ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ξεχείλισε η… αλαζονεία

Αλαζονικούς χειρισμούς στο θέμα του «Καλλικράτη» καταγγέλλει η συντονιστική επιτροπή της δημοτικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Καλλονής, που χθες έθεσε στη διάθεση της νομαρχιακής επιτροπής Λέσβου του κόμματος την παραίτησή της, σε συνέχεια και της ομόφωνης απόφασης της ολομέλειας της οργάνωσης στις αρχές του μήνα. Το πολιτικό ζήτημα που ανοίγει η οργάνωση δε φαίνεται εφικτό να κλείνει εύκολα για το κυβερνών κόμμα, αφού θα σταθεί ιδιαίτερα δύσκολο να βρει πρόθυμα στελέχη απ’ την ευρύτερη περιοχή για τα αυτοδιοικητικά του ψηφοδέλτια, ενώ οι παραιτηθέντες προειδοποιούν ακόμη και για την αρνητική τους στάση στις εκλογές.

«Δε μας ρώτησε κανείς, δε μας άκουσε κανείς, δεν ήρθε εν τέλει κανείς να προσπαθήσει να μας πείσει με επιχειρήματα σοβαρά ότι η δημιουργία ενός δήμου σε ολόκληρο το νησί θα είναι προς όφελος του τόπου μας», δήλωσε χθες λίγο μετά την παραίτησή του ο γραμματέας της Συντονιστικής, Λευτέρης Βακιρλής, μιλώντας στο «Ε» κι εκφράζοντας την έντονη πικρία του για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Ο κ. Βακιρλής ήλπιζε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα υπάρξει κάποια υπαναχώρηση απ’ το σχεδιασμό Ραγκούση «κάθε νησί και δήμος», προκειμένου να αλλάξει η προδιαγεγραμμένη για τη Λέσβο συρρίκνωση των 13 δήμων σε έναν.
Ο ίδιος υποστήριξε πως οι χειρισμοί του κόμματός του ήταν άκρως αλαζονικοί, αφού σε ένα θέμα κατ’ εξοχήν τοπικού ενδιαφέροντος δεν υπήρξε διαβούλευση, δεν ακούστηκε η άποψη της τοπικής κοινωνίας. «Δεχθήκαμε», συνέχισε ο κ. Βακιρλής, «και δεχόμαστε έντονη πίεση απ’ τον κόσμο, απ’ τα μέλη μας, απ’ τους συντοπίτες μας και σίγουρα δεν είναι απάντηση στους προβληματισμούς που μας καταθέτουν αυτό που ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι δηλαδή η Λέσβος θα γίνει ο 18ος δήμος στη χώρα σε πληθυσμό.»

Πολιτική απόφαση

«Μας αγνόησαν, δεν ήρθαν καν να ακούσουν τις αντιρρήσεις μας και φαίνεται πως όλους εμάς που δουλέψαμε σκληρά για να ενισχύσουμε το κόμμα μας, τραβώντας γερό κουπί σε δύσκολες συνθήκες, δε μας υπολογίζουν. Με αυτές τις επιλογές ας πορευτούν», πρόσθεσε ο κ. Βακιρλής, που τόνισε πως αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός για τη Λέσβο, όπως είχε συμφωνηθεί στην ολομέλεια της δημοτικής οργάνωσης Καλλονής στις 5 Μαΐου, παρουσία - παρά το άνοιγμα την ίδια ώρα της εμπορικής έκθεσης στην περιοχή - 80 μελών του ΠΑΣΟΚ, «εμείς δε θα ολοκληρώσουμε τη θητεία μας στην οργάνωση».
Στην παραίτηση που υπογράφουν, εκτός του γραμματέα, και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Ιορδάνης Ιορδάνου, Γιώργος Καμπέρος, Μαρία Καψάλη, Τούλα Πιρπιρή και Ιγνάτης Χονδρονικόλας (οι δύο τελευταίοι έχουν διατελέσει δημοτικοί σύμβουλοι Καλλονής και ο κ. Ιορδάνου δημοτικός σύμβουλος Ερεσού - Αντίσσης), υπενθυμίζεται η απόφαση της ολομέλειας να παραιτηθεί η Συντονιστική αλλά και από πιθανοί υποψήφιοι και ψηφοφόροι τα μέλη της στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Θέτοντας στη διάθεση της Ν.Ε. την παραίτησή τους, ο γραμματέας και τα μέλη της Συντονιστικής Καλλονής τονίζουν: «Οι προσχηματικοί διάλογοι και αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις δεν έχουν καμμία σχέση με τη δημοκρατική διαδικασία και την εσωτερική λειτουργία του κόμματος για την οποία είχαν δεσμευθεί άπαντες και που ήταν η αιτία για την αυθόρμητη και ανυστερόβουλη εκ νέου συστράτευσή μας. Οι αλαζονικές συμπεριφορές μάς φέρνουν στο νου περασμένες εποχές που όλοι λέγαμε ότι ανήκουν στο παρελθόν. Η παραίτησή μας είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση την οποία θα υποστηρίξουμε και με το πέρασμα του χρόνου, και θα αναλάβουμε και τις πολιτικές ευθύνες που μας αναλογούν.»
Καταλήγοντας, οι ίδιοι αναφέρουν πως καλούνται τώρα οι εμπνευστές του σχεδίου «Καλλικράτης» να δουλέψουν για την υλοποίησή του και να αναλάβουν με τη σειρά τους τις πολιτικές ευθύνες για τα αποτελέσματά του.


Διαμαρτυρήθηκαν οι Ροδίτες για τη γενική διοίκηση
Απαιτούν την… πρωτεύουσα του Αιγαίου


Την ίδια ώρα που οι φορείς της Λέσβου, παθητικά, χωρίς καμμία αντίδραση, περιμένουν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι φορείς της αυτοδιοίκησης των Δωδεκανήσων διεκδικούν να πάρουν την έδρα της γενικής διοίκησης Αιγαίου στη Ρόδο.
Έτσι, μετά από σύσκεψη που έγινε την Τρίτη, χθες μετέβησαν στη Βουλή, όπου και συζητιόταν το σχέδιο νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο νομάρχης Δωδεκανήσου, Γιάννης Μαχαιρίδης, και οι δέκα δήμαρχοι του νησιού της Ρόδου, με σκοπό να θέσουν υπόψη του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, το αίτημα να οριστεί η Ρόδος ως έδρα της αποκεντρωμένης γενικής διοίκησης Αιγαίου.
Όπως είναι γνωστό, ως έδρα της γενικής διοίκησης Αιγαίου προτείνεται στο νομοσχέδιο ο Πειραιάς, γεγονός που έχει προκαλέσει εδώ και αρκετό διάστημα τις έντονες αντιδράσεις της Δωδεκανήσου. Οι φορείς της περιοχής επιμένουν πως πρέπει «να αρθεί η αδικία εις βάρος της Ρόδου, του μεγαλύτερου δήμου-πρωτεύουσας του Αιγαίου».
Το σκεπτικό που προβάλλουν οι Δωδεκανήσιοι, οι οποίοι ήδη έχουν απευθύνει σχετική επιστολή στην κυβέρνηση, είναι ότι η Ρόδος δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν για όλες τις υπόλοιπες γενικές διοικήσεις ίσχυσε ο κανόνας έδρα να ορίζεται η μεγαλύτερη πόλη-πρωτεύουσα των νομών που υπάγονται στη νέα αποκεντρωμένη δομή.
Θυμίζουμε ότι ομοίως στον Πειραιά και στην ίδια γενική διοίκηση Αιγαίου υπάγεται ο νομός Λέσβου κι ολόκληρη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι φορείς της οποίας ουδόλως όλο το προηγούμενο διάστημα ασχολήθηκαν με το πού θα είναι η έδρα τής κατ’ ευφημισμόν, λόγω της επιλογής Πειραιά, αποκεντρωμένης κεντρικής εξουσίας.

Απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό

Παρομοίως με τους Δωδεκανήσιους κι ακόμη πιο δυναμικά, χθες στην Αθήνα συνεχίζονταν οι αντιδράσεις των φορέων που διαμαρτύρονται για τον «Καλλικράτη». Η μόνη οργανωμένη αντίδραση, πάντως, σε ό,τι αφορά στη Λέσβο, προέρχεται απ’ το Facebook και την ομάδα «ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ Η ΛΕΣΒΟΣ», που έχει ξεκινήσει την κατάθεση επιχειρημάτων στις ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ στο προφίλ του πρωθυπουργού στο Facebook, στο όνομα «George A. Papandreou». Η ομάδα καλεί όλους τους Λέσβιους να προβούν σε ανάλογες παρεμβάσεις, τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, μέσω των προφίλ τους στο Facebook, ώστε «να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στις δυο μέρες που απομένουν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: