις για έργα που αφορούν στο περιβάλλον, τις νέες τεχνολογίες (όπου πρότεινε τη δράση «Ψηφιακή Λέσβος»), τον αγροτικό τομέα, με προτάσεις για προβολή των τοπικών προϊόντων, προβολή του λεσβιακού ελαιώνα, στήριξη των κτηνοτρόφων, και ακόμη τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την υγεία.
Ιδιαίτερης αξίας, η δημόσια διαβεβαίωσή του ότι η ισονομία, η ισοπολιτεία, η αξιοκρατία και η διαφάνεια θα είναι απαράβατη αρχή της νέας διοίκησης του δήμου της Λέσβου. «Η εποχή των “yes man, του πασαλείμματος και του κουκουλώματος για μη “χαλάσουν καρδιές” παρήλθε ανεπιστρεπτί», είπε χαρακτηριστικά.


Γεμάτο το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Η οικογένεια
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η σεμνή αναφορά στην οικογένειά του, στους γονείς του, τον Πρόδρομο και την Κλεοπάτρα, τη σύζυγο, τη «μονάκριβη και συμπαραστάτη Κατερίνα».
«Η ζωή στάθηκε ευγενική μαζί μου και για αυτό είμαι ευγνώμων στο Θεό και στην τύχη», είπε σε μια εξομολόγηση ψυχής, ενώ ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του.
Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο υποψήφιος δήμαρχος κάλεσε όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού του στη σκηνή και τους παρουσίασε στο κοινό μέσα σε ένα ενθουσιώδες κλίμα και παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Στην ομιλία του υποψήφιου δημάρχου το παρών έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, μαζί με το γενικό γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη, τη γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, Μαρία Ψήμμα, και άλλα κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Λίγκα του Βορρά μέσω Περιφέρειας

psomiadis-_xeleytheria
 Είναι γνωστή σε όλους η αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του Ψωμιάδη και του Προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά.Ύστερα από πίεση του κ. Σαμαρά ο Ψωμιάδης απέσυρε από υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη τον αδερφό του, Διονύση Ψωμιάδη. Αυτό δεν του στοίχισε μόνο την άρση της υποστήριξης του ΛΑΟΣ και του κ Καρατζαφέρη αλλά τραυμάτισε ανεπανόρθωτα όπως λένε πολλοί και το προφίλ του «δυναμικού κ ασυμβίβαστου Μακεδονάρχη» (που με πολύ επιμονή θέλει να χτίζει ο Ψωμιάδης), αφού φάνηκε να υποχωρεί στις πιέσεις και να «πουλάει» τον αδελφό του. Ο Ψωμιάδης έχρισε υπ. Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Τζιτζικώστα, πρώτο επιλαχόντα βουλευτή στην Α Θεσσαλονίκης.
 Είναι όμως έτσι; Είναι τόσο απλό όσο φαίνεται; ...
 Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, όποιος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για αδίκημα, πρέπει να τεθεί σε αργία, με αποτέλεσμα να μην έχει δικαίωμα εκλογής.
Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, έχει καταδικαστεί ΗΔΗ πρωτόδικα, σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, για τις περιβόητες μειώσεις προστίμων που έκανε σε πρατηριούχους που νόθευαν τη βενζίνη και είχαν χαρακτηριστεί από κάποιους και ως λαθρέμποροι. Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί και να τελεσιδικήσει πριν λίγες ημέρες, όμως ο Ψωμιάδης ζήτησε και πήρε ξανά αναβολή, για τον Απρίλη.
Σύμφωνα με το άρθρο 236 του Καλλικράτη, που αφορά την έκπτωση εξαιτίας καταδίκης, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ΄΄εάν εκδοθεί καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου, σε πρώτο βαθμό, για πλημμελήματα ή για κακουργήματα, ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλει να  θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας, ώσπου να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση΄΄. Αργία σε αιρετό πρόσωπο, σημάνει αδυναμία υποψηφιότητας και εκλογής και το πρόβλημα είναι μεγάλο, μια που ο Ψωμιάδης έχει ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα.
Κύκλοι του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, λένε ότι δεν υπάρχει κανένα κόλλημα, μια που η έκδοση της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου, έγινε πριν την ψήφιση του Καλλικράτη και αφού ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ, ο κος Ψωμιάδης είναι υποψήφιος βάση του παλιού νόμου, που έλεγε ότι για να εκπέσει κάποιος του αξιώματός του, πρέπει να τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Τι θα γίνει όμως μετά τις εκλογές, που είναι βέβαιο ότι ο Ψωμιάδης θα καταδικαστεί τελεσίδικα και για αυτό το αδίκημα;
Θα εκπέσει του αξιώματός του!!  Δηλαδή ο Ψωμιάδης ξέρει ότι ακόμη και 95% να πάρει στις μεθαυριανές εκλογές Περιφερειάρχης δεν πρόκειται να είναι!
Τι θα γίνει όμως: Θα αφήσει ο Ψωμιάδης την Περιφερεία εκτός οικογένειας?
Με τη διαφαινόμενη νίκη του κ. Γκουλέκα ο τελευταίος παραιτείται της βουλευτικής έδρας του, αφού πλέον θα είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Την έδρα αυτή παίρνει ως πρώτος επιλαχών ο κ. Τζιτζικώστας, και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για να αναλάβει το «μαγαζί» ο κ. Διονύσης Ψωμιάδης.
Περιφερειάρχης απ τη πίσω πόρτα δηλαδή.
Ταυτοχρόνως ο κ.Ψωμιάδης όπως έχει ο ίδιος δηλώσει θα κάνει «Πολιτική Κίνηση» η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής θεωρείται βέβαιη και από πληθώρα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας!
Το τέλειο σχέδιο δηλαδή.
Έχω τις καταδίκες αλλά σιγά μη κάτσω να πάω φυλακή. Κάνω νέο κόμμα, αφήνω τη Περιφέρεια στον Διονύση για να την έχω να…«κάνω παιχνίδι». Να την χρησιμοποιώ σαν φρούριο για το Κόμμα μου. Η «Λίγκα του Βορρά» είναι έτοιμη.

Το κατάλαβε ο ξύπνιος Καρατζαφέρης το παιχνίδι γι αυτό και κατέβασε τον Βελόπουλο..
Ο Σαμαράς όμως προτίμησε να παίξει με τη φωτιά. Αντί να δώσει το χρίσμα σε κάποιον άλλο άφησε τον Ψωμιάδη ανεξέλεγκτο και τώρα είναι βέβαιη η τριχοτόμηση του ιστορικού κόμματος της ΝΔ..
Όλα είναι ρευστά και αναμένεται ένας πολύ καυτός πολιτικά χειμώνας!
http://www.epikairo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6618:ligka-toy-vorra-meso-perifereias&catid=44:politikh&Itemid=27

Να τελειώσουμε το πάρτυ τους

http://www.youtube.com/watch?v=1dYfgGrgNuw&feature=share

Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010

Κινητικότητα από Π. Ψωμιάδη

Σε κινήσεις συγκρότησης νέου κομματικού φορέα, με σαφή εθνικά αλλά και τοπικιστικά χαρακτηριστικά, φέρεται ότι προχωρεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο εκ των διεκδικητών της προεδρικής θέσης της Νέας Δημοκρατίας μεταφέρει στις συναντήσεις που πραγματοποιεί με στελέχη και επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο ενίσχυσης της καμπάνιας του για την περιφέρεια, τις σκέψεις του για τη δημιουργία ανεξάρτητου πολιτικού φορέα, που θα στηριχθεί αφενός στην ισχυρή αποδοχή που απολαμβάνει ο κ. Ψωμιάδης στη Βόρεια Ελλάδα, αφετέρου δε, στις θέσεις που διατυπώνει περί των εθνικών θεμάτων, με αιχμή το Σκοπιανό. Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε ευθέως σε αυτή την προοπτική, σε διαδικτυακή του συνέντευξη (Voria.gr), σημειώνοντας ότι «κάτι θα κάνω μετά τις εκλογές, η κοινωνία με θέλει πιο κοντά», έστω κι αν στη συνέχεια σε συνεντεύξεις του δήλωσε ότι παραμένει μέλος της Νέας Δημοκρατίας. «Ο Ψωμιάδης δεν θα μπορούσε να πει, πριν από τις εκλογές, οτιδήποτε γιατί θα έχανε την περιφέρεια, αλλά οι συνεχείς υπομνήσεις του ότι τη νίκη τη χρωστά στον λαό από τον οποίο πήρε το χρίσμα και όχι στο κόμμα δίνουν το στίγμα των προθέσεών του», σχολιάζουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας πάντως ότι και στο παρελθόν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης έχει προβεί σε ανάλογες δηλώσεις.
Οι κινήσεις Ψωμιάδη, ο οποίος διανύει περίοδο ψυχρότητας με την ηγεσία της Ν.Δ. αφού ουδέποτε απεδέχθη την κίνηση πυγμής του κ. Σαμαρά να απαιτήσει τον αποκλεισμό του αδελφού του Διονύση από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη, είναι εν γνώσει του προέδρου του κόμματος. Και αν, επί του παρόντος, από τα σχόλια των γαλάζιων δεν λείπουν τα σχόλια περί «γραφικότητας» του κ. Ψωμιάδη, δεν είναι λίγοι όσοι, στο εσωτερικό της Ν.Δ., δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις αποδυνάμωσης του δεύτερου μεγαλύτερου πυλώνα του δικομματικού συστήματος στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι αυτό προοιωνίζεται εξελίξεις, συνολικά, στο πολιτικό σύστημα, που βαίνει σε φάση πολυκερματισμού.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_05/11/2010_421276

Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

«Δεν ήρθα ουρανοκατέβατος στην τοπική αυτοδιοίκηση»


Γράφει: Γιακουμή Πέλλη
04/11/2010
Ο υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου Παντελής Πατερέλλης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, μιλάει για την κάθοδό του στις εκλογές, τονίζοντας ότι «δεν είναι ουρανοκατέβατος» στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μιλάει για το σχέδιό του να ξεπεράσει τους χωροταξικούς «μπελάδες» του «Καλλικράτη», ενώ στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, λέγοντας ότι η λογική τού «yes man» απέναντι στην όποια εξουσία, δε συνάδει με τις αρχές του συνδυασμού του. Καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν αυτοδιοικητικά και όχι πολιτικά, ενώ «καρφώνει» τους αντιπάλους του, λέγοντας ότι «στο συνδυασμό του, σε αντίθεση με άλλους, δεν υπάρχουν διαγκωνισμοί για το μοίρασμα των καρεκλών».


Μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας ως δημοτικός σύμβουλος και ως αντιδήμαρχος, κατεβαίνετε για πρώτη φορά στις εκλογές ως επικεφαλής συνδυασμού. Τι σημαίνει για σας αυτή η εκλογική αναμέτρηση;
«Για μένα η διεκδίκηση της δημαρχίας είναι μια λογική συνέχεια της πολυετούς ενασχόλησής μου με την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα με το δήμο Μυτιλήνης. Δεν ήλθα ουρανοκατέβατος, ούτε επειδή δεν είχα τίποτε άλλο να “περάσω την ώρα μου”. Το ζητούμενο για μένα είναι το εκλογικό σώμα να με αξιολογήσει αυστηρά, αλλά δίκαια, με βάση την ως τώρα προσφορά μου στα κοινά και το πρόγραμμα δράσης-διοίκησης του ενιαίου πια δήμου Λέσβου, που εγώ και οι συνεργάτες μου στο συνδυασμό “Λέσβος, δημιουργική πορεία” θέσαμε ήδη στην κρίση του λεσβιακού λαού.»

Τι μέτρησε στην επιλογή των προσώπων που συγκροτούν το ψηφοδέλτιό σας;
«Πρώτα απ’ όλα, η διάθεσή τους για προσφορά στα κοινά και η απόφασή τους να συμβάλουν ώστε κάτι να αλλάξει στον ευλογημένο, αλλά και ξεχασμένο τόπο μας. Επεδίωξα, επίσης, το ψηφοδέλτιο να είναι πλουραλιστικό, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις, για να δοθεί πράγματι η ευκαιρία “σε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν”. Επίσης, κάθε αντικειμενικός κριτής αβίαστα διαπιστώνει ότι συνυπάρχουν στο ψηφοδέλτιό μας η εμπειρία και ο νεανικός ενθουσιασμός.»

«Τρία διοικητήρια»

Έχετε πει για τον «Καλλικράτη» ότι στην καλύτερη περίπτωση είναι πρόκληση και στη χειρότερη ένας μπελάς. Πώς ο νέος δήμαρχος Λέσβου θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα μαζί του;

«Σας διαφεύγει, νομίζω, ότι χαρακτήρισα τον “Καλλικράτη” και ως τομή στην κουτσουρεμένη και ταλαιπωρημένη ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση! Το “μπελάς” αφορά τη χωροταξία που τελικά επιβλήθηκε εδώ στη Λέσβο, με την οποία ρητά διαφώνησα. Και, για να μη μου πει κανείς, κατά τη λαϊκή ρήση, “είσαι και με την Κική και με την Κοκό”, θέλω να επισημάνω ότι οι συνεργάτες μου κι εγώ έχουμε ήδη δεσμευθεί για τα τρία, ουσιαστικά, διοικητήρια, που θα ιδρύσουμε και θα λειτουργήσουμε στο νησί, όταν βέβαια τύχουμε της επιλογής και εμπιστοσύνης του λαού. Δηλαδή, στην πράξη, έχουμε τη φόρμουλα να ξεπεράσουμε τον “μπελά” του “Καλλικράτη”.»

Αίσθηση έκανε στα εγκαίνια του εκλογικού σας κέντρου η φράση που χρησιμοποιήσατε, «δεν κωλώνουμε και δε θα κωλώσουμε πουθενά». Τι εννοούσατε με αυτό;
«Ήθελα να καταστήσω κατηγορηματική την απόφασή μας να υπηρετήσουμε τα κοινά χωρίς οποιαδήποτε δέσμευση, παρά μόνο με αυτήν που με το πρόγραμμά μας θέσαμε υπόψη του λεσβιακού λαού. Η λογική τού “yes man” στην όποια εξουσία, ή του να λειτουργεί η δημοτική αρχή σα δεκανίκι αλλότριων συμφερόντων, πολιτικών και μη, δε συνάδει με τις αρχές συγκρότησης της παράταξής μας.»

Επισκέπτες από την Τουρκία

Μετά την κατάργηση της visa για τους κατόχους «πράσινων διαβατηρίων», η κίνηση από τα απέναντι παράλια προς το νησί έχει αυξηθεί σημαντικά. Έχετε δώσει έμφαση στις ομιλίες σας στην ανάγκη στήριξης αυτής της προσπάθειας. Με ποιον τρόπο θα το πετύχετε αυτό;

«Πρώτα απ’ όλα, το νέο μέτρο συμβάλλει στην αποκατάσταση της αμοιβαιότητας στις κάθε λογής σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Ελπίζουμε, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διακηρύξεις, ότι σύντομα θα βρεθεί τρόπος ώστε και οι άλλοι Τούρκοι πολίτες, που έχουν τα απλά διαβατήρια, να μπορούν να μας επισκέπτονται χωρίς τη γραφειοκρατία της βίζας. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, σύντομα ανοίγει μια τεράστια αγορά στο κατώφλι μας, που όλοι εκτιμούν ότι την έχει ανάγκη η δοκιμαζόμενη λεσβιακή οικονομία. Θα ήταν λάθος, νομίζω, από προκατάληψη, εμπάθεια ή κακώς νοούμενη φιλοπατρία (για μικροπαραταξιακό όφελος) να κλείσουμε τα μάτια μας. Πρωτίστως η νέα δημοτική αρχή πρέπει να συμβάλει στη διαφήμιση των δυνατοτήτων και του κάλλους του νησιού, να δημιουργήσει υποδομές και να προωθήσει τις καλές σχέσεις με φορείς στη γειτονική μας χώρα.»

Αυτοδιοικητικές οι εκλογές

Έχετε πει πολλές φορές ότι οι εκλογές αυτές δεν είναι πολιτικές, αλλά αυτοδιοικητικές. Και όμως, τόσο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, δίνουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές. Εσείς πώς το σχολιάζετε αυτό;

«Ασφαλώς και επιμένω στην άποψή μου για τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών της Κυριακής, όμως κατανοώ και τη στάση του πρωθυπουργού στην ισοπέδωση που επιχειρεί η αντιπολίτευση για να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία.»

Πιστεύετε ότι το κλίμα που δημιουργούν στους πολίτες οι συνέπειες του μνημονίου, θα επηρεάσουν και τη στάση τους στις εκλογές; Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από την επαφή σας με τους πολίτες στις περιοδείες σας;
«Ενδεχομένως και να υπάρχει μια μερίδα πολιτών (ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα), που να σκέπτεται ή την οδήγησαν να σκέπτεται έτσι. Προσωπικά εκτιμώ πως ακόμη κι αυτοί που σκέπτονται έτσι, ενδιαφέρονται επίσης και για το ποιος θα διοικήσει, ποιος θα διαχειριστεί το δήμο, την καθημερινότητα και τα προβλήματά του (καθαριότητα, νερό, έργα κ.λπ.). Συνεπώς, πιστεύω, και απ’ τις επαφές μου με τον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ότι η “αντιμνημονιακή” ψήφος δε θα θολώσει την κρίση του κόσμου και ότι οι πολίτες, έχοντας συναίσθηση της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, θα ψηφίσουν “αυτοδιοικητικά”.»

Έργα με υπογραφή

Κάνοντας τον απολογισμό σας στο δήμο Μυτιλήνης, για ποιο έργο υπερηφανεύεστε και ποιο είναι το έργο που θεωρείτε ότι δεν προχώρησε όπως θα θέλατε;

«Ασφαλώς η συμβολή μου στα έργα της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, του Δημοτικού Θεάτρου, καθώς και η επιτυχής (κατά τη γνώμη των περισσότερων πολιτών) αντιμετώπιση του οξυμμένου κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη. Στενοχωριέμαι πράγματι που υπήρξε υστέρηση στη Σχολική Στέγη, όπου όμως υπήρξαν προβλήματα συνεργασίας με τις υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.»

Ποιο είναι το σύνθημά σας για αυτές τις εκλογές; Για ποιο λόγο θα πρέπει οι πολίτες να στηρίξουν το συνδυασμό σας;
«Το σύνθημά μας είναι “μαζί χαράζουμε πορεία”, επιδιώκοντας να καταστήσουμε σαφή τη βούλησή μας να κάνουμε τον πολίτη κοινωνό της διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων, στα οποία επίσης πρέπει να υπάρξει αλλαγή πορείας για να πάει μπροστά ο τόπος. Εκτιμούμε ότι το εκλογικό σώμα θα μας εμπιστευθεί, αφενός για την εμπειρία μας και αφετέρου για το πλήθος των νέων, ικανών ανθρώπων που πλαισιώνουν το συνδυασμό μας. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι στο συνδυασμό μας δεν υπάρχει ανταγωνισμός ή διαγκωνισμός για το μοίρασμα των “καρεκλών”, όπως διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχει αλλού, με τους γνωστούς σε όλους πια “πολυθεσίτες”.»

H κεντρική ομιλία του Π.Πατερέλλη


 Από το: LESVOSNEWS


Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, μίλησε χθές (Τετάρτη 3.11.10) ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Παντελής Πατερέλλης σε μια πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση που ξεχείλιζε από αγωνιστικό παλμό αλλά και συγκίνηση. Με λόγο απλό και στρωτό χωρίς τα χιλιοειπωμένα κλισσέ και τη κούφια συνθηματολογία, ο κ. Πατερέλης καθήλωσε τους ακροατές του. Πειστικός, και, με τα επιχειρήματά, σε κάθε αναφορά του, προσηνής προς το κοινό του, ευγενής προς τους αντιπάλους του, ενωτικός στη προοπτική νίκης του συνδυασμού του, παρουσίασε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης και κατέκτησε τους πολίτες που τον παρακολούθησαν.


Αναφερόμενος στον νόμο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» τον χαρακτήρισε ως αναγκαία τομή στην χειμαζόμενη ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κατηγορηματικά επεσήμανε την διαφωνία του ως προς τη χωροταξία που επιβλήθηκε στη Λέσβο. Διαβεβαίωσε πως με το σχεδιασμό των τριών διοικητηρίων ουσιαστικά θα ξεπερασθούν οι αγκυλώσεις του νέου νόμου και την πίστη του να αγωνισθεί, ώστε να υπάρξουν αλλαγές, σύμφωνα με την νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί. Καυτηρίασε την τακτική των αντιπάλων που ενώ διακηρύσσουν όχι στο σύστημα, όχι σε όλα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Καλλικράτης, Μνημόνιο κτλ) για να εγκλωβίζουν ανύποπτους ψηφοφόρους, παρουσιάζουν προγράμματα και δράσεις που πηγάζουν από πόρους αυτού του συστήματος. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον πλουραλιστικό χαρακτήρα του ψηφοδελτίου του, όπου καταβλήθηκε προσπάθεια να υπερτερούν οι νέοι άνθρωποι και τόνισε χαρακτηριστικά: «αν μη τι άλλο είμαι περήφανος, που απ τους 333 υποψήφιους του συνδυασμού, αύριο θα βγούν στη κοινωνία πάρα πολλά ικανά και έμπειρα στελέχη. Ρεαλιστής, δεν δίστασε να κάνει αυτοκριτική για τις υπερβολές και τον πολιτικαντισμό που δυστυχώς επικράτησε μετά την Μεταπολίτευση, έτσι που να επιπλέουν οι λίγοι, οι επιτήδειοι και απομακρύνονται απ τα κοινά οι πολλοί και κυρίως οι νέοι.


Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η σεμνή αναφορά στην οικογένεια του στους γονείς τους τον Πρόδρομο και την Κλεοπάτρα, στην μονάκριβή του σύζυγο και συμπαραστάτη Κατερίνα και στα δύο τους παιδιά. Είπε χαρακτηριστικά «η ζωή στάθηκε ευγενική μαζί μου, και για αυτό είμαι ευγνώμων στο θεό και στη τύχη». Είπε ακόμη ότι εκείνος και οι συνεργάτες του δεν είναι επαγγελματίες της πολιτικής αλλά επιτυχημένοι απ την εργασία τους επαγγελματίες της ζωής και της βιοπάλης. Τόνισε ακόμη ότι όπως και να ρθουν τα πράγματα ο ίδιος και οι συνεργάτες του κι αύριο εδώ θα είναι στην γειτονιά, στη δουλειά στη κοινωνία.


Διαβεβαίωσε ότι η ισονομία, η ισοπολιτεία, η αξιοκρατία και η διαφάνεια θα είναι απαράβατη αρχή της νέας διοίκησης του Δήμου της Λέσβου, και ότι η εποχή των ‘yes men”, του πασαλείμματος και του κουκουλώματος για μην «χαλάσουν καρδιές» παρήλθε ανεπιστρεπτί. Μίλησε για την ανάγκη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Δήμου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατό στην εποχή μας να στηριζόμαστε σε μπακαλοτέφτερα και στα ρουσφέτια.


Στο τέλος κάλεσε κοντά του και ανέβηκαν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου, όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί του σύμβουλοι, οι οποίοι με ενθουσιασμό και παρατεταμένα χειροκροτήματα έγιναν δεκτοί απ το κοινό.


Γενικά η ομιλία του κ. Πατερέλλη, όπως δήλωσαν κατά την έξοδό τους οι συμμετέχοντες ήταν μια γιορτή της κοινωνικής συμμετοχής και της αυτοδιοίκησης, ενώ ο ίδιος ως επικεφαλής του συνδυασμού «ΛΕΣΒΟΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ», κέρδισε τις εντυπώσεις και με την συγκίνηση του, που μετέδωσε και στο ακροατήριό του άγγιξε τις καρδιές όλων

.