ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Αλλάζει το εκλογικό σκηνικό

Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
24/08/2010
Ανατροπή του σκηνικού που έχει ως τώρα διαμορφωθεί σε σχέση με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αναμένεται να κάνει σήμερα ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, που σε συνέντευξη Τύπου στην οποία έχει προσκαλέσει τα τοπικά μέσα, θα ανακοινώσει, όπως όλα δείχνουν, την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια βορείου Αιγαίου. Κι όλα αυτά μόλις λίγες μέρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις απ’ το κυβερνών κόμμα, για τα στελέχη που θα στηρίξει στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που από χθες το πρωί συζητιόντουσαν σε όλο το νησί, ότι δηλαδή επίκειται ανακοίνωση σχετική με τις εκλογές απ’ το Νάσο Γιακαλή, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης αργά το μεσημέρι, έστειλε πρόσκληση με την οποία και καλεί σήμερα στις 12 σε συνέντευξη Τύπου, τα τοπικά μέσα δίχως καμία περαιτέρω λεπτομέρεια, που έστω και να υποδηλώνει το θέμα της συνέντευξης. Ο ίδιος παρέπεμπε από χθες για πληρέστερη ενημέρωση, στη σημερινή συνέντευξη δίχως να αποκαλύπτει τα χαρτιά του.

Πρωτοπορεί στο ΠΑΣΟΚ
Πληροφορίες όμως, θεωρούν περίπου σίγουρο πως ο Νάσος Γιακαλής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, θα ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, διεκδικώντας να γίνει ο πρώτος αιρετός στο βόρειο Αιγαίο. Μια τέτοια ανακοίνωση δρομολογεί αλληλουχία εξελίξεων, αφού πρόκειται για τον πρώτο υποψήφιο απ’ το χώρο του ΠΑΣΟΚ, που «προλαβαίνει» το κόμμα του, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις «επιλογές» που εντέλει θα γίνουν.
Θα δεχθεί η Ελπίδα Τσουρή να είναι υποψήφια με χρίσμα απ’ το ΠΑΣΟΚ αν ήδη έχει ανακοινωθεί υποψηφιότητα Γιακαλή; Όπως όλα έως τώρα έδειχναν, η βουλευτής Χίου ήταν το «φαβορί» για το χρίσμα, αν και σε επίπεδο νομού Λέσβου, είχαν διατυπωθεί πολλές ενστάσεις για το κατά πόσο θα «περπατούσε» μια χιώτικη υποψηφιότητα.
Ακόμη όμως και μια Μυτιληνιά υποψηφιότητα απ’ τον ίδιο χώρο, όπως για παράδειγμα του νυν Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη -που ομοίως φέρεται να είναι μεταξύ των πρώτων επιλογών του ΠΑΣΟΚ για το βόρειο Αιγαίο- θα καταστεί «αποδυναμωμένη» όταν έχει υπάρξει ήδη ανακοίνωση υποψηφιότητας απ’ τη Λέσβο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το Δήμαρχο Μυτιλήνης, παλιό στέλεχος του κόμματος, με ξεχωριστή και πολύχρονη αυτοδιοικητική εμπειρία, αλλά και δοκιμασμένης απήχησης στο εκλογικό σώμα των νησιών. Είναι γνωστό πως ο διατελέσας και διορισμένος Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, διατηρεί άψογες σχέσεις με στελέχη πρώτης γραμμής απ’ το χώρο του ΠΑΣΟΚ και στους δύο άλλους νομούς της περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ενώ, όπως έχουν δείξει και οι δημοσκοπήσεις, είναι απ’ τους πλέον αναγνωρίσιμους στις τοπικές κοινωνίες των νησιών.
Ζητούμενο βέβαια παραμένει τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν πράγματι ο κ. Γιακαλής δηλώσει σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος. Θα τον στηρίξει έως και «αλλάζοντας» τις όποιες αποφάσεις έχει ως τώρα, πάρει η Ιπποκράτους, ή θα επιλέξει να δώσει αλλού το χρίσμα, δίνοντας προβάδισμα στον υποψήφιο της ΝΔ; Άλλωστε είναι προφανές πως η Λέσβος λόγω της πληθυσμιακής αριθμητικά υπεροχής, είναι εκείνη που έχει «θεωρητικά» το προβάδισμα να εκλέξει δικό της περιφερειάρχη, κι ίσως σε αυτό το αριθμητικό πλεονέκτημα να «ποντάρει» και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, σπεύδοντας να προκαταβάλει το κόμμα του και ανακοινώνοντας υποψηφιότητα.
Στη συνέντευξη σήμερα θα εξηγηθούν οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Γιακαλής, αν όντως επαληθευτούν οι πληροφορίες, «πρωτοπορεί» κι ανακοινώνει υποψηφιότητα πριν τις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ, που για τους υποψήφιους περιφερειάρχες αναμένονται στις 3 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: