ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΛΟΥΚΕΤΟ στους ΔΗΜΟΥΣ πριν το βάλει ο «Καλλικράτης»

Καθολικά «όχι» λένε οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου στον «Καλλικράτη» που ανακοινώθηκε και προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε το νησί να στείλει ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας. Την ερχόμενη Παρασκευή κλείνουν οι δήμοι της Λέσβου και προγραμματίζεται κινητοποίηση με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων, ενώ μία μέρα πριν το Τεχνικό Επιμελητήριο καλεί σε κοινή σύσκεψη για το συντονισμό των κοινών ενεργειών προς κάθε κατεύθυνση.

Το βράδυ της Πέμπτης, με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου και το σύνολο των δημάρχων του νησιού της Λέσβου, αποφάσισε τη διοργάνωση παλλεσβιακής κινητοποίησης την Παρασκευή 7 Μαΐου, στις 10 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Στην πρόσκληση που απευθύνει η ΤΕΔΚ σε όλους τους φορείς τούς καλεί να συμμετάσχουν «Για να πούμε μαζί: ΟΧΙ σ’ αυτόν τον “Καλλικράτη” που επιχειρούν να μας επιβάλλουν. ΟΧΙ ένας Δήμος το νησί μας. Δε δεχόμαστε να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Δε δεχόμαστε λύσεις που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην καταστροφή τη Λέσβο».
«Στην απόφαση που πήραμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Σωτήρης Ζαμτράκης, «με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων, κάναμε σαφές πως ως αυτοδιοίκηση δε δεχόμαστε αυτήν τη διοικητική μεταρρύθμιση, τη χωρίς εξασφαλισμένους οικονομικούς πόρους, τη χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα για τα νησιά της περιφέρειας, αυτήν τη μεταρρύθμιση που φέρνει μαζικές απολύσεις εργαζομένων, που απομονώνει τον απλό δημότη και διαλύει την αυτοδιοίκηση. Λέμε ένα μεγάλο “όχι” στην ερήμωση και στο μαρασμό της υπαίθρου.»
«Εμείς», δήλωσε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, «λέμε “όχι” σ’ αυτόν τον “Καλλικράτη” και καλούμε όλους τους φορείς να φωνάξουν μαζί μας, διεκδικώντας λειτουργικούς δήμους, που θα είναι δίπλα στον πολίτη.»

Καταψηφίζουν στην ΚΕΔΚΕ
Η πρώτη απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα απ’ την ΤΕΔΚ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ήταν να καταψηφίσουν όλοι οι αντιπρόσωποι της Λέσβου, την προσεχή Δευτέρα στο έκτακτο συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, «αυτόν τον “Καλλικράτη” που επιχειρούν να μας επιβάλουν».
Όμως, εκτός της ΤΕΔΚ, για τη διοικητική μεταρρύθμιση κινητοποιείται και το ΤΕΕ, που λίγες μέρες μετά τις εκλογές ο πρόεδρος του περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου, Παναγιώτης Πιττός, καλεί τους προέδρους των τοπικών φορέων σε σύσκεψη την προσεχή Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, ώστε από κοινού με τη διοικούσα επιτροπή του Τμήματος «να συντονίσουμε κοινές ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση και να καταθέσουμε προτάσεις για τον “Καλλικράτη”».
«Σαν αρχιτέκτονας ο Καλλικράτης», σημείωσε ο κ. Πιττός, δηλώνοντας στο «Ε» ότι το νησί της Λέσβου πρέπει να γίνει πάνω από ένας δήμος, «δεν επιτρέπεται να μην ξέρει από χωροταξία, γιατί το σχέδιο που ανακοινώθηκε αυτό αποκαλύπτει. Σαν αρχιτέκτονας ο Καλλικράτης θα πρέπει να βλέπει ότι έτσι όπως δομείται η αυτοδιοίκηση, με τον πρώτο σεισμό, θα καταρρεύσει.»
Τόσο ο κ. Πιττός όσο και πολλά στελέχη της αυτοδιοίκησης αναφέρουν ως προκλητικό για τη Λέσβο αυτό που έγινε με τις συνενώσεις στην Κρήτη, όπου το λιγότερο από εξαπλάσιας έκτασης νησί, σε σχέση με τη Λέσβο, «διαιρέθηκε» σε 22 δήμους. Αν και για τη νησιωτική Κρήτη ίσχυαν τα ίδια μέτρα και σταθμά που ίσχυσαν για τη Λέσβο, δε θα έπρεπε να είναι πάνω από τέσσερις δήμοι, όπως υποστηρίζει η ίδια άποψη.


«Έγκλημα» ο «Καλλικράτης» για το νησί, υποστηρίζει η ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ.
«Διαλύεται η ύπαιθρος»


Χαρακτηρίζοντας έγκλημα εις βάρος της Λέσβου τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον «Καλλικράτη», η ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ. με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως αν εφαρμοστεί αυτός ο σχεδιασμός, το νησί θα καταστραφεί, θα διαλυθεί η ύπαιθρος.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά και τα τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, και ειδικά αυτά που ζουν καθημερινά κοντά στους πολίτες, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους τις αντιδράσεις των συμπολιτών μας, ακόμη και των ψηφοφόρων τους, πριν πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Στρατής Κυρατζής, που συμπληρώνει πως είναι ήδη πολλές οι αντιδράσεις σε αυτή την κατεύθυνση και ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο για όλους, με την οικονομική κρίση να μαστίζει κάθε νοικοκυριό, «το κυβερνών κόμμα επιβάλλεται να είναι περισσότερο προσεχτικό».
Καταλήγοντας, ο κ. Κυρατζής ανέφερε ότι ως πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, που συνειδητά επέλεξε να μείνει στην ύπαιθρο του νησιού, και με τον «Καποδίστρια» και με τον «Καλλικράτη», βλέπει «το μαρασμός και τη με γοργά βήματα διάλυση της περιφέρειας, με μοναδικό στόχο τα κομματικά συμφέροντα μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που οδηγούν τη χώρα μας στην ανυποληψία και την καταστροφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: