ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

"Για να μη ζήσει η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας"

Όλοι οι Έλληνες συναισθάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και όλοι μας το βάρος της ιστορικής μας ευθύνης. Να μη ζήσει η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας.

Απόσπασμα απο την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπ. Συμβούλιο

Πρώτο μας μέλημα ήταν να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας απέναντι στους πολίτες. Από την πρώτη στιγμή είπαμε όλη την αλήθεια στον Ελληνικό λαό.

Δεύτερος στόχος μας, να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας διεθνώς και κυρίως στην Ευρώπη.Γιατί τον Οκτώβριο του 2009 δεν μας άκουγε κανείς. Δεν μας πίστευε κανείς.

Από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετείχα ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, χωρίς ούτε στιγμή να απεκδυθώ των ευθυνών της χώρας μου, επεσήμανα πως το πρόβλημα ήταν ευρύτερο και πολύ πιο σοβαρό. Πως αφορούσε στην ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης και του ευρώ. Στη λειτουργία του διεθνούς οικονομικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και ότι μια μικρή εστία φωτιάς θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μεγάλη πυρκαγιά.

Γνωρίζω ότι, με τις σημερινές μας αποφάσεις, οι συμπολίτες μας θα πρέπει να υποστούν μεγάλες θυσίες. Όμως, η εναλλακτική πορεία θα ήταν η καταστροφή και μεγαλύτερος πόνος για όλους. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω ούτε βήμα. Δεν είναι για μένα, για κανέναν μας, ευχάριστη απόφαση. Αλλά είμαστε εδώ, για να πάρουμε σωστές αποφάσεις για τον τόπο.

Αυτή ήταν, αυτή είναι η ευθύνη μας.

Και αυτή την ευθύνη, και εγώ προσωπικά έχω ταχθεί να υπηρετώ. Την ευθύνη απέναντι στο συλλογικό συμφέρον του Ελληνισμού.

Αντιληφθήκαμε πολύ νωρίς την ανάγκη για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού, που θα είχε τη δυνατότητα να μας βοηθήσει στην αναχρηματοδότηση του χρέους, με ποσά βεβαίως πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά.

Στήσαμε αυτό το μηχανισμό από το μηδέν. Ζητήσαμε πριν λίγες μέρες την ενεργοποίησή του. Και σήμερα, επικυρώνουμε τη συμφωνία. Ένα χωρίς προηγούμενο πακέτο στήριξης, για μια χωρίς προηγούμενο προσπάθεια από την πλευρά των Ελλήνων.

Επικριτές ή ακόμα και καλοπροαίρετοι φίλοι, μου λένε, «θα έχεις πολιτικό κόστος. Το ΠΑΣΟΚ απαρνιέται τις πολιτικές του. Θα μείνεις μόνο μια θητεία».
Και απαντώ, το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα στην κόκκινη γραμμή του, το συμφέρον της πατρίδας και τίποτα άλλο.

Προσωπικά, έχω πει και το ξαναλέω: δεν έχω ποτέ ζητήσει να έρθω στην εξουσία για την εξουσία, αλλά μόνο για προσφορά. Δεν με ενδιαφέρουν οι θυσίες. Με ενδιαφέρει, όταν παραδώσω τη σκυτάλη, να έχω κάνει το σωστό και να παραδώσουμε μαζί μια διαφορετική, πολύ καλύτερη Ελλάδα. Και γι’ αυτό, θα πάρω όποια απόφαση χρειαστεί.

Στο τέλος της θητείας μου, η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη. Θα είναι αναγεννημένη.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια: