ΠΛΩΜΑΡΙ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

«Όχι συνενώσεις ερήμην μας»

Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
Συνέχεια στην ανοικτή πρόταση του δημάρχου Γέρας, Σωτήρη Ζαμτράκη, δίνει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, τονίζοντας πως οι συνενώσεις επιβάλλεται να μη γίνουν ερήμην της αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και καλεί τους αυτοδιοικητικούς σε διάλογο για το θέμα, ώστε τεκμηριωμένα να διαμορφωθεί τοπική πρόταση για τους όμορους δήμους της περιοχής, οι οποίοι μπορούν να συζητήσουν το ενδεχόμενο ακόμη και εθελουσίας συνένωσης.

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της πρότασης Ζαμτράκη ο κ. Θεοδωρίδης υπογραμμίζει πως είναι εντελώς διαφορετικό από παλιότερες προτάσεις του ίδιου, για τον «Καποδίστρια ΙΙ», και δε διαφέρει πια σημαντικά από την πρόταση «που πρώτοι υποβάλλαμε πέρυσι (είχαμε κατηγορηθεί μάλιστα ότι βιαστήκαμε), βασιζόμενοι στα κριτήρια που το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης έθεσε ως προϋποθέσεις και που τουλάχιστον για το νησί μας οδηγούσαν στη διοικητική διαίρεση των τριών επαρχιών (Μήθυμνας, Πλωμαρίου και Μυτιλήνης)».

Τι πρότεινε…
Θυμίζουμε ότι για το νότιο τμήμα του νησιού ο κ. Ζαμτράκης είχε προτείνει τη δημιουργία δήμου Ολύμπου που θα προκύψει απ’ τη συνένωση των δήμων Πολιχνίτου, Αγιάσου, Πλωμαρίου, Γέρας και Ευεργέτουλα, ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός αυτόνομος και με αναπτυξιακή προοπτική δήμος.
«Για μας όμως», σχολιάζει ο κ. Θεοδωρίδης, «όπως είχαμε και τότε πει, και επιμένουμε και σήμερα, στη φάση της δημιουργίας των συνενώσεων κυρίαρχος στόχος πρέπει να είναι η αιτιολογημένη χωροθέτηση με βάση και τα κριτήρια που βάζει το ΙΤΑ, προκειμένου οι πιθανοί κραδασμοί και τα προβλήματα που οπωσδήποτε θα προκύψουν από τις αλλαγές να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα.»
Με σεβασμό, όπως επισημαίνει ο ίδιος, στις αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που θα ταχθούν κατά του «Καποδίστρια ΙΙ», εκφράζει την πίστη ότι «πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση έτοιμοι ώστε να είμαστε ΕΜΕΙΣ αυτοί που θα αποφασίσουμε και όχι κάποιοι άλλοι ΕΡΗΜΗΝ μας».

Κριτήρια
Στην ίδια παρέμβασή του, ο κ. Θεοδωρίδης προτείνει, όπως και στην αρχική του παρέμβαση πριν ενάμιση χρόνο, τα βασικά κριτήρια για οποιαδήποτε χωροθέτηση να είναι πληθυσμιακά, κοινωνικά, διοικητικά, χωροταξικά, οικονομικά, γεωγραφικά και αναπτυξιακά, αλλά και πολιτιστικά-ιστορικά, ενώ επίσης υπογραμμίζει πως η ταυτότητα και η ονομασία του κάθε νέου δήμου «πρέπει να είναι αναγνωρίσιμη και να μπορεί να προέρχεται (η αναγνωρισιμότητα) από πανελλήνια και διεθνώς γνωστές ονομασίες προέλευσης προϊόντων ή οικείες ιστορικές αναφορές κ.λπ.».
Ο ίδιος ακόμη θέτει το κριτήριο της δυνατότητας αυτόνομης και ανεξάρτητης λειτουργίας κάθε νέου δήμου, χωρίς δορυφορική σχέση με την πρωτεύουσα, καθώς και την παράμετρο των υφιστάμενων αναπτυξιακών δεδομένων των περιοχών που θα συνενωθούν. «Δεν μπορεί να αγνοηθεί δηλαδή στη χωροθέτηση των δήμων ότι σήμερα υπάρχουν στη Λέσβο συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα που συγκεντρώνουν την παραγωγική, βιοτεχνική, οικοδομική και τουριστική δραστηριότητα του νησιού, όπως η Μυτιλήνη, το Πλωμάρι, η Καλλονή, ο Μόλυβος, η Πέτρα, η Ερεσός. Όπως κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί βέβαια ότι οι ιστορικοί και πανελλαδικά αναγνωρίσιμοι δήμοι, όπως π.χ. η Αγιάσος, ο Πολιχνίτος, η Αγία Παρασκευή, ο Μανταμάδος, ξαφνικά θα μεταμορφωθούν σε χωριουδάκια που θα εκτελούν αποφάσεις που θα λαμβάνονται μακριά και έξω από την πόλη τους», προσθέτει ο κ. Θεοδωρίδης, που τονίζει ότι οι δήμοι που θα προκύψουν θα πρέπει να είναι τρεις ή τέσσερις και να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν άμεσα.

Χωρίς παζάρια

Προτείνοντας και επιμέρους χαρακτηριστικά για την όλη μεταρρύθμιση, ο και πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου δημοτικός σύμβουλος στέκεται και στην πρόταση του κ. Ζαμτράκη η έδρα του δήμου να είναι το Ντίπι. «Είναι σεβαστή», επισημαίνει, «η πρότασή του και είναι σεβαστή γιατί ως Γεραγώτης ο δήμαρχος, θέλει την έδρα στην περιοχή του. Αυτή του η επιθυμία, όμως, μόνο συναισθηματικά τεκμηριώνεται. Πολιτικά, χωροταξικά, αναπτυξιακά και ιστορικά δε στέκει, πράγμα που κι ο ίδιος ως ευφυής άνθρωπος αντιλαμβάνεται, γι’ αυτό και παράλληλα προτείνει την “περιφορά” της έδρας “προσωρινά”, από τον ένα δήμο στον άλλο.»
«Εμείς με τη σημερινή μας πρόσκληση καλούμε τους εμπλεκόμενους δήμους να ξεκινήσουμε την προσπάθεια όλοι μαζί, χωρίς τοπικισμούς, χωρίς αντιπαλότητες και κυρίως χωρίς παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και παζάρια, για να δημιουργήσουμε ένα δήμο ανταγωνιστικό, ισχυρό, που θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα που χρόνια συσσωρεύονται στην περιοχή μας, προβλήματα που για όλους τους δήμους είναι κοινά», καταλήγει ο κ. Θεοδωρίδης, που στα πλαίσια αυτής της πρόσκλησης αναφέρει ότι υπάρχει συγκεκριμένο οργανόγραμμα-σχέδιο, που θα τεθεί υπ’ όψιν των εμπλεκόμενων δήμων, με στόχο την εθελούσια συνένωση πάνω σε ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων κοινά συμφωνημένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: