ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Όλη η διοίκηση στη Σύρο!








Το πικρό ποτήρι του εφετείου και της απονομής Δικαιοσύνης μακρόθεν ετοιμάζεται να ξαναπιεί η Λέσβος κι όλο το Βόρειο Αιγαίο, με τη διορισμένη Περιφέρεια. Αν δεν έχει γίνει κάποιο λάθος στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έχει υποβληθεί απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών για γνωμοδότηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τότε η επιλογή του Υπουργείου είναι απ’ την αρχή του νέου έτους όλες οι γενικές διευθύνσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου να πάνε στην Ερμούπολη, εκτός μίας που αφορά στα δάση, η οποία και θα έχει έδρα στη Μυτιλήνη. Ίσως γιατί στις Κυκλάδες ή στον Πειραιά, που θα είναι η έδρα του διορισμένου περιφερειάρχη Αιγαίου, δεν υπάρχουν δάση. Πάντως, και δεν υπερβάλλουμε, στον Πειραιά, σύμφωνα πάντα με το ίδιο κείμενο-σχέδιο που δόθηκε στους νεοεκλεγέντες αυτοδιοικητικούς, πάνε το Γραφείο Τύπου και τα ΠΣΕΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου!

Όλες τις προηγούμενες ημέρες στον ημερήσιο Τύπο των Δωδεκανήσων υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που ψέγουν τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, για την «άδικη» κατανομή των υπηρεσιών της αιρετής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ασύγκριτα υπέρ των Κυκλάδων και εις βάρος της Ρόδου. Όπως έγραψε μάλιστα η εφημερίδα «Δημοκρατική», ο υπουργός Εσωτερικών «αντιμετωπίζει τα Δωδεκάνησα ως το “φτωχό συγγενή” των Κυκλάδων, της ιδιαίτερης πατρίδας του»!

Σοκ…
Ακόμη πιο ευνοϊκό για τις Κυκλάδες, κι ανάλογα εις βάρος του Βορείου Αιγαίου, είναι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, που απ’ την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι θα εδρεύει στον Πειραιά. Όταν ψηφίστηκε ο «Καλλικράτης», υπήρξαν απ’ τη Ρόδο φωνές αντίδρασης που έλεγαν ότι θα έπρεπε η μονάδα της κρατικής διοίκησης για το Αιγαίο, που διατηρεί σειρά αρμοδιοτήτων άμεσης προτεραιότητας για τη ζωή των νησιωτών, να πάει στη Ρόδο, μια και η Σύρος είχε την έδρα της αιρετής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αντίστοιχα η Μυτιλήνη την έδρα της αιρετής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Τελικά, οι διαμαρτυρίες κάμφθηκαν, μια και θεωρήθηκε πιο δίκαιη για όλα τα νησιά η λύση του Πειραιά.
Αυτό έως την Παρασκευή, οπότε οι νεοεκλεγέντες του Αιγαίου δήμαρχοι και περιφερειάρχες, φεύγοντας απ’ την Αθήνα και το ξενοδοχείο όπου επιμορφώθηκαν για τον «Καλλικράτη», πήραν μαζί τους και ένα ντοκουμέντο, δεμένο σε τόμο, που αφορούσε στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος «Οργανισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου». Το σχέδιο αυτό έχει με πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, και του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη υποβληθεί για γνωμοδότηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι αυτοδιοικητικοί απ’ το Βόρειο Αιγαίο, με το που ξεφύλλισαν το σχέδιο, έμειναν κυριολεκτικά εμβρόντητοι, γιατί διαπίστωσαν ότι όλη η διοίκηση του Αιγαίου, πλην των υπαλλήλων που θα έχουν τις αρμοδιότητες των δημοσίων σχέσεων και της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών και οι οποίοι θα είναι στον Πειραιά μαζί με το διορισμένο περιφερειάρχη, θα ασκείται απ’ τη Σύρο και την πρωτεύουσά της Ερμούπολη, όπου μεταφέρονται όλες οι γενικές διευθύνσεις εκτός των Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, που θα είναι στη Μυτιλήνη.

