ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Ήρθαν τα πάνω κάτω

Σοβαρότατες ανατροπές σε ό,τι ισχύει έως τώρα στην αυτοδιοίκηση φέρνει το πολυνομοσχέδιο «Καλλικράτης», βάσει του οποίου και θα διεξαχθούν οι εκλογές σε λίγους μήνες, το Νοέμβριο του 2010. Ειδικά για τη Λέσβο, η συρρίκνωση σε ένα δήμο ολόκληρου του νησιού έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις απ’ το σύνολο της αυτοδιοίκησης, ενώ η ΤΕΔΚ επρόκειτο χθες το απόγευμα σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειές της.
Άλλωστε είναι σαφές και απ’ τις συνελεύσεις που έχουν προηγηθεί σε Λέσβο και Λήμνο, ότι τα νησιά του νομού αισθάνονται οι μεγάλοι αδικημένοι της μεταρρύθμισης.


Με δεδομένο, μάλιστα, πως ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν περίπου 30 δήμοι περισσότεροι από ό,τι τώρα ανακοινώθηκε, καθίσταται σαφές πως δεν έχει γίνει το μέγιστο των υποχωρήσεων που ο υπουργός Εσωτερικών ήταν διατεθειμένος να δεχθεί. Με αυτό το σκεπτικό φαίνεται ότι όσο και να φαντάζει δύσκολο, υπάρχουν ακόμη κάποια περιθώρια αλλαγών στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε. Για να εξαντληθούν όμως αυτά τα περιθώρια - πόσο μάλλον όταν στην περίπτωση της Λέσβου θα πρέπει να εκπέσει μία απ’ τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του σχεδίου για κάθε νησί και δήμος - επιβάλλονται ισχυρές πιέσεις. Πιέσεις που φαίνεται ήδη να έχουν ισχύσει σε ορισμένες περιοχές, όπου η εκπροσώπηση σε επίπεδο πρωτοβάθμιας μονάδας αυτοδιοίκησης είναι εξόφθαλμα πιο αναλογική απ’ την περίπτωση της Λέσβου.

Βασικές αρχές…

Σύμφωνα με τα βασικά κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη στις συνενώσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός:
- με βάση την απογραφή του 2001, πλην των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών δεν υπάρχει δήμος με πληθυσμό κάτω από 10.000 για αυτούς που συνενώνονται και 12.000 για αυτούς που παραμένουν αυτόνομοι.
- στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης το πληθυσμιακό αυτό όριο ανεβαίνει στις 25.000 κατοίκους.
- τα μεγάλα αστικά κέντρα συνενώνονται με όμορους δήμους που αποτελούν στην ουσία συνέχειά τους, ανεξαρτήτως πληθυσμού.
- στους ορεινούς το πλαφόν θα αγγίζει τους 2.000, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.
- τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000, ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ. Έτσι οι δήμοι με σημαντικά οικονομικά προβλήματα θα έχουν όριο στο δανεισμό τους, ο οποίος δε θα υπερβαίνει το 5% των ετήσιων εσόδων τους.
- οι 57 σημερινές νομαρχίες και τα 19 επαρχεία αντικαθίστανται από 13 αιρετές Περιφέρειες, ενώ οι σημερινές 13 Περιφέρειες αντικαθίστανται από επτά κεντρικές διοικήσεις.
- οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης, από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.

… στα τοπικά δεδομένα

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στις αρμοδιότητες και στην εκλογική διαδικασία που φέρνει το σχέδιο «Καλλικράτης», θα κάνουμε τις επόμενες μέρες εξειδίκευση στα τοπικά δεδομένα. Κατ’ αρχάς επιχειρούμε με τους πίνακες που δημοσιεύουμε να εντοπίσουμε τις βασικές αλλαγές που συντελούνται στο χάρτη του νομού.
Όπου, συνοπτικά αναφέρουμε, οι 17 δήμοι και η μία Κοινότητα γίνονται τρεις δήμοι, στους οποίους και θα εκλεγούν συνολικά 421 αιρετοί στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Η Λέσβος και η Λήμνος, όπως φαίνεται και στον πίνακα, χωρίζονται σε δημοτικές ενότητες, όσες και οι υφιστάμενοι σήμερα δήμοι, οι οποίες ανάλογα με τον πληθυσμό κατανέμονται σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες.
Ειδικά για τη νησιωτική χώρα, δημοτική κοινότητα είναι το χωριό με πληθυσμό - κατά την απογραφή του 2001 - με πάνω από 1.000 κατοίκους, ενώ τοπική, ο οικισμός κάτω των 1.000 κατοίκων. Δημοτική κοινότητα με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, εν προκειμένω μόνο η πόλη της Μυτιλήνης, εκλέγει συμβούλιο δημοτικής κοινότητας 11μελές, ενώ τα υπόλοιπα χωριά εκλέγουν συμβούλια δημοτικής κοινότητας με πέντε μέλη.
Η εκπροσώπηση των τοπικών κοινοτήτων, με πληθυσμό έως 300 κατοίκους, γίνεται από έναν εκπρόσωπο, ενώ με μεγαλύτερο πληθυσμό, από τριμελές συμβούλιο.
Ο δήμος Λέσβου θα έχει 45μελές Δημοτικό Συμβούλιο, με τέσσερις δηλαδή συμβούλους παραπάνω απ’ ό,τι θα είχε αν δεν ήταν νησί. Ομοίως και ο χαρακτηρισμός χωριών ως δημοτική κοινότητα έχει πληθυσμιακό όριο το μισό από ό,τι στην ηπειρωτική χώρα, που είναι 2.000 κάτοικοι. Τέτοιες νησιωτικές ιδιαιτερότητες στο σχεδιασμό του «Καλλικράτη» έχουν ληφθεί υπόψη και σε ό,τι αφορά στις Περιφέρειες, όπου το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο εκλέγουν αιρετούς αντιπεριφερειάρχες, όσους και οι νομοί που συγκροτούν την περιφερειακή ενότητα.

Υπόσταση το χωριό

Σε σχέση με την εκπροσώπηση όλων των δημοτών, ο υπουργός παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ανέφερε ότι «κάθε αρμοδιότητα, κάθε εξουσία φροντίζουμε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης” να πάει στο εγγύτερο σημείο για τον πολίτη. Για το λόγο αυτό, σε κάθε συνενούμενο δήμο παραμένει το σύνολο των υπηρεσιών, ενώ προβλέπεται αντιδήμαρχος που θα μεριμνά για τις τοπικές υποθέσεις. Ενισχύεται η ενδοδημοτική αποκέντρωση με τη δημιουργία ενισχυμένων τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, στη θέση των σημερινών τοπικών διαμερισμάτων. Επαναφέρουμε την έννοια της κοινότητας στη θέση του σημερινού διαμερίσματος, γιατί πιστεύουμε ότι αφορά στους δημότες και την κοινωνία, γιατί πιστεύουμε ότι δεν αφορά σε μια απλή διοικητική έννοια, μια απλή διοικητική ενότητα. Και το χωριό και η γειτονιά συγκροτούν κοινότητες. Σε αυτές δίνει υπόσταση ο “Καλλικράτης”, στο πλαίσιο πάντοτε βέβαια των νέων ισχυρών δήμων της χώρας.».

Περί νησιών

Σε ό,τι αφορά στα νησιά, ο υπουργός κατά την παρουσίαση ανέφερε πως υπάρχει ιδιαίτερη πρόνοια για τα νησιά σύμφωνα με τη σχετική συνταγματική επιταγή. Στα νησιά εφαρμόζεται η αρχή «ένας δήμος σε κάθε νησί», ανεξαρτήτως πληθυσμού, γιατί όπως είπε ο κ. Ραγκούσης «είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο ότι η πολυδιάσπαση μιας περίκλειστης εδαφικής ενότητας όπως είναι ένα νησί, δημιουργεί πολύ σοβαρές διοικητικές δυσλειτουργίες και απώλειες πόρων. Είναι γνωστά σε όλους μας τα παραδείγματα βασικών έργων υποδομής που δεν ολοκληρώνονται μέσα στα νησιά επειδή τυχαίνει ένας από τους δήμους του οποιουδήποτε νησιού να μην ανταποκρίνεται ή ένας να αρνείται, παραδείγματος χάριν, τη χωροθέτηση ενός χώρου υγειονομικής ταφής σε ένα νησί. Εκεί που άλλη λύση όμως δεν υπάρχει, όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα.».
Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι κατά την άποψή του οι νησιωτικοί δήμοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από το πρόγραμμα «Καλλικράτης», γιατί «πέρα από τις αρμοδιότητες των ηπειρωτικών καλλικράτειων δήμων, αποκτούν ακόμη περισσότερες, γίνονται έτσι δήμοι-κυβερνεία, που συγκεντρώνουν ευρύτατες εξουσίες, αρμοδιότητες. Ιδιαίτερα δε οι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι, αποκτούν ένα νέο status. Όλοι αντιλαμβάνονται, πολύ περισσότερο αυτοί που υπηρετούν την αυτοδιοίκηση, τι σημαίνει και τι συμβαίνει όταν για παράδειγμα η Λέσβος καθίσταται ο 18ος μεγαλύτερος δήμος στη χώρα, ή η Ρόδος ο 9ος μεγαλύτερος δήμος στη χώρα, ή η Κέρκυρα ο 13ος μεγαλύτερος δήμος.».