Οι γενικές διευθύνσεις
Νεοεκλεγείς δήμαρχος που επιφυλάχθηκε πριν τοποθετηθεί να μελετήσει όλο το σχέδιο, μας είπε ότι «αν δεν πρόκειται για λάθος, τότε μας κάνει η κυβέρνηση πλάκα, παρουσιάζοντας ένα ανεφάρμοστο για τη νησιωτική μας περιοχή σχεδιασμό διοίκησης, όπου όλες οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες θα υπάγονται, όχι στο διορισμένο περιφερειάρχη στον Πειραιά, αλλά στην Ερμούπολη».
Στο σχέδιο που έχει υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το πρώτο σοκ έρχεται απ’ τις υπηρεσίες που συνοδεύουν το διορισμένο περιφερειάρχη, και είναι το γραφείο του, όπως και η αρμοδιότητα της (αντιγράφουμε απ’ το σχέδιο) «πληροφόρησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τις δραστηριότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η μέριμνα δημοσιογραφικής κάλυψης γεγονότων και εκδηλώσεων γενικού ενδιαφέροντος για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, η ενημέρωση της κεντρικής διοίκησης για ειδήσεις και δημοσιεύματα ιδιαίτερης σημασίας, η μέριμνα για την επαφή του γενικού γραμματέα και των υπηρεσιών που υπάγονται σ’ αυτόν, με τα μέσα ενημέρωσης και η παροχή διευκολύνσεων και πληροφοριών σε δημοσιογράφους».
Κι όποιος θεωρεί ότι είναι εύκολο όλα τα παραπάνω για τα νησιά να γίνονται απ’ τον Πειραιά, θα πρέπει να συνεχίσει στο Άρθρο 3, όπου και περιγράφεται τι θα ισχύσει για τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και το Τμήμα Παλλαϊκής Άμυνας - ΠΣΕΑ, όπου θα φροντίζουν ομοίως για όλους τους τομείς αρμοδιότητάς τους απ’ τον Πειραιά.
Τα «καλύτερα», όμως, αρχίζουν στη συνέχεια, όπου και παρουσιάζεται η διάρθρωση των οργανικών μονάδων, καθώς και οι αρμοδιότητες της διορισμένης Περιφέρειας, ή αλλιώς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι βασικές γενικές διευθύνσεις Εσωτερικών Υποθέσεων και Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής εδρεύουν στην Ερμούπολη, ενώ στη Μυτιλήνη θα εδρεύει η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων.
Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων θα έχει έδρα την Ερμούπολη και συγκροτείται από επτά οργανικές μονάδες, που έχουν ομοίως έδρα την Ερμούπολη, και είναι οι Διευθύνσεις Διοίκησης, Οικονομικού, Εθνικών Κληροδοτημάτων, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Αστικής Κατάστασης, Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής θα έχει έδρα την Ερμούπολη και συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου με έδρα την Ερμούπολη. Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου με έδρα την Ερμούπολη. Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου με έδρα την Ερμούπολη.

Αναβάθμιση… νότιων
Η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων είναι η μόνη που θα έχει έδρα τη Μυτιλήνη και θα συγκροτείται από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών με έδρα τη Μυτιλήνη.
Διευθύνσεις Δασών των νομών με τοπική αρμοδιότητα ανά νομό: Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Νοτίου Αιγαίου με έδρα την Ερμούπολη.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, που με τη συγκεκριμένη επιλογή να καταστήσει τη Σύρο το κέντρο του Αιγαίου διοικητικά, καλείται να εξηγήσει, όλο το επόμενο διάστημα, με ποιο σκεπτικό όλο το Βόρειο Αιγαίο θα «υπάγεται» στις υπηρεσίες της Ερμούπολης, αλλά και πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει όλο αυτό το πολύπλοκο σχήμα. Το οποίο, σημειωτέον, εκτός όλων των άλλων, θα μετατρέψει όλους τους προϊσταμένους της διοίκησης στους τρεις Νομούς του Βορείου Αιγαίου σε υφισταμένους των νυν στελεχών της διοίκησης στο Νότιο Αιγαίο, που αναβαθμίζονται με τις γενικές διευθύνσεις που θα δημιουργηθούν.

1 σχόλιο:

Μαριάνθη είπε...

Μήπως τελικά η κυβέρνηση πρέπει να λέγεται Κυβέρνηση Ραγκούση και όχι Παπανδρέου;
Μήπως τελικά το ότι παίρνουμε έναν υπουργού και τον "μετατρέπουμε"σε υπερυπουργό σε τσάρο, δείχνει μία όποια αδυναμία;Δυστυχώς οι τακτικές αυτές προβληματίζουν έντονα και τον κόσμο που στήριξε αυτό το κόμμα που τώρα κυβερνά ελέω Θεού Ραγκούση
Μπράβο παιδιά συνεχίστε έτσι και καλά θα πάτε....