Σε διαβούλευση…

Μνεία στις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας έκανε με δήλωσή της και η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, τονίζοντας πως «οι νησιωτικοί δήμοι αποκτούν ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να αναδειχθούν σε πραγματικά κυβερνεία. Εισάγεται ένα πλαίσιο λειτουργίας της διοίκησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νησιωτικότητας, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών τις τελευταίες δεκαετίες, να διαχειρίζονται μόνοι τους τα προβλήματα του τόπου τους.».
Έχει ενδιαφέρον η κατάληξη της δήλωσης της κ. Θεολογίτου, που φαίνεται να λαμβάνει τα μηνύματα των τοπικών κοινωνιών του Βορείου Αιγαίου: «Η πρόταση είναι σε διαβούλευση και με τις διαδικασίες που προβλέπονται, μέσω των συλλογικών οργάνων ή και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, μπορεί να καταθέσει τις προτάσεις του. Ουσιαστική συμμετοχή στη διαβούλευση, και να μην εξαντληθούμε σε ενέργειες που καταργούν το διάλογο. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης, θα βοηθήσω στο διάστημα που απομένει στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την εφαρμογή της λύσης που θα επιλεγεί.».

Αρχή θητείας… Σεπτέμβρη

Τέλος, μια ακόμη αλλαγή που χρειάζεται να επισημάνουμε είναι το πότε θα διεξάγονται οι εκλογές και το πότε θα αναλαμβάνουν οι αιρετοί. Οι εκλογές και στους δήμους και στις περιφέρειες θα γίνονται ταυτόχρονα με την ανάδειξη των ευρωβουλευτών, κάθε πέντε χρόνια. Η θητεία των απερχόμενων αυτοδιοικητικών αρχών θα λήγει στις 31 Αυγούστου και τα νέα όργανα που εκλέχτηκαν, την ίδια ημερομηνία με τις ευρωπαϊκές εκλογές - συνήθως αρχές καλοκαιριού -, θα αναλαμβάνουν την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι εκλογές φέτος θα διεξαχθούν, όπως έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός, το Νοέμβριο, ενώ η θητεία όσων εκλεγούν - 445 περίπου και στους δύο βαθμούς απ’ το νομό Λέσβου - θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου του 2014. Οι εκλεγέντες στις ευρωβουλευτικές εκλογές του 2014 θα αναλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς και θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους στις 31 Αυγούστου του 2019.
Η θητεία των αντιδημάρχων ορίζεται στα δυόμισι χρόνια, ενώ των αντιπεριφερειαρχών στα πέντε.

13 στη Λέσβο, 4 στη Λήμνο, 1 στον Άγιο Ευστράτιο

Κάθε ενότητα και Αντιδήμαρχος


Σύμβουλοι της πλειοψηφίας που θα ορίζονται απ’ το δήμαρχο θα είναι οι αντιδήμαρχοι με τον «Καλλικράτη». Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που κατατέθηκε για το νησιωτικό δήμο Λέσβου, ο αριθμός των αντιδημάρχων είναι ίσος με τον αριθμό των δημοτικών ενοτήτων και φτάνει τους 13. Με πληθυσμιακά, αλλά και νησιωτικά κριτήρια, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Λήμνου θα είναι τέσσερις, ενώ ένας δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας θα είναι ο μοναδικός αντιδήμαρχος Αγίου Ευστρατίου.
Ειδικά για τη Λέσβο, περίπου ο ένας στους δύο εκ των εκλεγέντων με την πλειοψηφία θα είναι και αντιδήμαρχος.
Ο δήμαρχος μεταβιβάζει στους αντιδημάρχους την άσκηση αρμοδιοτήτων καθ’ ύλην και κατά τόπο. Οι κατά τόπον - χωρικές - αρμοδιότητες ασκούνται στα όρια μίας ή περισσότερων δημοτικών ενοτήτων.
Η θητεία των αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δυόμισι ετών, ενώ η ανάκλησή τους πριν τη λήξη της θητείας τους απαιτεί αιτιολογημένη απόφαση δημάρχου.



Δήμος Λέσβου

13

Δημοτικές ενότητες

23

Δημοτικές κοινότητες

50

Τοπικές κοινότητες

Αγιάσου

Αγιάσου

Αγίας Παρασκευής

Αγίας Παρασκευής

Νάπης

Γέρας

Μεσαγρού, Παλαιοκήπου, Παπάδου, Σκοπέλου

Περάματος, Πλακάδου

Ερεσού - Αντίσσης

Αντίσσης, Ερεσού, Μεσοτόπου

Βατούσας, Πτερούντας, Σιγρίου, Χιδήρων

Ευεργέτουλα

Ασώματου, Ιππείου, Κάτω Τρίτους, Κεραμείων, Λάμπου Μύλων, Μυχούς, Συκούντας

Καλλονής

Άγρας, Καλλονής

Ανεμότιας, Αρίσβης, Δαφίων, Κεραμίου, Παρακοίλων, Σκαλοχωρίου, Φίλιας

Λουτρόπολης Θερμής

Θερμής

Κώμης, Μιστεγνών, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Πύργων Θερμής

Μανταμάδου

Μανταμάδου

Κάπης, Κλειούς, Πελόπης

Μήθυμνας

Μήθυμνας

Αργένου, Λεπέτυμνου, Συκαμνιάς

Μυτιλήνης

Λουτρών, Μόριας, Μυτιλήνης, Παμφίλων

Αγίας Μαρίνας, Αλυφαντών, Αφάλωνα, Παναγιούδας, Ταξιαρχών

Πέτρας

Πέτρας, Σκουτάρου, Στύψης

Λαφιώνας, Υψηλομέτωπου

Πλωμαρίου

Πλωμαρίου

Ακρασίου, Αμπελικού, Μεγαλοχωρίου, Νεοχωρίου, Παλαιοχωρίου, Πλαγιάς, Τρύγονα

Πολιχνίτου

Πολιχνίτου

Βασιλικών, Βρίσας, Λισβορίου, Σταυρού

Δήμος Λήμνου

4

Δημοτικές ενότητες

2

Δημοτικές κοινότητες

30

Τοπικές κοινότητες

Ατσικής

Αγίου Δημητρίου, Ατσικής, Βάρους, Δάφνης, Καρπασίου, Κατάλακκου, Σαρδών

Μούδρου

Μούδρου

Καλλιόπης, Καμινίων, Κοντοπουλίου, Λύχνων, Παναγίας, Πλάκας, Ρεπανιδίου, Ρουσσοπουλίου, Ρωμανού, Σκανδαλίου, Φισίνης

Μύρινας

Μυριναίων

Θάνους, Κάσπακα, Κορνού, Πλατέος

Νέας Κούταλης

Αγκαρυώνων, Καλλιθέας, Κοντιά, Λιβαδοχωρίου, Νέας Κούταλης, Πεδινού, Πορτιανού, Τσιμανδρίων



Δήμος Αγίου Ευστρατίου
Η ακτινογραφία των δήμων

421 στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση

Δήμος Λέσβου ► Δήμαρχος και 45μελές Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης ►11μελές Συμβούλιο

22 Δημοτικές Κοινότητες ►5μελή Συμβούλια (22 Χ 5 = 110 σύμβουλοι)

10 Τοπικές Κοινότητες με λιγότερους από 300 κατοίκους (Νάπης, Πτερούντας, Λάμπου Μύλων, Κώμης, Αργένου, Λεπέτυμνου, Λαφιώνα, Υψηλομετώπου, Αμπελικού, Σταυρού) ►1 εκπρόσωπος (10 Χ 1 = 10)

40 Τοπικές Κοινότητες (οι υπόλοιπες) ►3μελή Συμβούλια (40 Χ 3 = 120)

Σύνολο αιρετών: 297

Δήμος Λήμνου ►Δήμαρχος και 25μελές Δημοτικό Συμβούλιο

2 Δημοτικές Κοινότητες ►5μελή Συμβούλια (2 Χ 5 = 10 σύμβουλοι)

8 Τοπικές Κοινότητες με λιγότερους από 300 κατοίκους (Δάφνης, Καρπασίου, Κατάλακκου, Ρουσσοπουλίου, Σκανδαλίου, Φισίνης, Αγκαρυώνων, Καλλιθέας) ►1 εκπρόσωπος (8 Χ 1 = 8)

22 Τοπικές Κοινότητες (οι υπόλοιπες) ►3μελή Συμβούλια (22 Χ 3 = 66)

Σύνολο αιρετών: 110

Δήμος Αγίου Ευστρατίου ►Δήμαρχος και 13μελές Δημοτικό Συμβούλιο

Σύνολο αιρετών: 14






Δεν υπάρχουν σχόλια: